ת"פ 25597/02/21 – מדינת ישראל נגד פלוני (אחר/נוסף) ע"י
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י יחידת תביעות מחוז ש"י |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
פלוני (אחר/נוסף) ע"י ב"כ עוה"ד שוש חיון |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בכתב אישום מתוקן בעבירות של תקיפה סתם בת-זוג (2 עבירות), לפי סעיף 382(ב) לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (להלן: "חוק העונשין") ואיומים (2 עבירות), לפי סעיף 192 לחוק העונשין.
2. הוסכם כי הנאשם יופנה לקבלת תסקיר מבחן, ובכפוף לתסקיר חיובי, הצדדים יעתרו לעונש במסגרתו יסתפקו בימי מעצרו של הנאשם ומאסר לצד מאסר על תנאי, וככל והתסקיר יהיה שלילי או יעיד על אי מוכנות לקחת חלק בהליך הטיפולי, יטענו באופן פתוח.
3. בחלקו הכללי של כתב האישום צוין, כי במועדים הרלוונטים לכתב האישום, הנאשם והגברת א"ד (להלן: "המתלוננת") היו בני זוג נשואים (להלן: "בני הזוג") הורים לילדה כבת שנתיים (להלן: "הקטינה"). בני הזוג התגוררו ברחוב .... במעלה אדומים (להלן: "הבית"). ובמועדים הרלוונטיים ביחס לאישומים 1 ו-2, הייתה הנאשמת בחודש השני להריונה.
4. על פי הנטען באישום הראשון, ביום 6.2.2021 בשעות הבוקר, נתגלע ויכוח בין בני הזוג עת שהו בביתם. באותן הנסיבות, הכה הנאשם בידו את המתלוננת בפניה כשהיא בחודש השני להריונה.
5. או אז הגיע לבית אחיו של הנאשם, נ' (להלן: "נ'") אליו פנתה המתלוננת וביקשה ממנו שירגיע את הנאשם. כאשר יצאה המתלוננת מחדרה, נ' כבר לא היה בבית, והנאשם צעק לעברה כי היא זו שגירשה את נ' מהבית וסטר לה בפניה. מיד ובהמשך שלחה המתלוננת הודעה לטלפון הסלולרי של נ' בה כתבה, כי הנאשם הינו אלים ומסוכן ועזבה את הבית יחד עם הקטינה אל בית אחותה מ' (להלן: "מ'").
6. עם עזיבת המתלוננת את הבית שלח הנאשם למכשיר הטלפון של המתלוננת הודעות בהן קילל אותה ואיים עליה. בין היתר שלח הנאשם למתלוננת את ההודעות הבאות: "מאחל לך לילה שחור משחור שלא תעצמי בו עין. וזה שלקחת ממני את הבת שלי לא אסלח לעולם ומבטיח להכאיב באותו דרך, ואני יהפוך את העולם שאת לא תלדי יוד ילד שלי", אני ירסק אתכם", "את תשלמי על הכל", "מחר.. אני יהפוך להם את הבית", ".. אני נשבע שאת וההורים שלך ישלמו מחיר כבד", "את תחיי חיים שלמים בפחד ממני", "ביום שאני השתחרר מהכלא אני ירדוף אותך" (הטעויות במקור). בתגובה ענתה המתלוננת לנאשם כי היא חשה מאוימת ממנו עקב אירועי האלימות שלו כלפיה. הנאשם אישר וענה לה בתגובה: "תבואי עם הגנה", "תביאי את אמא ואבא שלך שישמרו עלייך כי אני אדם מסוכן". המתלוננת כתבה לנאשם: "אמרת בעצמך שאם אני באה אתה שולח אותי לבית חולים", בתגובה, ענה לה הנאשם: "תדייקי לבית קברות!!!..", ".. יש לי חיים שלמים לחכות לך אני לא יוותר לך", "אני מודיע לך לא אירגע! הפעם אני לא מוותר", "לא משנה מה התוצאה תהיה".
7. בהמשך השיחה בין בני הזוג, אישר הנאשם כי אמר למתלוננת שהוא מכה אותה והוסיף לשלוח אליה הודעות נוספות כלהלן: "אני ינקום בך", "אני יגרום לך לסבל איטי ומתמשך", "אני אלים ומסוכן", "אם תתקרבי לפה אני ישבור לך אץ הפרצוף", "תיזהרי", ".. אני מוכן גם ללכת לכלא", "אני הכי רציני שיש", "אני יאשפז אותך בבית חולים", "זה יגמר ברצח באלימות בבושות", ".. איזה מטורף אני שאם תתקרבי לבית הזה אני יהרוג אותך", "אני ישבור לך את הידיים והרגליים אם תרבי אלי שוב", "אני יגמור אותך" (הטעויות במקור).
8. על פי המתואר באישום השני, ביום 6.2.2021 בשעה 23:50 או בסמוך לכך, עת שהה הנאשם בתחנה, משלא נותרה בידי השוטרים ברירה נאלצו לאזוק את הנאשם ולהשתמש בכוח סביר על מנת להעבירו לניידת שתסיע אותו לבית המעצר. הנאשם הוסיף להתפרע בניידת והשוטר צח מנשה (להלן: "השוטר צח") הודיע לו שאם ימשיך להתפרע ויסרב לשתף פעולה אז יאלץ אותו להשתמש נגדו בטייזר. אז פנה הנאשם לשוטר צח ואמר לו: "י'חתיכת נבלה, שאלוהים ייקח אותך י'מזדיין", "אני אגיע אליך תסתכל לי בעיניים אני אגיע אליך", "אנחנו עוד ניפגש, כולם מכירים אותך ואני אדאג שיעשו עליך אמבוש".
9. על פי המתואר באישום השלישי, עובר ליום 3.2.2021, נוכח חשדה של המתלוננת לכך שהנאשם משתמש בסמים וללא רישיון מאת המנהל, ביקשה המתלוננת מהנאשם להסתיר מפני הקטינה את החומרים בהם הוא משתמש, ולא להניחם במקומות שלקטינה עלולה להיות גישה אליהם. זאת, נוכח חששה הכבד של המתלוננת מכך שהחומרים המסוכנים יגיעו לידי הקטינה ויגרם לה מהם נזק.
ביום 3.2.2021 בשעה שאינה ידוע במדויק למאשימה, מצאה הקטינה במגירת המטבח שבבית צנצנת עשויה זכוכית (להלן "הצנצנת") ובה שקית ניילון בתוכה חומר החשוד כסם מסוג קנבוס (להלן: "השקית") השייכים לנאשם. באותן הנסיבות, החביאה המתלוננת את הצנצנת ואמרה לנאשם שזרקה אותה. מששמע זאת הנאשם, דחף את המתלוננת בידיו לעבר הקיר. בתגובה, בעטה המתלוננת באחוריו של הנאשם והכתה אותו בגבו על מנת להרחיק אותו ממנה. מיד ובהמשך, נטלה המתלוננת את הצנצנת ושברה אותה על הרצפה בפני הנאשם ומיד יצאה לזרוק את תכולת השקית בחצר. בתגובה, נעל הנאשם את דלת הבית ומנע מהמתלוננת להיכנס.
תסקיר שירות המבחן
10. במסגרת תסקיר המבחן צוין, כי הנאשם כבן 33, נשוי ואב לשתי בנות, בעל תואר ראשון בתעשייה וניהול ותואר שני בכלכלה יישומית, בעל מפעל המייצר ..... ומתגורר יחד עם משפחתו במעלה אדומים.
11. הנאשם סיים 12 שנות לימוד, לאחר לימודיו התגייס לצבא ושרת כלוחם בסיירת X. לדבריו, במהלך מבצע "צוק איתן" גויס למילואים, ובהמשך לאחר סיום המבצע התקשה לחזור לשגרת לימודיו, הרבה להסתגר בבית הוריו ודיווח על תחושות דיכאון, חרדה ועוד.
12. הנאשם גדל בבית נורמטיבי, וכיום מקיים מערכת יחסים תקינה עם משפחתו, המגלה הבנה למצבו הנפשי ומהווה עבורו גורם תמיכה. את אשתו (המתלוננת) הכיר בשנת 2017 והם נישאו בשנת 2018. הנאשם תאר את אשתו כדמות משמעותית ומייצבת בחייו ומסר כי לאורך השנים עודדה אותו לבצע שינויים ולהתפתח. לדבריו, טרם מעצרו, פנו לטיפול זוגי לאור קשיים בזוגיות עקב מצבו הנפשי, אולם כיום מקבל טיפול תרופתי העוזר לו בהתנהלותו גם בחייו הזוגיים. עוד מסר, כי כיום חווה עצמו בחיי משפחה ובזוגיות במקום טוב יותר וביחסים זוגיים ומשפחתיים תקינים.
13. לנאשם הרשעה משנת 2011 בה נדון למאסר בגין ביצוע עבירות תיווך בעסקי סם מסוכן והחזקת סם לצריכה עצמית, ואף שהה תקופה מסוימת במסגרת טיפולית למכורים. הנאשם מסר לשירות המבחן, כי לאחר מעצרו בתיק הנוכחי וקבלת טיפול תרופתי, הוא אינו חש צורך לצרוך סם. צוין, כי הנאשם לא הגיע לביצוע בדיקות לגילוי שרידי סם בשירותם.
14. שרות המבחן מסר, כי המליץ לנאשם לעבור אבחון פסיכיאטרי אשר יבחן את קשייו וימליץ על המשך טיפול תרופתי נדרש, והנאשם אכן פנה לאבחון וטיפול באופן פרטני.
15. בהתייחס לעבירה הנוכחית, הנאשם לקח אחריות קונקרטית למיוחס לו וביטא חרטה. לדבריו, אינו זוכר את נסיבות האירוע בשל היותו בהתקף פוסט- טראומה. יחד עם זאת, תיאר כי לאחר שרכש את המפעל והתפרצה מגפת הקורונה, הוא נאלץ להתמודד עם לחצים רבים לאור חששו מסגירת העסק. הנאשם ציין, כי בחווייתו היום הוא במקום אחר לאחר שהיה בטיפול ומעקב פסיכיאטרי.
16. משיחה אשר ערך שירות המבחן עם המתלוננת, צוין, כי המדובר באישה כבת 34 בעלת שני תארים. לדבריה, הכירה את הנאשם תקופה קצרה ולאחר מספר חודשים נישאו. המתלוננת מסרה כי הנאשם שיתף אותה בקשייו הרגשיים על רקע ילדותו והחוויות משירותו הצבאי. עוד הוסיפה, כי לאורך חייהם המשותפים בלטו מספר תסמינים כגון ביעותי לילה, צעקות, הזעה מוגברת ועוד. מסרה כי לאורך השנים הנאשם התקשה להשתלב בטיפול בטראומה וסרב ליטול טיפול תרופתי פסיכיאטרי אשר יאזן את מצבו, מחשש שמא לא יוכל להמשיך לשרת במילואים. עוד ציינה, כי מעולם לא חשה פחד מפניו וגם כיום אינה חוששת ממנו ומעוניינת לשקם את חייהם יחדיו. על פיה, הוויכוחים היו סביב רצונה שיהיה נוכח יותר פיזית ורגשית בבית וייקח חלק בחייהם המשותפים. לדבריה, במהלך שנות נישואיהם הלכו לטיפול זוגי אולם לא המשיכו בשל החוויה כי הטיפול לא עזר להם, ואולם, לאחר מעצרו, והטיפול התרופתי אותו קיבל, חייהם השתנו לטובה, וכיום הנאשם נוכח ושותף בביצוע המטלות בבית ובטיפול הבנות.
17. שירות המבחן ציין, כי מאבחון פסיכיאטרי אשר התקבל עולה כי הנאשם אובחן כסובל מהפרעה בתר חבלתית PTSD על רקע חוויות טראומתיות אותן חווה ממבצעים צבאיים בהם נטל חלק: "צוק איתן" בשנת 2014, ו"עופרת יצוקה" בשנת 2008. באבחון פסיכיאטרי מיום 19.4.21 עולה כי הנאשם נטל טיפול תרופתי, ומאז, חל שיפור במצבו והתסמינים הופחתו. עוד צוין, כי משיחה שנערכה עם הפסיכיאטר המטפל נמסר, כי מאז חודש אפריל 2021 לא התקיים קשר עם הנאשם.
18. שרות המבחן שוחח גם עובד סוציאלי ופסיכותרפיסט אשר טיפל בנאשם מאז חודש מאי 2021. לדבריו המטרות אותן הציב בתהליך הטיפולי היו בניית שגרת חיים והשקעה גבוהה בעבודה ובהמשך להתחיל בטיפול ממוקד בטראומה. נמסר, כי הנאשם היה בטיפול משך כ- 4 חודשים ובעת שעברו לטיפול ממוקד בטראומה, הנאשם התקשה להיפתח ולשתף, ועל כן הטיפול הופסק. להערכתו, הנאשם מתקשה לגייס כוחות מספקים כדי לעבור טיפול עמוק בשל חוויות טראומטיות מורכבות.
19. להערכת שירות המבחן, הנאשם נטל אחריות קונקרטית למיוחס לו וביטא חרטה, וכן הביע שאיפות לניהול אורח חיים תקין ללא מעורבות נוספת בפלילים. הנאשם מסר כי הוא מקבל טיפול תרופתי אשר מאזן את מצבו. ומדיווח המתלוננת עולה כי כיום יחסיהם תקינים, וכן שללה חשש לפגיעה בה מצדו. אלו מהווים לדעתם גורמי סיכוי לשיקום.
20. מאידך צוין, כי המדובר באדם בעל מציאות מורכבת המאובחן בפוסט טראומה עקב אירועים שחווה בשירותו הצבאי, בעברו רקע של התמכרות לסמים, וקושי לערוך התבוננות עצמית עמוקה. בנוסף, הנאשם פנה למסגרות טיפול, אך התקשה להמשיך בהן ופרש. אלו מהווים גורמי סיכון להישנות ביצוע עבירה דומה בעתיד.
21. שירות המבחן אינו בא בהמלצה לתוכנית שיקום וטיפול עבור הנאשם, זאת בהעדר שיתוף פעולה, ואולם מציין שלאור שינוי במצבו ובהתנהלותו האישית והזוגית של הנאשם בהתאם לדיווחיו ודיווחי המתלוננת בהטבת היחסים, ייתכן ושינו מקום להטיל על הנאשם ענישה מותנית הרתעתית, לצד קנס כספי והתחייבות להימנע מעבירה.
ראיות ההגנה לעונש
א. מכתב מהיועצת הזוגית - סומן נ/1.
ב. מסמך לגבי תרופות אותן הנאשם נוטל - סומן נ/2.
ג. מסמכים הקשורים בעסק שבבעלות הנאשם - סומן נ/3.
ד. מכתב מחמו של הנאשם מר מרדכי ניסן - סומן נ/4.
22. במסגרת ראיות ההגנה לעונש, מסרה אשת הנאשם, כי מערכת היחסים שביניהם טובה הרבה יותר מבעבר, מבחינה זוגית ותקשורתית, והיא מאופיינת בכבוד והערכה. עוד הוסיפה, כי כיום הנאשם הינו אב טוב יותר לבנותיהם, מגיע בכל יום מוקדם לבית ודואג להשכיבן לישון. נוסף לכך, הנאשם משקיע את מירב זמנו בעסק המשותף.
תמצית טיעוני הצדדים
23. המאשימה הפנתה בטיעוניה לכתב האישום המתוקן וחומרת המעשים כפי המפורט בו. לדבריה, מתחם העונש ההולם ביחס לכל אישום הינו החל ממאסר על תנאי ועד מאסר קצר. עוד הוסיפה, כי בעניינו של הנאשם אין המלצה טיפולית נוכח קשייו בשיתוף פעולה. המאשימה הדגישה, כי בעבירות אלימות במשפחה אין להקל ראש, ואולם במקרה זה שקלה את מצבו האישי של הנאשם, וכן לקחה בחשבון את מניין הימים בהם היה נתון במעצר. נוכח זאת, עתרה המאשימה להטיל על הנאשם עונש מאסר למשך חודש ימים שיכול וירוצה בעבודות שירות, לצד ענישה נלווית.
24. ההגנה ציינה כי כתב האישום המתוקן, מייחס לנאשם ביצוע עבירות ברף נמוך של מעשים, ומבלי להקל ראש, המדובר בדחיפה וסטירה שלא נגרם בהם נזק או חבלה. ביחס לאיומים טענה ההגנה, כי המדובר באיומי סרק כאשר הנאשם נתון במצב נפשי של חרדה.
25. ההגנה ביקשה להסתפק בימי המעצר בהן שהה הנאשם, ולהטיל עונש צופה פני עתיד. לדבריה, המדובר באדם צעיר שחווה קשיים רבים, נטל חלק במספר מערכות צבאיות בעת שירותו כלוחם חווה אובדן של חברים במבצע צוק איתן, ובעקבות כך, סבל ממצבים של קשיי נשימה, נדודי שינה וסיוטים. עוד ציינה, כי השיקום בין בני הזוג נעשה בסיוע שירות המבחן- עוד במסגרת תסקיר המעצר, כאשר משך כשנתיים נטל הנאשם חלק בהליך משמעותי. הנאשם גם הופנה לטיפול פסיכיאטרי.
26. הנאשם ציין, כי עוד בטרם הופנה לשרות המבחן הוא נטל חלק בהליכי טיפול פרטיים שלא הצליחו לתת מענה לנפשו. גם שרות המבחן ניסה לאתר מסגרת מתאימה עבורו אך ללא הצלחה, וכיום הוא נמצא אצל פסיכיאטר פרטי ונוטל טיפול תרופתי. הנאשם הוסיף, כי אשתו מתמודדת עם המצב הנפשי שלו, ואף חבריו ליחידה מתמודדים עם מצב זהה אשר אין לו מענה ופתרון מתאים זולת חיי שגרה.
27. ביום 1.12.23 נערך דיון בו השלמת טעון במסגרתה הפנתה ההגנה לאופי הטיפול אותו עבר הנאשם במספר מסגרות, ובהתאם ביקשה להסתפק בתקופת המעצר אותה ריצה הנאשם, חלף מאסר נוסף, לצד ענישה נלווית.
28. הנאשם ציין בסיום, כי במסגרת שירותו במילואים הוא מוצא את הכוחות להמשיך לחיות ולהתמודד עם הפוסט טראומה, משום החזרה לחוויה מחדש ממקום בריא, כך לדבריו, ולא ממקום של טראומה. הנאשם הוסיף, כי חוסר המודעות באשר לפוסט טראומה פגעה בחייו האישיים וכיום הוא מטופל ומודע למצבו. הנאשם מסר כי יש לו אישה שהוא אוהב ומעריך, שתי בנות ומצב כלכלי טוב, ועל כן בקשתו שלא לשוב לאחור.
מתחם העונש ההולם
29. הערך המוגן בו פגע הנאשם נוגע בזכותו האינהרנטית של כל אדם לשמירה על בטחונו האישי ועל גופו, ובפרט בזכותן של נשים לחוש מוגנות בביתן-מבצרן.
30. בענייננו המדובר בשני אירועים, שנסיבותיהם זהות, ומועדי האירוע סמוכים זה לזה. המדובר בשני אירועים שהתרחשו ביום 6.2.2021 ואירוע נוסף, קודם להם, מיום 3.2.2021.
31. אוסיף, כי מבלי להקל ראש באירועים עצמם, רף החומרה שבמעשי האלימות אינו על הצד הגבוה, ואולם צבר האירועים וכן אופי האיומים שהופנו כלפי המתלוננת מציבים את האירוע ברף חומרה בינוני.
32. את מתחם העונש ההולם ראיתי לקבוע, החל מצו שירות לתועלת הציבור ומאסר על תנאי ועד ל-10 חודשים, לצד ענישה נלווית.
גזירת העונש המתאים לנאשם:
33. בגזירת העונש גזירת העונש המתאים לנאשם, בגדרי מתחם העונש ההולם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 יא'). הנאשם כבן 34 נשוי, אב לשתי בנות קטינות. הנאשם נטל אחריות על מעשיו בבית המשפט. הנאשם נעדר רישום פלילי.
34. מאז ביצוע העבירות חלפו כשנתיים ימים, ומאז לא נפתחו כנגד הנאשם תיקים חדשים.
35. כאמור שרות המבחן נמנע מהמלצה טיפולית, ואולם צוין בתסקיר, כי נוכח ההטבה שבמערכת היחסים שבין בני הזוג, ייתכן וניתן להסתפק בהטלת מאסר על תנאי לצד התחייבות וקנס. בהקשר זה יש להפנות גם למסמך שנערך על ידי הגב' שירה יצחק- יועצת זוגית מיום 24.11.2022 (סיכום תהליך ייעוץ). לטעמי, נכון לאמץ עמדה זו של שרות המבחן, על אף ההימנעות מהמלצה בהעדר טיפול, נוכח הטיפולים החליפיים בהם נטל הנאשם חלק באופן פרטי, לרבות טיפול פסיכיאטרי שלדעת ד"ר פישר, עורך חוות הדעת, הביא לשיפור במצבו של הנאשם.
36. באיזון בין מכלול השיקולים, החלטתי לקבוע את עונשו של הנאשם בחלקו התחתון היחסית של מתחם הענישה ולהטיל עליו עונש מאסר החופף את תקופת המעצר, לצד רכיבי ענישה נוספים כפי שיפורט להלן:
א. 43 ימי מאסר בפועל אשר רוצו בין התאריכים 6.2.2021 - 18.2021 וכן מיום: 13.3.2021 - 14.4.2021. למען הסר ספק הנאשם סיים לרצות את רכיב המאסר.
ב. מאסר למשך 3 חודשים וזאת על תנאי למשך שלוש שנים שלא יעבור על אחת העבירות בהן הורשע.
ג. התחייבות בסך 3500 ₪ שלא לעבור את אחת העבירות בהן הורשע וזאת למשך שנתיים מהיום. רשמתי את התחייבות הנאשם בע"פ.
ד. קנס בסך 2000 ₪ אשר ישולם ב-4 תשלומים חודשיים ושווים החל מיום 1.5.2023. ניתן לקזז את הקנס מפיקדון המצוי בתיק בית המשפט ואת היתרה להשיב לנאשם, בכפוף לכל דין.
המזכירות תעביר העתק ההחלטה לשרות המבחן.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 ימים.
ניתן היום, י"א שבט תשפ"ג, 02 פברואר 2023, במעמד הנוכחים.
