ת"פ 24379/12/20 – מדינת ישראל נגד פלוני
בפני |
כבוד השופט טל ענר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
פלוני |
|
|
|
גזר דין |
רקע עובדתי
1. הנאשם, פלוני הורשע על פי הודאתו ביום 15.3.2021 בעבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית. על פי עובדות כתב האישום עסקינן בהחזקת סם מסוכן מסוג קנביס במשקל כולל של כשישה קילוגרם.
2. במסגרת הסכמה דיונית הופנה הנאשם לשירות המבחן. תסקיר ראשון בעניינו הוגש ביום 27.12.21. התסקיר מגולל את תולדות חיי הנאשם ואת הקשיים הרבים שחווה ולא אפרטם מטעמי צנעת הפרט (ר' פרק "רקע אישי ומשפחתי"). שירות המבחן התרשם כי מדובר בצעיר בעל רקע התמכרותי, המתנהל באופן אימפולסיבי ומתקשה להציב לעצמו גבולות או להיענות לגבולות חיצוניים. התסקיר עמד על קשיי הנאשם לשתף פעולה עם שירות המבחן, על קבלת האחריות החלקית והגישה המצמצמת לעבירות והעריך כי קיים סיכון להמשך שימוש בסמים והתנהגות "פורצת גבולות". לאור כל זאת לא בא שירות המבחן בהמלצה שיקומית והמליץ על ענישה "קונקרטית ומוחשית".
3. ביום 14.3.2022 נשמעו טיעוני הצדדים לעונש.
4. התביעה עמדה על כמות הסם הגדולה ועתרה לקבוע מתחם של 12-24 חודשי מאסר. התביעה הפנתה לתסקיר השלילי. לעניין גזירת הדין בתוך המתחם הפנתה התביעה לעברו הפלילי של הנאשם הכולל הרשעה קודמת אחת בגין החזקת אגרופן וכן את ההודאה ונטילת האחריות, ועתרה להשית עליו 15 חודשי מאסר, לצד רכיבי ענישה נלווים.
5. ההגנה הפנתה להודאת הנאשם וקבלת האחריות, וחסכון זמן שיפוטי. הסניגור תיאר בפרוטרוט את מצוקות חייו הרבות של הנאשם. ההגנה סברה כי מתחם העונש ההולם נע בין 4 חודשי עבודות שירות ל-10 חודשי מאסר בפועל, ועתרה להסתפק בענישה בדמות מאסר לריצוי בעבודות שירות.
6. הנאשם בדברו האחרון הביע חרטה והתחנן שתינתן לו הזדמנות להשתלב בכל הליך טיפולי ולהימנע משליחתו למאסר.
7. בתום הדיון, לאור דברי הנאשם על נכונותו להשתלב בטיפול חרף האמור בתסקיר, החליט המותב הקודם שדן בתיק (כבוד השופט מיכלס), להפנות את הנאשם פעם נוספת לשירות המבחן לצורך הכנת תסקיר משלים.
8. התסקירים המשלימים שהוגשו מלמדים על תפנית בגישתו של הנאשם, וכפועל יוצא מכך חל שינוי בהמלצות שירות המבחן. בתסקיר מיום 2.5.2022 דיווח שירות המבחן כי הנאשם מצוי בראשיתו של תהליך הכרה והתבוננות באשר לקשייו ומהלך חייו, משתף פעולה עם השירות ומבטא מוטיבציה כנה להשתלב בטיפול ולשנות את אורחות חייו.
9. בתסקיר מיום 14.7.2022 דווח כי סמוך להגשת התסקיר שובץ הנאשם בקבוצה טיפולית. עם זאת, הנאשם לווה על ידי השירות פרטנית, ומהמפגשים עימו עלתה מוכנות לערוך התבוננות בדפוסיו הבעייתיים ולרכוש כלים להתמודדות במצבי משבר. בדיקות שתן שנערכו לנאשם העידו על שימוש בקנביס (הנאשם מחזיק ברישיון להשתמש בקנביס), ובאחת הבדיקות נמצאו שרידי קוקאין (שהנאשם הכחיש שימוש בו). חרף כך שירות המבחן קבע כי הנאשם - בעיתוי הנוכחי - מתאמץ לנהל אורח חיים תקין ויציב, ומשתף פעולה עם התכנית הטיפולית. לאור שיתוף פעולה זה המליץ שירות המבחן להעמיד את הנאשם במבחן ולהטיל עליו צו של"צ. שירות המבחן ציין כי שקל האם להמליץ על עונש לריצוי בעבודות שירות, אך החליט שלא להמליץ על כך, בשל החשש שהדבר עלול לפגוע בהליך הטיפולי.
10. בשלב זה הוחלף המותב הדן בתיק. בדיון בפניי ביום 18.7.2022 ביקש הנאשם לצרף תיק נוסף, וכך היה - הנאשם הודה והורשע בעבירות של תקיפה סתם (בת זוג) ואיומים (ת"פ 52618-10-21).
11. התביעה השלימה את טיעוניה לעונש וביקשה לגזור על הנאשם בגין התיק שצורף חודש מאסר, לריצוי בחופף לעונש העיקרי לו עתרה (15 חודשי מאסר בפועל, כאמור לעיל). בהתייחסה לתסקיר המשלים הסתייגה התביעה מהמלצות השירות, בין השאר בשל התרשמותה כי ההליך הטיפולי נמצא אך בראשיתו וכי אין הלימה בין ההמלצות לחומרת העבירות וכן בשל מציאת שרידי קוקאין בבדיקת השתן. הסניגור עתר לאמץ את המלצות התסקיר ולהימנע מעונש מאסר בפועל.
12. ביום 13.2.2023 התקבלה חוות דעת הממונה על עבודות שירות, לפיה הנאשם כשיר לריצוי עבודות שירות, במגבלות.
מתחם העונש ההולם
13. בהתאם להוראות החוק, מתחם העונש יעוצב בהתאם לעיקרון המנחה - הלימה, תוך התחשבות בערכים החברתיים שנפגעו מביצוע העבירה, במידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
14. הערכים המוגנים בהם פגע הנאשם, הם שמירה על בריאות הציבור, וההגנה מפני נגע הסמים והפצתם. מידת הפגיעה בערכים המוגנים בענייננו היא משמעותית, בהינתן הכמות הכוללת של הסמים בהם החזיק הנאשם - כשישה קילוגרם, ובשים לב לאופן שבו נתפסו הסמים (מחולקים לאריזות, במקומות שונים בבית, כשבסמוך נמצאו ארבע משקלים אלקטרוניים). נסיבות המלמדות שהנאשם היה שקוע ומעורב במעגל הפצת הסם. מאידך יש לציין כי מדובר בסמים מסוג קנבוס, וכפי שנפסק מפי כבוד השופט גרוסקופף בבש"פ 8640/20 אבו קרינאת נ' מדינת ישראל (23.12.2020) "לא ניתן להתעלם מכך שהיחס החברתי והמשפטי לשימוש בקנאביס, ואף לייצורו, מצוי בתהליכי שינוי".
15. מדיניות הענישה הנהוגה: מתחמי הענישה הנהוגים בעבירות של החזקת קנביס שלא לצריכה עצמית, בכמויות של מספר קילוגרמים כוללים מאסרים בפועל, כשהרף התחתון של המתחם עשוי לכלול מאסר שניתן לרצותו בעבודות שירות. להלן מספר דוגמאות בלי ממצות לכך:
א. ת"פ (שלום תל אביב) 16649-03-19 מדינת ישראל נ' בריגה (4.10.21), הנאשם הורשע בהחזקת סמים שלא לצריכה עצמית - קנביס במשקל כולל של למעלה משמונה ק"ג, מחולק למספר אריזות. בית המשפט קבע מתחם ענישה של שמונה חודשי מאסר שניתן לרצות בעבודות שירות, ועד 18 חודשי מאסר בפועל, ודן את הנאשם לעונש מאסר ברף התחתון של המתחם.
ב. ת"פ (שלום חדרה) 39191-02-21 מדינת ישראל נ' רגילאת (11.11.2021), הנאשמים הורשעו בהחזקת קנביס שלא לצריכה עצמית בכמות מצטברת של למעלה משמונה ק"ג, בתוך רכב, ונקבע מתחם ענישה של 6 עד 18 חודשי מאסר.
ג. ת"פ (שלום נתניה) 31236-09-14 מדינת ישראל נ' רקיבי, הנאשם הורשע בהחזקה של כ-2.3 ק"ג חשיש ונקבע מתחם ענישה מ-6 ועד 15 חודשי מאסר בפועל ונגזרו 8 חודשי מאסר, עונש שאושר בערכאות הערעור לרבות בית המשפט העליון (רע"פ 1830/16).
ד. ת"פ (שלום תל אביב יפו) 1062-06-18 מדינת ישראל נ' קוטלובסקי (23.12.2019), הנאשמת הורשעה בהחזקת 1.5 ק"ג קנביס שלא לצריכתה העצמית, נקבע מתחם ענישה שנע בין מאסר שיכול וירוצה בדרך של עבודות שירות ועד ל-12 חודשי מאסר בפועל, ונגזרו חודשיים עבודות שירות.
ה. מנגד, ת"פ (שלום ראשון לציון) 53253-08-19 מדינת ישראל נ' אל סנע (14.12.2020), נקבע בגין החזקה של כ-11 ק"ג קנביס מתחם ענישה של 10 עד 24 חודשי מאסר, אולם יש לציין כי באותו מקרה נתפסו הסמים ברכב, על רקע עסקת סמים שתואמה בין שוטר סמוי, כשהנאשם הגיע ברכבו למקום בו אמורה הייתה להתבצע עסקת הסם.
16. לאור האמור, בשים לב לכמות הסם וסוגו, ולנסיבות תפיסת הסם - מתחם העונש ההולם בגין החזקת הסמים שלא לצריכה עצמית נע בין שבעה חודשי מאסר (שניתן לרצות בעבודות שירות) לבין עשרים חודשי מאסר בפועל.
17. בתיק האלמ"ב שצורף, פגע הנאשם בגופה ובשלוות נפשה של בת זוגו, בכך שהכה בידה ואיים עליה. באישום זה מידת הפגיעה בערכים המוגנים אינה ברף גבוה. בהתאם לרמת הענישה המקובלת בתיקי אלימות במשפחה ברף חומרה דומה, מתחם הענישה בתיק הצירוף נע בין מאסר מותנה לבין מספר חודשי מאסר.
גזירת הדין ומשקלם של שיקולי השיקום
18. סעיף 40ד(א) לחוק העונשין מאפשר לבית המשפט לחרוג ממתחם הענישה אם "מצא כי הנאשם השתקם או כי יש סיכוי של ממש שישתקם". ברם, כפי שעולה מהוראות החוק, לא בכל מקרה שבו תהליך טיפולי מתקדם בכיוון חיובי, יש להפעיל את הסמכות הקבועה בסעיף 40ד לחוק העונשין, אחרת הופך החריג לכלל (ר' ע"פ 7757/21 מרזוקי נ' מדינת ישראל, 24.4.2022).
19. שירות המבחן המליץ לגזור על הנאשם ענישה שיקומית בדמות צו מבחן ושל"צ. בענייננו, סבורני שלא ניתן לאמץ את המלצת שירות המבחן כלשונה. אמנם שירות המבחן הוא גורם מקצועי ואובייקטיבי ולהמלצותיו משקל נכבד, והתסקירים מצביעים על מגמת שינוי חיובית בנאשם, שיתוף פעולה עם ההליך הטיפולי ותפקוד נורמטיבי בעבודה ובניסיונו להסדיר חובותיו, אך חומרת העבירות ובפרט כמות הסם בה החזיק הנאשם ונסיבות ההחזקה, מחייבת לכלול בין רכיבי הענישה רכיב גמולי משמעותי.
20. על כן, יינתן משקל משמעותי לשיקולי השיקום, לכברת הדרך המשמעותית שעשה הנאשם לשינוי באורחות חייו ולהמלצת שירות המבחן, אך הדבר ייעשה בגדרי מתחם הענישה. כך שהעונש ייגזר ברף התחתון של המתחמים שקבעתי ויכלול רכיב משמעותי של מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שירות. שיקולים נוספים התומכים בגזירת הדין ברף התחתון של המתחם הם גילו הצעיר של הנאשם, עברו הכולל הרשעה אחת שאינה ממין העניין, וחלוף למעלה משנתיים מעת ביצוע העבירות.
חילוט ורכיבי ענישה כלכליים
21. באשר לעתירת המאשימה להכרזה על הנאשם כסוחר סמים ולחילוט: אמנם הנאשם הורשע בעבירת החזקה שלא לצריכה עצמית, הנחשבת כ"עבירה של עסקת סמים" בהתאם להגדרה בסעיף 1 לפקודת הסמים. עם זאת, מעובדות כתב האישום בהן הודה הנאשם לא עולה כי הנאשם הפיק רווח מן העבירה, כנדרש בסעיף 36א(ב) לפקודה ועל כן אין להכריז עליו כעל סוחר סמים ולחלט את הכסף (המועט) שנתפס ברשותו. לצד זאת יינתן משקל לפן הכלכלי של עבירת הסמים בהטלת קנס, תוך התחשבות במצבו הכלכלי הקשה של הנאשם, כמתחייב.
לאור האמור לעיל אני דן את הנאשם לעונשים הבאים:
א. שבעה חודשי מאסר בפועל.
המאסר ירוצה בדרך של עבודות שירות במפעל "המשקם" בחולון, בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות שירות מיום 13.2.023. הנאשם יתייצב ביום 10.5.2023 בשעה 8:00 במשרדי הממונה במפקדת מחוז מרכז של שב"ס.
הנאשם מוזהר כי עליו לעמוד בתנאי ההעסקה ובדרישות הממונה, וכי כל חריגה מהכללים עלולה להביא להפסקת עבודות השירות וריצוי יתרת עונש המאסר מאחורי סורג ובריח.
ב. 6 חודשי מאסר על תנאי, שלא יעבור תוך 3 שנים מהיום עבירת סמים מסוג פשע.
ג. 4 חודשי מאסר על תנאי, שלא יעבור תוך 3 שנים מהיום עבירת אלימות, לרבות איומים.
ד. קנס בסך 5,000 ₪ או 60 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-20 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, החל מיום 1.4.2023 ובכל 1 בחודש שלאחריו. לא ישולם איזה מהתשלומים במועדו, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מידי.
ה. צו מבחן למשך 18 חודשים. הוסברה לנאשם משמעותו של צו המבחן ואפשרות הפקעתו והטלת עונש במקומו. שירות המבחן יתאים את התוכנית הטיפולית למסגרת השעות של עבודות השירות.
צו כללי לטיפול מוצגים, על פי כל דין. מורה על חילוט המשקלים הדיגיטליים שנתפסו.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 ימים מהיום.
המזכירות תעביר עותק מגזר הדין לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות.
ניתן היום, כ"ט שבט תשפ"ג, 20 פברואר 2023, במעמד הצדדים.
