ת"פ 23711/03/19 – מדינת ישראל,מתביעות ירושלים נגד פלוניעציר) ע"י
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 23711-03-19 מדינת ישראל נ' פלוני |
|
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד מאיר לוברבאום מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
פלוניעציר) ע"י ב"כ עו"ד עיסא מוחמדיה |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות ובעובדות המנויות בכתב האישום, בכך שביום 1.2.2019, במהלך שיחת טלפון עם אחותו אמר לה: "...שאני אומר לך שאת חוזרת אז את חוזרת, לא מעניין אותי ***, *** רוצה לחזור או שלא רוצה לחזור על הזין שלי.." וכן אמר בשיחה נוספת "...את תבואי גם אם זה לא ברצונך או לא" והוסיף "...עד אילת אני בא אליך, אני נכנס לכלא בגללך ונשבע באלוהים עד אילת אני בא יא בת זונה". בגין כך, הורשע הנאשם בעבירת איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977.
מהלך הדיון
הנאשם הודה והורשע על פי הודאתו בכתב אישום מתוקן, במסגרת הסדר טיעון שלא כלל הסכמה עונשית ונשלח לשירות מבחן.
תסקיר שירות המבחן
2
מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם החודש, עולה כי הנאשם בן 30, נשוי. הנאשם עצור בתיק אחר בכלא "הדרים" וטרם מעצרו עבד כשליח והתגורר בירושלים. הנאשם סיים 8 שנות לימוד זאת על רקע מצב כלכלי ירוד של משפחתו ורצונו לסייע בפרנסת בני הבית. הנאשם שיתף כי לפני כשנתיים עבר תאונת אופנוע קשה, בעקבותיה היה מורדם במשך חודש, אך כיום אינו סובל מתופעות לוואי. בנוסף מסר, כי לפני כחצי שנה נפצע מירי במסגרת סכסוך בין חמולות וסובל ממוגבלות חלקית בידו. הנאשם נישא לפני מספר חודשים לאשתו, בת 37 עקרת בית. עבור אשתו אלו נישואים שניים והיא אם לחמישה ילדים מנישואיה הקודמים. בעברו הפלילי של הנאשם 7 הרשעות קודמות בתחומי הרכוש, אלימות ומין, בגין חלקן ריצה מאסרים בפועל. שירות המבחן מסר כי ביום 29.6.2020 נפתח נגדו תיק חדש בחשד לביצוע עבירה פציעה כשעבריין מזויין, בגינה עצור כרגע בכלא "הדרים". ביחס לעבירה בה הורשע, שירות המבחן התרשם כי הנאשם התקשה לקבל על עצמו אחריות לביצועה ולא הביע חרטה או אמפתיה כלפי אחותו המתלוננת. שירות המבחן התרשם כי הרקע לביצוע העבירה היא חשיבה נוקשת ותפיסה שמרנית של הנאשם, הבאות לידי ביטוי בצורך לשמר דינמיקה שלשליטה על קרוביו בכלל, ושליטה בדמויות נשיות בחייו בפרט. שירות המבחן שוחח עם אחותו אשר הציגה יחסים חיוביים עם אחיה והביע חרטה על עצם השגת התלונה. השירות התרשם ממערכת יחסים מורכבת אשר כוללת שליטה וכוחניות מצד הנאשם כלפיה. נוכח האמור והיות הנאשם עצור, שירות המבחן לא בא בהמלצה טיפולית בעניינו.
לנאשם רישום פלילי הכולל 7 הרשעות קודמות בעבירות אלימות והוא ריצה עונשים לא מבוטלים.
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה ביקש להטיל על הנאשם מאסר בפועל על בסיס מתחם שבין מאסר קצר ועד שישה חודשי מאסר, וענישה נלווית. מאידך, הסניגור טען לזכות הנאשם וביקש שלא להחמיר עמו בדין ולהסתפק במאסר מותנה הסניגור עמד על הקשר המעשים ועל עמדת המתלוננת שביקשה שלא להתלונן ואף לבטל את תלונתה.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
3
אשר לערך המוגן -"עבירת האיומים נועדה להגן על שלוות נפשו וביטחונו של הפרט, כמו גם על חופש הפעולה והבחירה שלו " [רע"פ 8736/15 בר נ' מ"י (מיום 17.1.2018) (פסקה 22 לפסק דינה של כב' השופט ברק-ארז)]. לטעמי בעניינו מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: לקולה, מדובר באירוע ממוקד וחד פעמי. לחומרה, הנאשם פעל מתוך תפיסת עולם וחינוך היוצאים מנקודת הנחה כי האשה היא קניינו של הגבר במשפחה. טוב היה לו תפיסת עולם זו הייתה עוברת מן העולם, שכן הניסיון המצטבר מלמד כי תפיסה זו מובילה, פעמים רבות, לפגיעה קשה בזכויות היסוד של נשים, באוטונומיה שלהן, בתחושת הביטחון שלהן, ואף מביאה לקיפוד חייהן. איומים בהקשר זה הן כאקדח טעון במערכה הראשונה שסופו לירות במערכה האחרונה. הערכת שירות המבחן כי הנאשם אינו מביע חרטה על מעשיו או אמפתיה לאחותו, יחד עם התחושה כי האחות נתונה בצבת לחצים ופחד, מלמד על הנזק מסוג כזה של התנהגות נלוזה, בין בכוח ובין בפועל. הנאשם אחראי בלעדית למעשיו המכוערים והמפחידים.
מדיניות הענישה הנוהגת - בעבירות איומים מתחמי הענישה והענישה מגוונת בהתאם לנסיבות כל מקרה:
א. ברע"פ 1293/08 קורניק נ' מ"י (מיום 25.6.2008) נדון נאשם שאיים על גרושתו ועל ילדיו ל-12 חודשי מאסר.
ב. ברע"פ 8253/18 ינאי נ' מ"י (מיום 25.11.2018) אושר מתחם ענישה שבין מספר חודשי מאסר ל-12 חודשים ועונש של 6 חודשי מאסר בעבודות שירות בנסיבות של איומים באולם ביהמ"ש על שופט, על בת זוג ועל עו"ד.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על חודש ועד 6 חודשי מאסר בפועל.
4
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: לקולה שקלתי את הודאתו של הנאשם והחסכון בהעדת המתלוננת וכן את חלוף הזמן. לחומרה שקלתי את עברו הפלילי של הנאשם והעובדה שאין לו מורא מפני החוק ולראיה מעצרו הנוכחי ושחרורו אך לאחרונה ממאסר בפועל. לכך יש להוסיף, כי הנאשם לא קיבל אחריות על מעשיו, לא הביע חרטה או אמפטיה כלפי אחותו ונותר בטוח בצדקת דרכו. בנסיבות העניין, אין מנוס מלשלוח את הנאשם למאסר מאחורי סורג ובריח. משקל מוגבל אני נותן לעמדת המתלוננת נוכח העולה מתסקיר שירות המבחן.
המיקום במתחם - לפיכך, יש למקם את הנאשם מעבר לאמצע המתחם שקבעתי.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 4 חודשי מאסר בפועל לריצוי החל מהיום, ובניכוי ימי מעצרו בתיק הנוכחי ע"פ חישוב שב"ס שיכריע;
ב. 6 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת אלימות לרבות איומים בתוך 3 שנים משחרורו;
ג. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת אלימות לרבות במשך שנתיים מיום שחרורו. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, י"ד תמוז תשפ"ב, 13 יולי 2022, במעמד הצדדים.
