ת"פ 2300/06/19 – מדינת ישראל נגד אלעד רחמימוב
בית משפט השלום ברחובות |
|
ת"פ 2300-06-19 מדינת ישראל נ' רחמימוב
|
|
1
לפני |
כבוד השופטת זהר דיבון סגל
|
||
בעניין: |
|
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל באמצעות תביעות שפלה - עוה"ד הדר פרשר |
|
|
|
נגד
|
||
הנאשם |
אלעד רחמימוב |
|
|
|
באמצעות עוה"ד נדב אלמוג |
|
|
גזר דין |
1. הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בהתאם להסדר דיוני בכתב אישום מתוקן בהחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית - עבירה לפי סעיף 7(א) ו-(ג) רישא לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973 (להלן: פקודת הסמים או הפקודה), ובסחר בסם מסוכן - 2 עבירות לפי סעיפים 13+ 19(א) לפקודת הסמים. הסדר הטיעון לא כלל הסכמה לעניין העונש, אך בהסכמת הצדדים התבקש שירות המבחן לערוך תסקיר בעניינו של הנאשם אשר ייבחן את נסיבותיו האישיות כמו גם את נסיבות ביצוע העבירה.
כתב האישום המתוקן
2. לפי עובדות האישום הראשון, ביום 11.5.2019 בשעה 04:02 לערך בדרך ירושלים בגן יבנה החזיק הנאשם ברכב סמים מסוכנים כדלקמן: בכיס מכנסיו סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 6.9 גרם נטו, בתא הכפפות של הרכב סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 0.34 גרם נטו, בתיק שחור שהיה מונח מתחת לכיסא הנהג סם מסוכן מסוג חשיש במשקל 94.1 גרם נטו, וכן סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של כ 208.14 גרם נטו. כמו כן באותן הנסיבות החזיק הנאשם 1,520 ₪.
3. לפי עובדות האישום השני, כשלושה חודשים עובר לתאריך 26.5.2019 סחר הנאשם בסם קנביס בכך שמכר בשתי הזדמנויות שונות לאמיר, חברו הטוב מזה מספר שנים סמים מסוכנים מסוג קנבוס בתמורה ל-100 ₪ כ-1 גרם בכל מכירה.
4. למען הסדר הטוב יצוין כי ההליכים התנהלו תחילה בפני השופטת הנכבדה פינק, כתוארה אז סגנית הנשיאה ולנוכח מינויה לבית המשפט המחוזי הועבר הליך שמיעת הטיעון לעונש וגזירת הדין בפניי. על מנת שבפני הקורא תונח התמונה המלאה אסקור את ההליך בעניינו של הנאשם לצד תסקירי שירות המבחן שהתקבלו מעת לעת.
2
5. שירות המבחן ערך שישה תסקירים הסוקרים את הרקע האישי והמשפחתי של הנאשם, ההיסטוריה העבריינית, התייחסותו לעבירות מושא כתב האישום, הערכת הסיכוי לעבריינות, הערכת הסיכוי לשיקום וכן את הליכי השיקום בהם החל הנאשם.
תסקיר שירות המבחן מיום 2.12.2019 (להלן: התסקיר הראשון)
6. מהתסקיר עולה כי הנאשם בן 21, רווק, בן להורים גרושים, מתגורר עם אמו בגן יבנה, מצוי במעצר בית לילי והחל עבודה חדשה ב"קבוצת כלמוביל" בתור מכונאי רכב. סיים 12 שנות לימוד עם תעודת מקצוע בתחום הטכנולוגי. הנאשם מאובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז וטופל בריטלין מספר שנים, אך הנאשם סבל מתופעות לוואי קשות ועל כן הטיפול הופסק. הנאשם לא גויס לצבא בשל אי התאמה.
הנאשם שיתף את קצינת המבחן כי אביו נהג באלימות מילולית קשה כלפי בני הבית, ואף נקט באלימות פיזית כלפי אמו עד שזו נאלצה לעבור למקלט לנשים מוכות בעוד הנאשם ואחיו נותרו לגור עם אביהם. עוד שיתף כי כעבור מספר חודשים החליט אביו לפנות את הנאשם ואחיו מהבית כך שנאלץ להתגורר ברחוב ולאחר מכן פנה לעזרת חבר עד לחזרתה של האם לביתם. הנאשם מסר כי כדרך התמודדות עם מכאוביו ובעקבות גירושי הוריו החל להשתמש בסמים, וכאשר החל להשתמש ביישומון "טלגראס" השימוש בסמים הפך לתדיר ואינטנסיבי. שירות המבחן דיווח כי תוצאות בדיקות שתן העידו על ניקיון מסמים.
באשר לביצוע העבירות בהן הורשע מסר הנאשם כי הרקע לביצוען היה שימושו בסם קנביס והשתייכותו החברתית, ולדבריו פעל מתוך לגיטימציה אישית וחברתית ביחס לשימוש, הספקה והחזקת הסם, תוך טשטוש גבולות החוק. כמו כן הוסיף כי המצב הכלכלי במשפחתו דחף אותו לפעול דרך יישומון "הטלגראס" לשם השגת רווח כספי ועל מנת לעזור לאמו להשתקם. הנאשם הביע צער וחרטה על ביצוע העבירות, לקח אחריות מלאה וביטא רצון להסרת תנאיו המגבילים ולחזור לשגרת חיים תקינה. הנאשם מסר כי הוא עייף מההליכים המשפטיים כנגדו, נטה להתמקד בעיקר במחירים האישיים אשר שילם בעקבות ההליך הפלילי וביטא מוטיבציה להשתלב בקבוצת צעירים בשירות המבחן.
3
באשר לגורמי הסיכון, התרשמות שירות המבחן היא מצעיר בעל דימוי עצמי נמוך ופגוע אשר גדל במערכת משפחתית עם דמות אב מורכבת, אגרסיבית ואלימה שפגעה בתחושות המוגנות והביטחון. הנאשם חווה חרדות נטישה ודחייה המלוות אותו, הוריו לא היו פנויים לספק מענה רגשי שתאם את גילו ואת צרכיו ההתפתחותיים. הנאשם גילה תסמינים של דכדוך ואבדן מעגלים חברתיים. מהתסקיר עולה כי ניסיונות הנאשם לענות על הצורך הממשי שלו בקבלה ושייכות חברתית גרמו לו לחצות את הגבול ולבצע עבירות, זאת תוך טשטוש היכולת שלו בהפעלת שיקול דעת. הנאשם נהג באימפולסיביות ומבלי לשקול השלכות מעשיו. שירות המבחן העריך כי ללא השתלבות הנאשם בטיפול ייעודי לצעירים ועבודה טיפולית על מוקדי הסיכון לצד מתן דגימות שבועיות לאיתור שרידי סמים כמציב גבול חיצוני, קיים סיכון בינוני להישנות עבירות בתחום הסמים בעתיד.
התרשמות שירות המבחן היא כי הנאשם גילה יכולות תפקוד תקינות, נעדר קווים עברייניים באישיותו, מגלה הבנה לבעייתיות בהתנהלותו, לוקח אחריות באשר להשלכות מעשיו, הנאשם צעיר, ללא עבר פלילי קודם, מביע חרטה וצער על ביצוע העבירה ונכון להשתלב בהליך טיפולי ועל כן ביקש שירות המבחן דחייה על מנת לבחון את אפשרות שילובו של הנאשם בקבוצת צעירים במסגרתה ייבחנו לעומק דפוסי התנהגותו שהובילו לביצוע העבירה.
תסקיר שירות המבחן מיום 27.2.2020 (להלן: התסקיר השני)
7. ביום 27.2.2020 התקבל תסקיר שירות המבחן ממנו עולה כי הנאשם השתלב בקבוצת "צעירים" מחודש דצמבר 2019, אך הגעתו לקבוצה לא הייתה סדירה, הנאשם התקשה לקחת חלק פעיל ולבחון את מצבו, החסיר מפגשים וכאשר הגיע - איחר. לבסוף ולאחר שיחה משותפת עמו, הוחלט להוציאו מהקבוצה ולשלבו במרכז לטיפול בנפגעי אלכוהול באשדוד. לנאשם נקבעו 2 ראיונות במרכז, אך זה לא הגיע ולא הודיע על היעדרו.
להתרשמות שירות המבחן, הנאשם חשוף להתנהגויות פורצות גבולות מגיל צעיר ואף אימץ חלק מנורמות אלו. על אף שהצהיר על כך שמעוניין להשתלב בטיפול, ניכר כי מתקשה להגיע באופן רציף למפגשים ולשתף פעולה עם הגורמים הטיפוליים. עם זאת, בדיקות שתן שמסר נקיות משרידי סם.
שירות המבחן מצא כי קיים סיכון להישנות התנהגות עוברת חוק וכן מקום למעורבות טיפולית, אך הנאשם שלל נזקקות טיפולית ועל כן שירות המבחן לא בא בהמלצה טיפולית שיקומית אלא המליץ על ענישה שתציב גבולות להתנהגותו של הנאשם, בדמות מאסר שירוצה בדרך של עבודות שירות, מאסר מותנה והתחייבות להימנע מעבירה.
4
תסקיר שירות המבחן מיום 27.5.2020 (להלן: תסקיר שלישי)
8. התסקיר מבוסס על שיחות שהתקיימו בשירות המבחן עם הנאשם, מידע שהתקבל מהשתתפותו בקבוצה טיפולית לצעירים בשירות המבחן ותוכנית מטר"א לטיפול בצעירים על רצף ההתמכרות באשדוד, מאלו עולה כי הנאשם לא משתף פעולה עם המסגרות הטיפוליות. בחינה נוספת של גורמי הסיכון בהתנהגותו של הנאשם כפי שתוארו בתסקירים הקודמים, לצד הביטוי המילולי שנותן הנאשם לרצונו לייצב את חייו, אך חוסר הצלחתו בפועל להתמיד בשיתוף הפעולה עם שירות המבחן ועם המטר"א ועל אף שבדיקות שתן העידו על היעדר שימוש בסמים, הובילו לכדי מסקנה כי קיים סיכון גבוה להישנות התנהגות עוברת חוק. מכאן ששוב לא היה בידי שירות המבחן לבוא בהמלצה טיפולית.
9. בהחלטה מיום 15.6.2020 התייחסה כבוד השופטת פינק כתוארה אז סגנית הנשיאה, לקשיים העולים מתסקירי שירות המבחן וכן התייחסה להתמשכות ההליך בעניינו של הנאשם. בסופו של דיון, ולנוכח התחייבותו של הנאשם לשתף פעולה עם שירות המבחן, נדחה הדיון ושירות המבחן התבקש להגיש תסקיר משלים. באותו המעמד הובהר לנאשם כי אי שיתוף פעולה עם שירות המבחן ישמש לחובתו.
תסקיר שירות המבחן מיום 24.9.2020 (להלן: תסקיר רביעי)
10. שירות המבחן עדכן כי במהלך תקופת הדחייה ביטא הנאשם נכונות ראשונית להשתלב בהליך טיפולי ומעיון ברישום פלילי העדכני עולה כי לא נפתחו תיקים פליליים חדשים בעניינו. ממידע שנמסר לשירות המבחן ממסגרת תכנית מטר"א עולה כי הנאשם הגיע לראיון קבלה ונמצא מתאים להשתלב בטיפול. כמו כן, הוחלט על העמקת האבחון התעסוקתי לצורך מתן מענה הולם לצרכיו של הנאשם. עוד נמסר כי הנאשם משתף פעולה כנדרש, משתף בתכנים אישיים באופן התואם את השלב הראשוני של הטיפול בו מצוי ומוסר דגימות לגילוי שרידי סם ובדיקות נשיפה.
שירות המבחן סבר כי יש לבחון את המשך שיתוף הפעולה וההתמדה של הנאשם במסגרת הטיפול הקבוצתי, שכן הנאשם היה מצוי בשלב מקדמי ביותר בהליך הטיפולי, ועל כן הומלץ ליתן תקופת ניסיון טיפולי למשך שלושה חודשים.
5
תסקיר שירות המבחן מיום 21.12.2020 (להלן: תסקיר חמישי)
11. שירות המבחן עדכן כי במהלך תקופת הדחייה, הנאשם הופנה לאבחון במרכז לטיפול בנפגעי אלכוהול באשדוד ושולב בקבוצה לצעירים המתקיימת פעמיים בשבוע בשעות הערב. מגורמי הטיפול נמסר כי הנאשם יצר קשר חיובי עם צוות המדריכים במקום וכאשר מגיע לקבוצות הוא לוקח בהם חלק פעיל ומביא עצמו בפתיחות. עם זאת ניכר כי מתקשה לשמור על הגעה רציפה למפגשים בין היתר בשל מצבו הכלכלי והתנהלותו ההישרדותית. עוד נמסר כי חלק מבדיקות השתן שמסר הנאשם מעידות על שימוש בקנאביס, כאשר לדבריו עשה שימוש בסמים על רקע פיטוריו ממקום עבודתו.
על אף האמור לעיל בחן שירות המבחן את התאמתו להשתלבות במרכז מטר"א שהינו מרכז ערב לצעירים על רקע התמכרויות. בוועדה מסר הנאשם כי המסגרת הטיפולית מהווה עבורו מקום בטוח בו יכול לשתף במחשבותיו ורגשות מעולמו האישי, בין היתר, לגבי התמודדות עם הדחייה על ידי הוריו מגיל צעיר. לדבריו בעקבות תהליך הטיפול מודע יותר לדפוסי חשיבה והתנהגות בעיתיים ולמניעים הקשורים בצריכת קנאביס. הנאשם ביטא רצון להמשיך בטיפול במסגרת המרכז ולעשות מאמץ להגיע באופן עקבי ורציף.
להתרשמות שירות המבחן, הנאשם מצוי בתהליך של הגברת המודעות למניעים השונים העומדים בבסיס צריכת הקנאביס ובשים לב לנכונותו להמשיך בטיפול כפי שיידרש, והעדר עבירות דומות נוספות, המליץ שירות המבחן על דחייה נוספת למשך ארבעה חודשים נוספים על מנת להמשיך ולעקוב אחר השתתפותו בתוכנית מטר"א והגעתו למרכז לטיפול בנפגעי אלכוהול.
תסקיר שירות המבחן מיום 5.4.2021 (להלן: תסקיר שישי)
6
12. שירות המבחן עדכן כי במהלך הדחייה נערכה וועדת אמצע במסגרת תוכנית מטר"א לצעירים על רצף התמכרות באשדוד. מגורמי הטיפול נמסר כי הנאשם השתתף בחלק מהמפגשים הפרטניים והקבוצתיים ולדבריהם כאשר הגיע למפגשים אלו לקח חלק פעיל ומסר כי ברצונו להפסיק השימוש בסמים אך מתקשה לעשות כן לנוכח קשיים חיצוניים, פיתוי וכמיהה שכן אמו עושה שימוש בביתם בקאנביס רפואי. בבדיקות סם שנערכו לנאשם נמצאו שרידי סמים קנבינואידים. התרשמות הוועדה מאמו של הנאשם היא כי אינה מבינה את צרכיו ומטשטשת את קשייו וכן מבטאת עמדה שאינה תומכת בהליך טיפולי. כמו כן הביעה עמדה ברורה לפיה מעוניינת כי הנאשם ישוב לשגרת חייו וישקיע את כוחותיו במקום עבודתו ובפרנסת הבית. כן הובאה עמדתו של הנאשם לפיה הוא אינו בנוי להעמיק בהליך הטיפולי ומבקש לסיים את התיק הפלילי ולרצות את עונשו.
שירות המבחן התרשם כי קיימת תלות בין הנאשם לאמו אשר מקשה על תהליך טיפולי וגמילה לאורך זמן. בנוסף, הנאשם חווה חרדת נטישה ודחייה מהוריו אשר אינם היו פנויים לספק לו מענה רגשי התואם לגילו ואת צרכיו ההתפתחותיים, ובכך נפגעה יכולתו לבסס מערכת אישיותית יציבה ובוגרת. להערכת שירות המבחן ללא השתלבות בטיפול ייעודי בתחום ההתמכרויות לצורך עבודה טיפולית על מוקדי הסיכון, קיים סיכון להישנות התנהגות עובדת חוק.
לנוכח דבריו של הנאשם כי אינו פנוי להשתלב בטיפול, המליץ שירות המבחן על ענישה חינוכית ומוחשית שתציב גבול ברור להתנהגותו וכן המליץ לבדוק התאמתו לריצוי מאסר בדרך של עבודות שירות לצד מאסר מותנה והתחייבות להימנע מעבירה.
13. ביום 26.4.2021 בהסכמת הצדדים התבקש הממונה לבדוק את כשירותו של הנאשם לריצוי עונש מאסר בדרך של עבודות שירות. הנאשם זומן לממונה מספר פעמים, אך מסיבות השמורות עמו לא התייצב.
14. בפתח הדיון ביום 20.7.2021 ביקש בא כוח הנאשם כי הדיון ידחה לצורך הפנייתו של הנאשם בשנית לקבלת חוות דעת הממונה על עבודות שירות. בשל התמשכות ההליכים לא מצאתי לקבל בקשה זו, ועל כן בו ביום נשמעו טיעוני הצדדים לעונש. הדיון נדחה לשימוע גזר דין, ומצאתי לפנים משורת הדין ומבלי שהדבר ישמע צפייה אצל הנאשם או יעיד על תוצאות גזר הדין, להפנות את הנאשם פעם נוספת לממונה על עבודות השירות לבחינת התאמה לריצוי מאסר בדרך של עבודות שירות.
חוות דעת הממונה
15. חוות דעת הממונה מיום 31.8.2021 מצאה את הנאשם כשיר לריצוי עונש מאסר בדרך של עבודות שירות.
טיעוני הצדדים לעונש
7
16. המאשימה בטיעוניה עמדה על הערכים החברתיים המוגנים שנפגעו כתוצאה מביצוע העבירות בהן הורשע הנאשם ובהם הגנה על שלמות גופו ובטחונו ובריאותו של הציבור בפרט נוכח היותו של נגע הסמים כמחולל פשיעה. חומרה יתרה ביקשה המאשימה לראות במעשיו של הנאשם אשר ממוקם בראש שרשרת הפצת הסם ובכך שהעבירות בוצעו למטרות רווח על רקע מצוקה כלכלית. המאשימה הפנתה לכך שהנאשם החזיק במקומות שונים סמים שלא לצריכתו העצמית, ברכבו, בתיקו ובמכנסיו וכן לכך שסחר בסמים שלושה חודשים קודם לכן, כאשר בשתי הזדמנויות מכר לחברו הטוב סם מסוכן. המאשימה עתרה לקבוע מתחם עונש הולם אחד בנוגע לשני האישומים אשר נע בין 18-8 חודשים לצד רכיבי ענישה נוספים.
עוד סקרה המאשימה בטיעוניה את עיקרי תסקירי שירות המבחן, אשר מתארים את נסיבותיו האישיות של הנאשם, התמכרותו לסמים מגיל 18, רמת הסיכון להישנות עבירות שהוערכה כבינונית-גבוהה, את שיתוף הפעולה החלקי עם שירות המבחן וכן עמדה על המלצתו הסופית של שירות המבחן לפיה יש לנקוט בענישה ממשית ומרתיעה.
לנוכח האמור ובשים לב להעדר עבר פלילי, משלא נפתחו לנאשם תיקים נוספים, ולנוכח ההודאה, נטילת האחריות והחיסכון בזמן שיפוטי עתרה למקם את הנאשם ברף התחתון של המתחם, רכיבי ענישה נוספים לרבות פסילת רישיון נהיגה ולצד הכרזתו כסוחר סמים וחילוט הטלפון הנייד וסכום הכסף שנתפס ברשותו בסך 1,520 ש"ח.
17. בא כוח הנאשם טען כי המתחם לו עותרת המאשימה מחמיר יתר על המידה, שכן המדובר בהחזקת סם מסוכן מסוג קנאבוס, שאינו נחשב מסוגי הסמים ה"קשים", בכמות שאינה גדולה באופן יחסי וכן הפנה לכך שמדובר ב"סחר בנסיבות חברתיות" כאשר הנאשם מכר סם מסוכן מסוג קנאבוס בשתי הזדמנויות לחבר קרוב. בא כוח הנאשם עתר לקבוע מתחם עונש הולם כנע בין מאסר מותנה ושל"צ ועד למספר חודשי מאסר בפועל כעונש עיקרי. עמדתו תמך בפסיקה.
8
בא כוח הנאשם הוסיף ועמד על נסיבות חייו המורכבות של הנאשם כפי שאף משתקף מתסקירי שירות המבחן, העובדה כי הנאשם היה בן פחות מגיל 21 בעת ביצוע העבירות, נעדר עבר פלילי, וכן הפנה לכך שמיום ביצוע העבירות חלפו למעלה משנתיים ולא נפתחו לנאשם תיקים נוספים. בא כוח הנאשם ביקש כי יינתן משקל לניסיון שערך הנאשם להשתלב בהליך טיפולי, גם אם זה לא צלח ובפרט לעובדה כי נסיבותיו האישיות והמשפחתיות הם אשר הכריעו אותו מלהמשיך ולהתמיד בהליך הטיפולי. כן הפנה בא כוח הנאשם לכך שהנאשם עושה ככל שביכולתו להתפרנס בכבוד ומסייע בפרנסת הבית להוריו שמצבם הרפואי והכלכלי קשה (הוצגו מסמכים) והוא שומר על יציבות תעסוקתית. עוד ביקש שיינתן משקל לכך שהנאשם היה עצור 17 ימים, תקופה ארוכה יחסית למי שאינו מורגל בחיים עברייניים.
בסופו של דבר ביקש בא כוח הנאשם כי יושת על הנאשם עונש מתון הנמצא בתחתית מתחם העונש שהוצג בדמות מאסר בן חודשיים ימים לכל היותר, שיכול וירוצה בעבודות שירות. באשר לחילוט הטלפון וסכום הכסף שנתפס ביקש להותיר האמור לשיקול דעת בית המשפט. עוד ביקש להימנע מפסילת רישיון הנהיגה שאינה מתחייבת לטעמו בנסיבות העניין.
18. הנאשם בדברו האחרון אמר את הדברים הבאים: "אני יודע שעשיתי צעדים לא נכונים. היום אני לא משתמש בסמים. לא הלכתי לממונה מסיבה אחת אין לי מי שיתמוך בי מאחורה, אין לי גם מי שאם לא יהיה לי כסף לנסוע יתן לי 50 ₪ לדלק. היום אני בתהליכים של הקמת עסק, יש לי תעודת עוסק. לא הלכתי לממונה כי יש לי מה להפסיד", וכן "אני לא צריך את הטלפון והכסף".
דיון והכרעה
מתחם העונש ההולם
19. לנוכח מבחן הקשר ההדוק, בשים לב לסמיכות הזמנים בין שני האישומים וכאשר העבירות בוצעו כחלק מתוכנית עבריינית אחת, מצאתי לקבוע מתחם עונש אחד כעתירת המאשימה. ההלכות שנקבעו בעניין הגדרת המונח "אירוע" ידועות ומוכרות ולא מצאתי לחזור על הדברים (ראו ע"פ 4910/13 ג'אבר נ' מדינת ישראל (29.10.2021), ע"פ 5643/14 עיסא נ' מדינת ישראל (24.6.2015), ע"פ 2519/14 אבו קיעאן נ' מדינת ישראל (29.12.2014), ע"פ 1261/15 דלאל נ' מדינת ישראל (13.9.2015)).
20. מתחם העונש ייקבע בהתאם לעקרון ההלימה תוך מתן משקל לערכים החברתיים שנפגעו מביצוע העבירות, למידת הפגיעה בהם ולמדיניות הענישה הנהוגה, והכל בנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
9
21. במעשיו פגע הנאשם בערכים חברתיים המוגנים ובהם הגנה על בריאותו ושלומו הפיזי והנפשי של הציבור מפני הנזקים הנגרמים כתוצאה משימוש בסמים והשפעתם הממכרת וההרסנית וכן מפני נזקים עקיפים הנגרמים כתוצאה מעבריינות הנלווית לשימוש בסמים, ובכלל זה ההגנה על הביטחון האישי ורכוש הציבור (ראו מיני רבים: ע"פ 972/11 מדינת ישראל נ' יונה (4.7.2012); ע"פ 6029/03 מדינת ישראל נ' שמאי, פ"ד נח (2) 734 (9.2.2004); ע"פ 6021/95, 4998/95, 5267/95, 5313/95 מדינת ישראל נ' גומז (31.7.1997); ע"פ 575/88 עודה נ' מדינת ישראל, פ"ד מב (4) 242 (11.12.1988)).
22. בענייננו הפגיעה בערכים המוגנים בינונית וזאת בשים לב לסוג וכמות הסם שנתפסה בחזקתו של הנאשם, אופן החזקת הסמים בשעת לילה מאוחרת, במקומות שונים ברכב לצד סכום כסף נכבד. וכן בשים לב לכך שמדובר בשני מקרי סחר לאותו הקונה עמו לנאשם היכרות מוקדמת, כמויות הסם הקטנות והתשלום שהתקבל תמורתם. לאלו יש לצרף את הסיבות שהביאו את הנאשם לבצע את העבירות והן הצורך להתמודד עם מצוקה כלכלית אליה נקלע ביחד עם משפחתו ועל מנת לגרוף רווח כלכלי קל ומהיר וכן את העובדה כי הנאשם מביע לגיטימציה חברתית ואישית לשימוש בסמים תוך טשטוש החוק.
23. על מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות החזקה שלא לצריכה עצמית בסם מסוכן מסוג קנבוס/חשיש, אפשר ללמוד מפסקי הדין הבאים. כאשר מתחם העונש ההולם נע בין מאסר לתקופה של מספר חודשים שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד לשנת מאסר לצד רכיבי ענישה נוספים, ראו למשל:
רע"פ 636/21 לוי נ' מדינת ישראל (16.2.2021) - הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, בכך שהחזיק בדירתו, ובארון חשמל במסדרון הגובל בדירתו - סם מסוכן מסוג חשיש במשקל כולל של כ-760 גרם נטו. בית משפט השלום קבע מתחם עונש הולם הנע בין 6 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר בפועל. בית משפט השלום סטה ממתחם הענישה וגזר על הנאשם, תוך התחשבות בהודאתו, שילובו בהליך הטיפולי, מצבו המשפחתי והכלכלי, חלוף הזמן מביצוע העבירות, עונש של 4 חודשי מאסר בפועל בדרך של עבודות שירות, מאסר מותנה וצו מבחן. ערעור לבית המשפט המחוזי נדחה, כך גם בקשת רשות לערער;
רע"פ 10423/09 שורר נ' מדינת ישראל (26.4.2010) - בית המשפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו, בעבירה של החזקת סמים מסוכנים שלא לצריכה עצמית, לאחר שנתפס בביתו סם מסוג קנבוס במשקל של 574.75 גרם נטו. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 6 חודשים לריצוי בעבודות שירות לצד רכיבי ענישה נוספים. ערעור לבית המשפט המחוזי נדחה וכך גם בקשת רשות לערער;
10
עפ"ג (ב"ש) 24043-04-17 אל קשכר נ' מדינת ישראל (4.6.2017) - בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו, בעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, בכך שהחזיק סם מסוג קנבוס במשקל כולל של 922.40 גרם נטו. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 7 חודשים, לצד ענישה נלווית. ערעור על חומרת העונש לבית המשפט המחוזי נדחה;
עפ"ג (ב"ש) 41634-10-14, 42384-10-14 לסרי ואח' נ' מדינת ישראל (18.3.2015) - בית משפט השלום הרשיע את הנאשמים לפי הודאתם בעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, בכך שהחזיקו סם מסוג קנבוס במשקל של 230 גרם נטו. בית משפט השלום גזר על הנאשמים 5 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות, מאסרים מותנים, פסילת רישיון על תנאי וקנס. ערעור לית המשפט המחוזי נדחה;
ת"פ (ק"ג) 40677-02-16 מדינת ישראל נ' בן דוד (13.8.2018) - הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, בכך שהחזיק סם מסוג קנבוס במשקל 309 גרם. בית משפט השלום הטיל על הנאשם, בחריגה ממתחם העונש ההולם, מאסר מותנה, קנס, צו שירות לתועלת הציבור, פסילת רישיון על תנאי והתחייבות;
24. על מדיניות הענישה המקובלת והנוהגת ביחס למספר קטן של עבירות סחר בסמים מסוג קנבוס במשקלים דומים אפשר ללמוד מהפסיקה שלהלן:
רע"פ 7858/19 וקנין נ' מדינת ישראל (28.11.2019) - הנאשם הורשע על פי הודאתו בשתי עבירות של סחר בסמים, בכך שמכר בשני מועדים שונים סם מסוכן מסוג קנבוס וחשיש במשקל כולל של כ-5.8 גרם. בית משפט השלום קבע כי בהתחשב שמדובר בכמויות סם קטנות ובסכומי כסף זעומים, מתחם העונש ההולם נע ממאסר בפועל למספר חודשים ועד לשמונה חודשים שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות. בית המשפט גזר על הנאשם תוך התייחסות לנסיבות חייו הקשות, הרשעותיו הקודמות הרבות וההליך הטיפולי שעבר, עונש של 5 חודשי מאסר בפועל והפעיל את מאסריו המותנים בחופף זה לזה כך שסה"כ ירצה הנאשם עונש של 12 חודשי מאסר בפועל, ומאסר מותנה. ערעור לבית המשפט המחוזי נדחה כך גם בקשת רשות לערער;
11
רע"פ 5712/16 אייזנבאך נ' מדינת ישראל (17.8.2016) - הנאשם הורשע בהתאם להודאתו, בארבע עבירות של סחר בסמים מסוג קנבוס בסכומים של כמה מאות שקלים. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 8 חודשים, מאסר מותנה וקנס בסכום של 1,500 ₪. ערעור על חומרת העונש נדחה, כך גם בקשת רשות לערער; (הוצג על ידי המאשימה);
רע"פ 1626/12 מלכה נ' מדינת ישראל (7.5.2012) - הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בארבע עבירות של סחר בסמים. בית המשפט גזר על הנאשם 9 חודשי מאסר בפועל ומאסר מותנה. ערעור על חומרת העונש נדחה, כך גם בקשת רשות לערער;
עפ"ג (מרכז) 13964-09-17 זסלבסקי נ' מדינת ישראל (18.3.2018) - הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בשבע עבירות של סחר בסמים מסוג קנבוס. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 6 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות, מאסר מותנה, קנס בסכום של 3,000 ₪ ופסילה על תנאי. ערעור נדחה;
ע"פ (מרכז) 22310-12-12 עובדיה נ' מדינת ישראל (24.2.2013) - הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעבירה של סחר בסמים, בכך שמכר סם מסוג חשיש במשקל של כ-100 גרם. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 3 חודשים לריצוי בדרך של עבודות שירות, מאסר מותנה וקנס בסך 3,000 ₪. ערעור ההגנה על חומרת העונש נדחה;
ת"פ (ק"ש) 40639-10-17 שלוחת תביעות מרום הגליל והגולן נ' בובו (28.5.2018) - הנאשם הורשע בהתאם להודאתו, בארבע עבירות של סחר בסמים ובעבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית. הנאשם החזיק סם מסוג קנבוס במשקל של כ-10 גרם. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 6 חודשים לריצוי בדרך של עבודות שירות, מאסר מותנה, קנס בסכום של 4,000 ₪, פסילת רישיון בפועל ועל תנאי;
ת"פ (י-ם) 9331-09-15 מדינת ישראל נ' משולם (3.5.2018) - הנאשם הורשע בהתאם להודאתו, בעבירה של סחר בסמים והחזקת סמים לצריכה עצמית. הנאשם מכר כ-7.5 גרם סם מסוכן מסוג קנבוס תמורת 1,200 ₪ והחזיק רבע גרם סם מסוג קנבוס לצריכה עצמית. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 45 ימים בדרך של עבודות שירות ומאסר מותנה;
12
ת"פ (רחובות) 25835-05-18 מדינת ישראל נ' ימלה (17.2.2020) - הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, החזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית, עסקה אחרת בסם וריבוי עבירות של סחר בסמים. לפי האישום הראשון, בביתו של הנאשם נתפסו סם מסוג קנבוס במשקל של 12.1080 גרם נטו; סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של 42.40 גרם נטו ומשקל אלקטרוני. לפי האישום השני, בסמוך לביתו של הנאשם, הציע הנאשם לקונה סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל ובתמורה שאינם ידועים לתביעה. העסקה לא יצאה אל הפועל והנאשם ביצע עסקה אחרת. לפי האישום השלישי, בארבע הזדמנויות שונות, מכר הנאשם סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל שאינו ידוע במדויק לתביעה ובתמורה ל- 100 ₪, בכל אחת מההזדמנויות. לפי האישום הרביעי, מכר הנאשם סם מסוכן מסוג חשיש במשקל שאינו ידוע לתביעה בתמורה ל- 50 ₪. לפי האישום החמישי, מכר הנאשם סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל שאינו ידוע במדויק לתביעה בתמורה ל- 400 ₪. לפי האישום השישי, מכר הנאשם סם מסוכן מסוג חשיש במשקל שאינו ידוע במדויק לתביעה בתמורה לסכום הנע בין 80 ל-100 ₪. בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם בגין העבירות מושא כתב האישום, נע בין מאסר לתקופה של 8 חודשים, שיכול ויבוצע בדרך של עבודות שירות, ועד ל-18 חודשי מאסר לצד רכיבי ענישה נוספים. בית המשפט סטה ממתחם העונש ההולם משיקולי שיקום וגזר על הנאשם, שלחובתו 3 הרשעות קודמות, 200 שעות של"צ, מאסר מותנה, צו מבחן, פסילת רישיון על תנאי וקנס בסך 3,000 ₪;
ת"פ (רחובות) 43875-08-17 מדינת ישראל נ' מוריסון (25.2.2019) - הנאשם הורשע, לפי הודאתו, ב-3 אישומים שעניינם עבירות של סחר בסמים. לפי האישום הראשון, מכר הנאשם סם מסוכן מסוג חשיש במשקל 1.629 גרם בתמורה לסכום של 100 ₪. לפי האישום השני, בחמישה מועדים שונים, מכר הנאשם סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של כגרם בתמורה לסכום של 100 ₪ בכל פעם. לפי האישום השלישי, מכר הנאשם סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של כגרם בתמורה לסכום של 100 ₪. בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם את העבירות מושא האישום הראשון והשני, נע בין מאסר קצר שיכול ויבוצע בדרך של עבודות שירות, ועד 10 חודשי מאסר, והמתחם מושא האישום השלישי נע בין מאסר מותנה ועד מאסר לתקופה של מספר חודשים, לצד רכיבי ענישה נוספים. בית המשפט גזר על הנאשם, בפרט לנוכח הליך שיקומי - 3 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, מאסר מותנה, צו מבחן וקנס בסך 2,000 ₪.
25. עיינתי בפסקי הדין אליהם הפנה בא כוח הנאשם ולא מצאתי כי אלו יכולים לשמש בסיס להשוואה למקרה כאן. על מנת שלא להאריך לא אתייחס לכל אחד ואחד מפסקי הדין שהוצגו, די שייאמר כי ברוב רובם של המקרים נקבע מתחם עונש הולם שנע בין מאסר קצר לריצוי בעבודות שירות ועד למספר חודשי מאסר בפועל, כאשר מותבים שונים מצאו לסטות ממתחם העונש ההולם מטעמי שיקום. שיקול שאינו רלבנטי כאן.
13
26. לאור כל האמור ובהתחשב בנסיבות ביצוע העבירות, מידת הפגיעה בערכים המוגנים ומדיניות הענישה הנהוגה מצאתי לקבוע מתחם העונש ההולם כנע בין מספר חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד ל-14 חודשי מאסר לצד רכיבי ענישה נוספים.
גזירת העונש המתאים לנאשם
27. לא מצאתי כי מתקיימות נסיבות לחומרה או לקולה המצדיקות חריגה ממתחם העונש ההולם. לפיכך, יש לקבוע עונשו של הנאשם בתוך המתחם תוך התחשבות בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40יא' לחוק העונשין).
28. לקולה, הנאשם בחור צעיר לימים, יליד 1998, נעדר הרשעות קודמות. הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה, לקח אחריות וחסך זמן שיפוטי יקר. כמו כן הנאשם שהה במעצר בין התאריכים 27/5/2019-11/5/2019 ולאחר מכן שהה בתנאים מגבילים, לרבות במעצר בית לילי.
29. נתתי משקל לנסיבותיו האישיות והמשפחתיות המורכבות כפי שאפשר ללמוד מתסקירי שירות המבחן אשר פורטו בהרחבה לעיל וכן מהמסמכים הרפואיים שהוצגו לעיוני (טעה/1) ולא אחזור על הדברים. כן לקחתי בחשבון כי מאז ביצוע העבירות חלפו כשנתיים בקירוב, כאשר במהלך כל התקופה לא נפתחו כנגדו תיקים נוספים והנאשם שומר על יציבות תעסוקתית.
30. לחומרה, התמונה המצטיירת מתסקירי שירות המבחן אינה מעודדת וזאת בלשון המעטה. התסקירים בעניינו של הנאשם ארוכים ומפורטים, מתפרשים על פני תקופה ארוכה ובין התאריכים דצמבר 2019 ועד לאפריל 2021. לא אחזור על הדברים, דיי שייאמר כי שירות המבחן התרשם מהנאשם כמי שמגיל צעיר חשוף להתנהגויות פורצות חוק ואימץ לו נורמות אלו, מביע עמדות המביעות לגיטימציה לשימוש והספקה של סמים תוך טשטוש הוראות החוק ומבלי לשקול את השלכות מעשיו וכאשר ברקע ביצוע העבירות עומדת מצוקה כלכלית המלווה את הנאשם גם כיום. רמת הסיכון להישנות עבירות פליליות הוערכה כבינונית - גבוהה, ושירות המבחן סבר כי יש מקום לשילובו של הנאשם בהליך טיפולי על מנת להפחית את רמת הסיכון.
14
ואולם למרבה הצער, הנאשם מסר כי אינו פנוי ובנוי להשתלב בטיפול מעמיק, ביקש לסיים את ההליך הפלילי, לקבל את עונשו על לחזור לשגרת חייו ולהשקיע את מרצו בעבודה. חשוב שייאמר כי הקושי של הנאשם לשתף פעולה עם הגורמים הטיפוליים ולהתגייס להליך ארוך טווח, ניכר עוד בתחילת הדרך וכן התרשם שירות המבחן כי שיתוף הפעולה החלקי והמוטיבציה המילולית שהביע הנאשם בנוגע לצורך בטיפול ושיקום נבעו בעיקר מקיומו של ההליך המשפטי, אך לאור הנזקקות הטיפולית ניתנו לנאשם הזדמנויות רבות לשתף פעולה ולהשתלב בהליך הטיפולי והנאשם לא השכיל לנצלן. וחמור מכך, על אף שהנאשם שמר במשך תקופה ארוכה על ניקיון מסמים, תוצאות בדיקות השתן מעידות על שימוש חוזר בסמים. ההסברים השונים אותם מסר הנאשם לפיהם החזרה לשימוש בסמים נעשתה על רקע פיטוריו ממקום עבודתו או על רקע הפיתוי ומערכת היחסים התלותית עם אמו אשר עושה שימוש בקאנביס רפואי בביתם, מלמדים לא רק על כך שההליך הטיפולי נמצא בשלב מוקדם, אלא יש באלו ללמד על כישלונו.
על אף פרק הזמן שחלף, הנאשם טרם הבין לעומק את חומרת ומשמעות מעשיו ואף לא את תוצאותיהם. התרשמותי זו מתחזקת לנוכח התבטאויותיו של הנאשם בדברו האחרון אשר ניכר כי עסוק הוא בבחינת השלכות ההליך המשפטי על מצבו התעסוקתי ולא בבחינה מעמיקה של מעשיו הרעים.
31. אדגיש כי ככל שאפשר היה להצביע על צעדים משמעותיים וחיוביים בהיבט השיקומי, היה בכך כדי להצדיק גזירת דין ברף התחתון של המתחם, אם לא למטה מכך. אך כאמור, הנאשם לא השכיל לנצל את ההזדמנויות שניתנו לו הן על ידי בית המשפט והן על ידי שירות המבחן. ואין לו אלא להלין על עצמו.
32. מעשיו של הנאשם ראויים לענישה ממשית שיהא בה כדי להלום את חומרתם, להמחיש לנאשם את משמעותם והפסול במעשיו ולהרתיעו מפני חזרה על מעשיו. מנגד יש לתת את הדעת לפגיעה הקשה הצפויה למבקש מן העונש שכן לא זו בלבד שלא נאסר מעולם אלא גם לא עמד לדין עד למקרה דנן ומכאן לא אמצה עמו את הדין.
תוצאה
33. לאור כל האמור, אני מכריזה על הנאשם סוחר סמים וגוזרת עליו את העונשים הבאים:
א. 7 חודשי מאסר בפועל. המאסר ירוצה בדרך של עבודות שירות בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות שירות מיום 31.8.2021. הנאשם יתייצב ביום 31.10.2021 בשעה 8:00 במשרדי הממונה במפקדת מחוז מרכז של שב"ס.
הנאשם מוזהר כי עליו לעמוד בתנאי ההעסקה ובדרישות הממונה, לרבות בדבר איסור צריכת אלכוהול או שימוש בסמים, וכי כל חריגה מהכללים עלולה להביא להפסקת עבודות השירות וריצוי יתרת עונש המאסר מאחורי סורג ובריח.
15
ב. 6 חודשי מאסר אותם לא ירצה הנאשם אלא אם יעבור בתוך שלוש שנים עבירה על פקודת הסמים המסוכנים מסוג פשע.
ג. 3 חודשי מאסר אותם לא ירצה הנאשם אלא אם יעבור בתוך שלוש שנים עבירה על פי פקודת הסמים המסוכנים מסוג עוון.
ד. קנס בסך 2,000 ₪. הקנס ישולם ב- 5 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.11.2021 ובכל ראשון בחודשו.
ה. אני פוסלת את הנאשם מלקבל ומלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים. הנאשם יפקיד את רישיון הנהיגה שלו במזכירות בית המשפט.
ו. הנאשם יפסל מלקבל ומלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים, ואולם הנאשם לא יישא בעונש זה אלא אם יעבור בתוך 3 שנים עבירה על פי פקודת הסמים המסוכנים.
ערבויות והפקדות שניתנו בהליכי המעצר הקשורים לתיק זה ישמשו לצורך הבטחת ריצוי עונש המאסר בעבודות שירות, עם סיום ריצוי עונש זה יושב הכסף לידי הנאשם בכפוף לכל מניעה חוקית אחרת, לרבות עיקול.
ניתן בזאת צו כללי למוצגים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי כחוק.
ניתן היום, ג' תשרי תשפ"ב, 09 ספטמבר 2021, בנוכחות הצדדים.
