ת"פ 21561/02/21 – מדינת ישראל נגד חיים יהודה
בית משפט השלום בקריית גת |
|
ת"פ 21561-02-21 מדינת ישראל נ' יהודה
|
|
1
בפני |
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
ע"י ב"כ עו"ד לימור כהן גולן |
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
חיים יהודה |
|
|
ע"י עו"ד נעמה טייב |
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע במסגרת הסדר טיעון, בהתאם להודאתו, בכתב אישום מתוקן המייחס לו עבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 7(א) +7(ג) רישא לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973 (להלן: "הפקודה").
2. מעובדות כתב האישום המתוקן עולה כי ביום 17.05.20 בשעה 14:10 או בסמוך לכך, החזיק הנאשם בדירתו בעיר שדרות, מספר שתילים של סם מסוכן מסוג קנבוס, במשקל 150 גרם נטו, שלא לצריכתו העצמית וללא היתר כדין או רישיון מאת המנהל.
הסדר הטיעון
3. במסגרת הסדר הטיעון אשר הציגו הצדדים ביום 06.04.22 הוסכם כי הנאשם יודה בכתב אישום מתוקן, יורשע והדיון יידחה למועד אחר לשמיעת טיעונים לעונש.
טיעוני ב"כ הצדדים
2
4. ב"כ המאשימה, עו"ד לימור כהן - גולן, הפנתה בטיעוניה לערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה מהעבירה שבוצעה על ידי הנאשם ובהם, הגנה על שלום הציבור במובן הרחב, הגנה על צורכי הסמים וציינה כי הסמים מהווים אחד מהמחוללים העיקריים לפשיעה במדינה וכי הנזק לא נגרם רק למשתמשי הסם, אלא לכלל האוכלוסייה. המאשימה טענה כי מתחם העונש ההולם נע בין 4 חודשי מאסר שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות ועד ל-12 חודשי מאסר בפועל, תוך שהפנתה לפסיקה התומכת בטיעוניה. המאשימה ציינה כי הנאשם יליד שנת 1990, בעל הרשעה קודמת אחת בהתעללות והיזק לבעל חיים (ת/1) אשר נטל אחריות, הודה וחסך זמן שיפוטי יקר. עוד ביקשה כי בית משפט ישקול שיקולי הרתעת היחיד והרבים. בתוך המתחם, סברה המאשימה כי יש לגזור עונש ברף הבינוני של המתחם, תוך הטלת מאסר על תנאי, קנס, הצהרת התחייבות, פסילת רישיון נהיגה בפועל מכח סעיף 37 (1) לפקודת הסמים שעניינו פסילת חובה של שנתיים, וכן פסילה רישיון נהיגה על תנאי.
5. ב"כ הנאשם, עו"ד נעמה טייב, פירטה בטיעוניה בין היתר, כי האירוע התרחש לפני כשנתיים, כתב האישום תוקן, והנאשם בעל הרשעה קודמת אחת. עוד הוסיפה כי מדובר בנאשם בעל נסיבות חיים קשות אשר סבל מאלימות בבית וקשיים לאורך חייו נפשיים ופיזיים. ב"כ הנאשם טענה כי הנאשם היה מטופל במשך שלוש שנים במסגרת תיקו האחר אצל קרימינולוג קליני וכן בשירות המבחן. ב"כ הנאשם במסגרת טיעוניה הגישה תסקירי שירות המבחן בתיקו האחר ומסמכים רפואיים. עוד צינה כי במסגרת תיקו האחר, נמצא הנאשם לא כשיר לביצוע עבודות שירות בשל מצבו הבריאותי הקשה בשל ניוון ביד ממנו הוא סובל. כמו כן, ציינה כי היום יש בידו רישיון להחזקת קנבוס רפואי. ב"כ הנאשם ציינה כי מתחם העונש נע בין מאסר על תנאי לצד עבודות של"צ ועד ל-12 חודשי מאסר בפועל, תוך שהפנתה לפסיקה התומכת בטיעוניה. במקרה דנן, עתרה ב"כ הנאשם להסתפק במאסר מותנה, פסילה בפועל, פסילה על תנאי והתחייבות. עוד הוסיפה כי ככל שבית המשפט ישית על הנאשם צו של"צ, על אף מצבו הרפואי ויש לנסות למצוא עבודות קלות, כשם שביצע בתיק קודם. ב"כ הנאשם ציינה כי בתיק קודם בעניינו של הנאשם, אשר הסתיים בהסדר טיעון, לאור קשיים ונסיבות החיים הקשות, הוטל על הנאשם בין היתר צו של"צ אשר בוצע באופן ראוי לשבח.
בטיעוניה הגישה ב"כ הנאשם לבית המשפט את התסקירים שהוגשו בתיק הקודם, פרוטוקול טיעונים לעונש (נ/1) וכן מסמכים רפואיים ותעודת הערכה מצה"ל (נ/2).
קביעת מתחם העונש ההולם
6. תיקון 113 לחוק העונשין קובע מנגנון תלת-שלבי להליך גזירת העונש: בשלב הראשון ייקבע מתחם העונש ההולם בהתחשב בעבירה ובנסיבות הקשורות בביצועה, בשלב השני תבחן התקיימותם של שיקולים חריגים המצדיקים סטייה מן המתחם שנקבע - פוטנציאל שיקום מיוחד או הגנה על שלום הציבור, ובשלב השלישי, ככל שבית המשפט לא סטה ממתחם העונש, ייגזר העונש הראוי בתוככי המתחם שנקבע, בהתחשב בנסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירה.
7. במקרה זה מדובר באירוע אחד אשר בעניינו יש לקבוע מתחם עונש הולם אחד.
3
8. קביעת מתחם העונש ההולם למעשה העבירה נעשית בהתאם לעקרון ההלימה. לשם קביעת מתחם העונש ההולם יש להתחשב בערך החברתי אשר נפגע, במידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנוהגת ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
9. במקרה דנן, הערכים החברתיים אשר נפגעו כתוצאה מעבירת הסמים עליה נותן הנאשם את הדין הם הגנה על בריאות הציבור, שלומו ובטחונו, מפני הנזקים הישירים והעקיפים הנגמרים כתוצאה משימוש והפצת סמים וההשפעה הממכרת וההרסנית שנגרמת.
10. בחינת מידת הפגיעה בערך המוגן מובילה למסקנה כי הפגיעה בערך המוגן היא ברף הנמוך וזאת בשים לב לסוג הסם קנבוס, וכמותו- מספר שתילים במשקל -150 גרם.
בחינת מדיניות הענישה הנוהגת
11. לצורך קביעת מתחם העונש ההולם את נסיבות ביצוע העבירה בעניינו של הנאשם, עיינתי בפסיקה שהוגשה על ידי ב"כ הצדדים וכן בפסיקה נוספת. מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות אלו נעה בין מאסר על תנאי לצד צו של"צ/מאסר קצר בפועל שיכול להיות מרוצה בדרך של עבודות שירות, לבין מאסרים ממושכים הרבה יותר בפועל, הכל בהתאם לנסיבות המעשה (מספר האירועים, כמות הסם ביחס לסוגו, נסיבות החזקת הסם וכיוצ"ב), ולנסיבות העושה:
· רע"פ 8759/21 אלעד קסלר נ' מדינת ישראל (23.12.21) - המערער הורשע בעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית וצירף תיק נוסף במסגרתו הורשע בעבירה של החזקת אגרופן או סכין שלא כדין. על פי כתב האישום המערער החזיק בביתו סם מסוג קנבוס במשקל כולל של 229.35 גרם נטו, במספר מקומות שונים. על פי כתב האישום בתיק המצורף המערער החזיק באגרופן, מחוץ לתחום ביתו, בעיר חולון. באשר לעבירת החזקת הסם שלא לצריכה עצמית, בית המשפט השלום העמיד את מתחם העונש ההולם כנע בין מאסר על תנאי לצד צו של"צ, וענישה נלווית ועד ל-8 חודשי מאסר בפועל. באשר לעבירת החזקת האגרופן, נקבע מתחם שנע בין מאסר על תנאי ל-6 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט השלום גזר על המערער, יליד 1993, נעדר עבר פלילי, אשר הוציא מאז ביצוע העבירה רישיון לקנאביס רפואי ומאידך לא שיתף פעולה במהלך התהליך הארוך שעבר במסגרת שירות המבחן, מאסר לתקופה של 30 יום על דרך של עבודות שירות, צו מבחן למשך שנה וחצי כהמלצת שירות המבחן, מאסרים על תנאי, התחייבות, חילוט הטלפון הנייד וקנס בסך 2000 ₪. ערעור שהוגש לבית משפט מחוזי ובקשת רשות ערעור שהוגשה לבית משפט העליון - נדחו.
4
· ברע"פ 322/15 ג'אנח נ' מדינת ישראל (22.1.15) אישר בית המשפט העליון מתחם עונש הנע בין 7 חודשי מאסר בפועל לבין 18 חודשי מאסר בפועל ביחס לעבירה של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית שעניינה החזקת חשיש במשקל כולל של כ - 400 גרם בבית מגוריו של המערער.
· בעפ"ג 32337-12-16 פרץ נ' מדינת ישראל (1.2.17) ציין בית המשפט המחוזי בבאר-שבע כי: "המחזיק בסם מסוכן שלא לצריכה עצמית, צפוי בדרך כלל למאסר והחריג הוא שבית המשפט ימנע משליחתו למאסר לריצוי בפועל בכלא ממש..."
· בת"פ 44373-01-17 מדינת ישראל נ' אשורוב (6.4.17), בעניינו של הנאשם שהורשע בעבירה של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית שעניינה החזקת סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של 88 גרם, נקבע מתחם עונש הנע בין מספר חודשי מאסר בפועל שיכול להיות מרוצה בדרך של עבודות שירות לבין 12 חודשי מאסר בפועל.
· ת"פ (תל-אביב) 59619-10-20 מדינת ישראל נ' קרופניק (05.12.21) -הנאשם הורשע בעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית וכן החזקת אגרופן או סכין שלא כדין. הנאשם החזיק ברכבו 2 פלטות של סם מסוכן מסוג חשיש במשקל כולל של כ-180 גר' וכן החזיק סכין ברכבו. נקבע מתחם לשתי העבירות הנע בין מאסר על תנאי לצד של"צ ועד 10 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית. בית המשפט גזר על הנאשם, אשר לקח אחריות, נעדר עבר פלילי, תסקירו חיובי, עונש ברף הנמוך שכלל 200 שעות של"צ, מאסרים על תנאי, קנס בסך 2,000 ₪, התחייבות ופסילה על תנאי.
5
· ת"פ 42810-09-21 (תל-אביב) מדינת ישראל נ' מחני (15.02.22) - הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית. על פי עובדות כתב האישום, ביום 06/12/20 בשעה 21:15 לערך, בעודו נוהג ברכב החזיק הנאשם מתחת למושב הנוסע שליד הנהג שקית ובה סם מסוכן מסוג קנאביס במשקל 224.13 גרם נטו וליד משענת היד שבין מושב הנהג למושב הנוסע החזיק במספר פרחים של סם מסוכן מסוג קנאביס במשקל 8.45 גרם נטו. בית המשפט העמיד את מתחם העונש ההולם כנע בין מאסר על תנאי לצד צו של"צ, וענישה נלווית ועד ל-8 חודשי מאסר בפועל וגזר על הנאשם, על מצבו הרפואי המורכב, אשר בידו אישור לקנאביס רפואי, ואשר הסמים נתפסו לא מחולקים, כאשר בתיק גם קשים ראייתיים, מאסרים על תנאי (7 חודשים ל3 שנים על עבירות סמים מסוג פשע, 3 חודשים ל3 שנים על עבירות סמים מסוג עוון), קנס, פסילת רישיון על תנאי והתחייבות, כל זאת בשים לב לכך שלנאשם אישור לקנאביס רפואי.
12. במסגרת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה (סעיף 40ט לחוק) יש לתת את הדעת לתכנון שקדם לביצוע העבירות, אף שלא היה מורכב, לנזקים הישירים והעקיפים שנגמרו ועלולים להיגרם כתוצאה משימוש בסמים והפצתם. יחד עם זאת, יש להתחשב בסוג הסם, סם מסוג "קנבוס" ובכמות. בעניינו של הנאשם דנן, המדובר בכמות סם קטנה, מקום שמדובר במספר עציצים בני - 150 גרם נטו. לקולת הנאשם לקחתי בחשבון את העובדה שהמדובר באירוע נקודתי. לקולת הנאשם נתתי משקל לכך שלא עולה מכתב האישום המתוקן דבר קיומם של פריטים התומכים בהחזקת הסם לצרכי הפצה בדמות משקלים אלקטרונים, אריזות וכיוצ"ב.
13. בהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין (סעיף 40 יג) מצאתי כי מתחם העונש ההולם בגין העבירות שביצע הנאשם נע בין מאסר מותנה לצד צו של"צ ועד 12 חודשי מאסר בפועל.
14. באשר לשיקולים המצדיקים סטייה מהמתחם לחומרה לשם הגנה על שלום הציבור או סטייה מהמתחם לקולה לשם שיקומו של הנאשם לפי סעיף 40 יד (3) לחוק, לא מצאתי כי ישנם שיקולים המצדיקים סטייה מהמתחם.
גזירת העונש המתאים לנאשם
15. המדובר בנאשם יליד שנת 1990, רווק, לחובתו הרשעה אחת שאיננה ממן העניין. המדובר בנאשם שעבר חיים לא קלים בלשון המעטה, גדל בצל אלימות קשה סובל מפוסט טראומה ומצבו הבריאותי רעוע כעולה מהמסמכים אשר הוגשו לעיון בית המשפט ומפאת צנעת הפרט לא אפרטם. כמו כן, עולה מהמסמכים שהוגשו כי בשל מצבו הבריאותי, אינו כשיר לביצוע עבודות שירות וכיום אינו עובד. הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה, לקח אחריות וחסך זמן שיפוטי. עוד יש לציין כי הנאשם עבר הליך טיפולי משמעותי בתיק קודם וזאת במשך מספר שנים ואף ביצע של"צ בעבר.
16. באיזון בין השיקולים השונים כמפורט לעיל, שוכנעתי כי יש להטיל על הנאשם ענישה ברף הנמוך של המתחם בדמות מאסר על תנאי לצד צו של"צ וכן עונשים נלווים הכוללים. אציין כי לא מצאתי לנכון לפסול הרישיון בפועל בשים לב לכך שהסמים נמצאו בדירתו ולא ברכבו ובשים לב לכך שלנאשם כעת אישור להחזקת קנבוס רפואי.
6
17. אשר על כן, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מהיום שלא יעבור עבירה מסוג פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים.
ב. 2 חודשי מאסר על תנאי למשך שנתיים מהיום שלא יעבור עבירה מסוג עוון לפי פקודת הסמים המסוכנים.
ג. מטילה על הנאשם צו לביצוע 140 שעות שירות לתועלת הציבור וזאת במשך שנה.
שירות המבחן יגיש תוכנית של"צ וזאת בתוך 30 יום מהיום. בית המשפט יידרש לאישור התוכנית ללא צורך בדיון נוסף. מובהרת לנאשם סמכות בית המשפט להפקיע את השל"צ ככל שלא יבצע המוטל עליו וניתן יהיה לגזור עליו עונשים נוספים.
ד. קנס בסך 1,500 ₪ או 5 ימי מאסר תמורת הקנס.
הקנס ישולם תוך 60 יום מהיום, ומובהרות לנאשם הוראות החוק ביחס לאפשרות החיוב בתוספת פיגורים כמו גם אפשרות הפעלת המאסר חלף הקנס.
ה. הנאשם יצהיר בהתאם לתקנות העונשין (התחייבות להימנע מעבירה), התש"ף - 2019 על התחייבות כספית שלא לעבור כל עבירה בה הורשע. ההתחייבות תהא לתקופה של שנתיים מהיום ובסך של 2,500 ₪.
ו. 5 חודשי פסילה על-תנאי מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה, לבל יעבור הנאשם כל עבירה לפי פקודת הסמים, במשך שנתיים מהיום.
תשומת לב הנאשם כי החוב מועבר למרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, בהתאם למועדים והתשלומים שנקבעו בגזר הדין.
ניתן יהיה לשלם את הקנס/ הפיצוי כעבור שלושה ימים מיום מתן גזר הדין לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il
7
· במוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
ניתן בזאת צו כללי למוצגים - להשמיד, לחלט, להשיב לבעלים לפי שיקול דעת היחידה החוקרת וזאת, בכפוף לחלוף תקופת הערעור.
סמים, מנורות, משקל, דיסק - להשמדה.
כונן מחשב, 2 פלאפונים - להשבה.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בתוך 45 יום מהיום .
ניתן היום, י"ד תמוז תשפ"ב, 13 יולי 2022, בנוכחות הצדדים.
