ת"פ 20553/11/13 – מדינת ישראל נגד מעדני תימן בע"מ,,משה בדיחי
בית דין אזורי לעבודה בבאר שבע |
|
|
ת"פ 20553-11-13
20 מרץ 2017 |
1
לפני: כבוד השופט יוסף יוספי
המאשימה: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ: עו"ד ישראל שניידרמן
|
נגד |
|
הנאשמים: |
1. מעדני תימן בע"מ, (ח.פ. -) 2. משה
בדיחי
|
החלטה
1.
עניין לנו בבקשה לפסיקת הוצאות משפט מכוח סעיף
2. לטענת הנאשמים, הם זכאים להוצאות הגנתם. בתיק דנן התקיימו שלושה דיונים, הגם שבית הדין ציין שכדאי למאשימה לשקול את עמדתה בהליך והיה בכך יותר מרמז, אך המאשימה התעקשה להמשיך בהליך. הנאשמים הינם תושבי פתח תקווה אשר נדרשו להדרים בכל פעם לבאר שבע, והואשמו בעבירות שהקנס עליהן מעל 75,000 ₪.
לסיכום טענו הנאשמים כי הם אומדים את הוצאותיהם בסך כולל של 10,000 ₪ בצירוף מע"מ, ולמרות שבא כוחם הוא קרוב משפחה, אין המדינה צריכה להנות מכך.
3. לטענת המאשימה, דין הבקשה להדחות, מאחר ואין מדובר באחד מאותם מקרים מיוחדים בהם יש לקבל את בקשת הנאשם לפסוק הוצאות הגנה לטובתו.
בתי המשפט נוטים לפצות נאשמים רק בשל סבלם ונזקיהם, או כשהם חפים מפשע לחלוטין או במקרים של עינוי דין.
2
לסיכום, טענה המאשימה כי אין כל מקום לטענה כי לא היה יסוד לאשמה בתיק זה ואין כל מקום לטענה כי במקרה דנן התקיימו נסיבות אחרות המצדיקות השתת הוצאות.
|
"80. הוצאות ההגנה מאוצר המדינה
(א)משפט שנפתח שלא דרך קובלנה וראה בית המשפט שלא היה יסוד
להאשמה, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות
כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופיצוי על מעצרו או
מאסרו בשל האשמה שממנה זוכה, או בשל אישום שבוטל לפי סעיף
שייראה לבית המשפט; במשפט שמנהל קובל רשאי בית המשפט
להטיל על הקובל תשלום כאמור...".
3
"על
פניו, ומבלי להתעמק עדיין בשאלות הפרטניות בדרך ליישומן של ההוראות המצויות בסעיפים
הקטנים, נותן הסעיף ביטוי לשני עקרונות יסודיים שלכאורה עומדים בסתירה זה לזה: מחד
גיסא - הסעיף מהווה הכרה בכך שהעמדה לדין היא הליך קשה שהשלכותיו יכולות להיות
הרסניות לגבי האדם שמדובר בו. העמדה לדין גוררת עימה פגיעה חמורה באדם, בכבודו,
בשמו ובפרטיותו. יש שהיא פוגעת אף בעיסוקו, קניינו, ממונו וחירותו, זכויות אשר
קיבלו משנה תוקף ב
פסק הדין המכונן והמנחה בסוגיה זו הוא ע"פ 4466/98 ראמי דבש נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(3) 73, 100 (להלן: פס"ד "דבש"). בהצביעו על ההשפעה הרת הגורל של האישום בפלילים על כל אדם, אמר כבוד השופט (כתוארו אז) מ' חשין:
"חייו של האדם אינם עוד כשהיו קודם ההליך הפלילי, ולעיתים לא יחזרו להיות כשהיו גם לאחר זיכויו בדין ... לעת ההליך חשוף הנאשם לאמצעי-דיון שונים, ואלה יש בהם כדי לפגוע בזכויות היסוד שלו. מעצר או מאסר, לבד מכך שפוגעים הם - או עשויים הם לפגוע - במאזן הכספי של אדם, יש בהם אף כדי להביא להשפלה ולביזוי".
מאידך גיסא - היכולת להעמיד לדין היא מכשיר בסיסי לקיומה של מדינת חוק, ולהשלטתו של מורא החוק על אזרחי המדינה. משום שמדובר ברכיב מובנה של השיטה המשפטית - כל שיטה משפטית, עליו מופקדת התביעה, יש להותיר בידיה מרחב החלטה, באשר לשאלה האם להעמיד את פלוני לדין.
אותו מרחב החלטה, צריך להכיל בתוכו גם מקום לטעויות שיתבררו בדיעבד ובלבד שההחלטה המקורית תשען על אדנים ראויים, שיקולים ענייניים, בדיקה קפדנית של הראיות וכיוצא באלה, כל מגוון הרכיבים המלווים את תהליך הגשתו של כתב האישום.
4
5
מן הכלל אל הפרט
7. נקדים אחרית לראשית, ונציין כי יישום הדין על המקרה דנן מביא למסקנה כי יש לחייב את המאשימה בתשלום הוצאות לנאשמים, ולהלן נפרט את הנימוקים למסקנה זו.
מהכרעת
הדין עולה, כי לא היה יסוד להאשמה; בשים לב כי אם המאשימה היתה מבצעת בדיקה פנימית
מקיפה יותר, היתה מבחינה כי הנאשמים לא היו צריכים לבקש את אישור הממונה על
יצויין, כי בית הדין תיאר את השתלשלות העניינים במסגרת הכרעת הדין בה קיבל את טענת הנאשמים לפיה "אין להשיב לאשמה" בזו הלשון:
"4. ביום 2.11.16, התקיים דיון, ובו הסכימו הצדדים אודות העובדות הבאות:
"ב"כ הצדדים: מוסכמות בינינו העובדות הבאות:
לעובדת היה חוזה לתקופה קצובה של פחות משנת עבודה, מיום 9/9/08 עד 9/6/09 (החוזה הוגש וסומן מא/10 (הודעה לעובד)).
העובדת עבדה בפועל מתחילת חוזה העסקתה, 9/9/08.
העובדת פוטרה במכתב נושא תאריך 20/7/09, ופיטוריה נכנסו לתוקף על פי המכתב ביום 06/08/09.
הוגשה בקשה לפיטורי העובדת ביום 9/6/09.
החלטת הממונה ניתנה ביום 11/10/09, והיא הוגשה וסומנה מא/5. בהחלטה זו הממונה התירה את הפיטורים מיום 31/8/09.
דו"ח רשם החברות הוגש וסומן מא/1 והוא מקובל על שני הצדדים".
5. כפי שפורט לעיל, לאחר הדיון שהתקיים, הוגשה בקשה מטעם הנאשמים והוגשה תגובה מטעם המאשימה.
6.
סעיף
6
"(ז) בסעיף זה, "פיטורים" - לרבות אי-חידוש חוזה עבודה לתקופה קצובה שהוא אחד מאלה:
(1) חוזה עבודה לתקופה קצובה של שנים עשר חודשים או יותר;
(2) חוזה עבודה לתקופה קצובה הפחותה משנים עשר חודשים, שהאריך או שחידש העסקה קודמת שהיתה סמוך לפני תחילת תוקפו של החוזה".
7. הסעיף דלעיל למעשה מצמצם את תחולת סעיף 9(א) לחוק, האוסר על פיטורי עובדת בהריון ללא קבלת היתר. לפיכך, ככל שעסקינן בעובדת אשר לה חוזה עבודה לתקופה קצובה של פחות מ-12 חודשים, הרי שאין צורך לקבל היתר לפיטוריה, גם אם הינה הרה.
בנושא זה אין לקבל את טענת המאשימה בדבר התנגשות כביכול בין שני סעיפים, מאחר ונהיר כי סעיף 9(ז) בא לצמצם את האיסור על פיטורי עובדת בהריון.
8. במקרה דנן, עסקינן בעובדת שעל פי המוסכם בין הצדדים היה לה חוזה לתקופה קצובה הפחותה משנת עבודה. לפיכך, לא היה צורך לקבל היתר לפיטוריה.
אמנם, תקופת עבודתה של העובדת בפועל התארכה מעט, אולם זאת אך ורק מאחר והנאשמים המתינו לתשובת הממונה ממשרד התמ"ת (להלן:"הממונה"). לפיכך, אין לראות בחוזה העבודה דנן כחוזה אשר הוארך מעבר לשנת עבודה. יש לזכור כי הבקשה לממונה להתיר את פיטורי העובדת הוגשה ביום האחרון של תקופת העבודה על פי החוזה, ומאותו יום המתינו הנאשמים למוצא פיה של הממונה.
הממונה עצמה כתבה בפתח הכרעתה כי "נמצא כי העובדת עבדה ... פחות משנת עבודה, המאפשרת למעביד על פי החוק לפטר עובדת בהריון ללא היתר".
מכאן, כי אף הממונה סברה כי במקרה דנן לא היה צורך לקבל היתר לפיטורי העובדת. במקרה שכזה, היה ראוי כי הממונה לא תמשיך בהחלטתה, ולא תקבע מועד לפיטורי העובדת, מאחר ואם לא היה צורך לקבל היתר אזי אין לממונה סמכות ליתן החלטה בנושא.
לאור זאת, החלטת הממונה ניתנה בחוסר סמכות, דבר ההופך אותה לחסרת תוקף משפטי, בבחינת דבר הבטל מאליו, וכל טענה להפרת החלטה זו אין לקבל.
הדברים שקולים לאישום שיוגש כנגד אדם, אשר גידל צמח שאינו מצריך היתר, ומבלי לדעת זאת הגיש בקשה להיתר ובקשתו נדחתה. במקרה שכזה, לא ניתן יהיה להאשימו בגידול צמח ללא היתר.
במקרה דנן, הנאשמים לא ידעו כי אין צורך בקבלת היתר לפיטורי העובדת, ולכן ביקשו היתר שכזה. אין בטעות זו של הנאשמים כדי להקנות סמכות לממונה להכריע בנושא ולהפוך את הנאשמים לעבריינים מבלי שהם למעשה כאלה.
לאור האמור לעיל, אין לקבל את האישום לפיו הנאשמים פיטרו עובדת בהריון ללא היתר מאת שר התמ"ת. שהרי, לא היה צורך לקבל היתר שכזה.
7
10. בשולי החלטה זו אציין, כי העובדת עצמה הסכימה לפיטוריה, ורק ביקשה שהדבר יהיה במועד מאוחר מזה שנתבקש על ידי הנאשמים (כחודשיים לאחר מכן)".
הנה
כי כן, אף הממונה על
היתר, בשים לב כי העובדת עבדה פחות משנת עבודה, הגם שבסופו של יום קבעה היא מועד
לפיטורים.
8. יצויין, כי לא דובר בעובדות חדשות או בראיות חדשות, כך שכל החומר הראייתי הרלוונטי עמד בפני המאשימה עובר להגשת כתב אישום; כך שאין לקבל את טענת המאשימה כי הראיות תמכו תמיכה מלאה ביסודות העובדתיים והנפשיים של העבירה בה הואשמו הנאשמים. כמו כן, אין לקבל את טענת המאשימה כי היא לא הצליחה להרים את נטל ההוכחה, וזאת בשים לב כי גם אם היתה מוכיחה את טענותיה עדיין הנאשמים היו מזוכים כמפורט בהכרעת הדין.
9. לאור כל האמור לעיל, ובשים לב כי במקרה דנן התקיימו 3 דיונים במסגרת הליך שראשיתו ביום 16.11.09, מועד בו בוצעה הביקורת נשוא כתב האישום, וכן שכתב האישום הוגש רק ביום 12.11.13, הרי שיש לפצות את הנאשמים בהתאם לסעיף 80 לחוק.
אחרית דבר
10. לאור כל האמור לעיל, אני נעתר לבקשה לפסיקת הוצאות הגנה.
המאשימה תשלם לנאשמים סך של 3,000 ₪ בתוך 45 ימים מהיום.
11. החלטה זו תשוגר אל הצדדים בדואר.
ניתנה היום, כ"ב אדר תשע"ז, (20 מרץ 2017), בהעדר הצדדים ותישלח אליהם.
