ת"פ 20147/04/20 – מדינת ישראל נגד בהא סרסור
ת"פ 20147-04-20 מדינת ישראל נ' סרסור
|
29 מאי 2022 |
1
כבוד השופטת אילה אורן
|
||
|
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
בהא סרסור |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום
1. הנאשם הודה במסגרת הסדר טיעון דיוני בעובדות כתב אישום מתוקן בעבירה של החזקת סמים מסוכנים מסוג קוקאין במשקל של 3.37 גרם שלא לצריכתו העצמית, לפי סעיפים 7(א) ו-(ג) רישא לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג- 1973 (להלן: "פקודת הסמים"), בכך שביום 27.8.2019 החזיק 3.37 גרם של סם מסוכן מסוג קוקאין בשקית בארונית בביתו.
2. ביום 4.7.2021 עם הצגת הסדר הטיעון, הוסכם שהנאשם יישלח לשירות המבחן לשם קבלת תסקיר לעניין העונש. באותו מעמד הצהירה המאשימה כי היא תעתור לעונש של מאסר בעבודות שירות למשך 6 חודשים, וההגנה תהיה חופשית בטיעוניה. לפיכך נדחה הדיון לשם קבלת תסקיר מאת שירות המבחן וחוות דעת ממונה על עבודות השירות.
3. תסקיר שירות המבחן מיום 26.5.2022 תיאר את נסיבות חייו של הנאשם, שהוא בן 41, נשוי ואב לשלושה ילדים קטינים צעירים, עובד בשמירה מזה 7 שנים. הנאשם עבר תאונת דרכים ובעקבותיה הוא סובל מבעיות אורתופדיות, ולשם כך נעזר בקנביס רפואי אותו הוא נוטל ברישיון לשם התמודדות עם כאבים. הנאשם סיים 12 שנות לימוד, ולאחר מכן התחבר לחברה שולית בשכונת מגוריו, דבר שהביא להידרדרות לעבריינות. עוד עולה כי משפחתו של הנאשם התמודדה עם פטירה של אחותו ז"ל לפי כ- 10 שנים בשל מחלת סרטן, ואחד מאחיו מתמודד עם קשיים שונים שזה לא המקום לפרטם מפאת צנעת הפרט.
4. לעניין העבירה המיוחס לנאשם ציין שירות המבחן שהנאשם הודה בביצועה ונטל אחריות על מעשיו, תוך הבנת חומרת השלכת מעשיו, אף שבתוך כך טען שהחזיק את הסמים לצריכתו העצמית ולצורך טיפול במכאוביו. במשך 16 שנים מנהל הנאשם אורח חיים תקין, ומדובר במקרה בודד, שאינו משקף את אורחותיו בשים לב כי הוא הרחיק עצמו מכל חברה שולית.
2
5. עוד עלה מהתסקיר שהנאשם חווה את תקופת המעצר במשך חודש כתקופה קשה, ומאז גברה אחריותו למצבו ובחירותיו (הצדדים הצהירו במהלך הקראת גזר הדין כי נפלה טעות בתסקיר, היות שנאשם היה עצור בתיק זה 28.8.2019 עד 30.8.2019 ונראה כי מדובר במצער אחר). בנוגע לשימוש בחומרים ממכרים, מסר הנאשם כי הוא סובל מכאבים כתוצאה מתאונת הדרכים שעבר ולכן השתמש בעבר בקוקאין. לצד זאת, הנאשם התבקש למסור בדיקת שתן אקראית, וזו העידה על ניקיונו מסמים. אשר להערכת הסיכון במצבו של הנאשם, עמד שירות המבחן על סיכויו לשיקום לנוכח ניהול אורח חיים נורמטיבי, והיות הנאשם בעל משפחה. מאידך גיסא, עמד השירות על הסיכון הנלמד מפניית הנאשם לפתרונות קלים ומהירים, ובהעדר הליך טיפולי ושלילת נזקקות לטיפול מצד הנאשם, הצביע שירות המבחן על קיום סיכון להישנות התנהגות עוברת חוק מצד הנאשם, ולפיכך המליץ על ענישה קונקרטית מציבה גבולות ברורים בדמות עבודות שירות.
טיעוני הצדדים לעונש
6. ב"כ המאשימה עוה"ד רוני אלסטר, הגישה את רישומו הפלילי של הנאשם, וטענה כי מתחם העונש ההולם נע בין 6 ל- 12 חודשי מאסר בפועל, ועתרה בהתאם להסדר הטיעון להשית על הנאשם 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, לצד מאסר על תנאי וקנס. לתמיכה בטענותיה הפנתה ב"כ המאשימה לפסיקה (אליה אתייחס בהמשך), לתסקיר שירות המבחן ולנסיבות הנאשם לקולה וחומרה.
7. ב"כ הנאשם עוה"ד אנואר פריג', טען כי תסקיר שירות המבחן חיובי, הנאשם לקח אחריות, הפנים את הפסול במעשיו והבין את ההשלכות הכרוכות בעבירה. כעולה מהתסקיר נלמד שהנאשם שינה את אורחות חייו ב-16 השנים האחרונות, מאז הרשעתו האחרונה, הוא מועסק בחברת אבטחה מזה כ-7 שנים, והוא מפרנס יחיד של משפחתו. נטען כי ענישה, אף בדרך של בעבודות שירות תגדע את השיקום שעשה הנאשם בעצמו, ולכן יש להושיט לו יד ולהשית עליו מאסר מותנה בלבד.
8. לעניין שלילת הנזקקות הטיפולית כפי שעלה מתסקיר שירות המבחן, טען ב"כ הנאשם כי הנאשם אינו רואה צורך בטיפול שכן הוא נקי מסמים, כעולה מבדיקת השתן שנערכה לו. ב"כ הנאשם טען שיש לתת את הדעת לחלוף הזמן מאז בוצעה העבירה לפני 3 שנים, לנסיבות האישיות והמשפחתיות שהשפיעו על הנאשם, ולתמיכה בטענותיו הגיש מסמכים רפואיים מהם עולה כי הנאשם סבל ממצב נפשי מורכב בשנת 2018 ונקבעו לו 19% נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי.
9. הנאשם בדברו האחרון הביע חרטה על ביצוע העבירה ואמר שלא ישוב על כך.
3
גזירת העונש
10. העיקרון המנחה בגזירת הדין הוא קיומו של יחס הולם בין חומרת העבירה בה הורשע הנאשם בנסיבותיה ומידת אשמו, לבין סוג העונש ומידתו. בהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין, במלאכת גזירת הדין על בית המשפט לקבוע את מתחם העונש ההולם לעבירה בה הורשע הנאשם, בהתחשב בחומרת הפגיעה בערכים המוגנים ובמדיניות הענישה הנוהגת, ולגזור את העונש בתוך המתחם בהתחשב בנסיבות שאינן קשורות בעבירה, ובהן נסיבותיו האישיות של הנאשם.
קביעת מתחם העונש ההולם
11. הערכים המוגנים הנפגעים בביצוע עבירת סמים רחבים ונוגעים לבריאות הציבור, ביטחונו ורכושו. בית המשפט העליון עמד על פגיעתם הקשה של עבירות סמים בבריאות הציבור בשל השפעתם ההרסנית על הגוף והנפש, לצד הסיכון הטמון בהם לביצוע עבירות נלוות כדוגמת רכוש ואלימות, בין היתר בשל הצורך במימון צריכת הסמים (ע"פ 7952/15 מדינת ישראל נ' שץ (15.2.2016); ע"פ 1274/16 עווד נ' מדינת ישראל (6.10.2016); ע"פ 4522/18 אסאבן נ' מדינת ישראל (11.11.2018)).
12. לשם קביעת מתחם הענישה ההולם אבחן ענישה נוהגת רלוונטית בשינויים המחוייבים לקולה וחומרה, כדלקמן:
א. ברע"פ 1743/18 אוחיון נ' מדינת ישראל (22.4.2018) נדון נאשם שהורשע על פי הודאתו בהחזקת סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל כולל של 2.1 גרם שחולקו ל-5 יחידות שלפי דבריו קנה למען מסיבת רווקים בה היה אמור להשתתף. בית המשפט השלום קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין מאסר על תנאי ועד 12 חודשי מאסר בפועל. בהתחשב בהיעדר עבר פלילי, הודאת הנאשם במיוחס לו כבר בחקירתו, ונוכח ההתרשמות שלהליך הפלילי היה אפקט מרתיע על הנאשם נגזר עליו עונש מאסר על תנאי. ערעור המדינה על קולת העונש התקבל ובית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין 6 ועד 12 חודשי מאסר בפועל, וגזר על הנאשם חודשיים מאסר לריצוי בעבודות שירות, בשל כל טעמים דלעיל לקולה. בקשה לרשות ערעור שהגיש הנאשם נדחתה.
4
ב. בעפ"ג (תל אביב - יפו) 26655-04-14 חמדאן נ' מדינת ישראל (10.9.2014) נדון נאשם שהורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בעבירה של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית בכך שבעת שנהג ברכב של אחר הסתיר במגן השמש סם מסוג קוקאין במשקל של 5.2464 גרם נטו, מחולק ל-12 שקיות. בית המשפט השלום קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין 8 ל-18 חודשי מאסר בפועל. בהתחשב בגילו הצעיר של הנאשם, העדר עבר פלילי ותסקירים חיוביים מאת שירות המבחן, גזר על הנאשם 8 חודשי מאסר בפועל. הנאשם הגיש ערעור על חומרת העונש, אך חזר בו לאחר שמיעת המלצת בית המשפט המחוזי.
13. בבחינת נסיבות העבירה נתתי דעתי לפסיקה שהגישה המאשימה, אך בשים לב שמדובר בנאשמים שהחזיקו בסמים קשים בין כותלי הכלא בהיותם אסירים, אף אם מדובר בכמויות קטנות בהרבה מענייננו, אינני סבורה כי ניתן ללמוד מהם אשר לענישה הנוהגת כאן.
14. בבחינת הפסיקה אליה הפנה ב"כ הנאשם, גם בה לא מצאתי רלוונטיות של ממש, בשים לב שבת"פ (שלום ת"א) 44294-01-20 מדינת ישראל נ' אבן בררי (12.4.2022) דובר בהסדר סגור לעונש של 3 חודשי עבודות שירות וענישה נילוות, כאשר בבסיס ההסדר עמד קושי ראייתי; ובת"פ (שלום ת"א) 20393-02-20 מדינת ישראל נ' עיסא (16.2.2022) דובר בחריגה ממתחם העונש ההולם מטעמי שיקום, שם ביצע נאשם - נהג מונית עבירה של סיוע לסחר בסמים מסוג קוקאין במשקל של כ- 1.5 גרם.
15. אשר על כן, בשים לב לחומרת העבירה בה הורשע הנאשם בנסיבותיה ובהתחשב בענישה הנוהגת, אני קובעת כי מתחם העונש ההולם נע בין מספר חודשי מאסר שיכול שירוצו בעבודות שירות ועד 12 חודשים.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
16. הנאשם הורשע על-פי הודאתו במיוחס לו בכתב אישום מתוקן, ובכך נטל אחריות וחסך מזמנו של בית המשפט. לטובת ענייננו אניח שהגם שהנאשם טען כי החזיק את הסמים לצריכתו העצמית בשל הצורך להתמודד עם כאבים, הרי משהוא הודה שוב במיוחס לו בדיון לפניי, יש בכך הודאה מלאה.
17. עוד לקולה נתתי דעתי כי מדובר בנאשם שעבר כברת דרך מאז הרשעתו היחידה, משנת 2006 בעבירה שהתיישנה ואינה רלוונטית לענייננו, והוא מתנהל באופן נורמטיבי, כבעל משפחה, ובעל יציבות תעסוקתית מזה שנים. עוד לקולה נתתי דעתי כי חלפו כ- 3 שנים מאז ביצוע העבירה והיא אינה משקפת את אורחותיו.
18. כן לקולה נתתי דעתי גם לתסקיר שירות המבחן החיובי, המצביע על התמודדות הנאשם עם קשייו האישיים, ועל מתן בדיקת שתן אקראית נקייה, דבר התומך בטיעוניו כי הוא זנח כל שימוש בסמים.
5
19. מנגד נתתי דעתי גם לשלילת נזקקות טיפולית מצד הנאשם ועל הסיכון עליו הצביע שירות המבחן לביצוע עבירות דומות, בשל כך והיות ששירות המבחן העריך כי לנאשם נטייה לפנות לפתרונות קלים ומהירים למצוקותיו.
20. ממכלול השיקולים לחומרה וקולה אני סבורה כי יש למקם את עונשו של הנאשם בחלקו התחתון של המתחם.
21. אשר על כן, החלטתי לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר למשך 4 חודשים שירוצה בעבודות שירות.
הנאשם יתייצב לריצוי עונש ביום 1.8.2022 בשעה 8:00 במשרד הממונה על עבודות השירות ברמלה, או במועד אחר כפי שיקבע הממונה על עבודות השירות. בעניין זה יגיש הממונה על עבודות השירות הודעה בכתב לבית המשפט על התייצבות הנאשם לריצוי העונש.
ב. מאסר מותנה למשך 6 חודשים, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור עבירת סמים מסוג פשע למשך 3 שנים.
ג. מאסר מותנה למשך 3 חודשים, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור עבירת סמים מסוג עוון, למשך 3 שנים.
ד. קנס בסך 1,500 ₪ שישולם עד ליום 1.9.2022, אחרת יישא 5 ימי מאסר תמורתו.
מובהר לנאשם כי עליו להקפיד לבצע את עונש עבודות השירות בהתאם להנחיות והכללים, אחרת יכול שיופקע העונש על-ידי הממונה על עבודות השירות ויהיה עליו לרצות את יתרת המאסר מאחורי סורג ובריח.
ניתן צו כללי להשמדת מוצגים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד בתוך 45 ימים.
המזכירות תשלח עותק של גזר הדין לממונה על עבודות השירות ולשירות המבחן.
ניתן היום, כ"ח אייר תשפ"ב, 29 מאי 2022, בנוכחות הנאשם וב"כ עוה"ד אנוואר פריג' וב"כ המאשימה עו"ד קובי לן ועו"ד רוני אלסטר.
