ת"פ 18158/10/13 – מדינת ישראל נגד ש.ל
1
בית משפט השלום בתל אביב - יפו |
|
|
|
ת"פ 18158-10-13 מדינת ישראל נגד ש.ל
|
בפני |
כבוד השופט צחי עוזיאל
|
|
המאשימה: |
מדינת ישראל |
|
נגד
|
||
הנאשם: |
ש.ל (עציר) ע"י ב"כ, סנגור מטעם הסנגוריה הציבורית |
|
החלטה |
האם בית המשפט מוסמך לפטור את הסנגוריה הציבורית, כבקשתה, מהמשך ייצוגו של נאשם, לאחר שנתקבלה חוות דעת פסיכיאטרית בעניינו ממנה עולה כי אינו כשיר לעמוד לדין ואינו אחראי למעשיו? זו השאלה שהובאה לפתחי.
1.
ביום
8.10.13 הוגש לבית משפט השלום ברמלה כתב האישום הנוכחי נגד הנאשם, במסגרתו יוחסו
לו עבירות איומים וניסיון תקיפה סתם, שביצע לכאורה ביום 1.10.13 במסגרת דיון שנערך
בעניינו בהליך אחר בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד. בהתאם לעובדות כתב האישום, במסגרת
הדיון בהליך האחר, איים הנאשם על השופטת ועל הסנגור שייצג אותו וכן ניסה לתקוף את
השופטת, עת "השליך בחוזקה אסופת דפים שאחז בידו לעברה של כבוד השופטת..".
בשולי כתב האישום, הודיעה המאשימה, בהתאם להוראות סעיף
2. במקביל להגשת כתב האישום, הגישה המאשימה בקשה למעצרו של הנאשם עד לתום ההליכים נגדו (מ"ת 18182-10-13). במסגרת הליך המעצר, עתרה הסנגוריה הציבורית, על רקע התנהגות הנאשם כלפי סנגורים קודמים שייצגו אותו בהליכים קודמים, לשחרורה מהמשך ייצוגו של הנאשם. ביום 23.10.13, במסגרת הליך המעצר, נעתר בית המשפט בראשון לציון לבקשה ופטר את הסנגוריה הציבורית מהמשך ייצוגו של הנאשם. באותה החלטה, הורה בית המשפט על שחרורו של הנאשם ממעצר, בשל היותו עצור בתיק אחר. ערר שהגישה המאשימה על שחרורו של הנאשם נתקבל על-ידי בית המשפט המחוזי בלוד, שהורה על מעצרו עד לתום ההליכים (עמ"ת 51553-10-13).
2
3. בהמשך, ביום 4.11.13, הורה בית המשפט העליון כי הדיון בכתב האישום הנוכחי יועבר למחוז אחר והמשך הדיון יתקיים בבית משפט השלום בתל-אביב.
השתלשלות ההליכים בתיק העיקרי
4. ביום 27.11.13, לאחר שהתיק הועבר לשמיעה בפניי ונוכח העובדה שלא התייצב לדיונים סנגור ציבורי (למרות החלטות בית משפט השלום ברמלה מימים 6.11.13 ו- 7.11.13), קבעתי בהחלטתי מאותו היום כי "מעיון בפרוטוקול הדיונים הקודמים, עולה כי לא ניתן פטור לסנגוריה הציבורית מייצוגו של הנאשם בהליך שבפניי. בנסיבות אלה, יועבר הפרוטוקול לסנגוריה הציבורית על מנת שימונה סנגור לנאשם".
5. בדיון שנערך בפניי ביום 4.12.13, לאור דברים שאמר הנאשם בדיון בקשר לעברו הפסיכיאטרי, ובהיעדר התנגדות מטעם המאשימה, הוריתי, כפי שהורה גם קודם לכן בית משפט השלום ברמלה (ראה החלטות מימים 6.11.3 ו- 7.11.13), על הפניית עניינו של הנאשם לפסיכיאטר המחוזי לקבלת חוות דעת בשאלת כשירותו. באותה החלטה, ומשלא התייצב סנגור לדיון, הוריתי, שוב, על העברת הפרוטוקול לסנגוריה הציבורית לבחינת שאלת מינוי סנגור.
6. בהמשך, ביום 9.2.14, הגישה הסנגוריה הציבורית בקשה לפטור אותה מייצוג הנאשם (הבקשה הוכתרה "הודעה מטעם הסנגוריה הציבורית" - ככל הנראה נוכח החלטות קודמות, בהן צוין, כי עליה לשקול מינוי סנגור - למרות קיומה של חובת ייצוג), במסגרתה צוין כי הנאשם מוכר היטב לסנגוריה הציבורית ויוצג בעבר על-ידי סנגורים ציבוריים מטעמה, כי מעולם לא השכיל לשתף פעולה עם סנגוריו השונים ואף התנהג כלפיהם בצורה בוטה ומזלזלת. עוד צוין, כי יש לקחת בחשבון שגם כתב האישום הנוכחי מייחס לנאשם בין השאר איומים כלפי סנגור ציבורי.
7. בטרם קיום דיון בבקשת הסנגוריה הציבורית, נתקבלה חוות דעת הפסיכיאטר המחוזי מיום 19.2.14 ממנה עולה כי הנאשם "במצב פסיכוטי ממושך, כולל בעת ביצוע העבירה, ולא היה מסוגל להבדיל בין טוב לרע ובין מותר לאסור ולא היה מסוגל לשלוט בדחפיו התוקפניים". עוד עולה מחוות הדעת, כי הנאשם אינו כשיר לעמוד לדין, שכן "אינו מסוגל להבין ולעקוב אחר ההליכים המשפטיים המתנהלים נגדו...אינו מסוגל לעזור ולהיעזר בעורך דינו". בשולי חוות הדעת, המליץ הפסיכיאטר המחוזי על מתן צו אשפוז.
3
8.
נוכח
תכנה של חוות הדעת, הודיעה המאשימה, בדיונים מימים 20.2.14 ו- 24.2.14, כי תעתור
להפסקת ההליכים בהתאם להוראות סעיף
9. בדיון שהתקיים 24.2.14, עמדה הסנגוריה הציבורית על בקשתה שלא לייצג את הנאשם לאור ההיסטוריה, שחלקה פורטה בבקשתה בכתב. לגישת הסנגוריה הציבורית, בית המשפט מוסמך, חרף קיומה של חובת מינוי סנגור, לפטור הסנגוריה הציבורית מייצוג, שכן, כנטען, אין כל תועלת או אפקטיביות בייצוגו.
דיון והכרעה
10.
בפתח
הדיון, יוזכר כי ביום 27.11.13 הוריתי, בהתאם לחובה המנויה בסעיף
משקיימת חובת מינוי
סנגור, כמו בענייננו, יש למנות לנאשם סנגור ציבורי ורק לאחר שמונה לו
סנגור, רשאי בית המשפט, בהתאם להוראות סעיף
4
11.
בענייננו,
יש להדגיש כי חובת מינוי סנגור ציבורי לנאשם נבעה משני מקורות: האחד - סעיף
12.
עם
זאת, שונים הם פני הדברים כאשר בית משפט סבור, על פי ראיות שהובאו בפניו, אף
מיוזמתו של בית המשפט, כי הנאשם הוא חולה נפש (להבדיל ממקום בו "יש חשש
שהוא חולה נפש") ואינו מסוגל, בשל כך, לעמוד לדין ומקום בו נשקלת אפשרות
כי בית המשפט ייתן צו אשפוז בהתאם לסעיף
13.
יתר
על כן, מקום בו מדובר בחובת מינוי סנגור מכוחו של סעיף
5
14.
חשיבותו
של ייצוג משפטי בעניינו של חולה נפש בהליכים בהם נדונה שאלת אשפוזו נלמדת אף
מהוראות סעיף
15. בטרם סיום, מצאתי לציין כי לא נעלמה מעיני טענת הסנגוריה הציבורית בדבר התנהגותו הבוטה של הנאשם והאלימה לעיתים, המקשה על קיום קשר בין סנגור ציבורי לבין הנאשם, אלא שאינני סבור, כאמור, כי נתון זה מאפשר מתן פטור מייצוג. בטוחני, כי גורמי הסנגוריה הציבורית ימצאו את הדרך הנכונה לספק הגנה נאותה לסנגור הציבורי המייצג את הנאשם על מנת לאפשר לו לתת לנאשם ייצוג משפטי הולם במסגרת הדיון בבקשת המאשימה להפסקת ההליכים ומתן צו אשפוז.
16. לאור כל האמור, בקשת הסנגוריה הציבורית לפטור אותה מייצוג הנאשם - נדחית.
17. ניתן לפרסם החלטה זו בנוסחה המקורי ללא פרסום שמו של הנאשם.
ניתנה היום, ג' אדר ב תשע"ד, 05 מרץ 2014, במעמד התובעת ונציגת הסנגוריה הציבורית, עו"ד אביגיל ארד-אליעזר.
