ת"פ 17749/10/14 – מדינת ישראל נגד פואד שקיר
בית משפט השלום בעכו |
|
ת"פ 17749-10-14 מדינת ישראל נ' שקיר(עציר)
|
|
1
בפני |
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
פואד שקיר
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם
הורשע על פי הודאתו, במסגרת הסדר טיעון דיוני, בכתב אישום מתוקן המייחס לו עבירות
של נהיגה כאשר רישיון הנהיגה פקע יותר משישה חודשים, עבירה לפי סעיף
2
2. לפי העובדות המתוארות בכתב האישום המתוקן, רישיונו של הנאשם פקע ביום 17/7/2004 ומאז לא חידש אותו. כמו כן, ביום 09/4/2013 פסל ביהמ"ש לתעבורה בעכו את רישיונו של הנאשם למשך 12 חודשים כאשר מאז לא הפקיד הנאשם את רישיונו או מנגד לא חתם על תצהיר כי אין לו רישיון ולפיכך הפסילה שלו בתוקף. כתב האישום ממשיך ומתאר כי ביום 06/10/2014 נהג הנאשם ברכב, שוטרים שהבחינו בו סימנו לו לעצור, כרזו בשמו אך הוא המשיך בנסיעה ולא ציית להם. רק לאחר שנצמדו אליו, עצר את רכבו. לאחר שהתברר כי הוא נעדר רישיון נהיגה, הודיעו לו כי הוא מעוכב ואז החל לצעוק ולאיים. כאשר הודיעו לו כי הוא עצור בגין איומים, החל להשתולל תוך שהוא מניף את רגליו ודחף שוטר בחזהו.
3. הנאשם שהה במעצר מיום 06/10/2014 ועד יום 09/12/2014, קרי, קצת למעלה מחודשיים. אז, שוחרר לחלופת מעצר בדמות מעצר בית עם אזוק אלקטרוני. הנאשם שהה במעצר בית מלא עד יום 23/3/2015, כלומר תקופה של כארבעה וחצי חודשים. אז, נפתח לו חלון של ארבע שעות לצורך מציאת עבודה. ביום 11/6/2015 הוסר האזוק האלקטרוני, מאז ועד היום מצוי הוא במעצר בית לילי.
4. כן העבירות בהן הורשע הנאשם פוגעות במספר ערכים חברתיים מוגנים. נהיגה ללא רישיון נהיגה בתוקף ונהיגה כאשר הנאשם פסול מנהיגה פוגעות בערך חברתי של שמירה על הסדר הציבורי, אך יותר מכך של שמירה על שלומם של המשתמשים בדרך. שימוש ברכב כולל בחובו סיכון כאשר נעשה שלא כראוי. מי שלא חידש את רישיונו במהלך כ-10 שנים ומצא לנכון לנהוג ללא שעבר את ההליכים המתאימים לכך, ואף יתרה מכך, גם נפסל ע"י בית המשפט לנהיגה, סיכן את בטחון הציבור. עוד, מנע מרשויות המדינה את יכולתן לפקח ולהחליט מי רשאי לנהוג ומי עומד בתנאים המתאימים לכך.
בנוסף לכך, העבירות: אי ציות לשוטר, הפרעה לשוטר ואיומים על שוטר, פוגעות בערך המוגן בדבר יכולתה של המדינה להוציא לפועל את שלטונה באמצעות גורמי אכיפת החוק.
התנהגות כמתואר כלפי שוטרים המבצעים את תפקידם מביעה זלזול במערכת החוק ומערכת אכיפת החוק.
5. המאשימה טענה למתחם ענישה הנע בין 18-30 חודשי מאסר בגין כל העבירות לצד פסילה ממושכת לשנים רבות ומאסר מותנה מרתיע. המאשימה טוענת כי יש להטיל על הנאשם עונש הנמצא ברף העליון המוצג וזאת נוכח קיומו של עבר מכביד, הן פלילי והן תעבורתי, וכן מאסר מותנה בן 6 חודשים, בר הפעלה, העומד כנגדו.
3
6. הסניגור טוען, כי מתחם הענישה נמוך באופן משמעותי מזה לו טוענת המאשימה. לשיטתו, מתחם הענישה כולל ענישה הצופה פני עתיד ולכל הפחות, מאסר אשר יכול וירוצה בעבודות שירות. הנאשם נשלח לקבלת חוות דעת של הממונה על עבודות שירות, ונמצא מתאים.
7. העבירות בהן הורשע הנאשם כוללות חלקן עבירות המחייבות תכנון מקדים. החלטתו של הנאשם לנהוג ברכב שעה בה יודע הוא כי אין לו רישיון נהיגה וכי פסול הוא מלנהוג הינה תכנון מקדים. הנאשם נושא במלוא האחריות לעבירות בהן הורשע. אכן, אי ציות להוראות שוטר, איומים והפרעה אינן מחייבות תכנון מקדים, דומה שהנאשם לא תכנן כי ייתפס ע"י שוטרים, גם אם צפה שתתקיים אפשרות כזאת. יחד עם זאת, לא הומצאו בפניי נימוקים משכנעים לכך כי לא נושא הוא באחריות מלאה לביצוע העבירה. הנאשם בעל יכולת מלאה להבין את אשר הוא עושה.
8. הנאשם הודה לאחר תיקון כתב האישום. הוא נטל אחריות על מעשיו וקיים את תנאי השחרור הקפדניים אליהם שוחרר, כמפורט בתחילת גזה"ד. הנאשם אב לילדים ומבקש כי לא יושת עליו מאסר המונע ממנו את האפשרות לפרנס אותם.
9. באשר לעברו הפלילי (ת/2) הרשעתו האחרונה היה מלפני כחצי שנה בגין עבירת איומים, אז הושת עליו מאסר מותנה. יש לציין כי אותה עבירה נעברה בשנת 2012. הרשעה קודמת באיומים הינה בגין עבירה משנת 2008, הרשעה משנת 2010. כמו כן, בספטמבר 11 הוא הורשע בעבירות אי התייצבות לחקירה ואי הגשת דוח בענייני מס. להרשעות אלה קדמו הרשעות קודמות בעבירות אלימות, אלימות במשפחה לאורך השנים.
10. באשר לעברו התעבורתי. הרשעותיו האחרונות הינן משנת 2013. הרשעתו מיום 9/4/2013 בתיק תעבורה 1716-04-13 הינה גין עבירות דומות מאוד לאלה בהן הורשע היום ובהן נהיגה בזמן פסילה, אי ציות להוראות שוטר, נהיגה בקלות ראש, נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף ושימוש ברכב ללא פוליסת בטוח. בגזה"ד (ת/4) הושת על הנאשם מאסר בפועל של חודשיים, הופעל מאסר מותנה בן חודשיים אשר רוצה בחופף וכן הנאשם נדון לשישה חודשים מאסר על תנאי בגין עבירות אי ציות להוראות שוטר ונהיגה בזמן פסילה. המאסר על תנאי זה הינו בר הפעלה בכתב האישום אשר בפניי. בנוסף לכך, הנאשם נפסל מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים וכן הופעלה פסילה מותנית בת 3 חודשים, כל זאת בנוסף לקנס ופסילה על תנאי.
4
11. באשר למתחם הענישה. דומני כי מתחם הענישה מתחיל במאסר של 6 חודשים אשר יכול וירוצה בעבודות שירות עד מאסר של 18 חודשים. מסכימה אני כי אין הנאשם מצוי ברף התחתון. הנאשם מצוי בתוך המתחם הוא מתקרב לחלק האמצעי שבו. לעניין זה יש לזקוף את עברו התעבורתי המכביד בעבירות רבות. על הנאשם כבר הושת מאסר בדרך של עבודות שירות וכן הושת מאסר מותנה וכל זאת לא גרם לו להמנע מלבצע את העבירות ולשוב ולבצע למעשה את אותו דבר ממש.
12. יחד עם זאת, אין להתעלם מההליך הארוך שעבר הנאשם במהלך הדיונים בתיק זה. הנאשם שוחרר למעצר בית מלא באיזוק אלקטרוני. יש לציין כי היה זה טרם צאתו של החוק החדש. הנאשם שהה במעצר בית תקופה ארוכה מאוד והקפיד על הכללים. אין להתעלם מכך כי תקופות אלה היוו הצבת גבולות משמעותית לנאשם ו"קריאה לסדר". הנאשם התמיד בכך.
13. סעיף
14. שליחתו של הנאשם לריצוי מאסר מאחורי סורג ובריח יהיה בה כדי להציב אתגר כמעט בלתי עביר בפני הנאשם שכן נמנע ממנו לדאוג לפרנסת משפחתו, נושא אותו הוא מבקש לקדם. על העונש מחד להציב גבול ברור, בהמשך לתנאי שחרורו ומאידך, לאפשר לו לנקוט במסלול חדש. עונש מאסר בן 6 חודשים, הרף הנמוך של מתחם הענישה, אשר ירוצה בעבודות שירות, הינו עונש העולה על זה שהושת עליו במסגרת ת/4, שם הושתו חודשיים אך יחד עם זאת, אינו מנתק אותו מסביבת חייו.
15. לפיכך, על אף שקבעתי כי בנסיבותיו ראוי הוא שלא להיות בחלק הנמוך של מתחם הענישה, הרי לאור שיקולי השיקום, רשאית אני לחרוג לקולא.
5
16. מוצאת אני לנכון להפעיל את המאסר המותנה בר ההפעלה, אולם להורות על ריצויו בחופף וזאת הן מטעמי שיקולי שיקום והן בהתחשב בתנאי השחרור המחמירים אשר נמשכו לאורך תקופה ארוכה.
17. לפיכך, הנני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים.
אעיר כי חלק זה של גזה"ד הוקרא הבוקר לנאשם אולם נפלה בו טעות אולם בטרם קמתי מכיסאי, הדבר יתוקן כעת.
א. מאסר לתקופה של 6 חודשים.
ב. הנני מורה על הפעלת המאסר המותנה אשר נגזר על הנאשם במסגרת ת/4 פל' 1716-04-13 בן 6 חודשים.
ג. המאסרים המנויים בסעיפים א ו- ב לעיל ירוצו בחופף. כך שבסה"כ ירצה הנאשם 6 חודשי מאסר אשר ירוצו בעבודות שירות בהתאם לחוו"ד הממונה על עבודות שירות. מועד תחילת העבודות חלף אך חווה"ד עדיין בתוקף. לפיכך, יודיע הממונה על עבודות שירות על מועד חדש לתחילת ריצוי עבודות שירות.
הממונה ישלח הודעתו עד לא יאוחר מיום 18/1/2016.
חווה"ד תוגש עד לא יאוחר מיום 15/1/2016.
ד. מאסר על תנאי לתקופה של 6 חודשים, למשך 3 שנים מהיום, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור בתקופה זו עבירת נהיגה בזמן פסילה או נהיגה ללא רישיון בתוקף ויורשע עליה בדין.
ה. מאסר על תנאי לתקופה של 3 חודשים, למשך 3 שנים מהיום, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור בתקופה זו עבירת אי ציות לשוטר או הפרעת שוטר ויורשע עליה בדין.
ו. מאסר על תנאי לתקופה של 4 חודשים, למשך 3 שנים מהיום, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור בתקופה זו עבירת איומים ויורשע עליה בדין.
ז. הנני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים וזאת במצטבר לכל פסילה קיימת.
6
לריצוי הפסילה, יפקיד הנאשם את רישיונו במזכירות בית המשפט בעכו או תצהיר בדבר העדר רישיון נהיגה עד לא יאוחר מיום 17/1/2016 עד השעה 12:00.
ח. הנני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים וזאת על תנאי למשך שנתיים והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור עבירת נהיגה בזמן פסילה או נהיגה כאשר רישיון הנהיגה אינו בתוקף ויורשע בה.
נקבע לתזכורת במעמד הצדדים ליום 17/1/2016 שעה 09:00.
המזכירות תמציא העתק גזה"ד לממונה על עבודות השירות.
המזכירות תמציא העתק גזה"ד לצדדים בפקס ובדואר רשום.
ניתן היום, י"ז טבת תשע"ו, 29 דצמבר 2015, בהעדר הצדדים.
