ת"פ 16563/08/17 – מדינת ישראל נגד דניאל אלינסון
בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו |
|
ת"פ 16563-08-17 מדינת ישראל נ' אלינסון ואח'
|
08 באפריל 2019 |
1
לפני |
כבוד השופט עמית צבי גורפינקל
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד מאור אבן חן, יונתן קרמר משה עקירב
|
|
|
|
|
|
נגד
|
|
הנאשם |
1.דניאל אלינסון ע"י ב"כ עו"ד מיכאל עירוני
|
|
|
|
|
גזר דין |
הנאשם משמש כמנכ"ל עזרא העולמית שהיא עמותה הרשומה בישראל ומטרותיה לקיים פעילות בקרב יהודים דוברי רוסית המתגוררים מחוץ לישראל, לקרבם לערכי היהדות ולהעלותם לישראל.
מקורות המימון לפעילות העמותה הם בעיקר תקציבים ממשלתיים, תקציבי מוסדות לאומיים ותרומות.
2
כדי לקדם את מטרות העמותה פיתח הנאשם קשרים עם מפלגת ישראל ביתנו, באמצעות פאינה קירשנבאום שהיתה מזכ"לית המפלגה, חברת כנסת וסגנית שר הפנים.
קירשנבאום הציעה לנאשם כי תדאג לכך שעמותות עזרא יקבלו תקציבים למימון פעולתן ממשרד הקליטה, משרד הדתות, ממוסדות לאומיים ומתורמים פרטיים. בתמורה לפעילותה להעברת התקציבים לעמותות, דרשה קירשנבאום מהנאשם כי מחצית מהתקציבים שיועברו לעמותות בסיועה, יועברו לרשותה לטובת מפלגת ישראל ביתנו, והנאשם הסכים לדרישה זו.
כדי להסוות את החזרת מחצית התקציב שתועבר לעמותות ממפלגת ישראל ביתנו ולשוות חזות לגיטימית להעברת הכספים, כונתה השיטה של העברת הכספים בשם "פרוייקטים משותפים".
בעקבות הסיכום בין קירשנבאום לנאשם הועברו לעמותות סכומים המגיעים ל-4,000,000 ₪, הנאשם וקירשנבאום חישבו את היקף הכספים שיהיו נתונים לשליטתה של קירשנבאום וכספים אלה נירשמו לזכותה אצל הנאשם 1, ושימשו למטרות המפלגה ולטובות הנאה אישיות שניתנו לקירשנבאום ולבני משפחתה.
במסגרת ההסכם, מימן הנאשם שמונה נסיעות לחו"ל של קירשנבאום ובני משפחתה בסך כולל של 40,562 דולר, ובהכרעת הדין נקבע כי מימון הטיסות והחופשות של קירשנבאום ומשפחתה מהווים שוחד, והנאשם הורשע בעבירות של מתן שוחד.
כמו כן רכש הנאשם עבור קירשנבאום ובני משפחתה טבלט, שני מחשבים, מצלמה ועדשה, שני טלפונים סלולריים, עדשת מצלמה ופלש למצלמה בסך כולל של 8,593 דולר.
גם בגין זאת נקבע בהכרעת הדין כי מדובר בשוחד והנאשם הורשע בעבירה של מתן שוחד.
בנוסף לכך ביקשה קירשנבאום מהנאשם כי יעסיק את בנה טמיר בעמותות עזרא, ושולם לו שכר בסך כולל של 6,942 דולר וגם בגין זאת נקבע כי עבר עבירה של מתן שוחד.
עוד מימן הנאשם סקר עבור מפלגת ישראל ביתנו שבוצע בארה"ב לדרישת קירשנבאום, ושילם 36,551 דולר, וגם בגין זאת הורשע בעבירה של מתן שוחד.
כאמור בהכרעת הדין הנאשם הורשע בעבירות של מתן שוחד על סך כולל של 92,649 דולר ששווים בשקלים כ-350,000 ₪.
3
במסגרת הטיעונים לעונש העידו 13 עדים על אישיותו של הנאשם שלאחר מלחמת לבנון השנייה הקדיש עצמו לפעילות ציבורית והשקיע את כל זמנו ומרצו בקידום תנועת עזרא, והפך אותה מתנועה שולית בת 300 חברים לתנועה שמונה 30,000 משתתפים, העלה אלפי יהודים לארץ והביא לארץ במסגרת "תגלית" עשרות אלפים נוספים.
הנאשם לא לקח לכיסו אף שקל מהכספים הרבים שקיבל מקירשנבאום עבור פעילות העמותה, ועד היום הוא גר בדירה שכורה וחי חיים צנועים עם רעייתו הסובלת ממחלה ועם שני ילדיו.
בנוסף לעדויות האופי שנשמעו, הוגשו מסמכים של אברהם דובדבני יו"ר ההסתדרות הציונית שתיאר את אופיו החיובי של הנאשם ואת פעילותו המרשימה בקרב בני הנוער לצורך העלאתם לארץ, הוגש מסמך של נתן שרנסקי, יו"ר הסוכנות היהודית לשעבר ששיבח את אופן ניהולו של הנאשם את העמותות, ושל הרב אריה קצין שהודה לנאשם על פעילותו העניפה בקרב יהודים יוצאי ברית המועצות שהגיעו לארה"ב.
בסיכומי התביעה לעונש לא התעלמה התביעה מהעובדה שהנאשם לא הפיק טובת הנאה אישית ממתן השוחד, כי השקיע את כל זמנו ומרצו לפעילות העמותה אולם הדגישה את חומרת המעשה של מתן שוחד וביקשה לקבוע מתחם עונש שבן שנה לשלוש שנות מאסר בפועל, תוך דרישה להטיל על הנאשם שנתיים מאסר בפועל.
הסניגור מצידו הדגיש את תמימותו של הנאשם שנפל
קורבן לתחבולות שהפעילה נגדו פאינה קירשנבאום, הדגיש את העובדה שהנאשם סיכן את
עצמו בפעילותו בחו"ל כאשר העלה יהודים לארץ בניגוד לעמדת השלטונות שם, הדגיש
את תום ליבו של הנאשם ואת תמימותו, את נסיבותיו האישיות וביקש להפעיל את התיקון ל
העיקרון המנחה בענישה הוא קיומו של יחס הולם בין חומרת מעשה העבירה ונסיבותיו ומידת אשמו של הנאשם, ובין סוג ומידת העונש המוטל עליו. על בית המשפט לקבוע מתחם עונש הולם למעשה העבירה תוך התחשבות בערך החברתי שנפגע, במידת הפגיעה, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
כאשר יש חשש ממשי שהנאשם יחזור ויבצע עבירה, רשאי בית המשפט לחרוג ממתחם העונש ולהחמיר בענישה כדי להרחיק את הנאשם מהציבור ולהגן על שלום הציבור, והוא הדין כאשר יש צורך בהרתעת הרבים מביצוע עבירה מסוג העבירה שביצע הנאשם.
4
בקביעת מתחם העונש יש להתחשב בתכנון שקדם לביצוע העבירה, בחלקו היחסי של הנאשם, בנזק שנגרם, בסיבות שהביאו את הנאשם לבצע את העבירה, וכנגד זאת ניתן להתחשב לקולא בפגיעה של העונש בנאשם ובמשפחתו, בנזקים שנגרמו לנאשם מביצוע העבירה ומהרשעתו.
יש לציין כי שני נאשמים נוספים בתיק זה שהורשעו בעבירות דומות, הודו באשמות שיוחסו להם ונידונו בהסדר טיעון לעונש של שישה חודשי מאסר בעבודות שירות.
חלקו של הנאשם בפרשה גדול בהרבה הן מבחינת גובה הסכומים שנתן כשוחד, והן לאור העובדה שמימן צרכים פרטיים של פאינה קירשנבאום ומשפחתה ולא נתן את השוחד למטרות ציבוריות.
לאור זאת, עונשו של הנאשם חייב להיות חמור מזה של שני הנאשמים האחרים שנידונו כאמור למאסר של שישה חודשים בעבודות שירות, לאחר שהודו באשמתם וקיבלו אחריות על מעשיהם, זאת בניגוד לנאשם שניהל את משפטו עד תום, ואף שהוא זכאי לכך והדבר לא ישמש להחמרת העונש, הרי אינו זכאי להקלה שניתנת למי שמודה באשמתו ומקבל אחריות על מעשיו.
ניתן לקבוע כי מתחם העונש ההולם בגין העבירות שעבר הנאשם נע בין 9 חודשי מאסר ל-3 שנות מאסר, ובנסיבות רגילות היה מקום לגזור עליו עונש של שנת מאסר בפועל, בהתחשב במניע של הנאשם לקדם את מטרות העמותה בלא הפקת רווח אישי כלשהו, ובהתחשב בעדויות האופי המצוינות שנשמעו.
לאחר שמיעת עדויותיהם הנרגשות של הנאשם ואשתו, לאחר שמיעת עדויות האופי הנלהבות של עדי האופי, ולאחר קבלת המסמכים המעידים על יושרו של הנאשם בדרך כלל ועל הקדשת עצמו למען מדינת ישראל והעם היהודי, תוך שהוא נמנע מלקבל טובות הנאה אישיות כלשהם, נראה כי מקומו של הנאשם אינו בקרב העבריינים המרצים עונש מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח, למרות שהורשע בעבירה חמורה של מתן שוחד.
למרות כל אלה, כאמור עונש של שישה חודשי מאסר בעבודות שירות אין בו די כדי להלום את חומרת העבירה, ולכאורה לא היה מנוס מגזירת עונשו של הנאשם למאסר בפועל.
אילו נדרשתי לגזור על הנאשם מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח, היתה ידי רועדת בחתימתי על גזר דין כזה, שכן מקומו של הנאשם כאמור איננו בבית הסוהר.
5
למרבה המזל תיקן המחוקק את סעיף
כאמור עונש של שישה חודשי מאסר בעבודות שירות אינו הולם את חומרת העבירות שעבר הנאשם, אולם אילו היה נגזר עליו עונש מאסר בפועל למשך שנה אחת, מבחינה מעשית לאחר שללא ספק היה זוכה להקלת שליש מהעונש, היה מרצה בפועל שמונה חודשי מאסר. נראה כי הטלת מאסר בפועל שירוצה בעבודות שירות למשך תשעה חודשים, שהוא עונש חמור יותר מעונש של שנת מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח ולאחר ניכוי השליש המקובל, יענה מצד אחד על מטרות הענישה ויהלום מצד שני את נסיבותיו של הנאשם שכאמור היד היתה רועדת אילו נדרשתי לחתום על גזר דין המכניסו למאסר מאחורי סורג ובריח.
בשיקול כולל של כל הנסיבות, לאחר ששוכנעתי כי הנאשם אכן תם וישר אולם נפל קורבן למעלליה של פאינה קירשנבאום שהפילה אותו בפח, אף שהנאשם היה מודע והיה חייב להיות מודע לפליליות שבמעשיו, הגעתי למסקנה כי מאסר בפועל בן 9 חודשים שירוצה בעבודות שירות עונה על מטרות הענישה ומספק את התכלית של הענישה.
אני גוזר איפוא על הנאשם תשעה חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות בבית החייל רח' הרואה 8 רמת גן, חמישה ימים בשבוע 7.5 שעות עבודה יומיות.
המפקח האחראי רס"ב סנבטו שחר טל 050-4063609.
תחילת המאסר בעבודות שירות ביום 1.5.2019.
על הנאשם להתייצב ביום 1.5.19 בשעה 08:00 בפני הממונה על עבודות השירות במפקדת מחוז מרכז של שב"ס רמלה לתחילת ריצוי המאסר בעבודות שירות.
הנאשם מוזהר כי עליו להתייצב במועד בפני הממונה, וכי עליו להתייצב במועדים שיקבעו לו במקום עבודת השירות ולמלא אחר כל ההוראות שינתנו לו, על מנת להימנע מהפסקת ריצוי עבודות השירות, וריצוי המאסר מאחורי סורג ובריח.
כמו כן אני גוזר על הנאשם שנה מאסר על תנאי שלא יעבור תוך 3 שנים עבירות של מתן או לקיחת שוחד.
6
למרות הרשעתו מוסיף הנאשם לשמש כמנכ"ל עמותת עזרא ונראה לבית המשפט כי חרף הרשעתו, העובדה שלא ירצה מאסר בתוך כתלי בית הסוהר אלא רק בעבודות שירות, תאפשר לרשם העמותות להמשיך ולהרשות לנאשם לשמש כמנכ"ל העמותה לאור העובדה שהוא מקדיש את חייו ואת כל מרצו וכוחותיו לקידום מטרות העמותה של הגשמת הציונות ופיתוח הארץ. בטוחני שהנאשם לא יכשל שוב בביצוע עבירות דומות.
העתק גזר הדין ישלח לממונה על עבודות השירות במפקדת מחוז מרכז של שב"ס, רמלה.
זכות ערעור תוך 45 ימים.
ניתן היום, ג' ניסן תשע"ט, 08 באפריל 2019, במעמד הצדדים.
צבי גורפינקל, שופט עמית
