ת"פ 16421/09/21 – מדינת ישראל נגד מוראד עטייה
ת"פ 16421-09-21 מדינת ישראל נ' עטייה(עציר)
|
|
1
כבוד סגן הנשיא ירון מינטקביץ
|
||
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י עו"ד ברכה בן אדרת |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מוראד עטייה ע"י עו"ד לאה צמל |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
רקע
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות של קשר לפשע, סיוע להתפרעות וסיוע למעשי פזיזות ורשלנות. ואלו עובדות האישום:
במחצית הראשונה של שנת 2021 התרחשו במדינה אירועים אלימים רבים על רקע בטחוני, אשר התגברו בחודש מאי, בעת שהתנהל מבצע "שומר חומות". המוקד של חלק ניכר מהאירועים האמורים היה בשכונת שיח ג'ראח בירושלים (להלן: השכונה), על רקע כוונה לפנות 28 בתים של תושבי השכונה, ובהם ביתו של הנאשם.
בתקופה שאפפה את האירועים, הנאשם היה חבר בוועדה שכונתית, אשר ארגנה אירועים שונים בשכונה ובהם כנסים ומחאות לא אלימות כנגד הכוונה לפנות את הבתים.
בתקופה הסמוכה למאי 2021 התקיימה בביתו של הנאשם פגישה, בה נכחו מלבדו עוד חמישה אנשים "שחלקם מזוהים עם ארגוני טרור". במהלך הפגישה קשרו הנאשם ויתר המשתתפים להסלים את העימותים בשכונת שיח ג'ראח, על מנת שישאו אופי אלים ויכללו ידוי אבנים, זיקוקים ובקבוקי תבערה לעבר אנשי כוחות הביטחון. לשם קידום הקשר, ביצע הנאשם פעולות שונות, אשר פורטו בכתב האישום:
הנאשם ביצע סיורים בשכונה על מנת לאתר מיקומם של אנשי כוחות ביטחון וכן נתיבי הגעה ומילוט של מתפרעים.
במהלך חודש מאי 2021 הנאשם קנה מיכל ובו כארבעה ליטר בנזין והעביר אותו לאחר, על מנת שזה ישתמש בו לצורך הכנת בקבוקי תבערה בהם ישתמש במהלך העימותים עם כוחות הביטחון. כמו כן הנאשם נתן לאותו אדם סכום של 200 ש"ח, לצורך קנית זיקוקים לצורך שימוש במהלך העימותים עם כוחות הביטחון.
2
ביום 30.7.21 פנה אדם אחר לנאשם וביקש ממנו 360 ש"ח על מנת לקנות ארבע כוורות זיקוקים לצורך שימוש במהלך העימותים עם כוחות הביטחון. הנאשם נתן לאותו אדם סכום של 500 ש"ח מכספי הוועדה בה היה חבר, ולאחר מכן אותו אדם עדכן את הנאשם כי קנה את הזיקוקים והשתמש בהם.
הודאת הנאשם באה במסגרתו של הסדר דיוני, אשר כלל תיקונים בכתב האישום ללא הסכמה בשאלת העונש.
עמדות הצדדים
ב"כ המאשימה עמדה על הערכים המוגנים שנפגעו בשל מעשי הנאשם ובהם שמירה על הסדר הציבורי ושמירה עלשלטון החוק. לדבריה, הנאשם היה הרוח החיה במעבר לפעילות אלימה וסייע לאנשים המשתייכים לארגוני טרור ועמדה על פוטנציאל הנזק שמעשיו של הנאשם גרמו. בשל אלה ביקשה לקבוע מתחם שנע בין שנתיים לארבע שנות מאסר לצד ענישה נלווית. בשל היעדר הרשעות קודמות ובשל הודאת הנאשם ביקשה לגזור עליו עונש של שנתיים מאסר, מאסר מותנה וקנס.
ב"כ נאשם טענה כי הנאשם היווה גורם ממתן בשכונה וטענה כי מחומר הראיות עלה כי הוא סירב להצעות שונות שקיבל מגורמי טרור. בנוסף, ציינה כי הנאשם לא ביצע פעילות אלימה בעצמו ומהפעילות שבוצעה לא נגרמו נזקים. עוד טענה כי איש מאותם חמישה שהצטרפו לוועדה לא הועמד לדין וטענה שיש להקל עם הנאשם שכן העבירות בוצעו על רקע אפשרות פינויו מביתו והפנתה לפסיקה בנושא. ביחס לנאשם מסרה כי הנאשם ללא הרשעות קודמות וחסך זמן שיפוטי ולאור אלה, ביקשה להסתפק בימי מעצרו של הנאשם.
הנאשם הביע צער על מעשיו וטען כי פעל בשל הכוונה לפנותו מביתו.
מתחם העונש ההולם
מעובדות האישום עולה, כי הנאשם נטל חלק בהכוונת פעולות אלימות כנגד אנשי כוחות הביטחון, ובכלל זה סייע בהכנת בקבוקי תבערה, בכך שרכש כארבעה ליטר בנזין, כמות המספיקה להכנת בקבוקים רבים, וסיפק את הבנזין לאדם אחר לצורך זה. כמו הן הנאשם מימן פעמיים קניה של זיקוקים, בסכום כולל של 700 ש"ח, לצורך שימוש בעימותים והתפרעויות.
מדובר במעשים אשר חומרתם רבה, ועולה במידה ניכרת על זו של כל אחד מהמתפרעים הבודדים, שהרי יש במעשי הנאשם תכנון מוקדם, מחשבה מסודרת וריכוז מאמצים. מעבר לכך, אם ניתן לעתים להניח לזכותו של המתפרע הבודד העומד לדין כי פעל ללא מחשבה ותכנון אלא נגרר אחרי ההמון, הרי שהנאשם פעל מאחורי הקלעים בקור רוח ותוך מודעות מלאה למשמעות המעשים ותוצאותיהם, על מנת להשיג בדרכים אלימות את מטרותיו, תוך הפעלתם של אחרים.
3
העובדה שהנאשם לא השתתף בעצמו בהתפרעויות אינה נסיבה מקלה אלה ההיפך, שכן הנאשם "משך בחוטים" מאחור, והעלה את גובה הלהבות בעימותים שבין תושבי השכונה לרשויות, מבלי להעמיד את עצמו בקו החזית. גם העובדה שהנאשם היה פעיל חברתי במאבק נגד פינוי הבתים וחבר בוועד השכונתי אינה פועלת לזכותו, שכן יש לצפות ממנהיגי קהילה כי יפעלו על מנת להרגיע את הרוחות ולמתן את הגורמים הקיצוניים, ולא כי יפעלו על מנת להסלים את אופי המחאה.
עם זאת, אביא בחשבון כי אין אינדיקציה שמעשיו של הנאשם גרמו לפגיעה באיש, ועל פי המוסכם בין הצדדים הנאשם סייע לביצוע העבירות העיקריות ולא היה מבצע עיקרי.
עוד אביא בחשבון, כי בעניינם של משתתפים בהתפרעויות מתחם העונש ההולם אותו אני נוהג לקבוע הוא מאסר לתקופה שבין ששה חודשים ועד 15 חודשים, אך זאת מקום בו אין מדובר בעניינם של אלו שיידו בעצמם בקבוקי תבערה (שהרי הסמכות לדון בעבירות אלו היא של בית המשפט המחוזי), ר' למשל ת"פ (ירושלים) 4999-10-21 סלוואדי ןת"פ 57398-05-21 בכרי וההפניות שם - וכאמור, מעשיו של הנאשם חמורים מכך במידה ניכרת.
לאור זאת, מתחם העונש ההולם את מעשיו של הנאשם הוא מאסר, לתקופה שבין שנה לשנתיים וחצי.
נתונים שאינם קשורים לעבירות:
הנאשם יליד 1969, אין לחובתו הרשעות קודמות. קודם למעצרו היה מורה בבית ספר.
מטיעוני ב"כ הנאשם עלה, כי הוא פעיל חברתי בשכונה, וגם מעובדות האישום עולה, כי הוועדה בה הנאשם היה חבר פעלה גם לביצוע פעולות מחאה לגיטימיות.
דיון והכרעה
מכלול השיקולים פועל לזכות הנאשם: מדובר באדם שניהל עד למעצרו אורח חיים נורמטיבי, ללא כל מעורבות קודמת בפלילים. כמו כן הנאשם קיבל אחריות למעשיו, ובכך ביטא הכרה בפסול שבהם והביא לחסכון בזמן שיפוטי ניכר (ואציין, כי מדובר בכתב אישום ובו עשרות עדים).
לאור אלה, אשית על הנאשם עונש בתחתית המתחם.
לפיכך גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. שנה מאסר בפועל שתמנה מיום מעצרו של הנאשם, 10.8.21.
ב. חמישה חודשי מאסר בו לא יישא, אלא אם יעבור תוך שלוש שנים מיום שחרורו מהמאסר אחת מהעבירות בהן הורשע, הפרעה לעובד ציבור, או תקיפת עובד ציבור.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים תוך 45 יום.
ניתן היום, י"ט אדר ב' תשפ"ב, 22 מרץ 2022, בנוכחות הצדדים.
4
