ת"פ 15892/06/21 – מדינת ישראל נגד אוסמה עיאשי ע"י
ת"פ 15892-06-21 מדינת ישראל נ' עיאשי
|
|
1
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י שלוחת התביעות גליל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
אוסמה עיאשי ע"י עו"ד ענאן עליאן |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו, בהחזקה/ שימוש בסמים שלא לצריכה עצמית (2 עבירות)- עבירה לפי סעיף 7(א) +7(ג) רישא לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) תשל"ג- 1973 (להלן: "פקודת הסמים המסוכנים"). זאת על פי המיוחס לו בכתב האישום שבכותרת ועל פי מב"ד מצורף.
2. על פי עובדות כתב האישום שבכותרת, בהן הודה הנאשם, אזי ביום 16.2.20 החזיק הנאשם בסם מסוכן מסוג 5F-MDMB-PICAבמשקל של 44.25 גרם נטו.
על פי העובדות בטיוטת כתב האישום במב"ד 359172-19 ביום 15.8.2019 החזיק הנאשם בסם מסוכן מסוג MDMD -BUTINACA - F4 במשקל 46.07 גרם נטו.
3. הצדדים טענו לעונש בפניי. המאשימה הגישה טיעונים בכתב מטעמה. כן הוגש גיליון הרשעות בעניינו של הנאשם (ת/1).
4. בענייננו, מוסכם על הצדדים כי בפקודת הסמים אין חזקה בדבר כמות סם מסוג הסמים שבשני התיקים לעיל, המהווה שימוש עצמי. לפיכך החזקת כל כמות של סם מהווה החזקה שלא לצריכה עצמית. כמו כן, אין בידי בית המשפט נתונים המאפשרים להעריך את מספר מנות הסם שהוחזקו.
הערכים המוגנים
2
5. מעשי הנאשם פוגעים בערכים המוגנים של הגנה על בטחון הציבור מפני התפשטות נגע הסמים ושמירה על בריאותו ושלומו של הציבור. עבירות הסמים מסבות נזק לא רק למעגל המעורבים הישירים אלא גם לחברה בכללותה. בביצוע עבירות הסמים יש משום הרחבת מעגל הפשיעה והזנת תחומי עבריינות נוספים מסוג רכוש, אלימות, תעבורה ועוד.
6. בתי המשפט עמדו על חומרת עבירות הסמים בפסיקות שונות [ולמשל בע"פ 972/11 מדינת ישראל נ. אמארה (פורסם בנבו); ע"פ 3117/12 ארביב נ. מדינת ישראל (פורסם בנבו).
7. עבירת החזקת סם שלא לצריכה עצמית מכילה בתוכה את החזקה, אשר לא נסתרה כי מי אשר מחזיק ברשותו בכמות כזו של סמים, מחזיק אותה שלא לצריכתו העצמית, כלומר על מנת להפיצה לאחרים.
מתחם הענישה
8. חומרת מעשי הנאשם נלמדת מעצם העובדה, כי הוסיף וביצע עבירה נוספת של החזקת סמים שלא לשימוש עצמי בחלוף כחצי שנה מן המועד בו נתפסה כמות הסמים הראשונה שבביתו.
9. יש לקבוע, כי למעשי הנאשם קדם תכנון. הסמים הוחזקו בביתו של הנאשם במקום מוצפן קולט אדים) והנאשם נדרש להשיגם מבעוד מועד ולהחביאם.
10. לא מונחות בפניי הנסיבות אשר הובילו את הנאשם לביצוע מעשי העבירה.
11. במסגרת בחינת נסיבות ביצוע העבירה, יש לבחון גם את מועד ביצוען של העבירות.
העבירה נשוא כתב האישום בתיק זה בוצעה ביום 16.2.20, כלומר לפני למעלה משנתיים, כתב האישום הוגש בחלוף למעלה משנה מביצועה.
העבירה נשוא התיק מהצורף בוצעה ביום 15.8.19, כלומר לפני כמעט 3 שנים וכתב אישום טרם הוגש, נערכה טיוטה.
ריבוי עבירות
12. המאשימה עותרת לקביעת שני מתחמי ענישה נפרדים ביחס לכל אחד מן האישומים אשר בהם יש לראות אירוע נפרד לטענתה, על פי רע"פ 4687/15 פלג נ. מדינת ישראל (13.8.15). הסנגור עותר למתחם עונש כולל בגין אירועי כתב האישום.
13. סעיף 40יג לחוק העונשין שכותרתו "ריבוי עבירות", מורה כך;
3
40יג. (א) הרשיע בית המשפט נאשם בכמה עבירות המהוות אירוע אחד, יקבע מתחם עונש הולם כאמור בסעיף 40ג(א) לאירוע כולו, ויגזור עונש כולל לכל העבירות בשל אותו אירוע.
(ב) הרשיע בית המשפט נאשם בכמה עבירות המהוות כמה אירועים, יקבע מתחם עונש הולם כאמור בסעיף 40ג(א) לכל אירוע בנפרד, ולאחר מכן רשאי הוא לגזור עונש נפרד לכל אירוע או עונש כולל לכל האירועים; גזר בית המשפט עונש נפרד לכל אירוע, יקבע את מידת החפיפה בין העונשים או הצטברותם.
(ג) בגזירת העונש לפי סעיף זה, יתחשב בית המשפט, בין השאר, במספר העבירות, בתדירותן ובזיקה ביניהן, וישמור על יחס הולם בין חומרת מכלול המעשים ומידת אשמו של הנאשם לבין סוג העונש, ואם גזר עונש מאסר - לבין תקופת המאסר שעל הנאשם לשאת.
14. בע"פ 3164/14 גיא פן נ. מדינת ישראל [פורסם בנבו] (29.6.2015) סוכמה מפי כבוד השופט מלצר ההלכה, כך שתחילה על בית המשפט להכריע בשאלה האם מדובר באירוע אחד או מספר אירועים על פי מבחן הקשר ההדוק. לאחר מכן, כי על בית המשפט לבחון ביחס לכל אירוע, האם הוא מורכב מ"מעשה אחד" או ממספר מעשים וזאת על פי המבחן הצורני עובדתי ועל פי המבחן המהותי- מוסרי ולבסוף יקבע בית המשפט מתחם הענישה ההולם על פי סעיף 40ג לחוק העונשין. בית המשפט קבע שם, כי-
"..במצב הדברים הרגיל, בו קיים "אירוע אחד" וכן "מעשה אחד" - לא יוכל בית המשפט לחרוג ממגבלה זו בקביעת הגבול העליון למתחם העונש ההולם לפי סעיפים 40ג ו-40יג לחוק העונשין, ואולם כאשר מדובר ב"אירוע אחד" שכולל "מספר מעשים" - התקרה העליונה האפשרית למתחם העונש ההולם בגין אותו אירוע מתקבלת מצירוף עונשי המקסימום, שניתן להשית בגין כל אחד מהמעשים הנכללים באותו אירוע (ראו: סעיף 40יג לחוק העונשין, ועיינו בפסקאות 9-8 לחוות דעתה של השופטת ד' ברק-ארז בעניין ג'אבר)."
15. לאורה של הלכת פלג ובנסיבות ביצוע העבירות בטווח של חצי שנה בנסיבות כמעט זהות, הריש יש לראות בכך אירוע אחד הכולל שני מעשים.
4
16. המאשימה עותרת למתחם עונש הולם הנע בין 8 חודשי מאסר ועד 18 חודשי מאסר בפועל ביחס לכל אחד מן האישומים. המאשימה מפנה למדיניות הענישה הנוהגת בעבירות החזקת סמים מסוג קנבואידים סינטטיים שלא לצריכה עצמית:
ת"פ (כ"ס) 61617-11-16 מדינת ישראל נ. סולטאן (פורסם בנבו, 3.2.19) בגין החזקת 148 יחידות סם מסוג AB-CHMINACAשלא לצריכה עצמית נקבע מתחם עונש הולם הנע בין מאסר קצר על דרך עבודות שירות ועד 10 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט עמד על מדיניות הענישה המחמירה הכוללת לרוב מאסר של ממש, בנסיבות של החזקת כמות הסם הגדולה, אך בנסיבות אותו עניין מצא לנכון לקבוע מתחם ענישה מתון בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה. בקבעו כי "לעתירת ב"כ הנאשם להסתפק בענישה צופה פני עתיד אין אחיזה בפסיקה ומתאימה, אם בכלל, מקרי שיקום מובהקים".על נאשם צעיר ללא עבר הוטלו 60 ימי מאסר לצד ענישה נלווית.
ת"פ (י-ם) 45537-07-17 מדינת ישראל נ. גית (18.9.19) בגין החזקת סם מסוג קנבוס סינטטי FUB-AMBבמשקל כולל של 4.810 ק"ג נטו נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 10-30 חודשי מאסר בפועל. בנסיבותיו האישיות והרפואיות הוטלו 13 חודשי מאסר בפועל.
ת"פ (כ"ס) 26274-11-16 מדינת ישראל נ. מוחמד עמר (פורסם בנבו, 30.6.19) בגין הרשעת הנאשם בעבירות החזקת סם שלא לצריכה עצמית ובעבירה של החזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית בנסיבות של החזקת סם מסוכן מסוג ADB - F5 במשקל 700 גרם, שקיות ומשקל אלקטרוני המשמשים לחלוקת ואחסון הסם נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 6-18 חודשי מאסר בפועל.
ת"פ 22960-05-16 מדינת ישראל נ. ליטבין (פורסם בנבו, 7.6.19) בגין החזקת 3.42 ק"ג סם מסוכן AB- CHMINCAוכן 144 יחידות של חומר מאותו סוג. הנאשם הורשע בסחר בחומר אסור בהפצה בתדירות של פעמיים בשבוע לאותו אדם, תמורת 50 ₪ ליחידה. בית המשפט קבע כי בנסיבות העניין מתחם העונש ההולם כולל רכיב מאסר בפועל לתקופה משמעותית. בנסיבות שיקומו של הנאשם הורה על הטלת 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות לצד הטלת צו של"צ וענישה נלווית.
5
רע"פ 5018/15 מהאדי וותד ואח' נ. מדינת ישראל (פורסם בנבו, המערערים הורשעו בעבירות סמים ממשפחת הקנבואידים הסינטטיים, המכונים "סמי פיצוציות" ונגזרו עליהם עונשי מאסר הנעים בין 24-28 חודשים, קנס ומאסר מותנה. נאשמים 1-2 הורשעו בעבירות החזקת סם שלא לצריכה עצמית וקשירת קשר לביצוע פשע, נאשם 3 הורשע בתיווך בסם מסוכן וקשירת קשר ונאשם 4 הורשע בעסקה בסמים וקשירת קשר.
ע"פ (ב"ש) 44536-12-17 דמיטרי טרטיאקוב נ. מדינת ישראל (פורסם בנבו, מיום 27.3.18) הורשע בהחזקת 20 יחידות של סם מסוכן מסוג fub-ambשלא לצריכתו העצמית. נדון ל8 חודשי מאסר והופעלו מאסרים על תנאי (סה"כ 20 חודשי מאסר). נקבע מתחם עונש הולם הנע בין מספר חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד 18 חודשי מאסר בפועל. הערעור נדחה.
ע"פ (ב"ש) 11776-09-18 מדינת ישראל נ. אוחנה (פורסם בנבו, מיום 16.1.19) בגין הרשעת המערער בעבירת החזקת סם שלא לצריכה עצמית ולצריכה עצמית בנסיבות של נשיאת מזוודה ובה 200 אריזות המכילות סם מסוכן מסוג AB-CHMINACAהוטלו עליו 13 חודשי מאסר בפועל.
17. הסנגור טוען, כי מתחם העונש ההולם נע בין מאסר על תנאי ועד מאסר בין מספר חודשים שיכול וירוצו בעבודות שירות. הסנגור עותר למיקומו של הנאשם בחלק התחתון של מתחם הענישה.
18. לצורך קביעת מתחם העונש ההולם בענייננו, על בית המשפט תחילה להכריע בטיבו ובסוגו של הסם ובהתאם תוכרע סוגיית הכמות האם הנה רבה ביחס לסם הספציפי אם לאו. באשר לכך, טוען הסנגור, כי המדובר בסם הנמנה על הסמים הקלים. המאשימה טוענת, כי המדובר בסם מסוג קנבואידים סינטטיים, אשר אינם מן הסוגים הקלים. עיינתי ברשימת הקנבואידים הסינתטיים שבתוספת הראשונה לפקודת הסמים המסוכנים ולא מצאתי, כי שמם של הסמים אשר החזקתם מיוחסת לנאשם מופיע שם. המאשימה לא צירפה חוות דעת לתימוכין בסוג הסם אשר הוחזק על ידי הנאשם. בהעדר חזקה שבחוק לעניין חזקה עצמית ביחס לסוגי סמים אלו, אזי כל כמות שתוחזק מסוג סם זה תחשב שלא לצריכה עצמית. ובהעדר חוו"ד מתאימה מטעם המאשימה יש ליחס לנאשם לפיכך החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, במדרג הנמוך.
6
19. בשים לב לכך של הנאשם הורשע בביצוע שתי עבירות החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, בטווח של חצי שנה, לפני כשלוש שנים ולפני למעלה משנתיים, בשים לב לכמויות הסם, לעומת הכמויות שאוזכרו בפסיקה המפורטת לעיל, בכך שאין עבירות נלוות לעבירות ההחזקה שלא לצריכה עצמית, מוצאת אני כי יש להורות על מתחם עונש הולם הנע בין מאסר על תנאי ולצדו קנס, מאסר מותנה התחייבות, פסילת רישיון נהיגה ופסילה על תנאי ועד למאסר בן 12 חודשים ולצדו ענישה נלווית.
נסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירות
20. הנאשם יליד 1973. נטל אחריות והודה בביצוע העבירות. בכך חסך זמן שיפוטי יקר.
21. לנאשם עבר פלילי שאינו מכביד ואינו רלוונטי בדמות הרשעה אחת מיום 17.4.18 בעבירת היזק לרכוש במזיד.
22. בעניינו של הנאשם לא הונח אפיק שיקומי טיפולי.
23. מיקומו של הנאשם בחלק הנמוך של מתחם הענישה, אך לא בתחתיתו ממש, לאור החזרה על מעשי העבירה והצורך בהרתעת הנאשם מאחר ולא הוצג אפיק שיקומי.
24. לאור כל האמור לעיל, הנני גוזרת את דינו של הנאשם כדלהלן:
א. מאסר על תנאי לתקופה של 3 חודשים, למשך 3 שנים מהיום, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור בתקופה זו עבירה על פקודת הסמים המסוכנים מסוג פשע , ויורשע עליה בדין.
ב. קנס בסך 5,000 ₪, או 20 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב 10 תשלומים חודשיים שווים ורצופים בסך של 500 ₪ כל אחד החל מיום 15.11.22 ובכל 15 לחודש עוקב.
* בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il (ניתן לשלם בפריסה של עד 18 תשלומים בהסדר קרדיט) או חפש בגוגל "תשלום גביית קנסות".
* מוקד שירות טלפוני בשירות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון *35592 או בטלפון: 073-2055000.
* במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
ג. הנאשם יצהיר בדבר התחייבות כספית בסך 2,000 ₪, להימנע מלעבור על עבירה על פקודת הסמים המסוכנים מסוג פשע בתוך 3 שנים מהיום.
אם לא יצהיר היום על ההתחייבות, יש לאסור אותו למשך 6 ימים.
7
ה. הנני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים וזאת על תנאי למשך שלוש שנים והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור עבירה על פקודת הסמים המסוכנים מסוג פשע ויורשע בה.
צו להשמדת המוצגים- סמים.
זכות ערעור תוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ח תשרי תשפ"ג, 23 אוקטובר 2022, בנוכחות הצדדים.
