ת"פ 15884/10/21 – מדינת ישראל נגד נדאל אבו סנינה
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד נעמה ישראל מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
נדאל אבו סנינה ע"י ב"כ עוה"ד איליא תיאודורי מטעם הסניגוריה הציבורית |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב האישום המקורי בעבירות של ניסיון גניבת רכב, לפי סעיפים 413ב ו-25 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, החזקת כלי פריצה לרכב, לפי סעיפים 413ז' לחוק, חבלה במזיד לרכב, לפי סעיף 413ה לחוק, והפרעה לשוטר, לפי סעיף 275 לחוק.
2. מעובדות כתב האישום עולה, כי ביום 6.6.2021 בשעת בוקר התפרץ הנאשם לרכב מאזדה חונה ברחוב בירושלים, ניפץ את שמשת החלון האחורי, הכניס ידו ופתח את הדלתות. לאחר מכן התיישב ברכב והחל לנסות להתניעו באמצעות מחשב רכב וכלי פריצה שכללו מנפץ שמשות, מכשיר דיאגנוסטיקה, מפתח משוכפל של מאזדה עם שבב אלקטרוני ופינצטה. שוטר שהבחין בו צעק לעברו "משטרה עצור", אך הנאשם ברח ונתפס כעבור זמן קצר.
מהלך הדיון
3. הנאשם נעצר ביום האירוע, 6.6.2021 ושוחרר בהסכמה במסגרת הליך מעצר הימים, ביום 9.6.2021. ביום 20.6.2022 הודה הנאשם במיוחס לו ללא תיקון כתב האישום וללא הסדר לעונש, ונשלח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות, מבלי שהובטחה לו תוצאה עונשית.
תסקיר שירות המבחן
4. מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה כי הוא כבן 37, נשוי ואב לארבעה ילדים, הגדול שבהם כבן 13. הוא עובד בתחום הבניה באופן לא סדיר מזה 15 שנה, עזב את בית הספר בגיל מוקדם כדי לסייע בפרנסת משפחתו, ולאורך כל חייו חווה דוחק כלכלי משמעותי. הנאשם שיתף בקורותיו, וסיפר כי בנו הבכור נפטר סמוך לאחר לידתו, דבר שהיווה עבורו משבר. הנאשם קיבל אחריות לביצוע המעשים וטען כי ביצע אותם בשל הגעת המשפחה לפת לחם בעקבות משבר הקורונה. לטענתו, לאחר מפגש חברי בכפר מגוריו סמוך לירושלים, הוצע לו לבצע את העבירה תמורת סכום כספי, וניתנו לו כלי הפריצה ונמסר לו מיקומו של הרכב. הנאשם הביע חרטה על המעשים ושירות המבחן התרשם מאדם ללא דפוסים עברייניים או בעיות המצריכות טיפול כלשהו. הנאשם מסר בדיקת שתן נקיה מסמים. שירות המבחן המליץ על הטלת 350 שעות של"ץ וצו מבחן פיקוחי, במסגרתו יסייע שירות המבחן לנאשם למצות את זכויותיו הכלכליות.
חוות הדעת של הממונה על עבודות השירות
5. הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הנאשם נמצא כשיר לבצע עבודות שירות בבית אבות "בית באיר" בשכונת סנהדריה בירושלים, החל מיום 14.3.2023.
טיעונים לעונש
6. הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית. מחד גיסא, המאשימה טוענת כי יש להטיל על הנאשם שנת מאסר בתחתית מתחם שבין 12 ל-24 חודשי מאסר וענישה נלווית. הסניגור סבר מאידך גיסא, כי ניתן לאמץ את המלצת שירות המבחן תוך הפנייתו לפסיקה.
קביעת מתחם הענישה
7. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
8. אשר לערך המוגן, העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של קניינו של הציבור וביטחונו האישי. עבירות של גניבת רכב קלות לביצוע וקשות לפענוח ומהוות "מכת מדינה" שבית המשפט העליון מצווה להחמיר את הענישה בגינן. ראו: רע"פ 1123/18 דבארי נ' מ"י (מיום 15.3.2018) בפסקה 17 (עניין דבארי).
9. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: הנאשם התפתה לבצע עבירה בהשראת אחרים שגם סיפקו לו את האמצעים המתוחכמים לביצועה וביניהם, מפתח מותאם ומחשב רכב. ההתפרצות עצמה לרכב הייתה מתוכננת, אך אופן ביצוע המעיד על היעדר מיומנות או ניסיון בתחום, עובדה שבאה לידי ביטוי בהתפרצות לרכב בשעת בוקר ובלכידת הנאשם בכף. הנאשם ביצע את המעשים בשל מצוקה כלכלית. אלא שמצוקה זו, קשה ככל שתהיה, אינה יכולה להצדיק את המעשה והנאשם אחראי לו בלעדית. בפועל נגרם נזק לרכב ועוגמת נפש לבעליו. פוטנציאל הנזק עלול היה להיות משמעותי אילולא נתפס הנאשם בכף.
10. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, כאמור, בית המשפט העליון מטיל לרוב עונשי מאסר בפועל בגין גניבת רכב.ואולם, כאשר מדובר בעבירה ראשונה, ובענייננו, בעבירה בלתי מושלמת, ניתן למצוא פסיקה התומכת גם בתוצאה של עבודות שירות.
א. רע"פ 1052/17 ג'ברין נ' מ"י (מיום 12.3.2017) - נאשם שגנב מפתחות תך ניצול הזדמנות, גנב רכב ונתפס במחסום. דובר באדם ללא עבר. אושר מתחם שבין מס' גבוה של חודשים ועד למעלה משנה, לרבות אפשרות של הטלת עבודות שירות. בסופו של יום נגזר על הנאשם עונש של 8 חודשי מאסר.
ב. בעניין דבארי שהוזכר לעיל, דובר בעבירת גניבת רכב מושלמת תוך כדי ביצוע עבירות תעבורה ואיומים. אושר מתחם שבין 12 ל-24 חודשי מאסר, ועונש של 14 חודשי מאסר.
ג. רע"פ 8491/17 נאתי נ' מ"י (מיום 7.12.2017) - כאן דובר בגניבת רכב בצוותא תוך שימוש במפתח מותאם, החלפת לוחית רישוי, העברת הרכב לשטחי האזור והימלטות משוטרים. בנסיבות אלו אושר מתחם שבין 12 ל-28 חודשי מאסר ועונש של 9 חודשי מאסר.
ד. רע"פ 4075/21 הרמן נ' מ"י (מיום 9.6.2021) (עניין הרמן) - נסיבות של גניבת קטנוע, כאשר הנאשם נתפס בכף. דובר בנאשם בעל עבר פלילי. אושר מתחם שבין 5 ל-18 חודשי מאסר ועונש של 7 חודשי עבודות שירות.
ה. אציין, כי עיינתי בפסיקה שהגיש הסניגור. באשר לעפ"ג (מרכז) 38229-03-17 מ"י נ' ברין (מיום 11.6.2017) שם בוטלה הרשעת מי שביצע גניבה רכב ופריצה אליו, הרי שלא ניתן ללמוד מתיק זה על הכלל העונשי בעבירות מסוג זה, כפי שצוין גם בסעיף 35 לפסק הדין. שם דובר בנסיבות ייחודיות שבהן אף בוטלה ההרשעה, נסיבות שאינן רלבנטיות לענייננו.
11. מתחם הענישה - לפיכך, יש לגזור לקולא מהפסיקה אליה הפניתי בעניין גניבת כלי רכב בנסיבות חמורות יותר, וניתן ללמוד מעניין הרמן ולגזור מתחם עונש שבין 7 חודשי מאסר ועד 12 חודשים.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה והמיקום במתחם
12. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מדובר באדם בסוף שנות השלושים לחייו שמעולם לא היה מעורב בפלילים וכל חייו עבד למען פרנסת הוריו ומשפחתו שלו. לאורך כל חייו חווה מצוקה כלכלית שעמדה ברקע להתפתותו לבצע את העבירה. מדובר בכשל חמור, אך חד פעמי, שכן לנאשם לא היו תיקים קודמים, ולא נפתחו תיקים לאחר המקרה, דבר המלמד על נורמטיביות. אין מקום לשלוח אדם שכזה לכלא למאסר קצר, נוכח הניסיון המקצועי המצטבר המלמד על ההשלכות המדרדרות של צעד שכזה למי שמעולם לא היה מעורב בפלילים - ראו בהקשר זה את דו"ח ועדת דורנר. כמובן, שעונש של של"ץ אינו עומד בעקרון ההלימה בנסיבות המקרה, או במצוות ביהמ"ש העליון להחמיר בענישה. לפיכך העונש ההולם יהיה עבודות שירות בתחילת המתחם שקבעתי, כאשר אין מקום לחרוג ממתחם העונש.
גזירת הדין
13. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 7 חודשי מאסר, אשר ירוצו בעבודות שירות בבית באייר בסנהדריה בירושלים, וזאת על פי חוות דעת הממונה על עבודות השירות. על הנאשם להתייצב ביום 1.5.2023 עד לשעה 08:00 במשרד הממונה על עבודות שירות בבאר שבע לתחילת ריצוי עונשו. מובהר בזה כי הפרת הוראות הממונה ואי עמידה בכללים הנוגעים לריצוי עבודות השירות עלולים להביא להפקעת העבודות ולהמרת העונש בעונש מאסר של ממש. יש לקזז את ימי המעצר על פי חישוב שב"ס;
ב. 6 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירת רכוש כלפי רכב או כל עבירת רכוש מסוג פשע;
ג. חודשיים מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירת רכוש מסוג עוון או הפרעה לשוטר;
ד. קנס בסך 1,000 ₪, או 4 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס יקוזז במלואו מההפקדה שבתיק המ"י, על אף הודעת עיקול, וככל שאין בנמצא יתרת זכות, הקנס ישולם עד ליום 1.5.2023;
ה. צו מבחן לתקופה של 12 חודשים מהיום;
ו. פיצוי למתלוננת ע"ת 1 (יפה בן ישי) בסך 1,000 ₪. הפיצוי ישולם עד ליום 1.5.2023. בעניין הקיזוז יש לתת עדיפות לפיצוי.
הנאשם הוזהר כי אי ביצוע צו המבחן עלול להוביל להפקעתו ולהטלת כל עונש חלופי לרבות מאסר.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, י"ד שבט תשפ"ג, 05 פברואר 2023, במעמד הצדדים.
