ת"פ 1562/05/19 – מדינת ישראל נגד א.ד.א
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד מאיר לוברבאום מתביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
א.ד.א ע"י ב"כ עוה"ד ניק קאופמן |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי ביום 11.1.2019 במהלך ויכוח בין הנאשם לבין אשתו - המתלוננת, הדף הנאשם את המתלוננת באזור צלעות צד שמאל והיא נפלה לרצפה. כתוצאה ממעשיו נגרם למתלוננת שבר בצלע 12 שמאל. בגין כל אלה הורשע הנאשם על-פי הודאתו בביצוע עבירה של תקיפה הגורמת חבלה של ממש כלפי בת זוגו, לפי סעיף 382(ג) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן - חוק העונשין).
מהלך הדיון
הצדדים הגיעו להסדר שלא כלל הסכמה עונשית, אלא תיקון כתב אישום, הודיה ושליחה לשירות המבחן לצורך קבלת תסקיר.
תסקירי שירות המבחן
2
בעניינו של הנאשם הוגשו מספר תסקירים נוכח בקשות של שירות המבחן לדחות את הדיונים מעת לעת לצורך מיצוי תהליך טיפולי. הנאשם כבן 37, גרוש מהמתלוננת ואב לשני ילדיהם המשותפים. הנאשם נולד בצרפת ועלה ארצה בנערותו המאוחרת והתגייס לצבא. בעקבות שיבוצו לתפקיד בו לא רצה, סיים את השירות מוקדם מן הצפוי ושב לצרפת. הנאשם איש מקצוע בתחום הבישול ועסק בתחום זה הן בצרפת והן בישראל. כיום הוא בעל עסק עצמאי אך עובד גם בעבודות מזדמנות במקביל נוכח קשיים כלכליים. הנאשם מוערך כאדם מופנם המתקשה בתקשורת מיטיבה, והדברים עומדים ברקע לאירוע שתואר בכתב האישום. הנאשם קיבל אחריות מסוימת למעשים. המתלוננת עצמה סיפרה על מערכת היחסים המורכבת עם הנאשם, בין היתר בשל קשיי תקשורת, דברים שנתמכו בדבריו של הנאשם. לאחר הגירושין עבר הנאשם להתגורר סמוך למתלוננת וילדיהם, על-מנת להקל את יכולתו להתראות עמם. בשל קשייו, בין היתר על רקע כלכלי, ובין היתר על רקע החמרתם בשל משבר הקורונה, התקשה לעמוד בהסדרי הראיה עם הילדים. יחד עם זאת כיום מתראה עמם באופן רציף וקבוע, גם אם בתדירות פחותה מזו עליה הוסכם. המתלוננת מסרה כי אינה חוששת מהנאשם ומקיימת עמו קשר רציף וקונקרטי, וביקשה שלא יוענש בחומרה. בחודשים האחרונים שולב הנאשם בתהליך טיפולי קבוצתי והוא נמצא בשלב התחלתי שלו. גם כאן, קשייו בשל אופיו ודפוסי התקשורת שלו, מקשים עליו להתקדם בטיפול. שירות המבחן המליץ על הטלת של"ץ בהיקף 200 שעות, צו מבחן שיבטיח את המשך הטיפול, ומאסר מותנה.
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה טען למתחם ענישה שבין חצי שנה ל-12 חודשים, וביקש למקם את הנאשם בתחתית המתחם כך שיוכל לרצות מאסר בעבודות שירות, וכן עתר לענישה נלווית. מאידך, הסניגור, עתר הסניגור לאמץ את המלצת שירות המבחן אך ביקש להפחית משעות השל"ץ נוכח נסיבותיו האישיות של הנאשם, עיסוקו כשף והמשך הקשר החיובי עם המתלוננת.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של שלום גופו ונפשו של האדם, האוטונומיה שלו, ויכולתו לתת אמון בקרובים לו ביותר. פגיעה בתוך המשפחה נושאת בחובה חומרה מעצם התרחשותה, כיוון שהיא פוגעת ברקמת החיים האינטימית ביותר של האדם בתוך ביתו, בו הוא מצפה באופן מוצדק, להיות מוגן, ובוודאי שאינו מצפה להיפגע מידי הקרובים לו ביותר.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: אין מדובר בעבירה מתוכננת אלא בביטוי להתפרצות כעסים, תסכול וחוסר יכולת לשלוט בתגובה; מדובר בנאשם בגיר שצריך היה להימנע מן המעשים והוא אחראי להם בלעדית; הנאשם פגע פיזית בזוגתו וגרם לה למצוקה רגשית ונפשית, כאשר הנזק יכול היה להיות חמור בהרבה.
3
מדיניות הענישה הנוהגת - מנעד הענישה בעבירות מסוג זה מגוון ונעוץ בנסיבות המקרה ובנסיבות העושה. ברע"פ 2323/17 פלוני נ' מ"י (מיום 12.6.2017) בנסיבות חמורות יותר של 4 מקרי תקיפה חבלנית, נקבע מתחם שבין מס' חודשי מאסר לרבות בעבודות שירות ועד 12 חודשים, והתיק הסתיים ב-70 ימי מאסר בעבודות שירות וענישה נלווית; ברע"פ 1884/19 שמריז נ' מ"י (מיום 14.3.2019) אושר מתחם שבין עבודות שירות ל-12 חודשי מאסר והתיק הסתיים ב-5 חודשי מאסר בפועל הואיל והנאשם לא היה כשיר לעבודות שירות. שם דובר בנסיבות חמורות יותר של מספר תקיפות חבלניות; בע"פ (י-ם) 11194-01-16 מ"י נ' פלוני (מיום 6.12.2016) אושר מתחם שבין של"ץ נרחב ל-15 חודשי מאסר, ועונש של של"ץ, מאסר על-תנאי ופיצוי בנסיבות חמורות יותר, של 3 תקיפות חבלניות כלפי בת-זוג; בת"פ 16907-01-16 מ"י נ' פיסחוב (מיום 10.5.2017) קבעתי מתחם שבין של"ץ ל-10 חודשי מאסר, והסתפקתי בעונש של 180 שעות של"ץ וענישה נלווית בנסיבות חמורות ממקרנו. מפנה גם לת"פ (י-ם) 62140-12-13 מ"י נ' רג'בי (מיום 10.1.2018) שם נקבע מתחם המתחיל משל"ץ, ומדובר במקרה החמור ממקרנו בנסיבותיו.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על של"ץ ומאסר על-תנאי ועד 8 חודשי מאסר לרבות בעבודות שירות וענישה נלווית.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מדובר בנאשם שעד היום ניהל אורח חיים נורמטיבי ללא כל עבר פלילי והוא עושה מאמצים להתפרנס ולשמור על קשר מיטיב עם ילדיו ועם זוגתו, לאחר גירושיהם; הנאשם קיבל אחריות חלקית למעשים אך הודה וחסך את העדת המתלוננת וחסך בזמן שיפוטי; מדובר במקרה יחיד שלא חזר על עצמו ולא נפתחו תיקים חדשים; הנאשם החל בטיפול קבוצתי, ומביע נכונות להמשיכו.
המיקום במתחם - במכלול הנסיבות, יש למקום את הנאשם בחלקו התחתון של המתחם.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת אלימות כלפי בן משפחה למעט איומים, בתוך שנתיים מהיום;
4
ב. 14 יום מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת איומים כלפי בן משפחה בתוך שנתיים מהיום;
ג. 150 שעות שירות לתועלת הציבור (של"ץ), אשר יבוצעו לא לפני ה-12.9.2021 ע"פ תוכנית שיכין שירות המבחן ובפיקוחו. שירות המבחן יגיש תוכניתו בתוך חודש. הנאשם הוזהר כי אי-קיום צו השל"ץ באופן משביע רצון עלול להביא להפקעת הצו ולדיון מחודש בשאלת גזר הדין הראוי לרבות הטלת מאסר בפועל;
ד. התחייבות בסך 2,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת אלימות במשפחה לרבות איומים כלפי בן משפחה, במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס;
ה. צו מבחן למשך 12 חודשים מהיום. הנאשם הוזהר כי אם לא יקיים את תנאי הצו ניתן יהיה לגזור מחדש את עונשו לרבות מאסר.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ד תמוז תשפ"א, 04 יולי 2021, במעמד הצדדים.
