ת"פ 14258/11/21 – מדינת ישראל,באמצעות תביעות מרכז – שלוחת נתניה נגד מילאד אל פאחורי
לפני: כבוד השופט גיא אבנון
המאשימה: מדינת ישראל
באמצעות תביעות מרכז - שלוחת נתניה
נ ג ד
הנאשם: מילאד אל פאחורי
בשם המאשימה: עו"ד רוני אלסטר
בשם הנאשם: עו"ד פאדי חמדאן
גזר דין
1. הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעבירת הסעת תושב זר השוהה בישראל שלא כדין, לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952 (להלן: חוק הכניסה לישראל). מכתב האישום המתוקן עולה כי ביום 12.4.21 הסיע הנאשם במכוניתו שני תושבי האזור השוהים בישראל שלא כדין.
2. ב"כ המאשימה ביקשה לקבוע מתחם ענישה בין מאסר קצר לבין 6 חודשי מאסר, ולתמיכה בטיעוניה הפנתה לת"פ (נתניה) 61854-02-20 מדינת ישראל נ' ענאבוסי (14.9.21), שם דובר במי שהסיע שני שוהים בלתי חוקיים במטרה להעסיקם. הנאשם נעדר הרשעות קודמות, הודה בהזדמנות הראשונה וקיבל אחריות על מעשיו. משכך עתרה לגזור את עונשו ל-45 ימי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות, מאסר על-תנאי, קנס בסך 5,000 ₪ ופסילת רישיון הנהיגה בפועל.
3. ב"כ הנאשם הצביע על נסיבות המצדיקות, לשיטתו, לקבוע מתחם בין מאסר על-תנאי לבין תקופת מאסר קצרה. ראשית, המדובר באירוע אקראי - הסעה של שני שוהים בלתי חוקיים שביקשו טרמפ. שנית, לשניהם היו בעבר אישורי כניסה ושהייה בישראל (ענ/1), משמע, אינם מהווים סיכון בטחוני. לתמיכה בטענתו הפנה לת"פ (פ"ת) 9976-12-19 מדינת ישראל נ' חמד (21.4.21, לא פורסם), ת"פ (כפ"ס) 18090-06-19 מדינת ישראל נ' אלנבארי (18.10.20, לא פורסם). נסיבותיו של הנאשם מצדיקות התחשבות וגזירת עונשו בתחתית המתחם: ללא הרשעות קודמות; הודה במיוחס לו בהזדמנות הראשונה, כבר בשלב החקירה, תוך הבעת חרטה וחיסכון בזמנם של היחידה החוקרת ושל בית המשפט; הנאשם חולה (ענ/4); אב לשתי בנות נכות במצב קשה, שהוא משמש אפוטרופוס שלהן (הוצגו מסמכים ביחס לאחת הבנות: ענ/2-ענ/3). הנאשם כשיר אמנם לבצע מאסר בעבודות שירות, אך ביקש להימנע מכך לנוכח נסיבותיו, ולהסתפק במאסר על-תנאי, ולחלופין לקבוע תקופת מאסר קצרה שלא תעלה על 15 ימים.
הנאשם ביקש את סליחת בית המשפט.
דיון
מדיניות הענישה
4. כפי שנקבע לא אחת, מדיניות הענישה בעבירות הסעת שוהים בלתי חוקיים, העסקתם והלנתם מלמדת כי מתחמי הענישה נעים בטווח צר למדי, כזה המעיד על צורך בלתי מתפשר להרשיע ולהחמיר בענישה. ראו פסקי הדין שלהלן (בשינויים המתאימים - הנסיבות במרבית פסקי הדין חמורות מאלו שבענייננו):
רע"פ 5094/20 אשרף זנאדה נ' מדינת ישראל (30.7.20). המבקש הורשע בהסעתם של שני שוהים בלתי חוקיים אותם ביקש להכניס למדינת ישראל. משעוכב במחסום נמצאו השניים יושבים על רצפת מכוניתו. שירות המבחן המליץ להסתפק בקנס ובענישה צופה עתיד, ואילו הממונה על עבודות שירות מצא כי המבקש איננו כשיר רפואית לבצע עבודות שירות. בבית משפט השלום נקבע מתחם ענישה בין מספר חודשי מאסר שניתן לרצות בעבודות שירות, לבין 7 חודשי מאסר בפועל, והנאשם נדון ל- 60 ימי מאסר בפועל, מאסר על תנאי, קנס, פסילת רישיון נהיגה בפועל ועל תנאי. ערעורו לבית המשפט המחוזי נדחה, וכך גם בקשתו לרשות ערעור.
רע"פ 2057/19 פתחי מרזוק נ' מדינת ישראל (21.03.2019). המבקש הורשע בהסעתם והעסקתם של חמישה שוהים בלתי חוקיים, כך ששלושה מהם הועסקו לתקופה בת חודש; אחד הועסק לתקופה בת חודשיים; והאחרון הועסק לתקופה בת שבועיים. כמו כן, הסיע המבקש את השוהים הבלתי חוקיים בכל יום ממחסום אל ריחאן ועד למקום שבו העסיקם בחריש. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה בין מאסר על תנאי לבין 8 חודשי מאסר בפועל, וגזר את דינו של המבקש לשירות לתועלת הציבור בהיקף של 120 שעות לצד מאסר על תנאי. ערעור המדינה התקבל, ובית משפט המחוזי החמיר בעונש ל- 5 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות, קנס בסך 5,000 ₪, מאסר על תנאי ופסילת רישיון נהיגה למשך 4 חודשים. בקשת הרשות לערער נדחתה.
רע"פ 4062/17 פתחי אלקואעין נ' מדינת ישראל (19.6.17). המבקש הורשע בעבירה של הסעת חמישה שוהים בלתי חוקיים. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה בין מאסר קצר שניתן לרצות בעבודות שירות לבין מספר חודשי מאסר, ועל רקע נסיבותיו של המבקש מצא לחרוג לקולה מהמתחם, להאריך מאסר מותנה בן 8 חודשים, ובצד זאת גזר עליו 400 שעות של"צ, קנס בסך 10,000 ₪, הופעלה התחייבות בסך 15,000 ₪, פסילת רישיון הנהיגה למשך שנה וחילוט מכוניתו. ערעור המדינה התקבל (במקביל נדחה ערעור המבקש על הכרעת הדין), ונגזרו על המבקש מאסר בפועל למשך 5 חודשים, התנאי בן 8 חודשים הופעל בחופף, כך שהמבקש נדון ל- 8 חודשי מאסר בפועל, קנס בסך 1,000 ₪, ושאר הרכיבים כפי שנקבע בבית משפט השלום. הבקשה לרשות ערעור נדחתה.
רע"פ 7726/13 גמעה נסאסרה נ' מדינת ישראל (8.1.14). המבקש הורשע בעבירה של הסעת ארבעה שוהים בלתי חוקיים. בית משפט השלום גזר עליו 7 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי, קנס בסך 5,000 ₪ ופסילת רישיון הנהיגה למשך 6 חודשים. ערעורו (על הכרעת הדין וגזר הדין) נדחה, וכך גם בקשתו לרשות ערעור.
רע"פ 818/13 מחמוד אבו חאמד נ' מדינת ישראל (03.04.2013). המבקש הורשע בעבירה של העסקת שוהה בלתי חוקי למשך יום אחד, ובית משפט השלום גזר את דינו ל-3 חודשי מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שירות, 6 חודשי מאסר על תנאי, קנס בסך 5,000 ₪ והתחייבות בסך 10,000 ש"ח. ערעורו לבית המשפט המחוזי נדחה וכך גם בקשת הרשות לערער.
רע"פ 5862/11 אדאם שוואהנה נ' מדינת ישראל (11.08.2011). המבקש הורשע בעבירה של העסקת שוהה בלתי חוקי והוטלו עליו 6 חודשי מאסר על תנאי לצד קנס בסך 2,000 ₪. ערעור המדינה על קולת העונש התקבל, זאת בהיעדר נסיבות מיוחדות המאפשרות להימנע מהטלת מאסר בפועל על מי שהורשע בעבירות לפי סעיף 12א לחוק הכניסה לישראל, במיוחד לאור תקופת ההעסקה שנמשכה מספר ימים. בית משפט המחוזי הוסיף לעונשו של המבקש 3 חודשי מאסר בפועל לריצוי בעבודות שירות. בקשת הרשות לערער נדחתה.
מתחם העונש הראוי
5. הסעתם של תושבים זרים שאין בידם אישור שהייה ועבודה בישראל, עלולה לסכן באופן ממשי את שלומו של הציבור וביטחונו, ומהווה פגיעה בזכותה של המדינה לקבוע את הבאים בשעריה ולהגן על אזרחיה. אמנם, אין מדובר באירוע מתוכנן, ואינני מתעלם מכך שמדובר בשוהים בלתי חוקיים שהחזיקו בעבר בהיתרי כניסה לישראל. מנגד, אין בכך כדי לאיין את הסיכון שהסב הנאשם במעשיו, כשמנע מהגורמים המוסמכים להפעיל את שיקול דעתם. על רקע השיקולים המנויים בסעיף 40ג(א) וסעיף 40ט לחוק העונשין, ולאור הממצאים עליהם עמדתי לעיל, מצאתי לקבוע מתחם ענישה בין מאסר קצר שניתן לרצות בעבודות שירות לבין 6 חודשי מאסר בפועל.
גזירת העונש המתאים לנאשם
6. אין מחלוקת בין הצדדים על כך שיש להעמיד את עונשו של הנאשם בתחתית המתחם. נתוניו חיוביים, הוא נעדר הרשעות קודמות כלשהן, הודה במיוחס לו והביע חרטה על מעשיו. כן התחשבתי בנסיבות חייו המורכבות, ובפרט במצבן הבריאותי של בנותיו. מנגד, ברי כי אין הצדקה לחרוג לקולה מהמתחם.
אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. חודש מאסר בפועל.
המאסר ירוצה בדרך של עבודות שירות בעמותת "שווים" ברחוב האופה 2 בקדימה צורן, בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות שירות מיום 8.11.22. הנאשם יתייצב ביום 12.2.23 בשעה 8:00 במשרדי הממונה במפקדת מחוז מרכז של שב"ס.
הנאשם מוזהר כי עליו לעמוד בתנאי ההעסקה ובדרישות הממונה, לרבות בדבר איסור צריכת אלכוהול, וכי כל חריגה מהכללים עלולה להביא להפסקת עבודות השירות וריצוי יתרת עונש המאסר מאחורי סורג ובריח.
ב. 2 חודשי מאסר אותם לא ירצה הנאשם אלא אם יעבור בתוך שלוש שנים עבירת הסעה, הלנה או העסקה של שוהה בלתי חוקי.
ג. קנס בסך 2,000 ₪ או 14 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-8 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, החל מיום 10.2.23 ובכל 10 בחודש שלאחריו. לא ישולם איזה מהתשלומים במועדו, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מידי.
ד. אני פוסל את הנאשם מלקבל ומלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 2 חודשים. הנאשם יפקיד את רישיון הנהיגה שלו במזכירות בית המשפט.
ה. הנאשם ייפסל מלקבל ומלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 4 חודשים, ואולם הנאשם לא יישא בעונש זה אלא אם יעבור בתוך 3 שנים עבירת הסעה, הלנה או העסקה של שוהה בלתי חוקי.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 ימים מהיום.
המזכירות תעביר עותק מגזר הדין לממונה על עבודות שירות.
ניתן היום, כ"ז כסלו תשפ"ג, 21 דצמבר 2022, במעמד הצדדים.
