ת"פ 13083/07/21 – מדינת ישראל נגד תאופיק סלם אמר
ת"פ 13083-07-21 מדינת ישראל נ' סלם אמר(עציר)
|
|
1
|
|
||
המאשימה |
מדינת ישראל |
||
נגד
|
|||
הנאשם |
תאופיק סלם אמר (עציר) |
||
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו בפניי, בעבירות שיוחסו לו בכתב האישום המתוקן, שעניינן עבירות בנשק (ייצור, החזקה, נשיאה והובלה), היזק בזדון לרכוש וכן מעשה טרור של הצתה, וכן בפרט אישום נוסף של היזק בזדון לרכוש.
כעולה מעובדות כתב האישום, במהלך מבצע "שומר חומות" , בליל 12/5/21, ייצר הנאשם מספר בקבוקי תבערה, ואח"כ הלך יחד עם אחר לעבר עמוד תקשורת ביישוב מגוריו ושניהם השליכו בקבוקי תבערה שהדליקו לעבר אותו עמוד. בשל מעשיהם אחזה אש בצמחייה ובפסולת שמסביב לעמוד. לעניין היקף הנזק, שמסביב לעמוד, הוגשו לעיוני תצלומים.
יום למחרת, משנודע לנאשם כי מרכז שיטור קהילתי בכפר ניזוק על ידי אחרים ומצלמות האבטחה במקום ניזוקו, החליט להצית את אותה נקודת משטרה. הנאשם הגיע למקום בשעת לילה כשהוא רעול פנים ומצויד בנוזל דליק ומצית, שפך את הנוזל הדליק דרך אחד החלונות שהיה כבר מנופץ, הדליק את הנוזל ועזב את המקום. תושבים המתגוררים בסמוך למרכז השיטור, המצוי בבניין מגורים, כיבו את האש. אף כאן, לעניין היקף הנזק, הוצגו לעיוני תמונות, אולם אציין כי מדובר בנזק מינורי יחסית - בעיקר שריפת כיסא משרדי וסימני פיח שנותרו במקום.
כעולה מכתב האישום, מעשה הצתת נקודת המשטרה נעשה ממניע אידיאולוגי- לאומני.
2
2. הנאשם הודה במיוחס לו מבלי שפרשת הראיות הכוללות חוקרי שב"כ רבים, החלה כלל להישמע. הנאשם נטול עבר פלילי.
3. הנאשם פגע במעשיו בביטחון הציבור וכן בשלטון החוק, בכך שפגע בזרוע השיטורית האמונה על שלום הציבור והסדר הציבורי. יש במעשה ההצתה אף פן של פגיעה בסדרי הממשל במדינה. בשליחת אש, בין בדרך של יידוי בקבוק תבערה בוער ובין בדרך הצתה, טמונה סכנה של התפשטות האש וגרימת נזק נרחב. כאן מעשי ההצתה היו באזור מיושב והחשש כי האש תצא מכלל שליטה, איננו תאורטי. עוד יצויין כי זכור לכל שהימים ימי עימותים והפגנות היו, והמשטרה היתה עסוקה עד מעל לראשה בטיפול בארועים רבים שתכפו במהירות יום אחרי יום. פגיעה בנקודת המשטרה באותה ימים היתה, אפוא, בעלת פן מתריס, שבעתיים.
4. בשים לב לכך שהאירועים שבכתב האישום אירעו כמעט ברצף בפער של כמה שעות זה מזה, ולאופני ביצועם יש קווי דמיון של שליחת אש, ראיתי לקבוע מתחם ענישה אחד לגביהם.
בקביעת המתחם, נתתי דעתי לכך שמעשה הצתת תחנת המשטרה התרחש על רקע מניע לאומני, שאז חוק המאבק בטרור התשע"ו-2016 בסעיף 37 לו מורה הוראת החמרה כללית לפיה "העובר עבירה שהיא מעשה טרור... דינו - כפל העונש הקבוע לאותה עבירה אך לא יותר מ-25 שנים" (למעט מקרים חריגים המפורטים בסעיף).
כבר נפסק כי "המחוקק הורה על החמרת ענישה ועל עליית מדרגה במאבק בטרור במישור המשפטי הפלילי, ואם זוהי מצוות המחוקק, הרי שתפקידו של בית המשפט ליישמה" (ע"פ 1466/20 מדינת ישראל נ' פלוני, פורסם בנבו 22/7/20).
3
בנסיבות כאן, בשים לב לכך שהסיכון המיידי והישיר ממעשי הנאשם היה בעיקרו פגיעה ברכוש ובסמל שלטוני, שבעת הרלבנטית, כעולה מכתב האישום, היה ריק מאדם, ועת נתתי דעתי למדיניות הענישה הנוהגת (השוו ע"פ 1465/20, 1916/20 מדינת ישראל נ' פלוני, פורסם בנבו 19/3/20, שם דובר במקרה חמור יותר בעובדותיו, מנגד הנאשמים קטינים, וראו ע"פ 1466/20 מדינת ישראל נ' פלוני, פורסם בנבו 22/7/20, שם מדובר היה בנאשם קטין, על גבול הבגירות, והמעשים חמורים יותר, ועונשו הוחמר בערעור ל-32 חודשי מאסר) .
נוכח האמור, סבור אני כי מתחם הענישה ההולם נע כאן בין ארבעים ושניים חודשי מאסר ממשי, ברצפתו, זאת לצד עונשי מאסר על תנאי וקנס ועד שבעים ושניים חודשי מאסר ממשי לצד אותם עונשים נלווים.
5. לא הוצגו הנמקות לסטייה, לקולא או לחומרא, ממתחם הענישה שנקבע.
6. בקביעת מידת העונש נתתי דעתי להודאת הנאשם כמעט בהזדמנות הראשונה, לעברו הפלילי הנקי ולהבעת החרטה שהשמיע. להודאת הנאשם כאן חשיבות רבה על רקע ייתור שמיעת עדויות חוקרי שב"כ רבים המנויים ברשימת העדים. בימים אלה, עת נשמעות בפנינו עדויות רבות של חוקרי שב"כ בתיקים המכונים תיקי "שומר חומות", בשעות דיונים ארוכות, תוך שאותם עדים נחשפים שוב ושוב, במהלך העדויות, שלא בטובת העניין, ומבטלים ממשימותיהם השוטפות ימים רבים, אני סבור כי בענישה, לצד היבטי החומרה המובהקים, יש ליתן גם ביטוי ממשי למי שנמנע מהארכת ההליך המשפטי, ומבקש לשים את מעשיו מאחוריו, תוך תשלום מהיר של חובו לחברה.
אחר כל האמור, ובשים לב להודאה מידיית בנסיבות שפירטתי, עבר פלילי נקי וקיום אורח חיים נורמטיבי, ראיתי לגזור את עונשו של הנאשם ברף הנמוך של המתחם.
על הנאשם נגזרים (42) ארבעים ושניים חודשי מאסר אשר יהוו עונש מאסר ממשי לריצוי בפועל, ומניינם מיום מעצרו בתיק זה - 21/6/21.
לצד עונש זה ובנוסף אני דן את הנאשם ל-(12) שניים עשר חודשי מאסר אותם לא ירצה אלא אם בתוך 3 שנים מיום שחרורו ממאסרו ישוב ויעבור כל עבירה בנשק, או הצתה, או עבירה שהיא מעשה טרור.
כמו כן נגזרים לנאשם (6) ששה חודשי מאסר נוספים אותם לא יירצה אלא אם בתוך שלוש שנים מיום שחרורו מהמאסר ישוב ויעבור עבירה שעניינה היזק בזדון.
4
אני קונס את הנאשם בשיעור של 7,000 ₪ שישולמו עד ליום 1/6/22 או חודשיים מאסר נוספים תמורת הקנס.
ניתן היום, י"ד אדר א' תשפ"ב, 15 פברואר 2022, בנוכחות ב"כ המאשימה: עו"ד גב' נג'וא סלימאן; ב"כ הנאשם: עו"ד מוחמד מסארווה והנאשם באמצעות הליווי.
