ת"פ 10221/03/21 – מדינת ישראל – לשכת תביעות נגב נגד ארסני קיריליוק (עציר) – ניתן גזר דין ביום 0401,אנטולי בן אנדריי קונובלוב
בית משפט השלום בבאר שבע
|
|
|
י"ג תמוז תשפ"ב 12 יולי 2022 |
ת"פ 10221-03-21 מדינת ישראל נ' קיריליוק(עציר) ואח'
תיק חיצוני: 236483/2021 |
1
לפני |
כב' השופט רון סולקין
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל - לשכת תביעות נגב ע"י ב"כ עו"ד אינרה פרז |
|
נגד
|
||
הנאשם |
1. ארסני קיריליוק (עציר) - ניתן גזר דין ביום 0401 2. אנטולי בן אנדריי קונובלוב ע"י ב"כ עו"ד אילן אמויאל |
|
גזר דין לנאשם 2 |
כתב האישום והסדר הטיעון
הנאשם שלפני נותן את הדין בגין עבירה של סיוע לסחר בסמים מסוכנים, בניגוד לסעיף 13 בצירוף סעיף 19א' ולפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973, ביחד עם סעיף 31 לחוק העונשין, תשל"ז - 1977.
כתב האישום המתוקן כא/1 מכיל ארבעה אישומים, כאשר האישום הנוגע לנאשם דנן הוא אחד - האישום השלישי בלבד.
בהתאם לעובדות כתב האישום המתוקן, שימש השוטר אלירן בן עזרא כסוכן משטרתי ללוחמה בתופעת סחר הסמים בבאר שבע (להלן: "הסוכן"). לנאשם אין היכרות קודמת עם הסוכן.
בתאריך 28.02.21 בשעה 10:40, התקשר הסוכן לאדם אחר, אך האחר לא היה זמין. אז שלח הסוכן הודעה לאחר, באמצעות יישומון "האינסטגרם", בה ביקש לקנות סם מסוכן מסוג קנבוס בתמורה ל-200 ₪, אך האחר השיב לסוכן, שהוא לא נמצא בעיר וישלח מישהו אחר לביצוע העסקה.
2
בשעה 14:14 לערך, יצר הנאשם 2 קשר עם הסוכן באמצעות יישומון "אינסטגרם" והודיע לסוכן "אני מסניה" (כך במקור). אז ביקש הסוכן לקנות סם מסוכן מסוג קנבוס, "אני צריך ב-200", והשניים קבעו להיפגש במקום.
בשעה 14:34 לערך, הגיע הסוכן למקום, ופגש בנאשם 2.
במעמד המתואר לעיל, מסר הנאשם 2 לסוכן שקית ובה סם מסוכן במשקל 3.92 גרם, והסוכן העביר לו סך של 200 ₪.
בין הצדדים נקשר הסדר טיעון, אשר לא כלל הסכמות לענין העונש.
הנאשם הופנה, בהסכמת הצדדים, להערכת שירות המבחן למבוגרים, ולאחר קבלת התסקיר, טענו הצדדים לעונש.
לאחר שמיעת פרשת העונש, הופנה הנאשם לממונה על עבודות השירות בשב"ס.
מכאן - גזר דין זה.
ראיות לעונש
מי מהצדדים לא הגיש ראיות לענין העונש.
הערכת שירות המבחן למבוגרים
בענינו של הנאשם הוגש תסקיר המפרט את נסיבותיו האישיות, כבן 21, רווק, מתגורר עם בני משפחתו בבאר שבע ועובד ברשת "קשת טעמים".
3
הנאשם סיים 12 שנות לימוד עם בגרות חלקית, כך שנותר לו להשלים יחידה אחת בתנ"ך.
הנאשם תיאר קשיים לימודיים על רקע הפרעות קשב וריכוז ונטל טיפול תרופתי לתקופה מסוימת.
עם סיום לימודיו, התגייס לחיל התקשוב ושירת בתפקיד טכנאי דיגיטל מבצעי. לדבריו, שירותו הצבאי נקטע עקב ההליך המשפטי דנן.
הנאשם נעדר הרשעות קודמות.
הנאשם מסר, כי צרך קנאביס מתוך סקרנות באופן חד פעמי, וכי צורך אלכוהול באירועים מיוחדים ובחגים.
בדיקות לאיתור שרידי סם שמסר הנאשם, יצאו נקיות.
הנאשם שיתף, כי הוא והנאשם 1 הינם חברים טובים עוד מבית הספר, ועדיין נפגשים ומבלים יחדיו.
לדבריו, יום קודם העבירה, לן אצל הנאשם 1 לאחר מפגש חברתי. ביום למחרת, ביקש ממנו החבר להעביר לאחר שקית המכילה סמים. הנאשם סייע לחברו, אשר התמודד עם היעדר תמיכה משפחתית והיעדר אמצעים למימון מזון.
הנאשם שיתף, כי ההליך הפלילי ותקופת מעצרו היוו גורם מרתיע עבורו. לדבריו, חש תסכול מהשפעת ההליך על היבטים שונים בחייו כמו זוגיות והיבט חברתי. לדבריו, חרף הכעס של הוריו כלפיו, חש התקרבות ביחסיהם.
הנאשם נטל חלק בקבוצה טיפולית, במסגרת פיקוח על עצורי בית, במשך חמישה חודשים. הנאשם שיתף, כי נתרם מהקבוצה וחל שינוי תפיסתי אצלו. עם זאת, אינו רואה עצמו ממשיך בהליך טיפולי נוסף, כיוון שכיום מודע יותר להשלכות מעשיו ושואף לנהל אורח חיים נורמטיבי.
4
שירות המבחן למבוגרים התרשם, כי לנאשם יכולת הסתגלות למסגרות שונות בחייו ולנהל קשרים קרובים עם משפחתו. הנאשם תופס את בני משפחתו כגורמים משמעותיים בחייו.
שירות המבחן התרשם, כי ההליך המשפטי הפלילי המתנהל נגד הנאשם, מהווה עבורו גורם מרתיע ומציב גבול, כאשר ניכר, כי חש בושה מפני יחס שיפוטי כלפיו.
שירות המבחן התרשם ממאפייני אישיות מרצים תוך רצון להשיג הערכה מסביבתו, כאשר הנאשם עלול לפעול באופן שיעניק לו שייכות וערך, ללא שימת לב לתוצאות מעשיו.
שירות המבחן התרשם, כי הנאשם זקוק להליך טיפולי לצורך בחינת דפוסיו המכשילים, אך הנאשם אינו מגלה מוטיבציה לכך, ומכאן, שישנה סבירות להתנהגות עוברת חוק גם בהמשך.
שירות המבחן למבוגרים המליץ על ענישה שיקומית בדמות צו לשירות הציבור בהיקף 300 שעות, מאסר על תנאי והתחייבות להימנע מעבירה.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות בשב"ס
הנאשם נמצא מתאים לריצוי עונשו בדרך של עבודות שירות.
טענות הצדדים
התביעה הגישה טיעוניה בכתב (ת/2) והשלימה אותן על פה.
התביעה טענה, כי מעשי הנאשם פגעו בערכים המוגנים של שמירה על בריאות הציבור והגנה על שלום הציבור מפני עבירות פליליות ומפני הנזקים החברתיים הישירים והעקיפים הנגרמים מנגע הסמים.
5
התביעה טענה, כי נסיבות ביצוע העבירה מלמדות, כי עולם הסמים אינו זר לנאשם ובאפשרותו לספק סמים באופן מידי, כאשר העבירה נעברה לאור יום, מול שוטר, בתיאום עם אחר.
התביעה טענה, כי בעבירות סמים, נדחות הנסיבות האישיות ושיקולי השיקום אל מול האינטרס הציבורי.
התביעה התייחסה לתסקיר שירות המבחן למבוגרים וטענה, כי יש חוסר הלימה בין המפורט בתסקיר לבין ההמלצה העונשית, שעה שהנאשם כלל אינו מעוניין להשתלב בהליך טיפולי, ומהתסקיר עולה, כי בהיעדר טיפול מתאים, קיים סיכון להישנות התנהגות עוברת חוק.
התביעה עתרה למתחם ענישה הנע בין מספר חודשי מאסר אשר יכול שירוצו בדרך של עבודות שירות, ועד 10 חודשי מאסר בפועל.
התביעה עתרה למקם את עונשו של הנאשם ברף התחתון של מתחם הענישה, ולהטיל עליו מאסר מותנה מרתיע, פסילה בפועל ועל תנאי של רישיון הנהיגה וקנס משמעותי.
כן עתרה התביעה לצו השמדת הסמים.
ההגנה טענה, כי הנאשם אדם נורמטיבי, בעת שעבר העבירה היה חייל בשירות חובה, אשר עשה טעות, ובשל כך אף שוחרר משירות צבאי.
ההגנה טענה, כי תסקיר שירות המבחן הוא קוהרנטי והנאשם השתתף בהליך טיפולי במשך חמישה חודשים, ומסר בדיקות נקיות לאיתור שרידי סם.
ההגנה טענה, כי אין מדובר בנרקומן, ולכן, אין צורך בקבוצה טיפולית בעניין סמים, אלא מדובר במי שסייע לאחר לסחור בסם, כאשר הסוחר לא היה זמין לבצע את העסקה.
ההגנה טענה, כי הפסיקה אליה הפנתה התביעה אינה רלוונטית לתיק דנן.
6
ההגנה לגזר הדין בענינו של הנאשם 1, עליו נגזרו 11 חודשי מאסר בפועל, כאשר תסקיר שירות המבחן בענינו היה לא היה חיובי.
ההגנה טענה, כי הנאשם שגה אך מעוניין להמשיך בחייו, ועתרה לאמץ את ההמלצה העונשית של שירות המבחן למבוגרים.
בדברו האחרון של הנאשם מסר, כי הוא מצטער על מעשיו ושילם על כך מחיר כבד, כאשר הופסק שירותו הצבאי בשל ההליך. לדבריו, רצה לעשות טובה לחבר ובסוף הסתבך בשל כך. עוד שיתף, כי כיום עובד ברשת "קשת טעמים" במשרת ירקן.
דיון והכרעה
בית המשפט כבר אמר דברו, לא פעם, בדבר הצורך להילחם בנגע הסמים ובייחוד במי שמפיצים סם מסוכן.
לעבירות אלה השלכות - הן מבחינת שלום הציבור ובריאותו, והן השלכות כלכליות, תוך גלגול כספים לא מדווחים, בהיקף גדול, אשר, בסופו של דבר, מגיעים למימון פשיעה, הימורים ושאר תופעות שליליות הפוגעות בכלכלת המדינה ובחברה.
על אף רוחות שונות הנושבות בתחום זה, גם סם מסוכן מסוג קנביס, הוא חומר ממכר, ששימוש מתמשך בו עלול לגרום נזקים לא קלים בתחום התובנה, תפישת המציאות ובייחוד בתחום התפקודי והתעסוקתי, ומכאן גם - נזקים חברתיים.
כבר נאמר לא פעם, כי בעבירות סמים - נדחות הנסיבות האישיות מפני האינטרס הציבורי. ראו ע"פ 1987/15 דרורי נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים):
7
על חומרתן של עבירות סחר והפצה של סמים מסוכנים ועל הצורך להיאבק בהן באמצעות ענישה משמעותית ומרתיעה עמד בית משפט זה לא אחת, תוך הדגשה שבעבירות אלה יש ליתן משקל ממשי לשיקול ההרתעתי אל מול השיקולים האישיים.
על בית המשפט להרתיע היחיד והרבים מפני עבירות הסמים, ולהילחם בתופעה הקשה של נגע הסמים, הצוברת תאוצה בשנים האחרונות.
בהתאם להוראות סעיף 40ט' לחוק העונשין, תשל"ז - 1977, בבואו של בית המשפט לקבוע מתחם ענישה, רשאי לקחת בחשבון מכלול שיקולים, בין היתר, נסיבות ביצוע העבירה; משך ההתנהגות העבריינית; מידת הפגיעה בערכים המוגנים; מדיניות הענישה הנוהגת; וכן, שיקולים נוספים.
במקרה דנן, מדובר בסיוע לסחר בסם מסוכן, כאשר, למעשה, שימש הנאשם כמעין בלדר, אשר סייע לאדם אחר, בכך שלקח עבורו שקית המכילה סם מסוכן מסוג קנאביס, במשקל 3.92 גרם, ומכר אותה לשוטר, בעבור 200 ₪, באופן חד פעמי.
מכאן, שעצמת הפגיעה בערכים המוגנים, לא היתה ברף הגבוה, וזאת כמובן מבלי להמעיט בחומרת העבירות.
בית המשפט מוצא להעמיד את מתחם הענישה, בנסיבות דנן, כך שינוע בין מספר חודשים מאסר בפועל, אשר יכול שירוצו בדרך של עבודות שירות, ועד 9 חודשים מאסר בפועל, בכליאה ממשית.
קביעת הענישה הספציפית בתוך המתחם
בית המשפט אינו מתרשם, כי לנאשם מעורבות עמוקה בשרשרת הפצת הסמים.
הנאשם נעדר הרשעות קודמות, ואין אינדיקציה להסתבכויות קודמות עם החוק.
8
בית המשפט מתרשם מהנאשם, כבחור צעיר ונורמטיבי, אשר שגה ופעל מתוך רצון לסייע לחברו, תוך שמתבטאים מאפייני אישיות מרצים ונגררים, כפי שעולה מתסקיר שירות המבחן למבוגרים.
הנאשם עבר את העבירה במהלך שירותו הצבאי, אשר הופסק עקב מעצרו.
הנאשם השתתף בהליך טיפולי במסגרת מעצרו, אך סירב להמשיך בהליך הטיפולי, ושירות המבחן רואה בכך סיכון להתנהגות עוברת חוק בעתיד.
עם זאת, אין כל אינדיקציה לכך שהנאשם צורך סמים ובדיקות שמסר - יצאו נקיות משרידי סם.
במכלול הנסיבות, נוטה הכף לכיוון ענישה על הצד הנמוך של המתחם. זאת, כמובן, בתוספת מאסר מותנה מרתיע, לבל יהין הנאשם לעבור שוב עבירות דומות.
בשל המניע הכלכלי העומד ברקע לעבירות סמים, מוצא בית המשפט להטיל עיצום כספי מסוג קנס. אולם, בשל גילו של הנאשם ונסיבותיו האישיות, כמו גם לאור סכום האתנן בעסקה הבודדת לגביה הורשע הנאשם - לא יושת עיצום הכספי על הצד הגבוה.
בהתאם לדין, ישית בית המשפט על הנאשם גם עונשים של פסילת רשיון נהיגה, בפועל ועל תנאי.
הנאשם נמנע מלשתף פעולה בהליך טיפולי ואף לא הוצגו נסיבות יוצאות דופן, שהביאוהו להסתבך בעבירה. בנסיבות המתוארות - אין בית המשפט מוצא עילה לחרוג ממתחם הענישה.
סיכום
לאחר שבית המשפט עיין בטיעוני המאשימה בכתב; שמע טיעוני הצדדים על פה; עיין בתסקיר שירות המבחן למבוגרים וחוות דעת הממונה על עבודות השירות; עיין בפסיקה מטעם ב"כ הצדדים; ולאחר ששמע דברו האחרון של הנאשם; גוזר על הנאשם את העונשים כדלקמן:
9
א. 3 חדשי מאסר בפועל. בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות השירות בשב"ס, ירצה הנאשם המאסר בדרך של עבודות שירות, במרכז התורני "בית יוסף", רח' אגן 1, באר שבע, 5 ימים בשבוע, שעות העבודה - בהתאם לממונים עליו במקום. על הנאשם להתייצב, ביום 26.10.22, שעה 08:00, במשרד הממונה על עבודות השירות במחוז דרום בשב"ס, ומשם ימשיך לריצוי העבודות בהתאם להנחיות שיקבל. הנאשם מוזהר, כי אי התייצבות לריצוי עבודות השירות; אי שמיעה להוראות הממונים עליו במשרד הממונה על עבודות השירות או במקום ריצוי עבודות השירות; אי שיתוף פעולה עם משרד הממונה על עבודות השירות בכל ענין שהוא, לרבות מסירת בדיקות - עלול להביא להפקעה מנהלית של צו ריצוי המאסר בדרך של עבודות שירות, על כל המשתמע מכך;
ב. 12 חודשים מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו של הנאשם ממאסר, והתנאי - שהנאשם לא יעבור עבירה בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973, שהיא מסוג פשע;
ג. 3 חודשים מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו של הנאשם ממאסר, והתנאי - שהנאשם לא יעבור עבירה בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973, שהיא מסוג עוון;
ד. קנס בסך 5,000 ₪ או 45 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב - 5 תשלומים שווים החל מיום 15.09.22 ובכל 15 לחודש העוקב. לא יעמוד הנאשם באחד התשלומים במועד - תעמוד היתרה לפירעון מידי;
ה. פסילה בפועל מקבל או מהחזיק רשיון נהיגה לרכב מנועי למשך 6 חדשים. על הנאשם להפקיד רשיונו, או תצהיר מתאים, במזכירות בית המשפט עד מחר, 13.07.22, שעה 10:00. מובהר לנאשם, כי החל מתאריך זה - כל עוד לא הופקד הרשיון - יהיה הנאשם פסול מלנהוג, אך הפסילה לא תימנה;
ו. פסילה מקבל ומהחזיק רשיון נהיגה לרכב מנועי בת 6 חודשים על תנאי, תקופת התנאי למשך 3 שנים מסיום הפסילה בפועל.
ז. השמדת הסמים המסוכנים - בחלוף תקופת הערעור.
10
עותק גזר הדין יועבר לשירות המבחן למבוגרים וכן לממונה על עבודות השירות בשב"ס.
הודעה זכות הערעור.
ניתנה היום, י"ג תמוז תשפ"ב, 12 יולי 2022, במעמד הצדדים.
