ת"ד 8497/03/17 – מדינת ישראל נגד ישראל דרור
ת"ד 8497-03-17 מדינת ישראל נ' דרור
|
31 דצמבר 2020 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד תומר יצחקי |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 ישראל דרור באמצעות עו"ד עלי חליל |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, על בסיס הודאתו, בעבירות של נהיגה רשלנית, אי מתן אפשרות להולך רגל להשלים מעבר חציה בבטחה, התנהגות הגורמת נזק, וחבלה של ממש.
2. על פי כתב האישום, ביום 23.10.16, סמוך לשעה 8:00, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "שברולט", מ.ר. 5344270, בעכו, ברחוב גיבורי סיני, מצפון לדרום, ופנה שמאלה בצומת, לרחוב הרצל. אותה עת משמאל לימין כיוון נסיעת הנאשם חצתה את הכביש במעבר החציה, ברחוב הרצל, הולכת רגל בשם מנשרוב בלה, ילידת 1974. הנאשם נהג ברשלנות/חוסר זהירות בכך שבהתקרבו למעבר החציה לא הבחין בהולכת הרגל מבעוד מועד, האט את מהירות נסיעתו עד כדי עצירה, לא אפשר להולכת הרגל להשלים את החציה בבטחה ופגע בה. כתוצאה מהתאונה הולכת הרגל נחבלה חבלה של ממש. בין היתר אובחנו לה שברים ברצפת ארובת עין ובקיר לטירלי אחורי של סינוס מקסילרי, והיא עברה ניתוח בהרדמה כללית לשחזור שבר קומפלקס זיגומטי משמאל.
3. המאשימה עתרה לעונש של מאסר בפועל, ולו בעבודות שירות, פסילה, שלא תפחת מ-18 חודשים, ועונשים מותנים. צוין שמדובר בתאונת דרכים שהתרחשה לפני כ-4 שנים, אולם יש להשית בעטיה ענישה מרתיעה. מדובר ברף רשלנות גבוהה, נוכח פגיעה בהולכת רגל, על מעבר חציה, והחבלות שנגרמו לה. הוגש תיעוד רפואי (נ/1). ב"כ המאשימה הפנה לעדות הולכת הרגל שנפגעה בתאונה, וציין שמדובר ברף חבלות בינוני. הנאשם הוציא רישיון נהיגה בשנת 1995, ולחובתו 50 הרשעות קודמות, רובן ברירות משפט, אולם מדובר בכמות לא מבוטלת. לעניין התסקיר צוין שזה דו משמעי, ויש לדחותו. דפוסי התנהגות הנאשם, כעולה ממנו, נטען, אינם תואמים את ההמלצה.
2
הולכת הרגל שנחבלה העידה וציינה שסבלה משברים בפנים, עברה ניתוח קשה, הושתלו לה פלטינות בפנים, ונגרם לה קרע בכתף, מאז התאונה סובלת מכאבים, ומשתמשת במשככי כאבים. הנאשמת ציינה שהוכרה בדרגת נכות של 31% מהמוסד לביטוח לאומי, ומצויה בטיפול נפשי. כן ציינה שנאלצה לעבור דירה, בהעדר תחבורה ציבורית במקום בו התגוררה. לדבריה מאז התאונה אינה יכולה לחצות כבישים ונאלצה להיעזר במוניות לשם כך. לדבריה, במשך שנתיים לא הצליחה לתפקד בבית, עד היום מצויה בטיפולים וציינה: "עברתי גיהנום". הומצאו לעניין זה מסמכיה הרפואיים והחלטת הועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי לעניין דרגת הנכות. לדבריה, מיד לאחר התאונה פנה אליה הנאשם ואמר לה: "תקומי אין לך כלום". כן ציינה: "אם במקומי היה ילד או אשה זקנה, לא היו נשארים בחיים".
4. ב"כ הנאשם עתר, מנגד, לאמץ את המלצת תסקיר המבחן, ולהסתפק בצו של"צ, פסילה, פסילה על תנאי וקנס. צוין שהנאשם אוחז ברישיון נהיגה משנת 1995, ללא עבירה דומה, ושהולכת הרגל חזרה לעבודתה. הסנגור עמד על כך שמזג האויר בזמן התאונה היה גשום. נטען שהתסקיר חיובי, הנאשם הביע צער וחרטה על שארע, נטל אחריות מלאה על המקרה, והסכים להשתלב בהליך טיפולי, במסגרת שירות המבחן.
תסקיר המבחן
5. מתסקיר המבחן, מיום 12.11.20, עולה שהנאשם, בן 43, גרוש ואב ל-3, (בגילאי 2-13), עובד. הודה בביצוע העבירות שמיוחסות לו, ציין שנהג באירוע במזג אויר גשום, שהקשה על יכולתו לנהוג, ולא הבחין בהולכת הרגל ופגע בה. שיתף שחש בתחושת צער ואשמה נוכח הפגיעה שנגרמה להולכת הרגל. הנאשם הביע נכונות להשתלב בהליך טיפולי, ורצון לבצע שירות לתועלת הציבור. צוין שבהתערבות טיפולית יש כדי להפחית את הסיכון להישנות העבירות. לצד דפוסי התנהגות אימפולסיביים והזדהות עם נורמות שמאפשרות לבצע עבירות מתחום התעבורה, התרשם שירות המבחן שהנאשם נטל אחריות מלאה על מעשיו, ועל כן המליץ על ענישה טיפולית, שתכלול צו מבחן לשנה, במסגרתו ישולב בקבוצה טיפולית ייעודית, צו של"צ, בהיקף של 250 שעות, מאסר מותנה, פסילה, קנס והתחייבות.
6. בנהיגה שגרמה לתאונת דרכים, בה נגרמו חבלות של ממש, יש משום פגיעה בביטחון הציבור ובשלומו. על חשיבותה של ענישה מרתיעה בתאונות דרכים, בהן נגרמות חבלות ופציעות חמורות, עמד בית המשפט ברע"פ 2564/12 יחיאל קרני נ' מדינת ישראל:
"תאונות דרכים גובות קורבנות בגוף ובנפש מדי יום, וחלקה של מערכת המשפט לא ייפקד מן המערכה נ' תאונות הדרכים... לענישה הולמת תפקיד חשוב לא רק במקרים בהם גורמות תאונות הדרכים לקורבנות בנפש, אלא אף במקרים בהן נגרמות חבלות ופציעות, ובפרט כאשר חבלות ופציעות אלו חמורות הן".
מדיניות הענישה
3
7. ברע"פ 7195-15 מיכאל טשסלי נ' מדינת ישראל (29.10.15), המבקש הורשע, לאחר ניהול הוכחות, בעבירות של נהיגה בחוסר זהירות שגרמה לחבלה של ממש. המבקש פגע בהולכת רגל שחצתה כביש סמוך למעבר חציה כשהיא אוחזת טלפון בידה, ונגרמו לה אמנזיה וחתך בקרקפת, שבר בזיז, שבר בסקרום ושברים מרוסקים באגן. עברו התעבורתי של המבקש אינו מכביד ולהולכת הרגל אשמה תורמת. בית משפט קמא עמד על מתחם העונש ההולם בנהיגה בחוסר זהירות שגרמה לחבלה של ממש, תוך דגש שאין המדובר בנהיגה בקלות ראש, ושלא במעבר חציה, וציין שזה כולל פסילה שנעה בין 3 חודשים לתקופה שמעל שנה, לצד פסילה על תנאי וקנס. על המבקש נגזרו פסילה לתקופה של 3 חודשים, פסילה על תנאי וקנס. ערעור ובקשת רשות ערעור על פסק הדין נדחו.
8. בעפ"ת (חי') 4955-04-20 פאולה קולר נ' מדינת ישראל (8.6.20) - בעבירות של נהיגה בחוסר זהירות, אי מתן אפשרות להולך רגל להשלים מעבר חציה בבטחה, והתנהגות הגורמת נזק לרכוש וחבלה של ממש, כשלהולכת הרגל נגרמו שברים באגן והיא אושפזה מספר ימים ועברה הליך שיקום ממושך, בית המשפט המחוזי הפחית את הפסילה, בת שנה, ל-6 חודשים בלבד, והותיר את יתר רכיבי גזר הדין, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, קנס ופיצוי לנפגעת, על כנם. צוין שמתחם העונש מתחיל ב-3 חודשים, ויש להתחשב בגיל המערערת, בעברה התעבורתי, הדומה למצב העדר עבר תעבורתי, הודאתה המידית ולקיחת אחריות, בצירוף השלכת העונש על מצבה המשפחתי.
9. בעפ"ת (חי') 52547-01-20 סלימאן נ' מדינת ישראל (5.2.20) - המערער הורשע בגרימת חבלה של ממש, התנהגות הגורמת נזק וחבלה של ממש לגוף, נהיגה רשלנית וסטיה מנתיב נסיעה. בתאונה נפגעה רוכבת אופניים, שנגרמו לה חתך בסנטר, תזוזת שיניים, שהצריכה קיבוע, ושבר באמה שקובע בניתוח. עברו התעבורתי של הנאשם קל, 4 הרשעות מסוג ברירת משפט, צוין שבדרך כלל מדובר באדם נורמטיבי, מהנדס בתחילת דרכו המקצועית, וקיימת השלכה החמורה של פסילת רישיונו על פרנסתו, הושתו פסילה למשך 12 חודשים, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי ופיצוי לרוכבת האופניים, בסך 7,500 ₪. בית המשפט המחוזי אישר את מתחם הענישה שנקבע, 3 חודשי פסילה, ברף התחתון, לבין פסילה ממושכת של מספר שנים, בצירוף עונשים נלווים. צוין שנוכח חבלתה של הנפגעת, תרומתה לקרות התאונה, עברו הקל ונסיבותיו האישיות של המערער, העונש שהוטל סביר ומאוזן.
4
10. עפ"ת (חיפה) 13386-08-14 עמאש נ' מדינת ישראל (29.9.14) - המערערת הורשעה, על פי הודאתה, בעבירות של אי מתן אפשרות להולך רגל לחצות במעבר חציה בבטחה, נהיגה בקלות ראש, נהיגה בדרך הגורמת נזק וגרימת חבלה של ממש, ונגזרו עליה 4 חודשי פסילה בפועל, פסילה על תנאי, לתקופה של 3 חודשים, למשך 3 שנים, וקנס בסך 1,500 ₪. המערערת נוהגת משנת 2003, ולחובתה 5 הרשעות, ללא תאונת דרכים בעברה. בתאונה נפגעו תינוקת והולך רגל, שספג חבלה ממשית של שבר בצוואר הירך ונזקק לטיפולי רפואי ולאשפוז. בית משפט קמא ציין שלא מיצה עמה את הדין. בית המשפט המחוזי אישר את מתחם הענישה שקבע בית משפט קמא - ברכיב הפסילה, עונש שנע בין פסילה מינימאלית של 3 חודשים, ל-24 חודשי פסילה. צוין שהענישה במקרים דומים חמורה יותר, ועל פי רוב אין מסתפקים בענישה המינימאלית.
11. עפ"ת 43362-03-13(י-ם) יעקב בן דוד נ' מדינת ישראל (12.5.13) - המערער הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בגרימת תאונה, רשלנות, מעבר חציה וחבלה של ממש. המערער נפסל לתקופה של 9 חודשים, 4 חודשי פסילה על תנאי, למשך 3 שנים, וקנס בסך 1,500 ₪. המערער נהג רכב מסוג טנדר משא, ופגע בהולכת רגל שחצתה במעבר חציה, עם שני ילדיה (בני שלוש ושמונה), הילדה הועפה לנתיב הנגדי, והאם נגררה מתחת לחזית הטנדר. לאם ולבתה נגרמו נזקים ופגיעות גוף קשות בעקבות התאונה והבוחן קבע שבמקום שדה ראיה של 100 מטר, והמערער היה צריך להאט נסיעתו ולעצור.
12. רע"פ 6918/02 מנשה אחיה נ' מדינת ישראל (31.10.07) - המבקש, נהג אוטובוס, הורשע בעבירות של נהיגה ברשלנות, אי מתן זכות קדימה במעבר חציה, גרימת תאונת דרכים, נזק וחבלה של ממש, ונדון לפסילה למשך 4 וחצי חודשים, פסילה על תנאי וקנס בסך 2,000 ₪. להולך הרגל, יליד שנת 1929, נגרמו שברים בכתף השמאלית ובצלע השמאלית בית המשפט המחוזי דחה את הערעור. צוין שהמבקש הבחין מבעוד מועד בהולך הרגל על המדרכה, כשפניו לכביש. בית המשפט העליון קבע שהעונש אינו חמור במידה שיצדיק התערבות.
13. עולה מהאמור שמתחם הענישה בתאונת דרכים, שגרמה לחבלה של ממש, תלוי בתוצאות התאונה, בנסיבות הארוע, בעבירות המיוחסות לנאשם, בעבר התעבורתי של הנאשם ובנסיבותיו האישיות.
בנסיבות של נהיגה רשלנית וגרימת חבלה של ממש עמד בית המשפט על מתחם ענישה שכולל פסילה שנעה מ-3 חודשים ועד למספר שנים, לצד רכיבי ענישה נוספים. אם תוצאות התאונה אינן חמורות, או שקיים אשם תורם או שהעבר התעבורתי מקל, נטה בית המשפט להסתפק ברף התחתון של המתחם, לצד רכיבים של פסילה על תנאי וקנס.
14. בענייננו, לנאשם מיוחסות עבירות של נהיגה רשלנית, אי מתן אפשרות להולך רגל להשלים מעבר חציה בבטחה, התנהגות הגורמת נזק, וחבלה של ממש, והסיכון הטמון בהן רב. יצוין שהנאשם, כעולה מכתב האישום, פגע בהולכת הרגל על מעבר החציה. הנאשם הפר את חובת הזהירות המוגברת שמוטלת עליו בהתקרבו למעבר החציה, ולפיה עליו להאט את מהירות נסיעתו, עד כדי עצירה, בכל מקרה בו צפויה סכנה למשתמשי הדרך. כתוצאה מהתאונה נחבלה הולכת הרגל חבלה של ממש - אובחנו לה שברים בפנים, והיא עברה ניתוח בהרדמה כללית. הולכת הרגל ציינה בעדותה שהוכרה כנכה בשעור של 31% על ידי המוסד לביטוח לאומי ובמשך שנתיים לא הצליחה לתפקד. לדבריה חוותה ניתוח קשה, הושתלו לה פלטינות בפנים, ומאז התאונה סובלת מכאבים, משתמשת במשככי כאבים ומצויה בטיפול נפשי.
5
15. הנאשם נוהג משנת 1995, ולחובתו 55 הרשעות קודמות, כך שעברו מכביד. בין היתר לחובתו עבירות של נוסע לא חגור, נהיגה בחוסר זהירות (משנת 2018), שימוש בטלפון (משנת 2015), אי ציות לשוטר ונהיגה ללא חגורת בטיחות, בגינם נפסל רישיונו ל-4 חודשים (משנת 2015), העמדת רכב בתוך שטח הפרדה, סטיה מנתיב נסיעה תוך הפרעה לתנועה, רישיון רכב שפקע (משנת 2012) ועוד.
16. מתסקיר המבחן עולה שבהתערבות טיפולית יהא כדי להפחית את הסיכון להישנות העבירות. צוין בתסקיר שלצד דפוסי התנהגות אימפולסיביים של הנאשם והזדהות עם נורמות שמאפשרות לבצע עבירות מתחום התעבורה, התרשם שירות המבחן שהנאשם נטל אחריות מלאה על מעשיו, ועל כן המליץ על ענישה טיפולית, שתכלול צו מבחן לשנה, במסגרתו ישולב בקבוצה טיפולית ייעודית, צו של"צ, בהיקף של 250 שעות, מאסר מותנה, פסילה, קנס והתחייבות.
17. באיזון המתבקש, לאחר ששקלתי את נסיבות המקרה שלפני, לקולה ולחומרה, ועיינתי בפסיקה ובתסקיר שירות המבחן, אני סבורה שיש לבכר את האפיק השיקומי ולאמץ את התסקיר. מחד גיסא, לנאשם מיוחסות עבירות חמורות, ועברו התעבורתי מכביד וכולל 55 הרשעות, כששירות המבחן זיהה הזדהות עם נורמות שמאפשרות לבצע עבירות חוזרות ונשנות בתחום התעבורה. זאת ועוד, הנאשמת נחבלה בפניה, ונאלצה לעבור ניתוח, וציינה שעד היום סובלת מכאבים בפניה, ובמשך שנתיים לא הצליחה לתפקד כלל, כך שחבלתה מצויה ברף הבינוני. מאידך גיסא, הנאשם הודה ונטל אחריות על מעשיו ושירות המבחן ציין שבהתערבות טיפולית יהא כדי להפחית את הסיכון להישנות העבירות.
בנסיבות אלה יושתו על הנאשם צו של"צ, בהיקף של 250 שעות, וצו מבחן לשנה, במסגרתו ישולב בקבוצה טיפולית ייעודית, כדי להפחית את הסיכון להישנות העבירות. לצד אלה תושת פסילה בת 6 חודשים, שתרחיקו מהכביש לתקופת מה ותרתיעו מלשוב ולבצע עבירה דומה, וענישה צופה פני עתיד, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, וקנס.
19. על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. 250 שעות לתועלת הציבור, אותם יבצע בהתאם לתכנית שיכין עבורו שירות המבחן.
הנאשם מוזהר כי אם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את השל"צ ולגזור את דינו מחדש.
2. צו מבחן לתקופה של 12 חודשים.
הנאשם מוזהר שאם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את צו המבחן ולגזור את דינו מחדש.
6
3. אני דנה את הנאשם לחודש מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים, לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה.
4. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 6 חודשים מתקופת הפסילה תנוכה התקופה בה היה פסול הנאשם מנהלית. הנאשם יפקיד את רישיונו לא יאוחר מיום 1.3.21.
לתשומת לב הנאשם חובה על עליו להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית משפט לתעבורה או להמציא תצהיר על העדר רישיון נהיגה ואם הופקד רישיון נהיגה בתיק אחר תימסר הודעה על כך למזכירות בית משפט לתעבורה.
יובהר כי אם הנאשם לא יפקיד את רישיונו במועד מחד עלול להיחשב כפסול ומאידך מניין הפסילה לא יחל בהעדר הפקדה כאמור.
הסניגור יודיע במיידי לנאשם על הפסילה על חובתו להפקיד רישיון נהיגה מועד.
5. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 3 חודשים, וזאת על תנאי למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השניה לפקודת התעבורה.
6. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,500 ש"ח .
הקנס ישולם בתשלום אחד תוך 90.
מוסבר לנאשם כי היה ותשלום אחד לא יפרע במועדו, תעמוד כל יתרת הקנס לפירעון מיידי.
על הנאשם לפנות לדואר לשם תשלום הקנס עם הצגת תעודת זהות.
העתק מגזר הדין יועבר לשירות המבחן.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתנה היום, ט"ז טבת תשפ"א, 31 דצמבר 2020, במעמד הצדדים.
