ת"ד 6421/08/18 – מדינת ישראל נגד עלאא אבו תנהא
ת"ד 6421-08-18 מדינת ישראל נ' אבו תנהא
|
28 יולי 2020 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד שלמה עזרא
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 עלאא אבו תנהא
|
|
|
באמצעות עו"ד סאלח עבאס |
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, בהעדרו, בנהיגה ברשלנות, התנהגות הגורמת נזק, סטייה מנתיב נסיעה (בנסיבות מחמירות), אי מסירת פרטים בתאונת נפגעים, סרוב למסור שם ומען, ונהיגה ללא תעודת ביטוח תקפה.
2. על פי כתב האישום, ביום 31.3.18, סמוך לשעה 21:30, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "פולקסווגן", מ.ר. 8766152, בכביש 784, סמוך לק"מ 1.9. הכביש דו סיטרי, מופרד על ידי קו הפרדה רצוף, חד נתיבי, כביש תקין, ראות לילה, ללא תאורת רחוב, שדה ראייה פתוח לפנים למרחק 150 מטר. אותה עת בכיוון הנגדי, ממול ולקראת רכב הנאשם, נסע רכב פרטי, מסוג "מזדה", מ.ר. 6279060, נהוג בידי עוטל מוחמד (להלן - הרכב המעורב). הנאשם נהג ברכב ברשלנות בכך שללא סיבה סבירה איבד שליטה על רכבו, סטה לנתיב הנגדי, חסם דרכו של הרכב המעורב, וכלי הרכב התנגשו. כתוצאה מהתאונה נחבלו בגופם ונזקקו לטיפול רפואי שני נוסעים ונגרם נזק לכלי הרכב. הנאשם בהיותו מודע לעובדה שהיה מעורב בתאונה, על אף תחקור השוטר בשטח, לא מסר שנהג ברכב, לא מסר פרטיו כנדרש בחוק, ועזב את המקום, כשהוא משאיר את הרכב במקום.
2
3. המאשימה עתרה לעונש
של מאסר מותנה, פסילה ארוכה ומרתיעה, תוך הפעלת פסילה מותנית, במצטבר, פסילה על
תנאי ארוכה ומרתיעה, קנס והתחייבות. הוטעם שמדובר בעבירות חמורות, כשהתנהלותו של
הנאשם בארוע, אי מסירת פרטים, חמורה אף היא. הנאשם נוהג משנת 2009, וצבר לחובתו 16
הרשעות, בהן נהיגה בשכרות, בתיק 6291-10-17, בו נגזר דינו, ביום 6.11.17, והוטל
עליו, בין היתר, עונש פסילה על תנאי, בן 10 חודשים, למשך 3 שנים, ופסילה לשנתיים,
חודשיים ו-20 יום. צוין שניתן להפעיל את הפסילה על תנאי, על פי סעיף
ההגנה עתרה, מנגד, להמנע מפסילה ארוכה. צוין שהתנאי מתיק השכרות אינו בר הפעלה, שכן לא פורט בגזר הדין מהן העבירות עליהן חל התנאי. כן הוטעם שגזר הדין בעבירה של השכרות ניתן בהעדר הנאשם. הוטעם שהנאשם נשוי, ואב ל-3 בנות קטנות, הרישיון משמשו לפרנסתו, ופסילה נוספת תגרום לקשיים במשפחה ותחבל במאמציו לחזור למוטב.
דיון והכרעה
4. הערך החברתי שנפגע מנהיגתו של הנאשם, הוא ערך השמירה על שלמות הגוף ועל הביטחון האישי של כל אדם.
ברע"פ 2996/13 נייאזוב נ' מדינת ישראל, נאמר:
"החובה לשמור על חוקי התנועה היא בחינת "ונשמרתם מאד לנפשותיכם" (דברים ד', ט"ו), שמירה לא רק על חייו של אדם עצמו אלא גם על חיי הזולת".
על חשיבותה של ענישה מרתיעה בתאונות דרכים, הכוללות חבלות ופציעות, עמד בית המשפט ברע"פ 2564/12 יחיאל קרני נ' מדינת ישראל:
"תאונות דרכים גובות קורבנות בגוף ובנפש מדי יום, וחלקה של מערכת המשפט לא ייפקד מן המערכה נ' תאונות הדרכים...לענישה הולמת תפקיד חשוב לא רק במקרים בהם גורמות תאונות הדרכים לקורבנות בנפש, אלא אף במקרים בהן נגרמות חבלות ופציעות, ובפרט כאשר חבלות ופציעות אלו חמורות הן".
מדיניות הענישה
3
5. עפ (נצ') 1211/07 דן ירדני נ' מדינת ישראל (25.10.07) - המערער הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה בקלות ראש, סטיה מנתיב, סיכון חיי אדם ומהירות בלתי סבירה. הולך הרגל נחבל חבלה של ממש. בית משפט קמא גזר עליו פסילה, בת 11 חודשים, בניכוי 60 ימי פסילה מנהלית, פסילה על תנאי, בת 6 חודשים, למשך שנתיים, וקנס בסך 2,000 ₪. מדובר ברופא, אב ל-5, כירורג ילדים בכיר, כונן בבית חולים, ורישיון הנהיגה נחוץ לו מאוד. המערער נוהג משנת 1975, ולחובתו 12 הרשעות קודמות בלבד, האחרונה משנת 2002. בית המשפט קיבל את הערעור לעניין רכיב הפסילה בלבד, והעמיד אותה על 7 חודשים, בניכוי ימי הפסילה המנהלית.
6. תד (חי') 30181-08 מ.י. לשכת תביעות חיפה-משטרת ישראל נ' ורון יצחק (14.6.09) - הנאשם הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של סטיה מנתיב נסיעה, נהיגה רשלנית, והתנהגות שגרמה נזק לרכוש וחבלה לגוף. דובר ברשלנות חמורה של נאשם שנהג במשאית סמיטריילר, ונהג מעורב, של רכב פרטי, שנאלץ לברוח כדי לא להימחץ על ידי המשאית. צוין שאף לאחר הארוע הנאשם לא פעל באופן ראוי וסרב למסור רישיונותיו, והתווכח עם הנהגת במקום לחוש לעזרתה ולעזרת בנותיה. הנהגת נפצעה בידה ונזקקה לטיפול רפואי. נוכח עמדת המאשימה המקלה, ציין בית המשפט שלא ישית עונש כבד יותר, שמן הראוי היה להשית. עם זאת צוין שמדובר בנהג בעל ותק נהיגה שלא קיימות לו תאונות קודמות. על הנאשם נגזרו פסילה לתקופה של 6 חודשים. פסילה על תנאי, בת 4 חודשים, למשך 3 שנים, קנס בסך 2,500 ₪, וחתימה על התחייבות בסך 3,000 ₪.
7. תד (חי') 30541-07 מ.י. לשכת תביעות חיפה-משטרת ישראל נ' פינטו טל (15.7.09) - הנאשם הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של סטיה מנתיב נסיעה והתנהגות שגרמה נזק לרכוש וזוכה מעבירות של נהיגה רשלנית ומהירות בלתי סבירה לתנאי הדרך ומזג האויר. צוין שהנאשם אף נחבל במהלך הארוע. הנאשם, צעיר, שלמרות גילו צבר לחובתו 4 הרשעות קודמות. בית המשפט גזר עליו קנס בסך 3,000 ₪, פסילה לתקופה של 5 חודשים, בניכוי שבוע הפסילה המנהלית, ופסילה על תנאי, בת 3 חודשים, למשך שנתיים.
8. תד (חי') 5971-10-14 מדינת ישראל נ' מרדכי אברהם גולן (27.11.16), הנאשם הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של נהיגה רשלנית, התנהגות שגרמה נזק לרכוש וחבלה לגוף, ואי ציות לאור אדום ברמזור. בהחלטתה ציינה כב' השופטת כרמית פאר-גינת, שמתחם הענישה נע בין 3 חודשי פסילה עד פסילה בפועל של שנה. צוינו חומרתן של העבירות, ונסיבותיו האישיות של הנאשם, ועבודתו, נהג אמבולנס ופרמדיק. הנאשם נוהג משנת 2004, ועברו התעבורתי נקי. נוכח הנסיבות הסתפק בית המשפט בפסילת מינימום, 3 חודשים, פסילה על תנאי, בת 3 חודשים, למשך 3 שנים, וקנס בסך 850 ₪.
9. בת"ד 395-09-12 מדינת ישראל נ' כהן (2.9.13) - הורשע הנאשם בעבירות של נסיעה לאחור בחוסר זהירות, נהיגה בקלות ראש, יציאה מחניה שלא בבטחה, גרם נזק ואי מסירת פרטים, ונדון, במסגרת הסדר טיעון שכובד, לפסילה בת 10 חודשים, בניכוי חודשיים, פסילה על תנאי, מאסר על תנאי וקנס.
4
10. בתד (פ"ת) 261-08-12 מדינת ישראל נ' אמיר בן מוחה (10.12.13), הנאשם הורשע במסגרת תאונת דרכים באי שמירת מרחק, גרימת נזק, נהיגה רשלנית, אי מסירת פרטים לנפגע בתאונה, ואי הגשת עזרה לנפגע בתאונה. צוין שלא נגרמו חבלות של ממש, ומדובר בתאונה שנגרמה עקב אי שמירת מרחק. בית המשפט ציין שבחינת מדיניות הענישה בעבירה של אי מסירת פרטים ואי הגשת עזרה לנפגע לפי תקנה 144 מעלה שעבירות אלה אינן מחייבות מתחם ענישה של מאסר, והטיל פסילה בת 11 חודשים, פסילה על תנאי, מאסר על תנאי וקנס.
11. בתד (חי') 3315-12-09 מדינת ישראל נ' משה מזרחי (29.4.10) - בעבירות של סטיה מנתיב נסיעה, נהיגה רשלנית, התנהגות שגרמה נזק לרכוש וחבלה לגוף ואי מסירת פרטים לנפגע בתאונה, כשנהגת הרכב האחר ונוסע ברכבה נזקקו לטיפול רפואי. לחובת הנאשם 55 הרשעות קודמות, ביניהן תאונת דרכים, בית המשפט כיבד הסדר בין הצדדים, על אף שצוין שמדור בהסדר מקל ובית המשפט התלבט אם לכבדו. נוכח הודאתו המיידית של הנאשם, והוספת רכיב התחייבות, וטענת ב"כ הנאשם לקיומם של כשלים ראייתיים כי הנאשם עזב את המקום על מנת להחיש טיפול בנוסעת שהיתה ברכבו, ונסע מידית לבית החולים, הוטל עונש של פסילה בת 3 חודשים, פסילה אל תנאי, קנס והתחייבות.
12. נב (חי') 3711-12-15 מדינת ישראל נ' אחמד עמרייה (11.9.17) - הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בגרימת תאונת דרכים עקב אי ציות לתמרור 302, נהיגה רשלנית, גרימת נזק ואי מסירת פרטים על ידי נהג, ובנהיגה ללא ביטוח. הנאשם נוהג משנת 2013 ולחובתו 4 הרשעות, ללא מעורבות קודמת בתאונת דרכים. בית המשפט כיבד הסדר בין הצדדים, וציין שמדובר בהסדר מקל, אם כי מצוי במתחם הענישה, ודן את הנאשם ל-7 חודשי פסילה, בניכוי חודשיים, פסילה מנהלית, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי וקנס.
13. בענייננו, הנאשם נהג ברשלנות, וללא סיבה ברורה איבד שליטה על רכבו, סטה לנתיב הנגדי, חסם דרכו של הרכב המעורב, וגרם להתנגשות כלי הרכב. כתוצאה מהתאונה נזקקו שני נוסעים לטיפול רפואי ונגרמו נזקים לרכבים. הנאשם, בהיותו מודע לעובדה שהיה מעורב בתאונה, על אף תחקור השוטר בשטח, לא מסר שנהג ברכב, לא מסר פרטיו כנדרש בחוק, ועזב את המקום, כשהוא משאיר את הרכב במקום.
5
14. הנאשם נוהג משנת
2009, לחובתו 16 הרשעות קודמות. הרשעה אחרונה, מיום 7.1.19, בגין אי ציות לתמרור 815
מעבר על השטח המסומן, נוסע לא חגור, אי ציות לתמרור עצור (משנת 2017), נהיגה רכב
בשכרות, בתיק 6291-10-17, מיום 6.11.17, בגינה נדון לפסילה בפועל בת שנתיים,
חודשיים ויום, פסילה מותנית, בת 10 חודשים, ל-3 שנים, וקנס. יצוין שעבירה של נהיגה
רשלנית, לפי סעיף
15. הנאשם לא נטל אחריות לתאונה, והורשע בהעדרו. ההגנה טענה שיש להקל עם הנאשם, נשוי, ואב ל-3 בנות קטנות, שזקוק לרישיונו לפרנסתו. הוטעם שפסילה נוספת תגרום לקשיים במשפחה ותחבל במאמציו לחזור למוטב.
16. לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים, ועיינתי בפסיקה, אני סבורה שבמקרה זה יש להעדיף את הרף הבינוני-עליון של מתחם הענישה. נסיבות ביצוע העבירה חמורות: הנאשם נהג ברכב ברשלנות, ללא סיבה סבירה איבד שליטה על רכבו, סטה לנתיב הנגדי, חסם דרכו של רכב אחר, וגרם להתנגשות בין כלי הרכב. כתוצאה מהתאונה נחבלו בגופם ונזקקו לטיפול רפואי שני נוסעים ונגרם נזק לכלי הרכב. הנאשם בהיותו מודע לעובדה שהיה מעורב בתאונה, על אף תחקור השוטר בשטח, לא מסר שנהג ברכב, לא מסר פרטיו כנדרש בחוק, ועזב את המקום, כשהוא משאיר את הרכב במקום.
לנאשם רישום פלילי ועברו התעבורתי אינו מקל, נוהג משנת 2009 ולחובתו 16 הרשעות, ביניהן נהיגה בשכרות, עבירה שרף חומרתה גבוה.
כעולה מהפסיקה, בעבירות תעבורה, שיש בהן כדי לסכן חיי אדם, גוברים שיקולי ההרתעה על התחשבות בנסיבותיו האישיות של העבריין (רע"פ 3764/05 בן זויה נגד מדינת ישראל).
במכלול הנסיבות שנפרשו לפני, סבורה אני שיש להשית על הנאשם פסילה בת 10 חודשים, לצד רכיבי ענישה נוספים, מאסר מותנה, קנס ופסילה על תנאי.
17. על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. חודשיים מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירות בהן הורשע בתיק זה.
2. פסילה מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 10 חודשים.
אני מפעילה את הפסילה המותנית לתקופה של 10 חודשים, שנגזר על הנאשם בתיק שמספרו: 6291-10-17, לריצוי באופן חופף.
הנאשם יפקיד את רישיונו במזכירות בית משפט לתעבורה לא יאוחר מיום 6.9.20.
6
לתשומת לב הנאשם חובה על עליו להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית משפט לתעבורה או להמציא תצהיר על העדר רישיון נהיגה ואם הופקד רישיון נהיגה בתיק אחר תימסר הודעה על כך למזכירות בית משפט לתעבורה.
יובהר כי אם הנאשם לא יפקיד את רישיונו במועד מחד עלול להיחשב כפסול ומאידך מניין הפסילה לא יחל בהעדר הפקדה כאמור.
3. פסילה
מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 4 חודשים, וזאת על תנאי למשך שלוש שנים
לבל יעבור עבירה בה הורשעה או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת
השניה ל
4. תשלום קנס בסך 1,500 ש"ח. הקנס ישולם ב- 5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מתאריך 1.9.20.
היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
המזכירות תנפיק שוברים בהתאם.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתנה היום, ז' אב תש"פ, 28 יולי 2020, במעד הצדדים.
