ת"ד 2587/02/14 – מדינת ישראל נגד באסם אבו סבית
בית משפט השלום לתעבורה באשדוד |
||
ת"ד 2587-02-14 מדינת ישראל נ' אבו סבית
|
|
28 אוקטובר 2015 |
1
|
|
|
לפני כבוד השופטת נועה חקלאי |
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל
|
||
נגד
|
|||
הנאשמים |
באסם אבו סבית
|
||
נוכחים:
ב"כ המאשימה- עו"ד אייל פורטל
ב"כ הנאשם- עו"ד אבוגרארה
הנאשם בעצמו
גזר דין
הנאשם הורשע ביום 16.2.15 על פי הודאתו בעבירות של גרימת תאונת דרכים שתוצאותיה חבלות של ממש, נהיגה רשלנית ואי ציות לתמרור 302, "עצור ותן זכות קדימה".
מעובדות כתב האישום עולה כי ביום 9.8.13 נהג הנאשם ברכב בכביש 6 סמוך למחלף קרית גת מצפון לדרום ,לכיוון הצומת עם כביש 35. הנאשם נהג ברשלנות לתוך הצומת מבלי ליתן זכות קדימה בניגוד להוראות התמרור והתנגש ברכב המעורב אשר הגיע לצומת מימינו ואשר לו נתונה זכות הקדימה בצומת.
כתוצאה מההתנגשות איבד הנאשם שליטה ברכבו, התנגש במעקה בטיחות אחרי הצומת והתהפך .
כתוצאה מהתאונה ניזוקו כלי הרכב ונחבלו בגופם 5 בני אדם, בהם נוסע ברכב הנאשם אשר נחבל חבלות של ממש בדמות שבר בחוליות וקונטוזיה בריאות ונזקק לטיפול באשפוז.
2
ביום 29.9.2015 התקבל תסקיר בעניינו של הנאשם, המלמד על הרקע האישי והמשפחתי של הנאשם.
שירות המבחן התרשם כי הנאשם לקח אחריות מלאה על ביצוע העבירה, וכי זו מהווה חריגה מאורח חייו ומנהיגתו בדרך כלל.
שירות המבחן המליץ על עונש חינוכי ומוחשי בדמות של"צ בהיקף של 150 שעות, עונש אשר להערכת שירות המבחן יהיה בו כדי להקטין סיכון להישנות ביצוע עבירות בעתיד על ידי הנאשם. כן המליץ שירות המבחן על הטלת פיצוי כספי סמלי לנפגע וכן הטלת מאסר מותנה.
טיעוני הצדדים לעונש:
ביום 20.10.15 טענו הצדדים לעונש.
ב"כ המאשימה ציינה כי הנאשם נוהג משנת 2012 ואין לחובתו הרשעות קודמות. לדבריה בעת התאונה היה הנאשם "נהג חדש".
ב"כ המאשימה הפנתה לתוצאות הקשות של התאונה והגישה תעודות רפואיות.
יצויין כי התעודות הן ממועד התאונה. הפגע עצמו לא התייצב בפני בית המשפט ולא הוגשה לבית המשפט כל תעודה רפואית המלמדת על מצבו נכון להיום.
ב"כ המאשימה טענה כי מתחם העונש ההולם נע בין 3-24 חודשי פסילה , בהתאם לחומרת הפגיעה, וכי במקרה של חבלות קשות מצטרף למתחם גם רכיב מאסר.
ב"כ המאשימה הגישה פסיקה אשר תומכת בטיעוניה.
ב"כ המאשימה ביקשה שבית המשפט יתן עדיפות לאינטרס הציבורי של הגנה על שלום המשתמשים בדרך, על פני האינטרס האישי של הנאשם, ויתרום את תרומתו למלחמה בקטל בדרכים.
לאור האמור, ולאור חומרת תוצאות התאונה עתרה ב"כ המאשימה להטיל על הנאשם עונשים של מאסר מותנה, פסילה לתקופה משמעותית, של"צ - על פי המלצת שירות המבחן, קנס ופיצוי כספי לנפגע.
בא כח הנאשם מנגד ביקש להקל עם הנאשם.
לדבריו מדובר בנאשם צעיר שהודה ולקח אחריות בהזדמנות ראשונה.
נאשם שנעדר כל עבר פלילי או תעבורתי.
3
ב"כ הנאשם הפנה לנסיבותיו האישיות הקשות כפי שעולות מתסקיר שירות המבחן, היותו האח הבכור בן 9 אחים ומפרנס את הוריו ואחיו, כשפרנסתו תלויה ברשיונו רשיון אשר לו הוא זקוק כדי להגיע למקום עבודתו שנמצא באיזור השרון, על המשברים הרבים שעברה משפחתו המורחבת בשנה שחלפה.
ב"כ הנאשם ביקש להסתפק בפסילה המנהלית שריצה הנאשם ולא להטיל עליו פסילה נוספת ואף הציע לשם האיזון להגדיל את מכסת שעות השל"צ .
ב"כ הנאשם ביקש
להימנע ממתן פיצוי לנפגע לאור היות הפיצוי מוסדר על פי
לדברי ב"כ הנאשם, הנפגע הינו חבר ילדות של הנאשם אשר מתגורר בסמיכות אליו. לדבריו אין לנפגע פגיעות לצמיתות, הוא חזר לעבוד.
דיון והכרעה
הערך המוגן שנפגע מביצוע העבירות בתיק זה הינו שמירה על שלום הציבור ועל שלמות גופו של אדם.
מידת הפגיעה בערך המוגן הינה ברף הבינוני, וזאת בשל חומרת הפגיעה.
מידת הרשלנות, כפי שנשקפת מעובדות כתב האישום הינה ברף הבינוני, וזאת לאור חובת הזהירות המוגברת של נהג בהתקרבו לצומת , ובפרט לציות לתמרורים המוצבים בכיוון נסיעתו.
אשר על כן ובנותני
את הדעת לכל האמור לעיל , ותוך שלקחתי בחשבון את הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה
כמפורט בסעיף
על המתחם ההולם ניתן ללמוד, בין היתר, מפסקי הדין שלהלן:
רע"פ 7208/14 יהושע מרגוליס נ' מ"י, הש' א. שהם, 12.11.14 (רשלנות (סעיף 62(2)), סטייה, 3 נוסעים נחבלו חבלות של ממש בדמות שבר בשן ודימום בשפתיים, שברים באגן, בלסת ובירך, הנשמה וניתוח. גזר הדין- 10 חודשי פסילה בניכוי 60 ימי פס"מ, פע"ת וקנס).
רע"פ 2648/14 יעקב ביריוטי נ' מ"י, הש' א. שהם, 10.4.14 (רשלנות (סעיף 62(2)), נהג אוטובוס מקצועי, סגר דלתות אוטובוס בזמן עליית נוסע וכתוצאה מכך נוסע נפל ונחבל- שבר בצלעות ואשפוז למספר ימים. גזר הדין- 3 חודשי פסילה, 100 שעות של"צ, פע"ת וקנס).
4
רע"פ 8035/13 חנן אלחרר נ' מ"י, הש' ח. מלצר, 6.3.14 (נהיגה רשלנית, פגיעה במעבר חצייה, שני הולכי רגל, שברים באגן ובמקומות נוספים ופגיעה באיברים פנימיים. גזר הדין- 18 חודשי פסילה, פע"ת, קנס והתחייבות).
רע"פ 8767/13 שמעון לביא נ' מ"י, הש' א. שהם, 3.3.14. (רשלנות (סעיף 62(2)), אי מתן זכות קדימה, רוכב אופנוע נפגע, שברים בצלעות ואשפוז ממושך. גזר הדין- 10 חודשי פסילה, פע"ת וקנס).
רע"פ 1420/13 איגור זורקובסקי נ' מ"י, הש' א. שהם, 21.2.13 (חוסר זהירות (21(ג)), נסיעה לאחור בתחנת דלק, פגיעה בהולכת רגל קשישה- שברים בכף הרגל. גזר הדין- 7 חודשי פסילה, פע"ת וקנס).
עפ"ת 36004-02-14 חנן טוייזר נ' מ"י, הש' ט. חיימוביץ, 9.6.14 (רשלנות, מעבר חציה, להולך הרגל נגרמו חבלות של ממש). בית המשפט דחה את הערעור על קולת העונש (הוטל עונש של 45 ימי פסילה, על אף היותו חריג, אך הגדיל שעות השל"צ מ- 300 ל- 400).
עפ"ת 10348-03-14 מרים לוגסי נ' מ"י, הש' ר. בן-יוסף, 13.3.14. (רשלנות (סעיף 62(2)), איבוד שליטה ברכב ללא סיבה סבירה וסטייה, לנאשמת נגרמו חבלות של ממש בין היתר חבלת ראש עם אמנזיה. גזר הדין (במסגרת הסדר טיעון)- 5 חודשי פסילה, פע"ת וקנס).
עפ"ת 3186-09-13 ערן מלול נ' מ"י, הש' ט. חיימוביץ', 21.10.13 (אי מתן זכות קדימה, חוסר זהירות, חבלות של ממש בדמות המטומה, שברים בצלעות ובקרסול, שיקום. רף רשלנות בינוני. ביה"מ המחוזי קיבל את הערעור וקבע כי עונש פסילה בן 11 חודשים בנסיבות העניין הוא ראוי ואולם נוכח העונשים הנלווים הכוללים 150 שעות של"צ והסכמת המערער להגדיל את שעות השל"צ מצדיקים הפחתה ברכיב הפסילה. גזר הדין- 200 שעות של"צ, 8 חודשי פסילה, פע"ת, התחייבות, קנס ופיצוי).
עפ"ת 7554-06-13 אורנשטיין נ' מ"י, הש' ט. חיימוביץ', 17.7.13. (נסיעה לאחור במגרש חנייה, פגיעה בהולכת רגל שעמדה רכונה על גבי תא המטען של מכוניתה, חבלות, שברים בעצמות הירכיים, ניתוח ושיקום. גזר הדין- 12 חודשי פסילה, פע"ת וקנס).
5
עפ"ת 46532-03-13 משה אדזיאשוילי נ' מ"י, הש' כ. סעב, 1.6.13. (נהג אוטובוס, פניית פרסה מבלי לשים לב למתרחש בדרך, הנהג המעורב שבר בסטרנום. גזר הדין- 4 חודשי פסילה בניכוי חודשיים מנהלית, פע"ת וקנס).
עפ"ת 42785-04-13 שמואל מוסיוב נ' מ"י, הש' ר. בן יוסף, 9.5.13. (נהג מונית, המשיך בנסיעה טרם ירידת הנוסעת, הנוסעת נפלה ונחבלה ונגרם לה שבר בכף הרגל. גזר הדין- חודשיים פסילה, פע"ת וקנס).
עפ"ת 30822-01-13 אבידן נ' מ"י, הש' א. כהן, 6.3.13. (מהירות שאינה מתאימה לתנאי הדרך. התנגשות ברכב מאחור. 2 נוסעות נחבלו חבלות של ממש, האחת סבלה משבר בכף היד והשנייה שבר ברדיוס הדיסטלי ונזקקה לניתוח וקיבוע השבר באמצעות פלטה וברגים. גזר הדין- 8 חודשי פסילה, פע"ת, קנס והתחייבות).
עפ"ת 44705-11-11 ויקטור צלח נ' מ"י, הש' ר. בן-יוסף, 22.12.11 (נסיעה לאחור באי זהירות, קשישה נחבלה חבלות של ממש בדמות שבר, המטומה ופריקת מפרק נזקקה לאשפוז. ביה"מ המחוזי התערב בעונש פסילה שהושת על המבקש למשך שנה משיקולים של תוצאות התאונה (הנפגעת הבריאה), עבר מקל, גיל המערער, היזקקותו לרישיון, נכותו, רשלנות תורמת והימשכות ההליכים. גזר הדין- 7 חודשי פסילה, פע"ת וקנס).
עפ"ת (נצרת)20418-06-11 חוסני מוראד נ. מ"י. פסק דין מיום 3.8.11. הנאשם הורשע בסטיה מנתיב, נהיגה רשלנית וגרימת תאונה שתוצאותיה חבלות לארבעה בני אדם כשאחת מנוסעות הרכב המעורב נחבלה חבלה של ממש בדמות שבר בצלע.
בית המשפט קמא הטיל על הנאשם 28 חודשי פסילה אשר סווגו באופן שלא תחול על משאית וכן פסילה מותנית וקנס. בערעור קוצרה הפסילה ל- 8 חודשים.
אין לי אלא להפנות לדבריו של כב' השופט סעב בעפ"ת (נצרת)20418-06-11 חוסני מוראד נ. מ"י. "כידוע רמת הענישה נקבעת בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה, ובהתחשב בנתונים רבים, על כן, קשה לומר כי קיימים שני מקרים זהים או דומים עד למידה שניתן להקיש מעונש במקרה אחד לעונש הראוי במקרה השני, ולכן שוקל בית המשפט כל מקרה ונסיבותיו ומנסה להתאים את העונש הראוי וההולם לנאשם שלפניו, תוך מתן ביטוי למכלול שיקולי הענישה הן אלו לקולא והן אלו לחומרא".
6
בבואי לגזור את
עונשו של הנאשם בתוך המתחם אתחשב בהתקיימות הנסיבות המפורטות בסעיף
זקפתי לזכותו של הנאשם את העובדה שבחר לקחת אחריות ולהודות באשמה בהזדמנות ראשונה.
לא מצאתי ליתן משקל לעברו התעבורתי הנקי של הנאשם, וזאת לאור וותק הנהיגה הקצר . הנאשם נוהג משנת 2012 ובעת התאונה היה נהג חדש.
התחשבתי בהיות הנאשם נעדר כל עבר פלילי.
לקחתי בחשבון את הפגיעה של העונש בנאשם ובמשפחתו: את הצורך של הנאשם ברשיון נהיגה על מנת להתפרנס ולסייע לבני משפחתו.
לקחתי בחשבון את היותו של הנפגע חבר ילדות של הנאשם ואת דברי ב"כ הנאשם לפיו הנפגע חזר לעבוד.
לקחתי בחשבון את התרשמות שירות המבחן לפיה הנאשם הינה אדם מתפקד אשר ביצוע העבירה אינו מאפיין את התנהלותו בדרך כלל.
לאחר ששקלתי את כל האמור לעיל, מצאתי לאמץ את המלצת שירות המבחן, ולהטיל על הנאשם תמהיל ענישה אשר מחד כולל רכיב פסילה קצר באופן יחסי, ומאידך לאזן את הענישה בעונש חינוכי ממשי בדמות של"צ.
לא מצאתי בנסיבותיו של הנאשם כי יש מקום להטיל על הנאשם עונש מאסר, אף לא מצאתי הצדקה, לאור מאפייניו של הנאשם כפי שעולים מהתסקיר, לעונש מרתיע בדמות מאסר מותנה.
כן מצאתי לנכון להטיל על הנאשם פיצוי לטובת הנפגע, אם כי מדובר בפיצוי סמלי בלבד.
לאחר שהבאתי בחשבון את כל השיקולים שמניתי לעיל, מצאתי לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. קנס בסך 1000 ₪ או 4 ימי מאסר תמורתו.
הקנס ישולם תוך 90 יום מהיום.
ב. פסילה בפועל מקבל או מהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 9 חודשים.
מתקופת הפסילה ינוכו 60 ימי הפסילה המנהלית שריצה הנאשם.
7
הפסילה בפועל תחל לא יאוחר מיום 31/01/16, ועל הנאשם להפקיד רשיון הנהיגה במזכירות בית המשפט לתעבורה באשדוד לא יאוחר משעה 13:00 באותו מועד.
מוסבר לנאשם שהיא חייב להפקיד את רשיון הנהיגה במזכירות בית המשפט.
לא יופקד הרשיון, הוא יחשב כפסול מלנהוג מיום 31/01/16 אך הפסילה לא תימנה ולכן לא תסתיים.
ג. פסילה מלקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 5 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים.
ד. הנני מטילה על הנאשם צו לביצוע 150 שעות שירות לתועלת הציבור וזאת במשך שנה.
השל"צ יבוצע במסגרת בית ספר חטיבת ביניים בלקיה בתפקידי אחזקה, בהתאם לתכנית שגובשה על ידי שירות המבחן ובפיקוח שרות המבחן.
אם יתעורר צורך בשינוי מקום ההשמה, שרות המבחן יעשה כן וידווח לבית המשפט.
הנאשם מוזהר כי אם לא ימולאו תנאי הצו במלואם, ניתן יהיה לבטלו ולהטיל עליו עונש נוסף, בגין העבירות בהן הורשע, במקום צו השל"צ.
ה. פיצוי כספי לנפגע בסך 1,500 ₪. הפיצוי ישולם תוך 120 יום.
זכות ערעור תוך 45 יום מהיום.
ניתנה והודעה היום ט"ו חשוון תשע"ו, 28/10/2015 במעמד הנוכחים.
|
נועה חקלאי , שופטת |
