תת"ע 9411/07/19 – מדינת ישראל נגד פלוני
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
תת"ע 9411-07-19 מדינת ישראל נ' פלוני
|
28 יולי 2021 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד מלי בנזינו |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 פלוני באמצעות עו"ד עזאם נואף |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשםשלפניהורשע,בהעדרו,בעבירה של נהיגה בזמן פסילה.
2. על פי כתב האישום, ביום 4.7.19, סמוך לשעה 11:05, נהג הנאשם ברכב פרטי, תוצרת "מזדה", מ.ר. ***, בטמרה. אותה עת נהג הנאשם על אף שנפסל, ביום 11.6.19, על ידי קצין משטרה.
3. המאשימה עתרה לעונש של מאסר בפועל, שלא יפחת מ-3 חודשים, מאסר על תנאי, ארוך ומרתיע, פסילה בפועל, שלא תפחת משנה, פסילה על תנאי, ארוכה ומרתיעה, קנס והתחייבות. נטען שמתחם העבירה נע בין 15 ימי מאסר בפועל ל-20 חודשים, ופסילה שנעה בין 8 חודשים ל-60 חודשים. הנאשם נוהג משנת 2015, ולחובתו 14 הרשעות.
4. הסנגור עתר לענישה ברף התחתון. צוין שהנאשם הודה בהזדמנות הראשונה, חסך מזמנו של בית המשפט, והסיר את המחדל. הנאשם מפרנס את בני משפחתו, רישיונו חיוני לפרנסתו, וענישתו תהא בגדר ענישה קולקטיבית לבני ביתו. צוין שהנאשם ואשתו מצויים בטיפולי פוריות.
5. נהיגה בפסילה היא מבין העבירות החמורות ביותר בפקודת התעבורה, אשר המחוקק אף ראה להורות בצידה על עונש של 3 שנות מאסר (סעיף 67 לפקודת התעבורה). התנהגותו של הנאשם משקפת זלזול בחוק ובהחלטת ביהמ"ש ואף סכנה ממשית לשלום הציבור.
על חומרתה של נהיגה בפסילה עמד כב' השופט י' אלרון ברע"פ 2910/20 הייב מוחמד נ' מדינת ישראל (07.05.2020):
2
"כפי שציינתי ברע"פ 1483/19 ליפשיץ נ' מדינת ישראל (6.3.2019):
"נהיגה בכבישי הארץ בזמן פסילת רישיון טומנת בחובה סכנה לביטחונם ולשלומם של הנהגים והולכי הרגל שבסביבה, והיא אף משקפת יחס מזלזל בחיי אדם, בצווי בית המשפט ובחוק".
על כן, נהיגה בזמן פסילת רישיון עשויה, בנסיבות מסוימות להצדיק עונש מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח."
מדיניות הענישה הנהוגה
6. בעפ"ת 59810-07-12 דרור אביטל נגד מדינת ישראל (9.10.12), בהתייחסה למתחם הענישה, בעבירות של נהיגה בפסילה, ציינה כב' השופטת ט' חיימוביץ': "מתחם הענישה הקבוע לעבירות של נהיגה בזמן פסילה, נע בין מאסר על תנאי בנסיבות קלות באופן מיוחד, עד לתקופת מאסר בת שנה."
7. בעפ"ת (ב"ש) 43966-08-13 חאלד זידאן נגד מדינת ישראל (21.1.14), צוין מתחם הפסילה בעבירה של נהיגה בפסילה: "הטווח של עשרים וארבעה חודשי פסילת רישיון הינו בתוך מתחם העונש ההולם, אשר נע בין 6 חודשים ועד לחמש שנים."
8. בעפת 10656-12-12 עאדל חמידי נ' מדינת ישראל (13.5.13), בנהיגה בפסילה, בפעם הראשונה, פקיעת רישיון נהיגה ורישיון רכב, וללא תעודת ביטוח, כשנפסל בשני הליכים שונים, למערער 22 הרשעות קודמות, האחרונה משנת 2009, ולחובתו רישום פלילי, ונשא מאסר בפועל בגין סחר בסמים, נגזרו 3חודשימאסרבעבודותשירות ו - 43 ימי מאסר בפועל, אותם ריצה כבר במסגרת המעצר, פסילה בת שנתיים, פסילה מותנית, מאסר מותנה, והתחייבות. בערעור קוצר המאסר ל - 80 יום, בניכוי 43 ימים, בהם שהה במעצר, כך שתקופה של 37 ימים ישא בעבודות שירות והמאסר המותנה הועמד על 4 חודשים.
3
9. בעפת (חי') 6597-09-15 מדינת ישראל נ' מוחמד עוקר (21.1.16), בעבירות של נהיגה בזמן פסילה, פקיעת רישיון נהיגה למעלה משנה, וללא תעודת ביטוח. למשיב 23 הרשעות בפלילים, ו-16 בתעבורה, והורשע בעבירות דומות של נהיגה בפסילה, כשהעבירות בוצעו זמן לא רב לאחר שהשתחרר ממאסר בגין ביצוע עבירות דומות. מהתסקיר עלה שקיים סיכוי ממשי לשיקום. ערכאת הערעור אימצה את גזר הדין, הארכת המאסר המותנה בן שנה, בשנתיים נוספות, פסילה בת 36 חודשים, הפעלת התחייבות והתחייבות והוארך צו מבחן ל-3 שנים.
10. ברע"פ 1211-12 ישראלי נ' מדינת ישראל (15.2.12), בעבירה ראשונה של נהיגה בזמן פסילה, כשלחובתו 86 הרשעות קודמות, נסיבותיו האישיות חריגות, גרוש, מצוי בקשיים כלכליים, נהג בפסילה לצורך הסעת ילדיו לטיפולים רפואיים, ונעדר עבר פלילי. אושר עונש מאסר בפועל למשך 8 חודשים, 24 חודשי של פסילה, ושנת מאסר על תנאי שלא יעבור עבירה של נהיגה בזמן פסילה. בתסקיר צוין שלצד תפקוד הורי אחראי, בנהיגה מתפקד באופן בלתי אחראי ומתקשה לכבד צוים וגבולות. ערעור ובקשת רשות ערעור נדחו.
11. מהפסיקה האמורה עולה שמתחם הענישה בעבירה של נהיגה בפסילה, יכול לנוע ממאסר מותנה, בנסיבות מקלות, שכוללות נהיגה בפסילה בפעם הראשונה, ועבר תעבורתי שאינו מכביד, או סיכויי שיקום ברורים, ועד שנת מאסר, במקרה שמדובר בעבירה חוזרת ונשנית או עבר תעבורתי מכביד. רכיב הפסילה יכול לנוע בין 6 חודשים, ברף התחתון, ועד 5 שנים, ברף העליון, לצד רכיבי ענישה נוספים.
12. לאחר ששקלתי את מכלול הנסיבות שלפני, האזנתי לטיעוני הצדדים, עיינתי במתחם הענישה ההולם, ושקלתי את האינטרס הציבורי, אני סבורה שבמקרה שלפני אין מנוס מהשתת רכיב של מאסר בפועל, מאחורי סורג ובריח.
13. הנאשם שלפני נהג ביום 4.7.19, על אף שנפסל על ידי קצין משטרה, ביום 11.6.19. רף חומרתה של עבירת נהיגה בפסילה, שניבטת ממנה זלזול בחוק ובצווי בית המשפט, וסיכון למשתמשי הדרך, גבוה.
14. הנאשם נוהג משנת 2015, והספיק לצבור לחובתו 14 הרשעות, במגוון עבירות. שימוש בטלפון (2021), כיסוי או ציפוי שמשת רכב (2021), 3 עבירות מהירות (2020), נהיגה ברכב לא תקין שהוחלט לאסור את השימוש בו (2020), נהיגה שלא בכוון החץ (2020), אי מתן אפשרות להולך רגל להשלים מעבר חציה בבטחה (2020), מהירות (2019), חצית קו הפרדה רצוף או נהיגה משמאל (2019), חצית שטח הפרדה (2018).
עברו התעבורתי של הנאשם מעיד שהנאשם המשיך וביצע עבירות תעבורה חמורות גם לאחר המקרה שלפני, ביניהן, 3 עבירות של מהירות, אך משנת 2020, נוסף לעבירות נוספות באותה השנה. דפוסי התנהלות הנאשם בכביש מעידים שהנאשם אינו מפנים את הלקח ממעשיו, אינו ער לסיכון שנשקף מנהיגתו, וממשיך ומזלזל בהוראות החוק.
4
לנאשם רישום פלילי חמור, משנת 2021, בעבירות של תקיפה סתם - בן זוג, תקיפה סתם, היזק לרכוש במזיד.
זאת ועוד, בתיק שלפני הורשע הנאשם בהעדרו, לאחר שלא התייצב לדיון אליו זומן כדין, והתנהלותו זו מעידה על זלזול בהליכי בית המשפט.
עם זאת, לגבי אורכה של תקופת המאסר, מצאתי שיש להתחשב בכך שמדובר בעבירה ראשונה של נהיגה בפסילה לנאשם ואין בעברו של הנאשם עבירה דומה. כן אתחשב בנסיבותיו האישיות, כפי שציין סנגורו, והיותו מפרנס יחיד. אשר לטיפולי הפוריות שציין הסנגור בטיעוניו, הרי שלא הוצגה כל אסמכתא בעניין זה.
במכלול הנתונים שלפני, בהתחשב בחומרת העבירה, ובעברו התעבורתי של הנאשם, לצד נסיבותיו האישיות, והיותה של העבירה ראשונה מסוגה, אני סבורה שהעונש ההולם את הנסיבות שלפני הוא מאסר בן חודשיים, מאחורי סורג ובריח. בענישה זו יהא מסר מרתיע לנאשם מפני ביצוע עבירות תעבורה נוספות בעתיד.
לצד המאסר יש לבטא את חומרת העבירות בפסילה ארוכה ומוחשית, בת שנתיים, שתרחיק את הנאשם מהכביש, ותמנע ממנו לשוב ולבצע עבירות דומות משך תקופה ארוכה. כן תושת על הנאשם ענישה הצופה פני עתיד, שתזהירו מהצפוי לו אם ישוב ויבצע עבירות תעבורה בעתיד, בדמות מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, התחייבות וקנס.
15. לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. אני דנה את הנאשם לחודשיים מאסר בפועל.
הנאשם יתייצב למאסרו בבית המעצר קישון ביום 8.8.21 עד השעה 10:00, או על פי החלטת שב"ס, כשברשותו תעודת זהות או דרכון. על הנדון לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס, טלפונים: 9787377 - 08, 9787336 - 08.
לשם הבטחת התייצבותו לריצוי עונשו יחתום הנאשם על ערבות ע"ס 10,000 ₪, וכן יפקיד בתוך שלושה ימים ערבות צד ג' על סכום דומה. כמו כן ניתן כנגד הנאשם צו עיכוב יציאה מהארץ. אם לא ימלא הנאשם את התנאים שלעיל, ייעצר ויתחיל בריצוי עונשו באופן מיידי.
5
2. אני דנה את הנאשם ל- 6 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים. לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה.
3. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 24 חודשים, במצטבר לכל פסילה אחרת.
מניין הפסילה ייחל מתום מאסרו.
4. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 6 חודשים, וזאת על תנאי למשך שלוש שנים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השניה לפקודת התעבורה.
5. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,500 ₪.
הקנס ישולם בתשלום אחד תוך 90.
על הנאשם לפנות לדואר לשם תשלום הקנס עם הצגת תעודת זהות.
6. אני מורה לנאשם לחתום על התחייבות כספית על סך 2,500 ₪, לבל יעבור עבירה בה הורשע בתיק זה שנתיים מהיום.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתנה היום, י"ט אב תשפ"א, 28 יולי 2021, במעמד הצדדים.
