תת"ע 9008/02/17 – מדינת ישראל נגד ג'יריס סעיד
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
תת"ע 9008-02-17 מדינת ישראל נ' סעיד ג'יריס
|
16 ספטמבר 2018 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד יאנה רודמינסקי
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 ג'יריס סעיד
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, כשרישיון הנהיגה פקע ביום 1.3.09, ונהיגה ללא תעודת ביטוח תקפה.
2. בהתאם לעובדות כתב האישום, ביום 10.1.17, בסמוך לשעה 17:35, נהג הנאשם ברכב פרטי, תוצרת "סקודה", מס' רישוי 9377117, כשרישיון הנהיגה שלו פקע ביום 1.3.09, וללא תעודת ביטוח תקפה.
3. ב"כ המאשימה עתרה לעונש מאסר בפועל, שלא יפחת מ - 3 חודשים, מאסר על תנאי, פסילה, הפעלת פסילה על תנאי במצטבר, פסילה מותנית וקנס אשר משקף את חומרת העבירות.
2
צוין כי רישיונו של הנאשם פקע בשנת 2009. הנאשם, נוהג משנת 95', וצבר לחובתו 44 הרשעות קודמות. צוין כי בשנים 2012 ו - 2016 הורשע בגין עבירות דומות ועומדת ותלויה נגדו פסילה על תנאי ברת הפעלה, והמאשימה ביקשה כי זו תהא במצטבר לפסילה אחרת.
4. בדיון שנערך ביום 6.9.18, הסכים הנאשם, מנגד, לעונשים להם עתרה המאשימה. ציין כי הוא אב לחמישה ילדים, שניים מהם בשירות סדיר, חי מקצבת נכות, מתגורר בשכירות וקיימים לחובתו חובות בשל קנסות שהצטברו. יצוין כי במהלך הדיון הסביר בית המשפט לנאשם כי על מנת שניתן יהיה להתחשב בו, עליו להמציא מסמכים שיאששו טענותיו. הנאשם בתגובה מסר כי הוא אינו מסרב לעונש לו עותרת המאשימה ואינו מעוניין להתייצב שוב לבית המשפט.
בתום הדיון דחיתי את מועד השלמת הטיעונים לעונש על מנת לאפשר לנאשם להשלים טיעוניו ולהציג מסמכים בהתאם וכן מונה לנאשם סנגור ציבורי על מנת שייצגו. יצוין כי דיון זה התקיים לאחר שהוצאו כנגד הנאשם בעבר שני צווי הבאה עקב אי התייצבותו לדיונים.
5. בדיון שנערך לפני היום התייצב הנאשם בליווי סנגור מטעם הסנגוריה הציבורית. הסנגור מסר כי פגש את הנאשם לראשונה היום, וכי לא ניתן היה ליצור עמו קשר עד היום. לדברי הסנגור, הנאשם מתעקש כי בית המשפט יגזור את דינו היום, הרקע לתיק הוא כלכלי, וביקש להתחשב בכך.
בפרוטוקול הדיון צוין כי בית המשפט מסביר לנאשם כי מוטב שיתן לסנגורו אפשרות ללמוד את החומר על מנת שזה יוכל לייצגו כיאות והוצע לו אף לדחות את מועד הדיון. הנאשם בתגובה השיב כי אינו מעוניין בייצוג וברצונו לסיים את התיק עוד היום. נוכח דבריו אלה הורתי בהחלטה כי הסנגוריה משוחררת מייצוגו. בית המשפט אף נתן לנאשם הפסקה על מנת שישקול את צעדיו בשנית, אך הנאשם שב וחזר על עמדתו, לפיה, אינו מעוניין בייצוג עו"ד, וכי הוא מודע לאפשרות של ריצוי מאסר, היות שתלוי ועומד נגדו מאסר מותנה בר הפעלה. הנאשם שב והדגיש כי הוא מעוניין להכנס לכלא ויהי מה.
חומרת העבירה, הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בו
6. נהיגה ללא רישיון נהיגה, היא עבירה חמורה המשקפת לצד זלזול בחוק, אף סכנה ממשית לשלום הציבור. כשירותו של נהג לנהוג לאחר זמן כה רב מוטלת בספק, וכדברי כב' השופטת ד' ורד בתת"ע (ת"א) 908-05-11 מדינת ישראל נ' רג'ואן, לא פורסם (מיום 23.1.12):
"נהיגה ללא רישיון תקף שפקע לפני שנים רבות אינה מגלמת אך ורק עבירה טכנית. לשם חידוש הרישיון על הנאשם לעבור מבחן מעשי ועיוני היות וההנחה היא כי נוכח הזמן הרב שחלף, ההכשרה לנהיגה שקיבל בעבר אינה עוד אפקטיבית."
3
וראו עוד פל' (רמ') 165/07 מדינת ישראל נ' סולטן (מיום 9.7.09).
7. כן ראה דברי כב' השופט מרדכי כדורי בתתע (י-ם) 4310-07-10 מדינת ישראל נ' פריג' אבו עצא (להלן - עניין פריג'):
"עבירה של נהיגה לאחר שתוקף רישיון הנהיגה פקע, כשהיא לעצמה, אינה בעלת חומרה יתרה. כך, כאשר רישיון הנהיגה פקע בפרק זמן של עד 6 חודשים קודם לאירוע העבירה הינה מסוג ברירת משפט בלבד, בה הנהג אינו נדרש להתייצב בביהמ"ש.
ברם, ככל שמתארך משך הזמן שחלף מאז פקיעת הרישיון ועד למועד הנהיגה הולך ומטשטש ההבדל בין נהיגה בזמן פקיעה לבין נהיגה בהעדר רישיון נהיגה. נהג אשר אינו מורשה לנהוג זמן רב נדרש לנקוט מספר פעולות לשם חידוש רישיונו, ובכלל זאת בחינה של כישורי הנהיגה שלו." (הדגשה שלי - א.ט.ג.).
מדיניות הענישה
8. ברע"פ 1973/13 אסד חסן נ' מ.י. אישר כבוד השופט א' שוהם עונש מאסר של 45 ימים אשר הוטל בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף שפקע במשך כ-10 שנים:
" ... בנסיבות העניין, אין מנוס מהטלת עונש מאסר לריצוי בפועל, זאת, בעיקר לשם הרתעת המבקש, אשר לחובתו עבר תעבורתי לא מבוטל, ונהיגה חוזרת ונשנית, במשך שנים רבות, ללא רישיון, אשר תוקפו פג בשנת 2001. בנסיבות המקרה שלפניי, אין מדובר, לטעמי, בעונש החורג באופן קיצוני מרף הענישה הראוי בעבירות דומות ".
בנוסף הוטלו על המבקש קנס בסך 1,500 ₪, או 5 ימי מאסר תמורתו; פסילת רישיון הנהיגה לתקופה של 12 חודשים; פסילה על תנאי של רישיון הנהיגה לתקופה של 4 חודשים, למשך 3 שנים; 5 חודשי מאסר על תנאי, למשך 3 שנים.
9. רע"פ 1973-13 אסד חסן נ' מדינת ישראל (24.3.13), בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, אשר תוקפו פג בשנת 2001, כשבעברו 14 הרשעות קודמות, ביניהן, עבירות דומות, בית המשפט העליון דחה בר"ע שהוגשה על החלטת בית המשפט המחוזי, אשר הפחית את רכיב הפסילה בלבד ל - 12 חודשים מ - 24 חודשים, והותיר את יתר רכיבי גזר הדין על כנם - 45 ימי מאסר בפועל, קנס בסך 1,500 ש"ח, או 5 ימי מאסר תמורתו; פסילה על תנאי של רישיון הנהיגה לתקופה של 4 חודשים, למשך 3 שנים; 5 חודשי מאסר על תנאי, למשך 3 שנים.
4
10. בעפ"ת 38367-02-12(ב"ש) קבעה כבוד השופטת טלי חיימוביץ, מתחם ענישה בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף:
"מתחם הענישה ההולם לעבירה זו, בכל הנוגע לעונש המאסר, נע בין מאסר מותנה בנסיבות קלות, עד מאסר בפועל בן שנה, כאשר עסקינן ברצידיביסט."
הנאשם באותו תיק נהג ללא רישיון נהיגה שפקע תקופה של 21 שנים, עברו התעבורתי היה מכביד, והוא ריצה בעבר מאסר בגין נהיגה בפסילה. הוגשו בעניינו ארבעה תסקירים שהמליצו על צו של"צ. בית המשפט המחוזי מצא לחרוג ממתחם הענישה ולא להטיל מאסר בפועל, בנסיבות מיוחדות של שיקום מוצלח, הטיל של"צ בהיקף 300 שעות, פסילה בת 24 חודשים והעמיד את המערער בפיקוח שירות המבחן למשך שנה.
קביעת העונש הראוי לנאשם
11. לצד מתחם הענישה המקובל, על בית המשפט לשקול את המקרה הפרטי שבפניו ולשקול מהו העונש המתאים בהתאם לנסיבותיו האישיות של הנאשם. במקרה דנן, הנאשם הורשע בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, כשרישיון הנהיגה פקע מזה כשמונה שנים. הנאשם, נוהג משנת 2009, ולחובתו 44 הרשעות קודמות. האחרונה, עבירה דומה משנת 2018, בעטיה נדון לפסילה בת שנה, הפעלת פסילה על תנאי של 3 חודשים, 3 חודשי פסילה על תנאי למשך 3 שנים והארכת מאסר מותנה, בן 6 חודשים, אשר הוטל על הנאשם ביום 13.5.12 בתיק תת"ע 3612-08-11, לתקופה של שנה נוספת. בנוסף, הרשעה דומה נוספת משנת 2016, בגינה נדון לפסילה בת 7 חודשים, הפעלת פסילה על תנאי של 6 חודשים, בחופף, פסילה על תנאי בת 3 חודשים למשך 3 שנים וקנס בסך 1,200 ₪. בנוסף, לנאשם הרשעות דומות משנת 2015, ו - 2012 ו - 2011. לצד זה לחובתו הרשעות נוספות.
12. לצד הנסיבות החמורות של ביצוע העבירה ועברו התעבורתי, יש להביא בחשבון את נסיבותיו האישיות של הנאשם -
הנאשם טען בפני כי לא הסדיר את רישיונו בשל חובות.
13. לציין כי במהלך הדיונים שהתנהלו היום, סרב הנאשם למינוי סנגור ולבקשת בית המשפט אף לא הציג מסמכים שיאמתו את טענותיו. הנאשם שב וחזר כי אינו מעוניין בייצוג וברצונו לרצות מאסר על פני פסילה. הנאשם לא הותיר בפני ברירה אחרת אלא לתן את גזר דינו היום.
14. העונש ההולם בעבירות שבפנינו נע בין פסילה למספר חודשים או פסילה ארוכה (בנוסף לרכיבי ענישה נוספים) לבין מאסר בפועל שיכול שירוצה בעבודות שירות ועד למאסר בפועל מאחורי סורג ובריח למספר ימים או חודשים (בנוסף לרכיבי ענישה נוספים) והכל תלוי בנסיבות התיק ובנסיבותיו האישיות של הנאשם.
5
15. לאחר ששמעתי את ב"כ הצדדים וטיעוניהם, שקלתי את האינטרס הציבורי, עיינתי בפסיקה, נתתי דעתי לכך שמדובר בעבירה שחזרה על עצמה, ולכך שהנאשם סרב לכל שיתוף פעולה עם בית המשפט, ובתוך כך הוצאו נגדו שני צוי הבאה עקב אי התייצבותו, הוא סרב לייצוג ולהצגת מסמכים לאימות טענותיו, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. אני דנה את הנאשם ל - 6 חודשי מאסר בפועל
הנאשם יתייצב למאסרו בבית סוהר ימ"ר קישון, ביום 17.9.18 עד השעה 10:00, או על פי החלטת שב"ס, כשברשותו תעודת זהות או דרכון.
על הנאשם לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס, טלפונים: 08-9787377, 08-9787336.
אני מורה על הפעלת המאסר המותנה לתקופה של 6 חודשים, שנגזר על הנאשם בתיק 344-01-15, מיום 16.1.18, באופן חופף.
2. אני דנה את הנאשם ל-5 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים. לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה.
3. אניפוסלתאתהנאשםמלקבלאומלהחזיקרשיוןנהיגהלתקופהשל4חודשים.
אנימפעילהאתהפסילההמותניתלתקופה של 3חודשיםשנגזרעלהנאשםבתיק שמספרו: 344-01-15, מיום 16.1.18, לריצוי באופן חופף.
הפסילה תחל עם שחרורו מהכלא.
כפי שעולה מכתב האישום, ועל פי הצהרת הנאשם הוא אינו מחזיק רשיון תקף להפקדה.
לפיכך, הפסילה בתיק זה בתוקף מהיום ותחושב מיום שחרורו מהכלא, בכפוף לסיום כל פסילה תקפה קודמת שטרם הסתיימה או חושבה.
לתשובת לב הנאשם, חישוב הפסילה בפועל הינו במשרד הרישוי, וכל עוד לא דאג הנאשם לחישובה וקבלת רשיון נהיגה תקף הנהיגה אסורה עליו והוא עלול להיחשב כנוהג בזמן פסילה.
4.
אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 4 חודשים, וזאת על
תנאי למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת
הראשונה או בתוספת השניה ל
6
5. הנאשם יחתום על התחייבות כספית על סך 5,000 ₪ להמנע מלבצע עבירות בהן הורשע בתיק זה, וזאת למשך שנתיים מהיום.
הנאשם יחתום על ההתחייבות בתוך עשרה ימים, ואם לא יעשה כן ייאסר למשך שבעה ימים.
להבטחת התייצבותו לריצוי עונשו, יחתום הנאשם על ערבות עצמית בסך 5,000 ₪, וניתן כנגדו צו עיכוב יציאה מהארץ. אם לא יחתום הנאשם על הערבות כנדרש, ייעצר ויחל בריצוי עונשו באופן מיידי.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתן היום, ז' תשרי תשע"ט, 16 ספטמבר 2018, במעמד הנוכחים
שם קלדנית:
