תת"ע 7188/12/17 – מדינת ישראל נגד אהרון סופר,יצחק אבדר,שמואל ויסנשטרן
בית משפט השלום לתעבורה בתל אביב - יפו |
|
|
28 פברואר 2018 |
תת"ע 7188-12-17 ,
|
1
בפני |
כב' השופט ישראל ויטלסון, שופט בכיר |
|
מדינת ישראל
ע"י ב"כ עו"ד
|
מאשימה |
|
נגד
|
||
אהרון סופר יצחק אבדר שמואל ויסנשטרן
ע"י ב"כ עו"ד שלום בן שבת ועו"ד אברהם שלם
|
נאשמים |
|
החלטה
|
בפני בקשה לקבלת חומרי חקירה, לפי סעיף
עסקינן בבקשות זהות אשר הוגשו בשלושה תיקים
שעניינם עבירות של הפרעה לתנועה החופשית בדרך בניגוד לתקנה
לפי עובדות כתב האישום ביום 26.3.17 סמוך לשעה 10:10 בכביש 4 לכיוון דרום , בכניסה לכיוון פארק "אריאל שרון" הנאשמים ביצעו ללא סמכות על פי דין ,מעשה שיש בו כדי לצמצם את השימוש הכללי בדרך בכך שהפריעו לתנועה .
2
גדר הבקשה
בבסיס בקשתו ,טען בא כוח הנאשמים ,כי קיימת אפליה בין ציבורים שונים ,וזאת מן הטעם כי המאשימה הגישה כתבי אישום רבים בעת הפגנת הציבור החרדי נשוא הדיון כאן, בעוד שבמחאות הרבות שנערכו לאחרונה במגזרים שאינם חרדים , לא הוטלו כל סנקציות ואם הוטלו ,לא בהיקפים כה גדולים. להוכחת טיעוניו ,ביקש , כי יועברו לעיונו כתבי אישום בהם הועמדו אנשים נוספים לדין בנסיבות הדומות דכאן, ושאינם נמנים על הציבור החרדי עליו נמנים הנאשמים .
תשובת המאשימה
התובע בתגובתו לבקשה טען, כי עסקינן בבקשה
כללית, שאינה מבוססת , טענה בעלמא, המערבת סעיפי חיקוק שונים- סעיף
לא זאת אף זאת טען כי האכיפה כלפי קבוצת המפגינים
"שווה" בין קבוצת "השווים" , קרי עסקינן בעבירות שביצעו
לכאורה אותה קבוצת מפגינים, אשר הואשמו בעבירה זהה - תקנה
המסגרת הנורמטיבית
השיקולים הנדרשים לצורך איזון האינטרסים במסלול
של סעיף
3
סעיף
"נאשם רשאי לבקש, מבית המשפט שאליו הוגש כתב האישום, להורות לתובע להתיר לו לעיין בחומר שהוא, לטענתו, חומר חקירה ולא הועמד לעיונו".
סעיף
"בית המשפט רשאי, לבקשת בעל דין או מיוזמת בית המשפט, לצוות על עד שהוזמן או על כל אדם אחר להמציא לבית המשפט במועד שיקבע בהזמנה או בצו, אותם מסמכים הנמצאים ברשותו ושפורטו בהזמנה או בצו".
המסגרת הנורמטיבית לבקשות לפי הסעיפים דלעיל , נדונה ארוכות בפסיקות השונות ומקבלת משנה תוקף בהחלטתו של כבוד השופט עמית בבש"פ 8252/13 מ"י נ' שיינר ואח'.
שם ,עמד בית המשפט על הרציונליים
של הגילוי לפי כל אחד מהסעיפים וערך אבחנה מהותית בין שני הסעיפים . תכליתו של
הליך הגילוי שנקבע בסעיף
הפרשנות לחומר חקירה מרחיבה מחד ותכליתית מאידך, המבחן המגשים תכלית זו הוא מבחן הנגיעה של החומר לאישום - מבחן הרלוונטיות. בית המשפט לא יתיר חיפוש אחר חומר חקירה שיצטייר כ"מסע דיג" מתוך תקווה שאינה וודאית למצוא חומרים שיסייעו להגנת הנאשם, ועליו הנטל להוכיח על קשר ישיר או עקיף לאישומים הנדונים [בש"פ 9322/99 - עבד מסארווה נ' מדינת ישראל, עמ' 383-384].
4
סעיף
בבש"פ 7585/14 איתי שטרום נ' מדינת ישראל ואח', נקבע כי:
"הלכה מבוררת עמנו כי למונח "חומר חקירה" הקבוע בחוק יש להעניק פרשנות מרחיבה. נוכח תכליתה של הוראת סעיף 74 לחוק, יכללו בגדר חומר כזה גם ראיות המצויות בפריפריה של האישום...עם זאת, פרשנות מרחיבה זו אין משמעה כי כל חומר ייחשב ל"חומר חקירה"... בפסיקתנו נקבע כי יש להראות "יסוד של ממש" להשערה או לתקווה של הנאשם כי החומר אכן ישפיע על בירור האישום נגדו...אם נמצא כי החומר רלוונטי, יערוך בית המשפט איזון בין זכות הנאשם להגנה ראויה, המושפעת מן התועלת שתצמח ממסירת המידע, לבין הפגיעה האפשרית בזכויותיהם של צדדים שלישיים או בערכים שונים שבאינטרס ציבורי הכרוכים בהצגתו לעיון. ככל שהזיקה בין החומר לבין השאלות שבמחלוקת במשפט רופפות יותר, כך יידרש בית המשפט לשקול ביתר שאת את מידת הפגיעה בזכויותיהם של אחרים ובערכים שונים שבאינטרס ציבורי חיוני הצפויה מהצגתו לעיון. קו הגבול בין שני שלבי הבחינה - שלב הרלוונטיות ושלב האינטרסים המוגנים - אינו חד, ויש ביניהם יחסי גומלין המקיימים "מקבילית כוחות"...".
עוד נקבע כי , המונח "חומר חקירה"
אינו מוגדר ב
בהקשר זה ראו דברי בית המשפט העליון בבש"פ 4109/13 מדינת ישראל נ' דה פאס :
5
"תכליתה
של זכות העיון בחומר החקירה, בהתאם לסעיף
עם זאת, נקבע כי אין לאמץ הגדרה רחבה מדי למונח "חומר חקירה", עד כדי הגדרה חסרת גבולות, וכי אין לכלול בחומר החקירה ראיות שאינן רלוונטיות, "רחוקות" ושוליות. (בש"פ 600/15 הירשמן נ' מדינת ישראל; בש"פ 1993/14 יוסף נ' מדינת ישראל; בש"פ 4508/15 סבג נ' מדינת ישראל)
מן כלל אל הפרט:
לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובה ובטיעוני הצדדים בדיון שהתקיים בעניין, אני דוחה את בקשתם של הנאשמים מנימוקים כדלהלן:
בבקשה נטען כי בכוונת בא כוח הנאשמים לטעון להגנה מן הצדק בשל אכיפה בררנית נוכח קיומה של מדיניות משטרת ישראל כמפלה בשעת חלוקת דו"חות בהפגנות ,בין ציבור אחד לאחר. לא מצאתי בנתונים הסטטיסטיים אותם מבקש בא כוח הנאשמים, זיקה אדוקה וקשר לאישום נשוא הדין, אלא מדובר בחומר "חיצוני" לכתב האישום. אמנם , יתכן ויש בכל הנתונים המבוקשים לסייע לנאשמים בהגנתם בדבר אכיפה בררנית ,ואולם לא ניתן להעלות טענה לאכיפה בררנית ומפלה כטענה בעלמא או בהעלאת סימני שאלה בלבד. על הנאשמים הטוענים לאכיפה מפלה , מוטלת החובה להניח תשתית עובדתית מתאימה (ע"פ 8551/11 כהן סלכגי נ' מדינת ישראל).
דא-עקא, לא מצאתי כי הונחה תשתית כלשהיא לביסוס הבקשה ,אלא ההיפך הוא הנכון , נטען שהבקשה מבוססת על רצונו של הנאשם לבחון קו הגנה של אכיפה בררנית וזאת לאחר שיועברו אליו הנתונים.
6
בכל הנוגע להעברת נתונים סטטיסטיים
ומדיניות אכיפה בתיקים הדומים לתיק שלפניי, גובשו הכללים בנושא זה בבש"פ
2447/16 פבל נפטלוביץ נ' מדינת ישראל ,שם נקבע כי נאשם הטוען להגנה מן הצדק (לרבות
טענה בדבר אכיפה בררנית), רשאי לבקש מסמכים שסבור הוא שיש בכוחם לבסס טענה זו ועל בית
המשפט להכריע בשאלת הגילוי בגדרי ההליך הפלילי בלבד, ולא בגדר בקשה המוגשת במסלול מכוחו
של
.
בענייננו, הנאשמים לא הצביע על אינדיקציה ספציפית כלשהיא התומכת בטיעון של הגנה מן הצדק כמו אפליה על בסיס שיקולים זרים או אכיפה שרירותית. ב"כ הנאשם לא טען טענה לעניין זה, שכן הוא מבקש "רק לשקול" קו הגנה זה. לא הוצג כול רמז שיהיה בו "יסוד של ממש", לקבלת הבקשה על כוונתה הכללית, לשמש לנדבך לטענת הגנה מן הצדק, ובכך מצאתי כי מדובר לדבר הקרוב יותר לכאורה, ל"מסע דייג", וכבר נקבע שהפסיקה דחתה בקשות מסוג זה על הסף.
לפיכך אני קובע כי אין מקום להיענות לבקשות הנאשמים, הבקשה נדחית.
קובע להקראה בנוכחות הצדדים (לשלושת הנאשמים) ליום 31.5.18 שעה 08:30.
ניתנה היום, י"ג אדר תשע"ח, 28 פברואר 2018, בהעדר הצדדים.
7
