תת"ע 6232/04/15 – מדינת ישראל נגד מוסטפא חמוד
|
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
|
תתע"א 6232-04-15 מדינת ישראל נ' חמוד מוסטפא
|
|
1
|
בפני |
|
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
|
|
|
|
נגד
|
|
|
|
מוסטפא חמוד
|
|
|
|
|
|
|
גזר דין |
בתיק זה הורשע על פי הודאתו בעבירה של נהיגה בלא רישיון נהיגה, ועבירה נלווית של נהיגה ברכב בלא ביטוח.
המאשימה הפנתה לפסיקה רלוונטית בהקשר לעבירה זו וביקשה להטיל על הנאשם עונש של מאסר בפועל, פסילת ארוכה מקבלת רישיון נהיגה, קנס ועונשים נלווים.
הסניגור ביקש להסתפק בעונש צופה פני עתיד וטען כי יש לראות
בקבלת רשיון נהיגה לאחר מועד העבירה משום שיקום הנאשם. לפיכך, ברוח תיקון 113 ל
2
עם כל הכבוד לטיעונו הנאה של הסנגור, אינני רואה בקבלת רשיון נהיגה לאחר מועד העבירה משום שיקום. העבירה שביצע הנאשם אינה אי החזקת רשיון נהיגה, אלא נהיגה בלא רשיון. אין מדובר במי שבעצם קבלת הרשיון חדל מהיותו עבריין, ואין לגזור גזירה שווה לענייננו מעניינם של מי שנגמלו משימוש בסמים או אלכוהול.
העבירה שביצע הנאשם היא למעשה התעלמות מהוראת החוק והרשויות האוסרות על נהיגה בלא רשיון. קבלת רשיון נהיגה לאחר העבירה אינה בגדר שיקום, בדיוק כפי שסיום תקופת הפסילה במועד המשפט, אין בה משום סיבה להקלת העונש על מי שנהג בעת שהפסילה הייתה בתוקף.
קבלת הרשיון תמנע עבירה של נהיגה בלא רשיון, אך לא עבירות דומות כגון נהיגה בזמן פסילה, או נהיגה בעת שהרשיון אינו תקף.
יש להבחין בהקשר זה בין מי שמעולם לא קיבל רשיון נהיגה, ובין מי שהחזיק בעבר ברשיון אך זה פקע מסיבה מסוימת. במקרה האחרון אהיה מוכן לקבל כי חידוש הרשיון והסרת המגבלה - שלעתים הינה טכנית בלבד - מהווה סוג של שיקום, אך לא כך הדבר לגבי מי שבמועד הרלוונטי היה בלתי מורשה לנהיגה כליל.
יתרה מכך, קבלת טיעוני הסנגור והקלה עם נאשמים בגלל קבלת רשיון בדיעבד תעביר מסר לציבור כי מי שהחל בלימודי נהיגה וצפוי לקבל רשיון רשאי להתחיל ולנהוג ברכב ואף יזכה להקלה בעונש מסיבה זו. המדובר במסר שגוי ופסול, שעלול להביא להרחבת העבירה. לפיכך אם אביא בחשבון הוראה אחרת של תיקון 113 לחוק, זו הקבועה בסעיף 40ז, הדבר עשוי להצדיק אף החמרה בענישה.
חומרת העבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה, הסכנה הרבה הטמונה בנהיגה ברכב על ידי אנשים שהינם בלתי מורשים, זאת בנוסף להיות עבירה זו לצערי נפוצה, מחייבים להעדיף את האינטרס הציבורי של הרתעת הרבים מעל פני האינטרס האישי של הנאשם, וזאת כפי שהקבע בשורה ארוכה של פסק דין וראו לדוגמא עפ"ת 37490-07-12 נסר נסראללה נ' מדינת ישראל, עפת (מרכז) 31341-06-13 חאג יחיא מוחמד נ' מדינת ישראל, ועפת (מרכז) 17539-07-12 סולמן אבו דחל נ' מדינת ישראל שם נקבע כי "די בנהיגה ראשונה על רכב של בלתי מורשה כדי להצדיק עונש כואב ומכביד. עונש מסוג זה יהווה הרתעה שלא תבוצע נהיגה נוספת על ידי אותו נהג בלתי מורשה וכן לבלתי מורשים אחרים בכח".
עם זאת, בהקשר מסוים, מוכן אני לקבל כי קבלת רשיון נהיגה לאחר העבירה מצדיקה הקלה מסוימת, וזאת בהקשר של תקופת הפסילה. מובן כי אין דינה של פסילת מי שאינו מחזיק ברשיון מקבלת רשיון נ ג דומה לפסילת בעל רשיון מנהיגה. הטלת פסילה על מי שכבר מחזיק ברשיון הינה חמורה יותר, ולפיכך סבורני כי מוצדק לקצר את תקופת הפסילה בפועל במקרה מסוג זה.
3
באשר לסנקציה בידי רשות הרישוי, סבורני כי מאחר והעבירה בוצעה בטרם קבלת רשיון הנהיגה לא יהיה זה נכון להטיל סנקציה מנהלתית על הנאשם מעבר לעונש דנן, אולם אמירה זו הינה בגדר הערת אגב, בלא ששמעתי את כל הטיעונים בהקשר זה ובלא שנכנסתי לעובי הקורה, כך שאין בכך כדי להכתיב לרשות הרישוי את החלטתה לפי שיקול דעתה וחוו"ד יועציה המשפטיים.
ככל שמדובר בעבירה ראשונה מסוג של אדם ינוע העונש הראוי במתחם שבין מאסר שכולו מותנה למאסר שחלקו יהיה בפועל, לתקופה קצרה, אותה ניתן לרצות בעבודות שירות לצד פסילה משמעותית.
במקרה דנן, בהתחשב בכל נסיבות המקרה ובהתחשב בנסיבותיו של הנאשם ראיתי לנכון להסתפק במאסר לתקופה קצרה שירוצה בעבודות שירות וזאת לצד פסילה קצרה יחסית כאמור לעיל.
לאור כל האמור לעיל, ראיתי לנכון לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
* 21 ימים מאסר בפועל.
עונש מאסר זה ירוצה בעבודות שירות, במשטרת נהריה, כמפורט בחוות דעתו של הממונה על עבודות השירות מיום 17.12.
הנאשם יתייצב לתחילת ריצוי עונשו ביום 16.5 בשעה 8:00 ביחידת עבודות השירות במתחם משטרת טבריה.
הנאשם מוזהר כי הפרת תנאי עבודות השירות תביא להפסקתן באופן מנהלי וריצוי העונש במאסר של ממש.
* שלושה חודשים מאסר על תנאי למשך שנתיים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל על עבירה של נהיגה בלא רשיון נהיגה או נהיגה בזמן פסילה.
* אני פוסל את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 5 חודשים.
לריצוי הפסילה, יפקיד הנאשם את רשיונו במזכירות בית המשפט בעכו לא יאוחר מיום 24.1 בשעות הקבלה. הפסילה בפועל מהמועד הנ"ל, אולם תמנה רק מיום הפקדת הרשיון בפועל. אם יופקד הרישיון לפני התאריך הנ"ל, תיכנס הפסילה לתוקף ותמנה מיום הפקדה.
4
* בנסיבות בהן נגזר על הנאשם עונש מאסר, ולו בעבודות שירות, אינני גוזר עליו קנס ואני מורה לו לחתום על התחייבות כספית על סך 4,000 ₪ להימנע מלבצע עבירות בהן הורשע בתיק זה שנתיים מהיום.
המזכירות תמציא החלטה זו לידי הממונה לעבודות שירות.
זכות ערעור תוך 45 יום, לבית המשפט המחוזי בחיפה.
ניתן היום, 24 בדצמבר 24 דצמבר 2015, במעמד הנאשם, בא-כוחו עו"ד אחסאן חמוד וב"כ המאשימה עו"ד עוידה.




