תת"ע 6136/08/21 – מדינת ישראל נגד ארן שדה (עציר)
בית משפט השלום לתעבורה במחוז תל-אביב (בת-ים) |
|
|
|
תתע"א 6136-08-21 מדינת ישראל נ' שדה(עציר)
תיק חיצוני: 10251812441 |
1
בפני |
כבוד השופט אלעד שור
|
|
מאשימה |
מדינת ישראל |
|
נגד
|
||
נאשמים |
ארן שדה (עציר) |
|
|
||
|
|
|
|
||
החלטה
|
1. הנאשם הודה והורשע בשלושה אישומים של נהיגה בזמן בפסילה עבירה לפי סעיף 67 לפקודת התעבורה (נוסח חדש) תשכ"א - 1961 כאשר בשניים מהמקרים נהג בהיותו בלתי מורשה לסוג הרכב עבירה לפי סעיף 10 (א) לפקודת התעבורה (נוסח חדש) תשכ"א - 1961 ביחד עם סיף 38 (1) לפקודת התעבורה (נוסח חדש) תשכ"א - 1961. וכן בנהיגה ללא ביטוח עבירה לפי סעיף 2 (א) לפקודת ביטוח רכב מנועי (נוסח חדש) תש"ל - 1970.
2. על פי עובדות כתבי האישום ביום 23/7/21 בשעות הבוקר נהג הנאשם קטנוע על אף כי נפסל על ידי בית המשפט בתיק 6153-06-19, ביום 20/7/20 ודבר הפסילה הובא לידיעתו ביום 22/7/20.
3. ביום 25/9/21 נהג הנאשם אופנוע על אף היותו פסול ובמקרה זה האופנוע עליו נהג הנאשם הנו מסוג עליו הנאשם אינו מורשה לנהוג וכך גם עשה ביום 13/10/21.
4. בעקבות האירועים הללו נעצר הנאשם ביום 13/10/21 ונשאר כשהוא עצור מאחורי סורג ובריח.
2
5. הצדדים טענו לעונש, המאשימה הפנתה לעברו התעבורתי המכביד של הנאשם הכולל 33 הרשעות קודמות מהם שתי עבירות של נהיגה בזמן פסילה האחת משנת 2019 ונוספת משנת 2005.
חמש עבירות בהן נהג הנאשם בהיותו בלתי מורשה לנהיגה עבירות משנים 2019, 2017, 2005, 2004 ושנת 2000. המאשימה עתרה להטלת עונשים ברף הגבוה של המתחם על פי הפסיקה שהוצגה על ידה.
המאשימה עתרה להטלת עונש של מאסר בפועל שלא יפחת משנתיים תוך הפעלת המאסר המותנה של 6 חודשים שהנו חב הפעלה ובמצטבר וכן פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מחמש שנים.
6. ההגנה טענה לעונש והדגישה את מצבו האישי הקשה נוכח סיפור חיים לא פשוט, הנאשם יליד ארה"ב, אמו של הנאשם נפטרה בהיותו בן 11, הנאשם ואביו לא הסתדרו והנאשם נשלח למוסד "מעין בית יתומים" לדבריו, שם עבר הנאשם התעללות מינית אותה פירט בפני בית המשפט, אף על פי כן הנאשם בחר לעלות לארץ בגפו על מנת להתגייס לצבא שם שירת שירות מלא כלוחם, לדבריו נחשף למראות לא פשוטים בזמן שירותו הצבאי בעזה ולטענתו סובל מפוסט טראומה שאינה מוכרת על ידי הרשויות, הנאשם גרוש אב לילד, הנאשם ביקש עזרה וביקש שיקום.
גזירת הדין:
נהיגה זמן פסילה
7. מתחם הענישה ההולם ייקבע על-פי סעיף 40ג(א) לחוק העונשין ולפיו יש מקום ליתן משקל לערך או הערכים החברתיים שנפגעו מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בהם, למדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, כאמור בסעיף 40ט.
ברע"פ 6115/06, מ"י נ' אבו לבן, קבע כבוד הש' לוי ביחס לעבירה של נהיגה בזמן פסילה:
"נדמה כי אין צורך להרחיב אודות החומרה הכרוכה בנהיגה בזמן פסילה. בביצוע מעשה כזה מסכן הנהג, שכבר הוכיח בעבר כי חוקי התעבורה אינם נר לרגליו, את שלום הציבור - נהגים והולכי רגל כאחד; הוא מבטא זלזול בצווים של בית-המשפט; הוא מוכיח, כי לא ניתן להרחיק אותו נהג מהכביש כל עוד הדבר תלוי ברצונו הטוב" .
ברע"פ 665/11 אבו עמאר נ' מ"י, אמר כבוד הש' רובינשטיין :
3
"עבירות נהיגה בפסילה ללא ביטוח וללא רישיון, יש בהן לא רק דופי פלילי אלא אף מוסרי כפול: הסיכון המובהק לעוברי דרך (וגם לנוהג עצמו), וזו עיקר, וכן קשיים במימוש פיצויים בעקבות תאונות דרכים אם אלה יקרו חלילה בעת נהיגה כזאת".
8. בנסיבות אלה ולאור הערכים החברתיים שנפגעו - סיכון חיי אדם ושלטון החוק והפגיעה הקשה בהם ולאור מדיניות הענישה הנוהגת בתחום כפי שנקבע על ידי בית המשפט העליון בפסקי הדין הנ"ל וכן ברע"פ 2221/11 הראל נ' מ"י, רע"פ 2073/12 עיסא נ' מ"י, 4238/08 גרייב נ' מ"י ועוד, הרי שמתחם הענישה בעבירות כאלה כולל פסילה בפועל לתקופה שבין 6 חודשים לחמש שנים ובין אי הטלת מאסר בפועל ועד מאסר בפועל לתקופה שלא תעלה על 3 שנים, כקבוע בחוק.
נהיגה כבלתי מורשה
9. מתחם הענישה ההולם ייקבע על-פי סעיף 40ג(א) לחוק העונשין ולפיו יש מקום ליתן משקל לערך או הערכים החברתיים שנפגעו מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בהם, למדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, כאמור בסעיף 40ט.
בעפ"ת 16612-03-11, קבעה כבוד הש' אוהד, ביחס לעבירה של נהיגה כבלתי מורשה לנהיגה:
"בימ"ש זה קבע לא אחת כי העונש הראוי לנוהג בפסילה הוא מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח. על אחת כמה וכמה, כשאותו נהג הינו בלתי מורשה".
בע"פ 6404/09, אבו לאלקיעאן נ' מ"י, קבעה כבוד הש' רז לוי :
"עסקינן איפוא במערער אשר אין לו רישיון, אשר הורשע כבר בעבירה של נהיגה ללא רישיון ולמרות האמור, שב ונוהג לא רק ללא רישיון, דבר כשלעצמו יש בו כדי להוות סיכון בטיחותי לכל המשתמשים בדרך, כאשר אדם שאינו מורשה כלל לנהוג, נוהג בכביש תוך שהוא מסכן את הציבור...".
ברע"פ 10563/05 קלפון נ' מ"י, קבע כבוד הש' ג'ובראן:
"המבקש הוכיח עצמו כעבריין תעבורתי מועד, אשר לא נרתע מלהפר את צווי בית-המשפט. חרף העובדה, שמעולם לא הוצא למבקש רישיון נהיגה כדין, לא נמנע מלאחוז שוב ושוב בהגה, ולנהוג ללא רישיון, תוך שהוא מסכן את חייהם של אנשים אחרים ואת חייו שלו".
4
בעפ"ת 1784/09 מ"י נ' זידאן מנסור, קבעה כבוד הש' אוהד:
"על חומרת העבירות שביצע המשיב אין צורך להכביר מילים. הנוהג ברכב בלא שקיבל את הכישורים והמיומנות לעשות כן, כמוהו כמי שנוהג בכלי משחית (וכרולטה רוסית עשוי לפגוע במשתמשים בדרך, אנשים חפים שניתן אילו פגע בהם לומר שהיו במקום הלא נכון בזמן הלא נכון).
הקטל בדרכים, התאונות המותירות אחריהן פגיעות קשות, נכויות קשות בדרגות כאלה ואחרות, הגורמות להרס
הקורבן ומשפחתו הקרובה, ולפגיעה בציבור כולו. על בית המשפט ליתן דעתו על הציבור העשוי להיפגע בכביש, לציבור זה, כולל כל אחד ואחת מאיתנו. על בית המשפט לערוך את האיזון בין האינטרס הציבורי, לפיו אנשים מסוגו של המשיב לא ינהגו כלל כל עוד לא ניתן להם רישיון נהיגה, לבין האינטרס הפרטי של המשיב כנאשם/כמערער. ידו של האינטרס הציבורי על העליונה".
בעמ"ת 1636/09 אבו ראס נ' מ"י, קבעה כבוד הש' אוהד:
בעבירות אלה של נהיגת אדם בהיותו בלתי מורשה, נלוות לחומרת העבירה מסוכנות "זועקת לשמיים" העשויה להעלות במחיר דמים של חפים מפשע שיימצאו במקרה בנתיב נסיעתו של הנהג הבלתי מורשה".
10. בנסיבות אלה ולאור הערכים החברתיים שנפגעו - סיכון חיי אדם ושלטון החוק והפגיעה הקשה בהם ולאור מדיניות הענישה הנוהגת בתחום כפי שנקבע על ידי בתי המשפט בפסקי הדין הנ"ל ואחרים, הרי שמתחם הענישה בעבירות כאלה כולל פסילה בפועל לתקופה שבין 3 חודשים, כקבוע בחוק ל-36 חודשים ובין אי הטלת מאסר בפועל ועד מאסר בפועל לתקופה של 24 חודשים.
נסיבות חיצוניות לביצוע העבירה
11. לנסיבות ביצוע העבירה ולנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה, לרבות עברו התעבורתי והפלילי של הנאשם ונסיבותיו האישיות, יינתן משקל בקביעת העונש, בתחום המתחם האמור.
5
12. מדובר בנאשם רצידיוויסט אשר נהג בזמן היותו פסול פעמיים בעברו ונהג בהיותו בלתי מורשה לנהיגה 5 פעמים בעברו, כאשר במקרה זה הוטלה על הנאשם פסילה על ידי בית המשפט ביום 20/7/20 שנה מאוחר יותר נתפס כשהוא נוהג בזמן פסילה בתאריך 23/7/21 חודשיים לאחר מכן נתפס שוב נוהג בזמן פסילה ועל קטנוע עליו אינו מורשה לנהוג ושלושה שבועות לאחר מכן שוב נתפס נוהג בזמן פסילה ועל קטנוע עליו אינו מורשה לנהוג והכל כאשר מרחף מעליו מאסר מותנה לתקופה של 6 חודשים והכל לאחר שכבר ריצה 5 חודשי מאסר במסגרת עבודות שירות.
13. לקולא ניתן להביא בחשבון את נסיבות חייו הקשות והמורכבות של הנאשם אשר חי בארץ בגפו ללא משפחה תומכת, וכן מצבו האישי והנפשי שאינו מטופל בקהילה וכן את הבעת רצונו של הנאשם בעזרה לצורך שיקום חייו.
14. במקרה זה חומרת העבירות אינן מאפשרות להיעתר לבקשת הנאשם להסתפק בהטלת מאסר אשר ירוצה בעבודות שירות וזאת גם מאחר והנאשם כבר ריצה עבודות שירות בגין עבירות דומות ונראה כי לא היה בכך כדי להרתיעו מלשוב ולבצע את אותן העבירות ואף ביתר שאת.
15. הענישה צריכה שתהיה מדורגת שהרי אם באירוע הקודם אשר התרחש בשנת 2019 הוטלו על הנאשם עבודות שירות הרי שבמקרה זה אין אלא להטיל על הנאשם מאסר מאחורי סורג ובריח אך גם זאת באופן מדורג ומידתי ומתוך תקווה שיהיה בתקופה אשר תוטל על הנאשם די כדי להרתיעו מלשוב ולבצע את העבירות בהן הורשע מאחר והנאשם נידון למאסר בפועל אמנע מלהטיל עליו קנס כספי.
לאור כל האמור אני דן את הנאשם לעונשים הבאים:
א. מאסר בפועל לתקופה של 10 חודשים. הרייני להורות על הפעלת המאסר המותנה של 6 חודשים מתיק פ"ל 6152-06-19 בית המשפט לתעבורה תל אביב גזר דין מיום 20/7/20. המאסר המותנה ירוצה באופן שחודשיים ירוצו במצטבר ואילו היתר ירוצה באופן חופף כך שהנאשם ירצה סה"כ 12 חודשי מאסר ממנו ינוכו 3 חודשים ועשרים ימים בהם הנאשם היה עצור.
ב. פסילת רשיון נהיגה לתקופה של 24 חודשים, הרייני להורות על הפעלת הפסילה המותנית של 6 חודשים מתיק פ"ל 6152-06-19 בית המשפט לתעבורה תל אביב גזר דין מיום 20/7/20 באופן חופף, מאחר והנאשם פסול בתיקים נוספים ואינו אוחז עוד ברשיונו הפסילה תחל מיד עם סיום ריצוי עונש המאסר וללא צורך בהפקדת רשיון נהיגה.
6
ג. פסילה מלהחזיק או מלקבל רישיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים.
ד. מאסר לתקופה של 9 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים שלא יעבור עבירה של נהיגה בזמן פסילה או בהיותו בלתי מורשה לנהיגה.
הערה לסיום:
תשומת ליבם של רשויות הכלא לכך שהנאשם מבקש עזרה ומבקש להשתקם.
זכות ערעור כחוק.
ניתנה היום, א' שבט תשפ"ב, 03 ינואר 2022, בהעדר הצדדים.
