תת"ע 5779/11/20 – מדינת ישראל נגד חאלד ריאן
תתע"א 5779-11-20 מדינת ישראל נ' ריאן
|
07 יולי 2022 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד מלי בנזינו |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 חאלד ריאן |
|
|
באמצעות עו"ד עלי חליל |
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, בהעדרו, בעבירהשל נהיגה בזמן פסילה.
כעולה מכתב האישום, ביום 30.10.20, סמוך לשעה 16:40, נהג הנאשם ברכב פרטי, תוצרת "יונדאי", מ.ר. 4321976, בהיותו פסול, מתיק 4210-09-19, מיום 13.5.20, והודע לו על הפסילה באותו היום.
2. המדינה, בהדגישה את חומרת העבירה והמסוכנות, עותרת לרף הבינוני של מתחם הענישה, שכולל, לשיטתה, מאסר, שבין 15 ימים ל-20 חודשים, תוך הפעלת מאסר מותנה, במצטבר, פסילה שבין 6 חודשים ל-60 חודשים, לצד מאסר מותנה ארוך ומרתיע, פסילה על תנאי, קנס כספי והתחייבות. נטען שהנאשם נוהג משנת 2014, וצבר לחובתו הרשעה בנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, בעטיה תלוי ועומד נגדו מאסר מותנה, בר הפעלה, בן 4 חודשים. אשר לתסקיר, נטען שזה בגדר המלצה בלבד.
3. הסנגור עתר, מנגד, לאמץ את המלצת שירות המבחן להארכת המאסר המותנה, ולהטלת צו של"צ. הוטעם שכעולה מהתסקיר הנאשם נטל אחריות מלאה, הביע חרטה על מעשיו, הבין את משמעות מעשיו ואינו מקל ראש בעבירה. צוין שמדובר בעבירה ראשונה מסוגה, ויש להתחשב בעתידו של הנאשם, סטודנט למתמטיקה ופיזיקה, שהטלת רכיב של מאסר כלשהו, גם בעבודות שירות, תזיק לו. צוין שהנאשם היה פסול עד תום ההליכים למשך תקופה של 3 חודשים.
4. רף חומרתה של עבירה של נהיגה בפסילה גבוה. מדובר בעבירה שהעונש בצידה כולל 3 שנות מאסר (סעיף 67 לפקודה). נהיגה בפסילה משקפת זלזול בחוק ובהחלטות בית המשפט ואף סכנה ממשית לשלום הציבור. ראו לעניין זה דברי כב' השופט י' אלרון ברע"פ 2910/20 הייב מוחמד נ' מדינת ישראל (07.05.2020).
מדיניות הענישה
2
5. בעפ"ת 59810-07-12 דרור אביטל נגד מדינת ישראל (9.10.12), בהתייחסה למתחם הענישה, בעבירות של נהיגה בפסילה, ציינה כב' השופטת ט' חיימוביץ': "מתחם הענישה הקבוע לעבירות של נהיגה בזמן פסילה, נע בין מאסר על תנאי בנסיבות קלות באופן מיוחד, עד לתקופת מאסר בת שנה."
6. בעפ"ת (ב"ש) 43966-08-13 חאלד זידאן נגד מדינת ישראל (21.1.14), צוין מתחם הפסילה בעבירה של נהיגה בפסילה: "הטווח של עשרים וארבעה חודשי פסילת רישיון הינו בתוך מתחם העונש ההולם, אשר נע בין 6 חודשים ועד לחמש שנים."
7. בעפת (חי') 6597-09-15 מדינת ישראל נ' מוחמד עוקר (21.1.16) - בנהיגה בזמן פסילה, פקיעת רישיון נהיגה למעלה משנה, וללא תעודת ביטוח, למשיב 23 הרשעות בפלילים, ו-16 הרשעות תעבורה, והורשע ב-5 עבירות דומות של נהיגה בפסילה, ובנהיגה ללא רישיון נהיגה ושכרות, והתסקיר הצביע על סיכוי ממשי לשיקום, הוארך מאסר מותנה בן שנה, והוטלו פסילה בת 3 שנים, התחייבות, הפעלת התחייבות וצו המבחן הוארך ל-3 שנים.
8. בפלא (פ"ת) 1056-02-15 מדינת ישראל נ' רמי טל (17.1.17) - בשני אישומים שצורפו, סרוב לבדיקת שכרות ונהיגה בזמן פסילה, בפעם השניה, וללא תעודת ביטוח תקפה, בעברו 19 הרשעות קודמות, ולחובתו רישום פלילי, והמאסר המותנה בר הפעלה, הנאשם החל הליך שיקום, ובנו הוכר כנכה, הוארך המאסר המותנה לשנתיים נוספות, הושתה פסילה לתקופה של 40 חודשים, תוך הפעלת פסילה מותנית בחופף, הוטל צו מבחן לשנה וצו של"צ, בהיקף של 200 שעות, פסילה מותנית, בת 8 חודשים, למשך 3 שנים, קנס בסך 3,500 ₪ והתחייבות בסך 6,000 ₪.
9. מהפסיקה האמורה עולה שמתחם הענישה בעבירה של נהיגה בפסילה, יכול לנוע ממאסר מותנה, בנסיבות מקלות, שכוללות נהיגה בפסילה בפעם הראשונה, ועבר תעבורתי שאינו מכביד, או סיכויי שיקום ברורים, ועד שנת מאסר, במקרה שמדובר בעבירה חוזרת ונשנית, קיומו של מאסר מותנה, או עבר תעבורתי מכביד. רכיב הפסילה יכול לנוע בין 6 חודשים, ברף התחתון, ועד 5 שנים, ברף העליון, לצד רכיבי ענישה נוספים.
10. בענייננו, לנאשם יוחסה עבירה של נהיגה בפסילה. הנאשם נדון לפסילה ביום 13.5.20, בנוכחותו, וכחמישה חודשים לאחר מכן נהג בפסילה.
11. הנאשם נוהג משנת 2014, ולחובתו הרשעה אחת, מיום 13.5.20, בנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, בעטיה נדון למאסר מותנה, בן 4 חודשים, למשך 3 שנים, פסילה ל-5 חודשים, בניכוי 30 ימי פסילה מנהלית, פסילה מותנית, בת 4 חודשים, למשך 3 שנים, וקנס.
3
12. כעולה מתסקיר המבחן, מיום 4.4.22, הנאשם, בן 26, רווק, מתגורר בעין מאהל, בוגר תואר ראשון במתמטיקה ובפיזיקה, ואוחז בתעודת הוראה. כיום עובד בעבודות ריצוף והגיש מועמדות להשתלבות בעבודה במשרד החינוך. קצינת המבחן למבוגרים ציינה שהנאשם נושא באחריות לביצוע העבירה, מביע חרטה לגבי אופן התנהלותו ומכיר בהשלכות מעשיו ובפסול שבהם. לדבריו, הבין את חומרת מעשיו והשלכותיהם נוכח ההליך המשפטי שמתנהל נגדו, ושיתף שמתקשה לקבל עצמו כמי שפעל כנגד החוק, בפרט כשבמהלך השנים השקיע מאמצים להתנהל על פי המצופה ממנו ועל פי ערכים נורמטיביים. קצינת המבחן ציינה שמדובר בבחור המתפקד באופן חיובי ותקין בדרך כלל, נעדר מעורבות בפלילים, ומקבל אחריות על התנהלותו הפסולה, תוך הבעת רצון לשאת במחיר. בהינתן האמור, העדר עבר פלילי, וקבלת אחריות מלאה על המעשה, ובמטרה לצמצם את הנזקים וההשלכות שעלולים להגרם לו בגין שליחתו למאסר, אשר עלולים לצמצם את אפשרויות התעסוקה שלו בעתיד, הומלץ להמנע ממאסר ולהאריך המאסר המותנה שתלוי ועומד נגדו. נוכח תפקודו הנורמטיבי בדרך כלל, הומלץ לשקול צו של"צ, בהיקף של 250 שעות, שיהווה עבורו עונש חינוכי, שיהא בו כדי להקטין את הסיכון להישנות ביצוע העבירות. צוין שצו השל"צ יבוצע במתנ"ס טמרה, בעבודות משרדיות, בפיקוח שירות המבחן.
13. לחובת הנאשם בהליך יש לזקוף את התנהלותו בראשית ההליך שגרמה להימשכות ההליכים נגדו. מדובר בכתב אישום חמור שהוגש נגד הנאשם ביום 16.11.20, והנאשם הורשע בהעדרו לאחר שלא התייצב לדיון שנקבע בעניינו. כך, גם בדיון, ביום 30.6.21, אף הושתו על הנאשם הוצאות משפט בגין אי התייצבותו לדיונים.
14. לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים ואת מתחם העונש ההולם, בחנתי את עברו של הנאשם, ועיינתי בתסקיר המבחן, אני סבורה שבמקרה שלפני, נוכח רצונו הכן של הנאשם להשתקם, שנתמך בתסקיר שירות המבחן, יש לבכר לנאשם עתיד שיקומי, על פני שליחתו למאסר.
אכן, העבירה שמיוחסת לנאשם, נהיגה בזמן פסילה, חמורה. הנאשם ביצעה כשעונש של מאסר, בן 4 חודשים, שמקורו בנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, מרחף מעל ראשו.
לצד זאת יש להביא בחשבון שמדובר בעבירה ראשונה מסוגה, כשעברו של הנאשם כולל הרשעה אחת בלבד של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים. כך, מתסקיר המבחן עולה שהנאשם מתפקד באופן תקין ונורמטיבי בדרך כלל, נטל אחריות מלאה לביצוע העבירה, הביע חרטה, וההליך המשפטי גרם לו להכיר בהשלכות מעשיו ובפסול שבהם. עוד ציינה קצינת המבחן שהטלת מאסר על הנאשם, עלולה לצמצם את אפשרויות התעסוקה שלו בעתיד. על רקע האמור המליצה על אפיק שיקומי, שכולל הארכת המאסר המותנה, והטלת עונש חינוכי, שיהא בו, לעמדתה כדי להקטין את הסיכון להישנות ביצוע העבירות.
בנסיבות האמורות, אני סבורה שהחברה תצא נשכרת מכך שלנאשם יינתן אופק שיקומי, שיאפשר לו לשנות את דפוסי התנהלותו בכביש ולהשתלב באופן המיטבי בעתיד בחברה. התרשמתי מתסקיר המבחן שהנאשם אכן מבקש לשנות מדרכיו, ולעלות על דרך המלך ואני סבורה שיש לעודדו לילך בדרך זו.
4
15. בהינתן האמור, המאסר המותנה שתלוי ועומד נגד הנאשם יוארך לשנתיים נוספות. עם זאת, ההתחשבות בשיקולי השיקום תאוזן ברכיבי העונש האחרים. על הנאשם תוטל תקופת פסילה בת 16 חודשים, בניכוי פסילתו עד תום ההליכים, בת 3 חודשים, שתרחיקו מהכביש, ויהא בה מסר הרתעתי ברור לנאשם ולנהגים אחרים מפני ביצוע עבירות תעבורה בעתיד. לצד הפסילה, יוטלו על הנאשם צו של"צ, בהיקף של 250 שעות, בפיקוח שירות המבחן, וענישה צופה פני עתיד, שתזהירו מהצפוי לו אם ישוב ויבצע עבירה דומה, פסילה על תנאי, התחייבות וקנס.
16. לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. 250 שעות לתועלת הציבור, אותם יבצע במסגרת מתנ"ס טמרה, בעבודות משרדיות. הפיקוח על ביצוע הצו יעשה על ידי שירות המבחן. הנאשם מוזהר כי אם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את השל"צ ולגזור את דינו מחדש.
2. אני מאריכה את עונש המאסר המותנה, לתקופה של 4 חודשים, שנגזר על הנאשם בתיק שמספרו 4210-09-19, מיום 13.5.20, לתקופה של שנתיים נוספות.
3. פסילה מלקבל או מלהחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 16 חודשים, בניכוי פסילתו עד תום ההליכים, בת 3 חודשים.
הנאשם יפקיד את רישיונו לא יאוחר מיום 1.9.22, במזכירות בית משפט לתעבורה.
הפסילה בתיק זה הינה במצטבר לכל פסילה אחרת אותה מרצה הנאשם.
לתשומת לב הנאשם חובה עליו להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית משפט לתעבורה או להמציא תצהיר על העדר רישיון נהיגה ואם הופקד רישיון נהיגה בתיק אחר תימסר הודעה על כך למזכירות בית משפט לתעבורה.
יובהר כי אם הנאשם לא יפקיד את רישיונו במועד מחד עלול להיחשב כפסול ומאידך מניין הפסילה לא יחל בהעדר הפקדה כאמור.
4. פסילה למשך 7 חודשים, וזאת על תנאי למשך 3 שנים, לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השניה לפקודת התעבורה.
5. תשלום קנס בסך 1,500 ₪.
הקנס ישולם בתשלום אחד תוך 90 יום.
5
ניתן לשלם את הקנס באחת מהדרכים הבאות: בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il , (ניתן לשלם בפריסה של עד 18 תשלומים בהסדר קרדיט), או חפש בגוגל "תשלום גביית קנסות". במוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000, או במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
6. חתימה על התחייבות כספית בסך 2,500 ₪, להימנע מלבצע עבירות בהן הורשע בתיק זה, למשך שנתיים מהיום.
העתק מגזר הדין יועבר לשירות המבחן.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתנה היום, ח' תמוז תשפ"ב, 07 יולי 2022, במעמד הצדדים.
