תת"ע 2797/08/21 – מדינת ישראל נגד אלכסנדר דרביאגה
בפני אלון אופיר שופט בכיר
|
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל ע"ישלוחת תביעות תנועה נגב |
|
נגד
|
||
הנאשם |
אלכסנדר דרביאגה - נוכח ע"י ב"כ עו"ד נטלי אוטן ועו"ד אדם אבו חאמד |
|
גזר - דין |
רקע כללי -
הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירה של נהיגת רכב במצב של שכרות כתוצאה מחזקה שמקים כלפיו החוק לאחר שסירב לתת דגימת אויר נשוף לבדיקת אלכוהול.
המדובר באירוע שהתרחש ביום 30.7.21 עת נהג הנאשם בשעת לילה מאוחרת (01:45) ברחוב דוד חכם בעיר באר-שבע.
מעבר לנהיגת הרכב במצב של שכרות, לא מיוחסת לנאשם בעובדות כתב האישום כל עבירה נוספת או כל התנהגות נוספת המהווה עבירה.
ביום 4.1.23 הציגו הצדדים הסדר טיעון, במסגרתו הודה הנאשם בעובדות כתב האישום ללא כל תיקון שלו, והצדדים הצהירו כי יעתרו במשותף לענישה הכוללת 5 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות כאשר יתר הטיעונים לעונש יהיו בטיעון פתוח.
הנאשם נשלח לקבלת חוות דעת הממונה על עבודות שירות ונמצא מתאים לריצוי מאסר בדרך של עבודות שירות.
ביום 20.3.23 טענו הצדדים בפני לעונש ולהלן תמצית טיעוניהם:
טיעוני המדינה בתמצית -
ב"כ המדינה אישרה כי ביחס לרכיב המאסר מוסכם על הצדדים כי ככל שיאושר ההסדר, ירצה הנאשם 5 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות.
יחד עם זאת, וביחס לרכיב הפסילה בפועל, חלוקים הצדדים מהותית ביחס למשך הפסילה הראויה.
מתחם הנע בין שנתיים ועד 7 שנות פסילה הוא המתחם הראוי לעונש הפסילה לפי טיעוני המדינה בפני.
לשיטת המדינה, עברו התעבורתי החריג לחומרה של נאשם זה מצדיק החמרה מיוחדת בעונש הפסילה בפועל:
לנאשם רישיון נהיגה משנת 2012 ולחובתו 4 אישומים שונים של נהיגה במצב שכרות אשר אוחדו יחד להרשעה אחת ביום 21.6.15.
משמעות הדבר כי נהיגתו הנוכחית של נאשם זה במצב של שכרות היא החמישית במספר, אף שזו הרשעתו השנייה ולכן סעיף 40א' בפקודת התעבורה אינו חל.
בנוסף, לאותה ההרשעה מיום 21.6.15 צרף הנאשם גם עבירות של נהיגה בזמן פסילה ונהיגה בקלות ראש.
בנסיבות אלה, סבורה המדינה כי ראוייה תקופת פסילה שלא תפחת מ-6 שנים כעונש ראוי.
טיעוני ההגנה לעונש בתמצית -
סנגוריו של הנאשם סברו כי נכון לקבע מתחם פסילה שנע בין שנתיים פסילה (ענישת המינימום מכח החוק) ועד ל- 3 שנות פסילה.
מאחר והעבירות הקודמות של הנאשם בתחום השכרות בוצעו לפני כתשע שנים, הרי שאין הצדקה לתת לעבירות חמורות אלה משקל רב עת שוקל בית המשפט את העונש הראוי לפרשה זו.
הנאשם הודה ולקח אחריות מלאה, הצדדים סיכמו על עונש משמעותי נוסף של מאסר לתקופה בת 5 חודשים, וגם אם אלה ירוצו בדרך של עבודות שירות הרי שבאיזון הכולל של הענישה, ראוי לאזן את רכיב המאסר בתקופת פסילה קצרה.
בטיעוני ההגנה לעונש הדגישה ההגנה כי למעט "ניקוי השולחן" שביצע הנאשם בשנת 2015, אין לחובתו עבר תעבורתי נוסף, הוא מנהל אורח חיים נורמטיבי כאב לשתי בנות שאחת מהן לפני גיוס לצה"ל והשנייה בת 15, ומבחינת צריכת אלכוהול ועבירת אלמ"ב בה היה מעורב, עבר הנאשם תהליך שיקומי משמעותי וכיום ניתן לראותו כמי ששוקם מה שהוביל אותו לבצע עבודות שירות גם בהליכים הפליליים שאוחדו במסגרת "ניקוי שולחן" גם שם.
עוד צויין כי הנאשם פסול עד לתום ההליכים מיום 23.8.21 , הוא מכבד החלטה זו, ולא נפתח כנגדו כל תיק נוסף מאז שנפסל כאמור לעיל.
דיון וגזירת העונש הראוי -
הערך המוגן בו פגע הנאשם הוא שלום הציבור וזכותו לנוע בדרכים בבטחון מבלי שנהגים שיכורים יסכנו את חיי משתמשי הדרך.
הנאשם פגע בערך המוגן פגיעה קשה עת בחר לנהוג רכב בעודו שיכור, מצב שבהכרח מסכן את חיי הציבור בין אם המדובר בשתמשי דרך לידו כנהגים ובין אם הולכי רגל בסביבתו.
בית המשפט העליון הביע עמדה ברורה בשורה של פסקי דין ביחס לענישה הראויה כאשר במצב של נהגים שיכורים עסקינן. למשל, נקבע ברע"פ 5094/12 חטיב נ' מ"י, וכן ברע"פ 9272/12 טנצפף נ' מ"י כי מתחם הענישה בעבירת השכרות (ללא נסיבות נוספות המקימות חומרה נוספת) כולל פסילה בפועל לתקופה שבין 24 חודשים, כקבוע בחוק, ל-48 חודשים ובין אי הטלת מאסר בפועל ועד הטלת מאסר בפועל לתקופה שלא תעלה על 12 חודשים.
ברע"פ 3638/12 ווקנין נ' מ"י, קבע כבוד הש' רובינשטיין:
"המדובר על פי חוק בעונש המינימום. ... נזכור כי הנהיגה בשכרות היא מן הרעות החולות שבכביש, שסכנתן בצדן ועלולות לגרום לאסונות, בחינת "מכונת מוות נעה". ההחמרה היא גישת המחוקק, וסטייה ממנה היא חריג, והמחמיר אינו מפסיד".
ברע"פ 2829/13 מור מוריאל נ' מ"י, אמר כבוד הש' שהם:
"לגופו של עניין, מן הראוי לחזור על דברים שנאמרו על-ידי לא אחת, כי נהיגה בשכרות הינה אחת מן הסיבות המרכזיות לגרימתן של תאונות דרכים, דבר המסכן את שלום הציבור ופוגע בביטחונו. אשר על כן, מדיניות הענישה בעבירות אלה, מחייבת את בית-המשפט לנהוג ביד קשה בנהגים שיכורים - תהא רמת האלכוהול בדמם, אשר תהא (ראו, לעניין זה, רע"פ861/13 פנאדקה נ' מדינת ישראל (6.2.2013); רע"פ3343/04 נפתז'י נ' מדינת ישראל (16.5.2004)). אשר על כן, לא בכדי בחר המחוקק להגביל את שיקול דעתו של בית-המשפט, בקובעו בסעיף 39א לפקודת התעבורה עונש פסילה מינימלי, בגין הרשעה בעבירה של נהיגה בשכרות".
בפרשה שבפני כתב האישום מיחס לנאשם התנהגות של נהיגת רכב וסירוב שלו לדרישת שוטר לתת דגימת אויר נשוף לצורך בדיקת אלכוהול מה שהקים כלפיו מצב של שכרות מכח החוק.
לא יוחסה לנאשם עבירה נוספת בכתב האישום.
יחד עם זאת, ובשונה מנהג שהסכים להיבדק וכתוצאה מבדיקתו ניתן לכמת את רף האלכוהל שבגופו עת נהג רכב (מה שמאפשר מתחם מקל כאשר רף האלכוהול גבולי וקרוב לרף המותר), בנסיבות של סירוב לתת דגימה, שלל מעצמו הנאשם בהתנהגותו את היכולת לקבע מתחם מתון בכל הקשור לחלקו העליון של מתחם הפסילה ומתחם המאסר.
למרות עבירת הסירוב שמציבה את הנאשם ברף חומרה גבוה של עבירות השכרות לסוגיהן בחוק, אין בכתב האישום נסיבות נוספות המוסיפות חומרה לאירוע המתואר בו ולכן, מתחמי הענישה שנקבעו לעיל ביחס למצב של עבירת שכרות, הם מתחמים המתאימים גם לפרשה זו:
אני קובע כי מתחם הפסילה בפועל ינוע בין 24 חודשים ועד 48 חודשי פסילה בפועל.
אני קובע כי מתחם המאסר ינוע בין מאסר על תנאי ועד ל- 12 חודשי מאסר בפועל.
שיקולים שאינם קשורים בביצוע העבירה עצמה -
הנאשם הודה ולקח אחריות מלאה ביחס לעובדות כתב האישום ללא כל תיקון שלו וזאת במסגרת הסדר טיעון שקיבע את רכיב המאסר בלבד.
יש לקחת את לקיחת האחריות של הנאשם לזכותו כחלק משיקולי הענישה בתיק זה.
לנאשם רישיון נהיגה משנת 2012 ולחובתו לכאורה הרשעת תעבורה אחת מיום 21.6.15, אך המדובר באירוע משפטי של "ניקוי שולחן" במסגרתו צרף הנאשם לאותה ההרשעה ארבעה מקרים שונים של נהיגה במצב של שכרות לצד נהיגה בזמן פסילה ונהיגה בקלות ראש.
כתוצאה מאותו "ניקוי שולחן" שביצע הנאשם ביחס לסדרת עבירות חמורות מאד שביצע לפני כשמונה עד תשע שנים, נשלח הנאשם לשנת מאסר בפועל ורישיון נהיגתו נשלל ל- 5 שנים.
אף שלאחר אותה הרשעה בארבעה תיקים מאוחדים לא ביצע הנאשם עבירות תעבורה נוספות (זולת תיק זה), הוא ביצע עבירות פליליות אחרות בתחום האלמ"ב והאלימות, וכתוצאה מהן עבר תהליך שיקומי ללשיטת ההגנה הצליח והוביל אותו לביצוע ענישה בדרך של עבודות שירות.
כתוצאה מאיחוד התיקים שביצע הנאשם, חמק הוא מגדרו של סעיף 40א בפקודת התעבורה ולכן סכנה של 10 שנות פסילה התרחקה מהנאשם, אך לא ניתן להגדירו כנהג זהיר, ולמעשה המדובר בעבריין תנועה רצדיוויסט ומסוכן שזו נהיגתו החמישית (!) ברכב כאשר הוא שיכור, וגם מאסר לתקופה של שנה שריצה בשל עבירות זהות לא יצר את ההרתעה המצופה.
אני מסכים עם ההגנה כי יש משקל רב לעובדה כי מדובר בעבירות ישנות שבוצעו לפני כ-8 עד 9 שנים, אך אין בנתון זה כדי לאיין את משמעותו המכבידה מאד של עבר זה אשר ישמש שיקול לחומרה כנגד הנאשם.
מבחינת נסיבותיו האישיות של הנאשם, מדובר באב לשתי בנות כאשר אחת מהם לפני גיוס לצה"ל והשנייה בת 15.
הנאשם הקים תא משפחתי חדש עם בת זוג חדשה, והוא מגדל את בתו בת ה-15 תוך שמפרנס את משפחתו החדשה מעבודה מסודרת ויש לו הסדרי ראייה ביחס לבתו השנייה.
הנאשם נפסל עד לתום ההליכים ביום 23.8.21 והוא הקפיד שלא להפר פסילה זו שהוטלה עליו.
שקלול כל הנסיבות לקולה ולחומרה הובילו למסקנות הבאות:
עמדת הצדדים לרכיב של מאסר לתקופה של 5 חודשים לריצוי בדרך של עבודות שירות היא עמדה סבירה המשכללת בצורה נכונה את חומרת עברו התעבורתי של הנאשם המציב אותו בסטטוס של עבריין תעבורה סדרתי, לצד ריחוק העבירות הקודמות, היעדר עבר נוסף בשנים האחרונות ולקיחת האחריות מצד הנאשם.
ביחס לרכיב הפסילה בפועל, עברו התעבורתי המכביד מאד של הנאשם (גם בסיטוציה של ריחוק עבר זה מבחינת מועד ביצוע העבירות) לא מאפשר כל ענישה קרובה לחלקו התחתון או האמצעי של המתחם ולמעשה שקלתי האם נכון לגזור עונש החורג מחלקו העליון של המתחם לחומרה, כפי שעתרה המדינה.
רק בשל לקיחת האחריות המלאה של הנאשם, היעדר עבירות מצידו בשנים האחרונות, והעובדה כי שיקם לאחרונה את חייו האישיים בדרך בה הוא עובד בעבודה מסודרת, אמנע מחריגה מחלקו העליון של המתחם לחומרה, אך אקבע את העונש הראוי בחלקו העליון של המתחם אותו קבעתי.
לפיכך, הנני דן את הנאשם לעונשים הבאים:
א. קנס בסך 2000 ₪ או 20 ימי מאסר תמורתו.
הקנס ישולם תוך 120 יום מהיום.
את התשלום ניתן יהיה לשלם כעבור שלושה ימים מיום מתן ההחלטה/גזר הדין.
לידיעתך, החוב מועבר למרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, בהתאם להחלטה/גזר הדין שנקבע ובהתאם לתשלומים שקבע בית המשפט.
עליך לשלם את חוב הקנס/ הפיצוי/ ההוצאות לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il(ניתן לשלם בפריסה של עד 18 תשלומים בהסדר קרדיט) או חפש בגוגל " תשלום גביית קנסות"
· מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או
בטלפון 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
לידיעתך: בחלוף המועד לתשלום המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה ינקוט הליכים לגביית החוב.
למידע נוסף ותשלום הקנס ניתן לפנות גם לנציגי המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה במוקד המידע והשרות הטלפוני בטלפון מספר 35592* או בטל' מספר 073-2055000.
ב. הנני פוסל את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון הנהיגה לתקופה של 48 חודשים.
פסילתו של הנאשם תימנה מיום 23.8.21 עת נפסל עד לתום ההליכים בפרשה זו ללא צורך בביצוע הפקדה נוספת.
ג. הנני פוסל הנאשם מלקבל או מהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים.
ד. הנני גוזר על הנאשם 6 חודשי מאסר אשר ירוצו במידה והנאשם יבצע ויורשע בביצוע עבירה של נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סרוב לתת דגימה לבדיקת אלכוהול או נהיגה בזמן פסילה והכל תוך 3 שנים מהיום.
ה. גוזר על הנאשם 5 חודשי מאסר אותם ירצה הנאשם בדרך של עבודות שירות.
הנאשם יתייצב ביום 3.5.23 בשעה 08:30 במשרדי הממונה על עבודות שירות הצמודים לכלא באר-שבע לצורך תחילת ריצוי עבודות השירות ב"טללים" דימונה כפי שהגדיר הממונה בחוות דעתו.
זכות ערעור לצדדים תוך 45 יום מהיום
ניתנה היום, כ"ח ניסן תשפ"ג, 19 אפריל 2023, בנוכחות הצדדים.
