תת"ע 1948/08/17 – מדינת ישראל נגד אברהים חליל מוסטפה
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
תת"ע 1948-08-17 מדינת ישראל נ' מוסטפה
|
14 מאי 2020 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד שלומי עזרא
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 אברהים חליל מוסטפה באמצעות עו"ד שאדי עזאם
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו, באישומים שאוחדו כלדלהן:
בתיק שלפני הורשע בעבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע וחלפו למעלה משנתיים מיום פקיעתו, ונהיגה ללא ביטוח.
על פי עובדות כתב האישום, ביום 15.7.17, סמוך לשעה 20:30, נהג הנאשם ברכב תפעולי, כשרישיון הנהיגה פקע וחלפו למעלה משנתיים, וללא תעודת ביטוח תקפה.
בתיק 9160-10-17 הורשע בנהיגה כשרישיון הנהיגה פקע וחלפו למעלה משנתיים מיום פקיעתו, ובנהיגה ללא תעודת ביטוח תקפה. זאת, לאחר שנהג ביום 27.9.17, ברכב פרטי, מסוג "אופל", מ.ר. 05019810 בשפרעם, כשרישיון הנהיגה פקע וללא תעודת ביטוח תקפה.
2
2. ב"כ המאשימה עתר לעונש מאסר, בדרך של עבודות שירות, פסילה, בת שנתיים, לכל הפחות, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי וקנס. צוין שהנאשם צרף שני תיקים כשרישיונו פקע בשנת 1993, ומכאן שרישיונו לא חודש משך 24 שנה. נטען שמי שרישיונו פקע משך תקופה ארוכה הוא בגדר בלתי מורשה, ומתחם הענישה כולל 15 ימי מאסר ופסילה שנעה מ-6 חודשים ועד 60 חודשים. צוין שהנאשם נוהג משנת 1988 ונעדר עבר תעבורתי.
3. ההגנה עתרה, מנגד, לאמץ את המלצת שירות המבחן להטלת צו מבחן, מאסר על תנאי, התחייבות וקנס. לעניין הפסילה הסנגור עתר לפסילה מינימלית. צוין שהנאשם נעדר עבר פלילי ותעבורתי. נטען שמדובר בנאשם נורמטיבי, אב לילד, מפרנס יחיד, שעשה טעות בשיקול הדעת, ותסקיר המבחן חיובי.
תסקיר המבחן
4. מתסקיר המבחן, מיום 16.1.20, עולה שהנאשם, בן 50, נשוי ואב לילד, עובד באופן רציף. ציין שרישיון נהיגתו לא חודש משנת 1990 בשל קנסות וחובות שצבר. הביע צער וחרטה על התנהלותו, ולדבריו למד את הלקח ממעשיו. צוין שהסבירות להישנות התנהגות דומה בעתיד, בינונית. הנאשם מביע מוטיבציה ונכונות לבחון דפוסי התנהגותו ואחריותו בביצוע העבירות. נוכח האמור הומלץ על הטלת צו מבחן, לשנה, במסגרתו ישולב בהליך טיפולי, שמיועד לנהגים, ולצדו מאסר מותנה משמעותי, התחייבות, וקנס.
חומרת העבירה והערך החברתי שנפגע
5. עבירה של נהיגה, כשרישיון הנהיגה פקע למעלה מעשור, על פי הפסיקה, דומה בחומרתה ובאופיה לעבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה מעולם, נוכח המסוכנות והסיכון הכרוכים בה. כשירותו של נהג לנהוג לאחר זמן כה רב מוטלת בספק (ראה תת"ע (ת"א) 908-05-11 מדינת ישראל נ' רג'ואן, (מיום 23.1.12), פל' (רמ') 165/07 מדינת ישראל נ' סולטן (מיום 9.7.09)).
נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע משך זמן כה רב, כשהיא אינה מבוטחת, יש בה משום פגיעה באינטרס החברתי, שכן האחריות לפיצוי בגין נזקי תאונת דרכים ובכלל זה הפיצוי בגין נזקי גוף, יכול שהסתכם בסכומים גבוהים מאוד, ויוטל על כתפי הציבור (ראו נב (ת"א) 3461-06-15 מדינת ישראל נ' דורון ארביב (18.10.15)).
מדיניות הענישה
3
6. בעפת (ב"ש) 3750-05-13 פאוזי אבו עראר נ' מדינת ישראל (24.6.13) - המערער הורשע בנהיגה כשרישיון הנהיגה פקע בשנת 99'. בעברו 6 הרשעות בעבירה דומה, הסדיר את רישיון הנהיגה ותסקיר המבחן היה חיובי. הושתו עליו 9 חודשי פסילת רישיון נהיגה, פסילה על תנאי, קנס, מאסר מותנה וצו של"צ. ערעור על העונש נדחה.
7. בתת"ע 7257-02-17 מדינת ישראל נ' אמיתי עמוס, בפקיעה של כעשור, בשני אירועים שונים, בפער של כחודש וחצי ביניהם, ללא פוליסת ביטוח תקפה, ציין בית המשפט, בהתייחסו למתחם הענישה בעבירה של פקיעה לתקופה ארוכה, שזו כוללת פסילה בפועל שבין 3 חודשים ל-24 חודשים, מלווה ברכיבי ענישה נוספים, ולעיתים אף ברכיב של מאסר על תנאי ועד מאסר אף לתקופה קצרה שיכול וירוצה בעבודות שירות. בשים לב לכך שהנאשם עושה מאמצים גדולים לשקם את חייו, הושתו עליו קנס בסך 800 ₪, פסילה ל - 9 חודשים, פסילה על תנאי של 8 חודשים למשך 3 שנים ומאסר מותנה של 5 חודשים למשך 3 שנים.
8. בעפ"ת 38367-02-12(ב"ש) בפקיעת רישיון זה 21 שנים, כשהעבר התעבורתי מכביד, וכולל נשיאת מאסר בגין נהיגה בפסילה, והוגשו 4 תסקירים שהמליצו על צו של"צ, בית המשפט המחוזי מצא לחרוג ממתחם הענישה, בנסיבות של שיקום מוצלח, בוטל רכיב המאסר, והוטל צו של"צ, בהיקף 300 שעות, פסילה בת שנתיים וצו מבחן לשנה.
9. בתת"ע (פ"ת) 1752-04-14 מדינת ישראל נ' גרמה, (12.3.15), בנהיגה בפקיעה זה 24 שנה, וללא ביטוח, לחובת הנאשם לא נרשמו עבירות תעבורה נוספות משנת 2009, מצבו הבריאותי הקשה, וממועד פקיעת הרישיון בצע 4 עבירות תעבורה, הוטלו עליו 10 חודשי מאסר על תנאי, 12 חודשי פסילה בפועל, 12 חודשי פסילה על תנאי וקנס בסך 1500 ₪.
10. מתחם הענישה בעבירה של פקיעה לתקופה ארוכה , כולל פסילה בפועל שבין 3 חודשים ל-24 חודשים, מאסר מותנה ועד מאסר, שיכול ויהא על דרך של עבודות שירות, או צו של"צ, מלווה ברכיבי ענישה נוספים. והכל תלוי בנסיבות העבירה, מידת הישנותה, ועברו התעבורתי של הנאשם. בהתקיימם של סיכויי שיקום, הפסילה יכולה לנוע בין 9 חודשים ל-12 חודשים, כשלצידה רכיבי ענישה נוספים, ולעיתים אף צו של"צ וצו מבחן.
העונש הראוי לנאשם
11. בענייננו, מדובר בשני ארועים שונים, בהפרש של כחודשיים, בהם נהג הנאשם כשרישיונו פקע זה למעלה מ-20 שנה, וללא תעודת ביטוח תקפה.
12. על פי התביעה, הנאשם נוהג משנת 1998, ונעדר עבר תעבורתי.
4
13. מתסקיר המבחן עולה שהנאשם, בן 50, נשוי ואב לילד, עובד באופן רציף, ורישיונו לא חודש, לדבריו, עקב קנסות וחובות שצבר. הנאשם הביע חרטה על התנהלותו, וצוין שהסבירות להישנות התנהגות דומה בעתיד בינונית. הנאשם מביע מוטיבציה לבחון את דפוסי התנהגותו בכביש, ועל רקע האמור הומלץ על הטלת צו מבחן, לשנה, במסגרתו ישולב בהליך טיפולי ייעודי, ולצדו מאסר מותנה משמעותי, התחייבות, וקנס.
14. ממכלול הנתונים שנפרש לפני התרשמתי שאמנם הנאשם הורשע בשני אישומים של נהיגה, כשרישיון הנהיגה פקע למעלה מ-20 שנה, אולם, מנגד, הנאשם נעדר עבר תעבורתי, הביע חרטה על מעשיו, מכיר בצורך לשנות את דפוסי התנהגותו, ומנהל אורח חיים נורמטיבי. בנסיבות אלה אני סבורה שיש לתת לנאשם הזדמנות לשנות את אורחותיו בכביש, ולמצות את ההליך הטיפולי במסגרת שירות המבחן, ובפיקוחו. השבת הנאשם למסלול חיים נורמטיבי ותקין הוא אינטרס ציבורי מובהק, ושליחתו למאסר, אף בדרך של עבודות שירות, תגדע אפשרות לשיקומו כעת.
15. נוכח האמור, על הנאשם יוטל צו מבחן לשנה, שיבטיח מעקב אחר שיקומו, במסגרתו ישולב בהליך טיפולי ייעודי לנהגים, להפחתת אפשרות להישנות העבירות. לצד אלה יושתו על הנאשם פסילה, בת 9 חודשים, קנס, וענישה צופה פני עתיד, מאסר מותנה, פסילה על תנאי, והתחייבות, שיהא בהם כדי להרתיעו מלשוב ולבצע עבירות דומות או עבירות שרף חומרתן זהה.
16. על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. חודשיים מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים. לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירות של נהיגה בזמן פסילה ונהיגה ללא רישיון נהיגה.
2. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 9 חודשים. מניין הפסילה יחל מהיום והפסילה בתיק זה תהא במצטבר לכל פסילה אחרת אותה מרצה הנאשם.
3.
אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 6 חודשים, וזאת על
תנאי למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה
או בתוספת השניה ל
4. צו מבחן לתקופה של שנה.
5
הנאשם מוזהר שעליו להישמע להוראות קצין המבחן.
5. הנאשם יחתום על התחייבות כספית על סך 1,500 ₪ להמנע מלבצע עבירות בהן הורשע בתיק זה, וזאת למשך שנתיים מהיום.
הנאשם יחתום על ההתחייבות בתוך עשרה ימים, ואם לא יעשה כן ייאסר למשך שבעה ימים.
6. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,200 ₪.
הקנס ישולם ב-5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מיום 1.7.20 מוסבר לנאשם כי היה ותשלום אחד לא יפרע במועדו, תעמוד כל יתרת הקנס לפירעון מיידי.
על הנאשם לפנות לדואר לשם תשלום הקנס עם הצגת תעודת זהות.
העתק מגזר הדין יועבר לשירות המבחן.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתנה היום, כ' אייר תש"פ, 14 מאי 2020, במעמד הצדדים.
