תת"ע 17233/11/16 – מדינת ישראל נגד עלי זערורה
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
תת"ע 17233-11-16 מדינת ישראל נ' זערורה
|
16 ספטמבר 2018 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד יאנה רודמיסקי
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 עלי זערורה
|
|
|
באמצעות עו"ד מחמוד ח'לאילה |
הנאשמים |
גזר דין |
הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה (מעולם לא הוצא), ונהיגה ברכב ללא ביטוח.
בהתאם לעובדות כתב האישום, ביום 11.11.16, בסמוך לשעה 23:15, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "טויוטה", מ.ר. 3115156, כשמעולם לא הורשה לנהיגה וללא תעודת ביטוח תקפה.
ב"כ המאשימה עתר לעונש מאסר בפועל, מאסר על תנאי, פסילה בפועל, פסילה על תנאי, וקנס. לשיטתו, מתחם העונש ההולם בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, נע בין 15 ימי מאסר בפועל עד ל - 18 חודשים ופסילה בפועל מ 6 חודשים עד 60 חודשים.
ההגנה עתרה להסתק בתקופה בה נפסל הנאשם עד תום ההליכים, החל מיום 19.12.16, לתקופה 6 חודשים, והותירה את הקנס לשיקול דעת בית המשפט. הוטעם כי עסקינן בעבירה ראשונה מסוגה, הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה, הסיר את המחדל והוציא רישיון וכי מדובר במי שרישיונו משמש לפרנסתו.
2
חומרת העבירה, הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בו
עבירת נהיגת רכב בידי מי שאינו מורשה, מהווה פגיעה בערכים החברתיים של בטחון הציבור, החובה לציית לחוק ובאינטרס הציבורי המחייב הרשאה לנהיגה ברכב, לאחר שנבחנים כישוריו והתאמתו של הנהג בידי הגורמים המוסמכים לכך.
בתי המשפט מתייחסים בחומרה לעבירה של נהיגת בלתי מורשה, לגבי מי שלא הוציא מעולם רישיון נהיגה.
ברע"פ 2666/12 עטאללה נ' מדינת ישראל (23.4.2012) ציין בית המשפט כי:
"נהיגה בלי רישיון משמעה הסטטוטורי נהיגה ללא כישורי נהיגה, וממילא סיכון הזולת. ומעבר לכך נאמר לא אחת, כי משמעות נהיגה כזאת, בהיעדר ביטוח, היא גם הטלת פיצוי הנפגעים על הציבור"
ברע"פ 3149/11 בראנסי ראסם נ' מדינת ישראל כינה בית המשפט נהיגתו של נהג בלתי מורשה כ"איום נע" על הכביש בציינו כי יש להטיל ענישה ממשית אשר תהווה הרתעה ותמנע עבריינים פוטנציאליים לנהוג ללא רישיון.
בעפ"ת 37090-05-10 אימן עודה נ' מדינת ישראל, בהתייחסו לחומרת העבירה והסיכון הטמון בה, קבע בית המשפט:
"אין להקל ראש בסיכון הנובע מהעבירה של נהיגה ללא רשיון. אדם הנוהג מבלי שיש בידיו רישיון נהיגה כלל, לעתים רבות אינו בקיא בחוקי התנועה ובאופן הפעלת הרכב. בכל אלה יש כדי להוות סיכון ממשי ומיידי לכלל הציבור בכביש - נהגים אחרים, הולכי רגל ואף המערער עצמו"
מדיניות הענישה
בעפ"ת (י-ם) 52021-04-13 מדינת ישראל נ' עבאסי (11.6.13), בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, בפעם הראשונה, כשמדובר בצעיר בן 21, אימץ בית המשפט המחוזי את גזר דינו של בית משפט קמא, אשר קבע כי מתחם הענישה במקרים אלה נע בין מאסר מותנה למאסר ימים, אך נקבע כי בנסיבות התיק אין מקום לשלוח את הנאשם מאחורי סורג ובריח. כב' השופט א' כהן הותיר את המאסר המותנה שנקבע ל - 3 חודשים, למשך שנתיים, ופסילה על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים, אולם האריך את תקופת הפסילה ל - 12 חודשים, קבע כי אין לאפשר למשיב לגשת למבחנים הקשורים ברישיון הנהיגה בתקופה זו והעמיד את הקנס על סך 3,000 ש"ח.
3
בעפ"ת (ים) 22853-06-12מדינת ישראל נ' בנימיני (מיום 4/9/12), בנהיגה ללא רישיון נהיגה על קטנוע, אימץ בית המשפט את עמדת בית משפט קמא, אשר קבע כי יש להקל עם הנאשם לאחר שהוציא רישיון נהיגה, ולא השית עליו מאסר. יתר רכיבי גזר הדין, פסילה ופסילה על תנאי נותרו על כנם כשתקופת הפסילה שנקבעה ל - 89 יום הוארכה ב - 90 יום נוספים.
בתת"ע (ים) 18780/08 מדינת ישראל נ' ברטלט (מיום 1/7/10), נהיגה ללא רישיון נהיגה בפעם הראשונה, כשהנאשם ללא הרשעות קודמות, נגזרו עליו פסילה לתקופה של 3 חודשים, פסילה על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים, קנס בסך 1,200 ₪, מאסר על תנאי של חודש למשך 3 שנים ואיסור שימוש ברכב לחודשיים. צוין כי במהלך תקופת הפסילה, משרד הרישוי יאפשר לנאשם להשלים שעורי נהיגה ואף לגשת למבחנים.
בתעא (י-ם) 9288-07-16 מדינת ישראל נ' חיים אברהם דרי (26.1.17) - הנאשם הורשע בעבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה תקף וללא ביטוח. הנאשם ללא עבר תעבורתי או פלילי ואוחז ברישיון נהיגה תקף. בגזר הדין ציינה כב' השופטת ש' זוכוביצקי-אורי כי מתחם הענישה בעבירות בהן הודה והורשע הנאשם נע בין מאסר מותנה למאסר בפועל של מספר חודשים, תלוי בסוגיית הסדרת הרשיון ובעברו הפלילי והתעבורתי של הנאשם ודנה את הנאשם לקנס בסך 750 ₪, פסילה של 4 חודשים על תנאי למשך 3 שנים, מאסר מותנה של חודשיים למשך שנתיים, וביצוע צו של"צ בהיקף של 150 שעות.
בתת"ע 4354-06-14 מדינת ישראל נ' אבו קטיש - הנאשם הורשע בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה ונדון למאסר של 5 ימים ומאסר על תנאי של חודש. כב' השופט א' טננבוים ציין כי מתחם הענישה נע בין מאסר קצר של ימים למאסר ארוך יותר שיכול להיות בעבודות שירות הכל בהתאם להקשר ולנסיבות ודן את הנאשם כאמור לאחר שהנאשם הסיר את המחדל והוציא רישיון נהיגה.
תת"ע 8390-06-16 מדינת ישראל נ' מאריו עבדו (3.1.17), הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירה של נהיגה על קטנוע, ללא רישיון נהיגה מעולם, וללא תעודת ביטוח תקפה. הנאשם נעדר עבר תעבורתי ופלילי ומדובר בעבירה ראשונה של נאשם צעיר. מותב זה דן אותו לקנס בסך 1,500 ₪, פסילה לתקופה של 5 חודשים, מאסר על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים ופסילה של 6 חודשים למשך 3 שנים.
תת"ע 5876-06-16 מדינת ישראל נ' עלא סמד (8.3.17) - הנאשם הורשע, בהתאם להודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה מעולם וללא תעודת ביטוח תקפה. הנאשם, נעדר עבר תעבורתי ופלילי. מותב זה דן גזר עליו 3 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, פסילה לתקופה של 11 חודשים, פסילה על תנאי של 10 חודשים למשך שנתיים, קנס בסך 1,000 ש"ח והתחייבות כספית על סך 3,000 ₪ למשך שנתיים.
4
עיון בפסיקה, בנסיבות דומות, מלמד על מתחם ענישה הכולל, בעבירה ראשונה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, לעיתים, הטלת מאסר בפועל, למספר ימים, ובמקרים אחרים הסתפקות בהטלת מאסר מותנה, פסילה, פסילה על תנאי וקנס.
קביעת העונש הראוי לנאשם
הענישה היא לעולם אינדיווידואלית, ועל בית המשפט לבחון, לצד מתחם הענישה המקובל, את המקרה הפרטי שבפניו ולשקול מהו העונש המתאים בהתאם לנסיבותיו האישיות של הנאשם.
עברו התעבורתי של הנאשם, הנוהג משנת 2018, נקי לחלוטין, וזוהי לו עבירה ראשונה מסוגה.
לאחר ששמעתי את ב"כ הצדדים וטיעוניהם, שקלתי את האינטרס הציבורי, עיינתי בפסיקה, נתתי דעתי לכך שמדובר בעבירה חמורה אך עם זאת מדובר בעבירה ראשונה מסוגה, וללא עבר תעבורתי נוסף, כאשר הנאשם הסיר את המחדל והוציא רישיון נהיגה, מצאתי כי בנסיבות אלה אין מקום למצות עמו את הדין.
אשר על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. אני דנה את הנאשם ל - 3 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה ללא רשיון נהיגה.
2. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה וזאת לתקופה של 6 חודשים, בניכוי תקופת הפסילה שריצה במסגרת הפסילה עד תום ההליכים, החל מיום 19.12.16. הפסילה הסתיימה.
3.
אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 6 חודשים, וזאת על
תנאי למשך 3 שנים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת
הראשונה או בתוספת השניה ל
4. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,500 ש"ח . הקנס ישולם תוך 90 יום.
על הנאשם לפנות בשעות הקבלה למזכירות לשם קבלת שוברי התשלום.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
5
ניתן היום, ז' תשרי תשע"ט, 16 ספטמבר 2018, במעמד הנוכחים
