תת"ע 12362/05/21 – מדינת ישראל נגד מחמוד שעבאן
תת"ע 12362-05-21 מדינת ישראל נ' שעבאן
|
12 יולי 2022 |
1
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד מראם עואד שמשום |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 מחמוד שעבאן באמצעות עו"ד סלים אבו חרפה |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, בהתבסס על הודאתו, בעבירה של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע ועברו למעלה משנתיים מיום פקיעתו, כשרישיון הנהיגה פקע ביום 27.9.11.
2. כעולה מכתב האישום, ביום 25.5.21, סמוך לשעה 23:40, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "קיה", מ.ר. 08672038, כשתוקף רישיון הנהיגה שלו פקע, וחלפו למעלה משנתיים מיום פקיעתו (פקיעה מיום 27.9.11).
3. המדינה עתרה לרף הבינוני של המתחם, שכולל, לשיטתה, רכיב של מאסר, שבין מאסר מותנה ועד ל-18 חודשי מאסר בפועל, ופסילה, שנעה בין 3 חודשים ל-3 שנים, לצד מאסר מותנה, התחייבות וקנס. לטענת המדינה הנאשם הודה והורשע בביצוע עבירה של פקיעת רישיון של כעשור, ויש לראותו כמי שנהג בהיותו בלתי מורשה. צוין שהנאשם לא חידש את רישיונו, ועל אף זאת המשיך לנהוג, ולצבור עבירות נוספות. הנאשם הוציא רישיון נהיגה בשנת 2005, ומאז צבר לחובתו 9 הרשעות קודמות, בהן פקיעה, משנת 2019, כך שאין מדובר בעבירה ראשונה מסוגה. צוין שהמחדל לא הוסר ואם יטען הסנגור שהנאשם הסיר את המחדל, במהלך ההליך, הרי שיש לדחות טענה זו. המדינה הפנתה לפסיקה תומכת.
טיעוני ההגנה בתיק זה לא הוגשו עד היום. יצוין שבהתאם להחלטתי, בדיון, מיום 11.1.22, ניתנה לסנגור הזדמנות להגיש טיעוניו לעונש בתוך 10 ימים, אולם אלה לא הוגשו על אף שחלף המועד.
בדיון, ביום 1.2.22, נוכח אי התייצבותו של הנאשם, בפעם הרביעית, לדיון, הושתו על הנאשם הוצאות משפט בסך 1,200 ₪. בדיון, ביום 29.5.22 שוב לא התייצב הנאשם וסנגורו ביקש לדחות את הטיעונים לעונש.
במסגרת החלטתי, מיום 30.5.22, נוכח בקשת הסנגור להגשת טיעוני ההגנה בתוך 15 יום, ניתנה לסנגור הזדמנות נוספת להגשת הטיעונים בתוך 15 יום. עם זאת, צוין שככל שאלה לא יוגשו במועד, יינתן גזר הדין על בסיס החומר שקיים לפני.
2
ביום 21.6.22, משטיעוני ההגנה לא הוגשו, הוריתי בהחלטה, שבהעדרם ינתן גזר הדין על בסיס החומר שמונח לפני.
מכאן גזר הדין, על בסיס החומר שמונח לפני.
קביעת מתחם הענישה
4. נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע כעשור היא עבירה חמורה שמשקפת לצד זלזול בחוק, אף סכנה ממשית לשלום הציבור. ראו דברי כב' השופט מרדכי כדורי בתתע (י-ם) 4310-07-10 מדינת ישראל נ' פריג' אבו עצא (להלן - עניין פריג'):
"עבירה של נהיגה לאחר שתוקף רישיון הנהיגה פקע, כשהיא לעצמה, אינה בעלת חומרה יתרה. כך, כאשר רישיון הנהיגה פקע בפרק זמן של עד 6 חודשים קודם לאירוע העבירה הינה מסוג ברירת משפט בלבד, בה הנהג אינו נדרש להתייצב בביהמ"ש. ברם, ככל שמתארך משך הזמן שחלף מאז פקיעת הרישיון ועד למועד הנהיגה הולך ומטשטש ההבדל בין נהיגה בזמן פקיעה לבין נהיגה בהעדר רישיון נהיגה" (הדגשה שלי - א.ט.ג.).
כן ראו דבריו של כב' השופט א' האוזרמן בנב (ת"א) 3461-06-15 מדינת ישראל נ' דורון ארביב (18.10.15):
"נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע כ-12 שנה, כאשר הנהיגה אינה מבוטחת מעידה על זלזול חמור בחוק וכן פוגעת בחברה כולה, שכן האחריות לפיצוי בגין נזקי תאונת דרכים ובכלל זה הפיצוי בגין נזקי גוף, שיכול להסתכם בסכומים גבוהים מאד, מוטלת בסופו של דבר על כתפי הציבור."
מדיניות הענישה
5. בעפ"ת 38367-02-12(ב"ש) קבעה כבוד השופטת ט' חיימוביץ מתחם ענישה בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף: "מתחם הענישה ההולם לעבירה זו, בכל הנוגע לעונש המאסר, נע בין מאסר מותנה בנסיבות קלות, עד מאסר בפועל בן שנה, כאשר עסקינן ברצידיביסט". הנאשם שם נהג ללא רישיון נהיגה שפקע תקופה של 21 שנים, עברו התעבורתי היה מכביד, וכלל נשיאת מאסר בגין נהיגה בפסילה. הוגשו בעניינו ארבעה תסקירים שהמליצו על צו של"צ. בית המשפט המחוזי מצא לחרוג ממתחם הענישה ולא להטיל מאסר בפועל, בנסיבות מיוחדות של שיקום מוצלח, הטיל של"צ בהיקף 300 שעות, פסילה בת 24 חודשים והעמיד את המערער בפיקוח שירות המבחן למשך שנה.
3
6. בעפ"ת 11890-05-14 סולומון בליה נ' מדינת ישראל (7.9.14), בפקיעת רישיון זה עשור, ביטלה כב' השופטת נ' אהד מאסר בן חודשיים, שהטיל בית משפט קמא, והותירה את רכיבי הענישה האחרים על כנם, מאסר מותנה בן 9 חודשים למשך 3 שנים, פסילה בת 24 חודשים, ופסילה על תנאי של 6 חודשים למשך 3 שנים. בית המשפט ציין שבנהיגה ללא רישיון נהיגה תקף, ללא עבירה נלוות, העונש הראוי הוא פסילה בפועל בלבד, והתקופה הראויה היא בין 3 ל-9 חודשי פסילה. משך התקופה תקבע על פי עבר תעבורתי ומשך התקופה בה לנאשם לא היה רישיון נהיגה תקף.
7. ברע"פ 1973/13 אסד חסן נ' מ.י., אישר כב' השופט א' שוהם עונש מאסר של 45 ימים אשר הוטל בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף שפקע במשך כ-10 שנים, כשבעברו 14 הרשעות קודמות, ביניהן דומות, בציינו:
" ... בנסיבות העניין, אין מנוס מהטלת עונש מאסר לריצוי בפועל, זאת, בעיקר לשם הרתעת המבקש, אשר לחובתו עבר תעבורתי לא מבוטל, ונהיגה חוזרת ונשנית, במשך שנים רבות, ללא רישיון, אשר תוקפו פג בשנת 2001. בנסיבות המקרה שלפניי, אין מדובר, לטעמי, בעונש החורג באופן קיצוני מרף הענישה הראוי בעבירות דומות".
כן הוטלו על המבקש קנס בסך 1,500 ₪, פסילה לשנה, פסילה על תנאי, ומאסר על תנאי. בר"ע שהוגשה נדחתה.
8. בעפ"ת 10343-09-10 אבו נ' מדינת ישראל (13.10.10), בפקיעת רישיון למעלה מעשור, כשבחלק מהתקופה הנאשם היה פסול בשל עבירה של גרם מוות ברשלנות, נדחתה בקשת רשות להארכת מועד לערער על גזר דינו של בית משפט קמא שדן את הנאשם לקנס בסך 1,000 ₪, שנתיים פסילה, ומאסר מותנה של 3 חודשים במשך שנתיים.
9. בתת"ע 7257-02-17 מדינת ישראל נ' אמיתי עמוס, בפקיעה של כעשור, בשני אירועים שונים, בפער של כחודש וחצי ביניהם, ללא פוליסת ביטוח תקפה, ציין בית המשפט, בהתייחסו למתחם הענישה בעבירה של פקיעה לתקופה ארוכה, שזו כוללת פסילה בפועל של 3 חודשים ועד 24 חודשים מלווה ברכיבי ענישה נוספים ולעיתים אף ברכיב של מאסר על תנאי ועד מאסר אף לתקופה קצרה שיכול וירוצה בעבודות שירות. בשים לב לכך שהנאשם עושה מאמצים גדולים לשקם את חייו, הושתו עליו קנס בסך 800 ₪, פסילה ל - 9 חודשים, פסילה על תנאי של 8 חודשים למשך 3 שנים ומאסר מותנה של 5 חודשים למשך 3 שנים.
10. מתחם הענישה בעבירה של פקיעה לתקופה של למעלה מעשור, כולל פסילה בפועל של 3 חודשים ועד 24 חודשים, מאסר מותנה ועד מאסר אף לתקופה קצרה, שיכול ויהא על דרך של עבודות שירות, או צו של"צ, מלווה ברכיבי ענישה נוספים. והכל תלוי בנסיבות העבירה, מידת הישנותה, ועברו התעבורתי של הנאשם.
קביעת העונש ההולם
11. במקרה שלפני הנאשם נהג באירוע כשרישיונו פקע זה 9 שנים ו-8 חודשים. הפסיקה עמדה על כך שנהיגה בפקיעת רישיון ארוכה כמוה כנהיגה על ידי בלתי מורשה לנהיגה כלל. עם זאת המסוכנות שניבטת מעבירה זו שונה מעבירה של נהיגה כשהנהג הוא בלתי מורשה לנהיגה במקור.
4
12. מגיליון ההרשעות שהגישה המאשימה עולה שהנאשם נוהג משנת 2005, ולחובתו 9 הרשעות קודמות, בהן 3 הרשעות דומות.
בתיק שמספרו 1488-04-19, מיום 30.10.19, נגזרו עליו מאסר מותנה, בן חודשיים, פסילה לתקופה של 8 חודשים, תוך הפעלת פסילה מותנית, בת 3 חודשים, חודש במצטבר, וחודשיים בחופף, ובסה"כ 9 חודשים, פסילה מותנית, בת 3 חודשים, למשך 3 שנים, וקנס.
שתי הרשעות דומות נוספות הן משנת 2017.
לחובת הנאשם מגוון עבירות נוספות, בהן נהיגה שלא בימין הקיצוני של הכביש (משנת 2019), הסעת ילד בגיל 3-8, מושב אחורי, ללא מגביה (משנת 2019), מהירות (משנת 2018), ועוד עבירות ישנות יותר.
למעשה, האירוע שלפני, מיום 25.5.21, זהו האירוע הרביעי בו נהג הנאשם כשרישיונו פקע.
13. עם זאת, יש להתחשב בכך שהנאשם שלפני הודה בעבירה וחסך מזמנו של בית המשפט.
יוער שבמסגרת ההליך ניתנו לב"כ הנאשם מספר הזדמנויות להגיש טיעוניו לעונש, לאחר שזה עתר להגשתם לאחר הסרת המחדל. טיעוני ההגנה לא הוגשו עד היום.
בנסיבות אלה לא ידוע האם המחדל תוקן והאם הסיכוי להישנות העבירה פחת. כך גם לא הונחה לפני כל אסמכתא לסיבה בעטיה לא חודש רישיונו של הנאשם שנים ארוכות.
14. בשקלול הנתונים שלפני, אני סבורה שאין זה המקרה להשית על הנאשם רכיב של מאסר, אף לא בעבודות שירות.
רף החומרה של עבירה של פקיעת רישיון נהיגה של כמעט כעשור, גבוה. העבירה בוצעה בעת שמאסר מותנה, בן חודשיים, ופסילה מותנית, בת 3 חודשים, מרחפים מעל ראשו של הנאשם, ולאחר שהנאשם נפסל לתקופה של 9 חודשים, נוכח ביצוע עבירה דומה. בעברו של הנאשם 3 הרשעות דומות, ובעונשים שהוטלו עליו לא היה די כדי הרתיעו מלשוב ולבצע עבירה דומה.
לצד אלה מצאתי לנכון להתחשב בכך שלעבירה שלפני לא נלוותה עבירה חמורה נוספת, כגון, בריונות בכביש או נהיגה בשכרות וכדו', הנאשם הודה וחסך מזמנו של בית המשפט, ואין מדובר בנהיגה של מי שאינו מורשה לנהיגה ואינו מיומן כלל לנהיגה. כך גם שתיים מהעבירות הדומות הן משנת 2017, וחלף זמן מאז ביצוען.
אני ערה לקיומם של עונשי המאסר המותנה והפסילה המותנית, אולם המאשימה לא עתרה להפעילם, ובמכלול הנסיבות שלפני אף לא מצאתי שיש מקום להפעלתם בגזר הדין.
עם זאת, מאחר שמדובר באירוע רביעי של נהיגה בפקיעה, שמעיד על הישנות העבירה, ולא הוכח לפני שהנאשם תיקן את המחדל, תהא לכך נפקות באורך הפסילה שתיגזר, ועל הנאשם תושת פסילה בת 24 חודשים, שתרחיקו לתקופה משמעותית מהכביש ותשגר עבורו מסר הרתעתי לבל ישוב ויבצע עבירה דומה. לצד הפסילה תושת על הנאשם ענישה צופה פני עתיד, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, וקנס. בכל אלה אני סבורה יינתן מענה הולם לעקרון ההלימה בענישה.
15. לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
5
1. אני דנה את הנאשם ל-4 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים, לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה.
2. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 24 חודשים, בניכוי הפסילה עד תום ההליכים, החל מיום 28.6.21.
הפסילה ממשיכה.
3. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים, וזאת על תנאי, למשך שלוש שנים, לבל יעבור עבירה בה הורשע, או עבירה המנויה בתוספת הראשונה או בתוספת השנייה לפקודת התעבורה.
4. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,500 ₪.
הקנס ישולם בתשלום אחד תוך 90 יום.
ניתן לשלם את הקנס באחת מהדרכים הבאות: בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il, (ניתן לשלם בפריסה של עד 18 תשלומים בהסדר קרדיט), או חפש בגוגל "תשלום גביית קנסות". במוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000, או במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
על הנאשם לפנות לדואר לשם תשלום הקנס עם הצגת תעודת זהות.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתנה היום, י"ג תמוז תשפ"ב, 12 יולי 2022, במעמד הצדדים.
