תת"ע 12220/11/15 – מדינת ישראל נגד איהאב ערגאן
בית משפט השלום לתעבורה בירושלים |
|
תתע"א 12220-11-15 מדינת ישראל נ' ערגאן איהאב
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת שרית זוכוביצקי-אורי
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
איהאב ערגאן
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
העבירה והעבר
הנאשם הודה והורשע בעבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה שעה שלא הוציא רישיון נהיגה מעולם ובנהיגה ברכב ללא פוליסת ביטוח בת תוקף.
לנאשם 5 הרשעות תעבורה. לנאשם 3 הרשעות בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה . אחת מבין העבירות בוצעה אגב ביצוע עבירות פליליות נוספות ברכב ומופיע בגיליון ההרשעות הפלילי בגינן הושת על הנאשם מאסר בפועל למשך 8 חודשים ומאסר על תנאי לתקופה של 7 חודשים על עבירות רכוש שאינן מסוג פשע בלבד.
2
טיעונים לעונש
המאשימה מבקשת להשית על הנאשם מאסר בפועל, מאסר על תנאי, פסילה ארוכה שלא תפחת משנתיים נוכח העובדה שמדובר בעבירה חוזרת שבוצעה בתוך שנתיים, פסילה על תנאי וקנס.
לטענתה מדובר בעבירה חמורה שהנאשם חוזר ומבצע אותה ובכך מסכן את עצמו ואת יתר משתמשי הדרך.
ב"כ הנאשם ביקש למקם את הנאשם ברף הנמוך של מתחם הענישה ולהטיל עליו מאסר על תנאי שכן אין לחובת הנאשם מאסר על תנאי בר הפעלה ובהתחשב בכך שעל הנאשם לא הוטל מאסר או מאסר על תנאי בגין עבירה דומה.
לטענתו ההרשעה בעבירה של נהיגה ללא רישיון בה הורשע במסגרת ההליך הפלילי מהווה מרכיב קטן מבין יתר העבירות בגינן הושת על הנאשם מאסר ומאסר על תנאי.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות
הממונה על עבודות השירות מצא את הנאשם מתאים לריצוי מאסר בעבירות שירות .
חומרת העבירה ומתחם הענישה
מי שנוהג ללא רישיון נהיגה מעולם הוגדר על ידי בית המשפט העליון כ"איום נע" היות ובנהיגתו הוא מהווה סכנה ממשית ומוחשית לעוברי הדרך שכן לא הוכשר ולא הוסמך לנהיגה מעולם ונוהג בכלי תחבורה שעלול ברגע להפוך לכלי משחית כנגד כל הסובבים אותו (רע"פ 3149/11 רסאם נ' מדינת ישראל, לא פורסם (מיום 15.5.11).
מי שנוהג כך מספר פעמים ואף נעדר ביטוח חובה לנהיגתו מעיד על עצמו כמי שמורא הדין אינו עליו.
מתחם הענישה לנוהגים ללא רישיון נהיגה, נע בין מאסר על תנאי למאסר בפועל למשך שבועות או חודשים ספורים, תלוי בתדירות ביצוע העבירה, בעברו, בהסרת המחדל והוצאת רישיון ובנסיבות אישיות של הנאשם.
3
בעפ"ת (ב"ש) 22585-11-12 מדינת ישראל נ' אשורוב, לא פורסם (מיום 3.12.12), נדון ערעורו של נאשם ללא עבר תעבורתי שהורשע בעבירה של נהיגה ללא רשיון מעולם וללא ביטוח ל- 15 ימי מאסר בפועל, שמונה חודשי פסילה, קנס ופסילה על תנאי. ערעור הנאשם התקבל ורכיב המאסר בפועל בוטל.
כב' השופטת חיימוביץ קבעה כי מתחם הענישה בגין עבירות של נהיגה ללא רשיון אינו מתחיל במאסר בפועל אלא במאסר מותנה והכל תלוי בנסיבות המקרה וכדבריה:
"לטעמי, גם על פי הפסיקה המקובלת בה עיינתי, מתחם העונש ההולם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה , אינו מתחיל במאסר בפועל, אלא הוא נע בין מאסר מותנה לבין מאסר בפועל למשך מספר חודשים ואף שנה, בהתאם לנסיבות העבירה.
נסיבות אלה, דהיינו, העדר עבר תעבורתי, הודיה מהירה, ביחד עם נהיגה על רכב קל, מעמידות את העבירה ברף הנמוך של מתחם העונש ההולם. אילו הייתי מקבלת את גישת בית משפט קמא, הרי שמכן נסיבות העניין הן הקלות ביותר האפשריות. כאמור איני סבורה כך".
בעפ"ת (י-ם) 8013/13 מדינת ישראל נ' בנימיני לא פורסם (מיום 4.9.12), נדון ערעורו של נאשם בן 19 שנהג בקטנוע ללא רשיון מעולם והושתו עליו חודש מאסר על תנאי, פסילת רשיון למשך 89 יום ופסילה על תנאי וקנס בסך 1000 ₪. בית המשפט המחוזי קבל את ערעור המדינה על קולת העונש באופן חלקי והאריך את תקופת הפסילה ב- 90 יום נוספים.
בעפ"ת (י-ם) 37090-05-10 עודה נ' מדינת ישראל, לא פורסם (מיום 7.7.10) נדון מקרה חמור של ו של נאשם שהורשע 7 פעמים בנהיגה ללא רשיון מעולם וללא פוליסת ביטוח ובעבירה של שימוש ברשיון נהיגה במרמה, בעל הרשעות בעבירות דומות בגינן ריצה עונש מאסר ואף בעל עבר פלילי. הנאשם נדון ל- 18 חודשי מאסר בפועל ו- 9 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים. הערעור על חומרת העונש נדחה בשל הרצידיביזם המובהק של הנאשם.
בעפ"ת (י-ם) 3655-12-11 שאער נ' מדינת ישראל, לא פורסם (מיום 24.1.12) נדון ערעורו של נאשם שהודה בשתי עבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע לפני 8 שנים, והוטלו עליו 5 חודשי מאסר בפועל פסילת רשיון נהיגה למשך 6 חודשים, מאסר על תנאי למשך שנה ופסילה על תנאי. בית המשפט דחה את הערעור בשל עברו המכביד ביותר של הנאשם שהורשע ב- 19 עבירות של נהיגה כשרשיון הנהיגה אינו בתוקף, ובגין חלקן אף היה תלוי ועומד עונש מאסר על תנאי בר הפעלה שהופעל.
4
בת"ד (י-ם) 1242-03-12 מדינת ישראל נ' ויגדרוביץ, לא פורסם (מיום 9.9.13), נדון נאשם ללא עבר שנהג ללא רשיון מעולם וגרם לתאונת דרכים, שנסיבות חייו קשות, למאסר של חודש ימים בעבודות שירות, מאסר על תנאי של חודשיים לשלוש שנים ופסילה של 15 חודש.
בפל"א 2896-07-14 מדינת ישראל נ' גנאם, לא פורסם (מיום 28.7.14), נדון נאשם שהורשע על-פי הודאתו בעבירות של נהיגה ללא רישיון מעולם, ללא ביטוח ותוך שימוש בטלפון הנייד ללא דיבורית, כשבעברו פעמיים נהיגה ללא רשיון מעולם, לפי הסדר שגובש בין צדדים למאסר בפועל של 6 חודשים, מאסר על תנאי של 7 חודשים, פסילה בפועל ל- 18 חודשים, פסילה על תנאי של 12 חודשים למשך 3 שנים, התחייבות בסך 10,000 ₪.
בתתע"א (ב"ש) 3725-02-14 מדינת ישראל נ' סמאחה, לא פורסם (מיום 26.4.15) הורשע נאשם צעיר לאחר שהודה בעבירה של נהיגה ללא רשיון מעולם כשבעברו עבירה נוספת זהה מספר חודשים קודם לכן, ובנסיבות חיים קשות, לאור מבנה האישיות הייחודי של הנאשם כדברי בית המשפט, נגזר דינו לקולא - ל- 5 חודשי מאסר על תנאי, 24 חודשי פסילה, התחייבות כספית וקנס נמוך.
בפ"ל (י-ם) 2136-11-13 מדינת ישראל נ' עוויסאת, לא פורסם (מיום 5.2.15). נדון נאשם בן 20 בגין עבירת נהיגה ללא רשיון נהיגה כשבעברו כנער עבירה זהה ל- 30 ימי מאסר בפועל, פסילה ל- 11 חודשים ו- 4 חודשי מאסר על תנאי.
בתת"ע (פ"ת) 8467-03-11 מדינת ישראל נ' אבשייב, לא פורסם (מיום 3.9.12) נדון נאשם שהודה בעבירות של נהיגה ללא רשיון מעולם, כשרשיון הרכב פקע וללא ביטוח תקף, כשבעברו המכביד 4 עבירות תעבורה כשהוא ללא רשיון כאמור ועבר פלילי עשיר, הובאו בחשבון נסיבות חיים בעייתיות של הנאשם והטענה כי פתח בדף חדש בחייו, ולכן גזר דינו ל- 3 חודשי מאסר בעבודות שירות, 8 חודשי מאסר על תנאי, פסילה למשך 5 חודשים והפעלת פסילה על תנאי, פסילה על תנאי וקנס של 2500 ₪.
מהאמור עולה כי מתחם הענישה של נהיגה ללא רישיון נהיגה נע בין מאסר על תנאי בנסיבות מקלות, ללא עבר או נסיבות מיוחדות לבין מאסר בפועל בעבודות שירות עובר למאסר בפועל עד למעלה משנה בנסיבות חמורות של רצידיביזם קשה, פסילה ארוכה בפועל, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות כספית.
5
הענישה היא לעולם
אינדיווידואלית, ואף לאחר תיקון 113 ל
במקרה שבפני מצאתי למקם את הנאשם ברף הנמוך-בינוני של מתחם הענישה ולהשית עליו מאסר בעבודות שירות לצד ענישה מרתיעה של מאסר על תנאי.
עונשו של הנאשם במתחם הענישה נקבע בין היתר מכח עקרון ההדרגתיות בענישה ובשים לב לעונשים שהוטלו על הנאשם בעבר בגין עבירה זהה.
לקולא התחשבתי בכך שהנאשם הודה וחסך זמן שיפוטי יקר, את העבודה שאין לחובתו מאסר על תנאי בר הפעלה ואת העובדה שבגין הרשעות התעבורה לא נגזר על הנאשם מאסר או מאסר על תנאי.
לחומרה לקחתי בחשבון כי מדובר בעבירה חוזרת, את העובדה שהנאשם שב ונוהג על אף שלא הוכשר לנהיגה מעולם ואת העובדה שהנאשם לא הסיר את המחדל.
בקביעת תקופת הפסילה לקחתי בחשבון כי מדובר בעבירה חוזרת שבוצעה בתוך 5 שנים.
על יסוד טיעוני הצדדים והאמור לעיל, אני מטילה על הנאשם את העונשים הבאים:
1. מאסר למשך חודשיים אשר ירוצה בדרך של עבודות שירות בהתאם להמלצת הממונה.
על הנאשם להתייצב ביום 19.12.17 עד לשעה 08:00 בבוקר, בפני הממונה על עבודות שירות במפקדת מחוז דרום, יחידת עבודות שירות, ליד כלא באר שבע (קו אוטובוס 46 מתחנה מרכזית ב"ש), לצורך קליטה והצבה.
תשומת לב הנאשם שעליו לבצע כל העבודות המוטלות עליו במסגרת עבודות השירות עפ"י הנחיות שתינתנה לו מעת לעת ע"י הממונה במקום. כל הפרה של עבודות שירות תגרום להפסקה מיידית של עבודות השירות ולריצוי עונש מאסר בפועל.
2. מאסר למשך 4 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים.
התנאי הוא שלא ינהג בפסילה או ללא רישיון נהיגה מעולם או שאינו בתוקף מעל 6 חודשים או ללא רשיון נהיגה מתאים לסוג הרכב.
3. פסילה למשך שנתיים. אין צורך בהפקדה. הפסילה תחושב מהיום.
6
4. פסילה למשך 6 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שלא ינהג בזמן פסילה או ללא רשיון נהיגה מעולם או בתוקף מעל 6 חודשים או ללא רשיון נהיגה מתאים לסוג רכב.
5. תשלום קנס בסך 1,000 ₪, אשר ישולם ב-5 תשלומים חודשיים, החל מיום 11.2.18.במידה וקיים פיקדון ואין עליו עיקול יקוזז הקנס מהפיקדון והיתרה תוחזר לנאשם.
מזכירות תשלח העתק הכרעת דין וגזר הדין לממונה על עבודות השירות.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתן היום, י"א כסלו תשע"ח, 29 נובמבר 2017, בנוכחות ב"כ המאשימה עו"ד עדי שמאלוב שרמן , ב"כ הנאשם עו"ד אשרף עבד אל קאדר והנאשם .
