תת"ע 11771/01/20 – מדינת ישראל נגד אשר תורג'מן
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
תת"ע 11771-01-20 מדינת ישראל נ' תורג'מן
|
27 מרץ 2022 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד מערוף סעב |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 אשר תורג'מן באמצעות עו"ד אדוה אילוז עמר |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, בהתבסס על הודאתו, בעבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע ועברו למעלה משנתיים מיום פקיעתו, כשרישיון הנהיגה פקע ביום 21.8.02, ונהיגה ללא תעודת ביטוח תקפה.
2. כעולה מכתב האישום, ביום 30.12.19, סמוך לשעה 10:20, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "סקודה", מ.ר. 7995161, כשתוקף רישיון הנהיגה שלו פקע, וחלפו למעלה משנתיים מיום פקיעתו, (פקיעה מיום 21.8.02), וללא תעודת ביטוח תקפה.
3. המדינה עתרה לעונש ברף הבינוני של מתחם הענישה, שנע בין מספר חודשי מאסר לשנת מאסר בפועל, פסילה, שבין 3 חודשים ועד ל-3 שנים, מאסר מותנה, פסילה מותנית, קנס והתחייבות. לטענת המדינה מדובר בפקיעה ארוכה של 17 שנה, והדבר דומה לנהג שאינו מיומן לנהוג ברכב. עוד צוין שהנאשם נוהג משנת 1988, ולחובתו 23 הרשעות קודמות, מהן 6 עבירות דומות. הנאשם אמנם הסיר את המחדל, אך אין להתחשב בהסרת מחדל תוך כדי ניהול הליך משפטי, שכן הדבר משגר מסר מוטעה לנאשם ולציבור.
הסנגור עתר, מנגד, להימנע מרכיב של פסילה, בהדגישו שהנאשם הוציא רישיון שתקף עד שנת 2030, וכך פחת הסיכוי להישנות העבירה. צוין שהפקיעה מקורה בחובות בהוצל"פ שהנאשם הסדירם. לטענת הסנגור הנאשם עשה מאמצים להשתקם, ויש לתת לו אופק שיקומי. עוד טען הסנגור שהנאשם, בן 61, גרוש, ואב ל-4, מצוי בחל"ת מאז חודש מרץ 2020, בשל מגיפה הקורונה, ועובד בעבודות מזדמנות להן זקוק לרישיונו. אשר לעברו התעבורתי, צוין שבהתחשב בוותק נהיגתו, 35 שנה, עברו אינו מכביד, כשהרשעתו האחרונה היא משנת 2012. בית המשפט הופנה לפסיקה תומכת.
קביעת מתחם הענישה
2
4. נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע למעלה מעשור היא עבירה חמורה שמשקפת לצד זלזול בחוק, אף סכנה ממשית לשלום הציבור. ראו דברי כב' השופט מרדכי כדורי בתתע (י-ם) 4310-07-10 מדינת ישראל נ' פריג' אבו עצא (להלן - עניין פריג'):
"עבירה של נהיגה לאחר שתוקף רישיון הנהיגה פקע, כשהיא לעצמה, אינה בעלת חומרה יתרה. כך, כאשר רישיון הנהיגה פקע בפרק זמן של עד 6 חודשים קודם לאירוע העבירה הינה מסוג ברירת משפט בלבד, בה הנהג אינו נדרש להתייצב בביהמ"ש. ברם, ככל שמתארך משך הזמן שחלף מאז פקיעת הרישיון ועד למועד הנהיגה הולך ומטשטש ההבדל בין נהיגה בזמן פקיעה לבין נהיגה בהעדר רישיון נהיגה" (הדגשה שלי - א.ט.ג.).
כן ראו דבריו של כב' השופט א' האוזרמן בנב (ת"א) 3461-06-15 מדינת ישראל נ' דורון ארביב (18.10.15):
"נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע כ-12 שנה, כאשר הנהיגה אינה מבוטחת מעידה על זלזול חמור בחוק וכן פוגעת בחברה כולה, שכן האחריות לפיצוי בגין נזקי תאונת דרכים ובכלל זה הפיצוי בגין נזקי גוף, שיכול להסתכם בסכומים גבוהים מאד, מוטלת בסופו של דבר על כתפי הציבור."
מדיניות הענישה
5. בעפ"ת 38367-02-12(ב"ש) קבעה כבוד השופטת ט' חיימוביץ מתחם ענישה בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף: "מתחם הענישה ההולם לעבירה זו, בכל הנוגע לעונש המאסר, נע בין מאסר מותנה בנסיבות קלות, עד מאסר בפועל בן שנה, כאשר עסקינן ברצידיביסט". הנאשם שם נהג ללא רישיון נהיגה שפקע תקופה של 21 שנים, עברו התעבורתי מכביד, וכלל נשיאת מאסר בגין נהיגה בפסילה. הוגשו בעניינו ארבעה תסקירים שהמליצו על צו של"צ. בית המשפט המחוזי מצא לחרוג ממתחם הענישה ולא להטיל מאסר בפועל, בנסיבות מיוחדות של שיקום מוצלח, והטיל של"צ בהיקף 300 שעות, פסילה לשנתיים, וצו מבחן לשנה.
6. ברע"פ 1973/13 אסד חסן נ' מ.י., אישר כב' השופט א' שוהם עונש מאסר של 45 ימים אשר הוטל בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף שפקע במשך כ-10 שנים, כשבעברו 14 הרשעות קודמות, ביניהן דומות, בציינו:
" ... בנסיבות העניין, אין מנוס מהטלת עונש מאסר לריצוי בפועל, זאת, בעיקר לשם הרתעת המבקש, אשר לחובתו עבר תעבורתי לא מבוטל, ונהיגה חוזרת ונשנית, במשך שנים רבות, ללא רישיון, אשר תוקפו פג בשנת 2001. בנסיבות המקרה שלפניי, אין מדובר, לטעמי, בעונש החורג באופן קיצוני מרף הענישה הראוי בעבירות דומות".
3
כן הוטלו על המבקש קנס בסך 1,500 ₪, פסילה לשנה, פסילה על תנאי, ומאסר על תנאי. בר"ע שהוגשה נדחתה.
7. בתת"ע (פ"ת) 1752-04-14 מדינת ישראל נ' גרמה, (מיום 12.3.15), בפקיעה של 24 שנים, בית המשפט מיקם את הנאשם ברף הנמוך של מתחם הענישה היות שמשנת 2009 לא נרשמו לחובתו עבירות תעבורה , מצבו הבריאותי קשה ומאחר שממועד פקיעת רישיונו (1990) בצע 4 עבירות נהיגה, וגזר עליו 10 חודשי מאסר על תנאי, 12 חודשי פסילה בפועל, 12 חודשי פסילה על תנאי וקנס בסך 1500 ₪.
8. מתחם הענישה כשהרישיון פקע משך שנים רבות (למעלה מעשור) וכשלנאשם עבר תעבורתי, הכולל הרשעות בעבירות זהות, נע בין מאסר מותנה לעונש מאסר בפועל עד כשנה, ולעיתים אף למעלה מכך, שיכול ויהא בעבודות שירות, והכל בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה ומשך הפקיעה, בעבר התעבורתי, ובנסיבותיו האישיות של הנאשם.
קביעת העונש ההולם
9. במקרה שלפני הנאשם נהג באירוע כשרישיונו פקע זה כ-17 שנה. עם זאת, אין מדובר בנהג שאינו מורשה לנהיגה כלל, עבירה שרף חומרתה גבוה יותר. עוד יש להתחשב בכך שמדובר במי שלא חידש את רישיונו עקב חובות בהוצל"פ.
10. מגיליון הרשעותיו עולה שהנאשם נוהג משנת 1988, וצבר לחובתו 23 הרשעות קודמות, האחרונה, משנת 2012, עצירת רכב במקום המיועד לנכה. בין הרשעותיו עבירות חוזרות ונשנות של פקיעת רישיון נהיגה מעל 6 חודשים, מהירות, ועבירות נוספות, שבחלקן התיישנו.
11. הנאשם הסדיר את חובותיו, הוציא רישיון נהיגה, תוך כדי ההליך המשפט, והודה בתיק שלפני, ויש להתחשב בכך לקולא בגזר הדין. הנאשם, גרוש, אב ל-4, מצוי בחל"ת עקב הקורונה, ולטענת סנגורו עובד בעבודות מזדמנות בשלן זקוק לרישיונו.
12. לאחר ששקלתי את מכלול השיקולים, הגם שמדובר בפקיעה ארוכה, בהתחשב בהודאת הנאשם, בריפוי הפגם, ובמקורה של הפקיעה - חובות בהוצל"פ, שהנאשם הסדירם, כשלעבירה שלפני לא נלווית עבירה חמורה נוספת, והרשעתו האחרונה של הנאשם היא משנת 2012, לא מצאתי שיהא זה נכון לגזור על הנאשם רכיב של מאסר, כפי שמבקשת המאשימה.
בנסיבות אלה יהא זה אך נכון וצודק לעודד את הנאשם להמשיך בדרך החדשה בה בחר, ולתת לו אופק שיקומי.
כעולה מחוות דעת שירות המבחן, הנאשם נמצא מתאים לביצוע עבודות שירות לתועלת הציבור. בהטלת צו של"צ יהא משום עונש שיקומי ומרתיע כאחד, ויהא בו כדי להפחית את הסיכון מהישנות עבירות תעבורה דומות בעתיד.
4
עם זאת, בהינתן תקופת הפקיעה הארוכה, 17 שנים, לא ניתן להימנע מהטלת רכיב של פסילה. בנסיבות העניין, מאחר שלא נרשמה לחובת הנאשם עבירה דומה, והנאשם ריפא את הפגם, ומצאתי לנכון, בנסיבות העניין, שיש לתמוך בו בדרכו החדשה, על הנאשם תוטל פסילה בת 89 ימים. לצד הפסילה תושת על הנאשם ענישה צופה פני עתיד, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, וקנס. בכל אלה אני סבורה יינתן מענה הולם לעקרון ההלימה בענישה.
13. לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. 180 שעות לתועלת הציבור, אותם יבצע במסגרת 'מרכז הורים' בנהריה, בתפקיד תחזוקה. הפיקוח על ביצוע הצו יעשה על ידי שירות המבחן. הנאשם מוזהר כי אם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את השל"צ ולגזור את דינו מחדש.
2. אני דנה את הנאשם לחודשיים מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים, לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה, או של נהיגה בזמן פסילה.
3. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 89 ימים.
הנאשם יפקיד את רישיונו לא יאוחר 1.5.22.
לתשומת לב הנאשם חובה עליו להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית משפט לתעבורה או להמציא תצהיר על העדר רישיון נהיגה ואם הופקד רישיון נהיגה בתיק אחר תימסר הודעה על כך למזכירות בית משפט לתעבורה.
יובהר כי אם הנאשם לא יפקיד את רישיונו במועד מחד עלול להיחשב כפסול ומאידך מניין הפסילה לא יחל בהעדר הפקדה כאמור.
4. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 4 חודשים, וזאת על תנאי, למשך שלוש שנים, לבל יעבור עבירה בה הורשע, או עבירה המנויה בתוספת הראשונה או בתוספת השנייה לפקודת התעבורה.
5. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,200 ₪.
הקנס ישולם בתשלום אחד תוך 90 יום.
לנאשם כי היה ותשלום אחד לא יפרע במועדו, תעמוד כל יתרת הקנס לפירעון מיידי.
5
העתק מגזר הדין יועבר לשירות המבחן.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתנה היום, כ"ד אדר ב' תשפ"ב, 27 מרץ 2022, במעמד הצדדים.
