ת"פ 7486/03/22 – מדינת ישראל נגד אמיר דניאל,חמזה אלח'טיב
ת"פ 7486-03-22 מדינת ישראל נ' דניאל(עציר) ואח' ת"פ 1076-08-21 מדינת ישראל נ' חמזה אלח'טיב |
|
1
בפני |
כבוד השופטת, סגנית הנשיא מיטל חלפון-נזריאן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשמים |
1. אמיר דניאל 2. חמזה אלח'טיב (עציר) ע"י ב"כ עוה"ד חן בן חיים |
|
|
|
גזר דין בעניינו של נאשם 2 |
1. הנאשם 2, הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בכתב אישום מתוקן בת"פ 1076-08-21, המייחס לו עבירה של סחר בסמים מסוכנים, לפי סעיפים 13 ו-19א לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973 (להלן: "הפקודה") ועבירה של סיוע לסחר בסמים מסוכנים, לפי סעיף 13 + 19א לפקודה בצירוף סעיף 31 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (להלן: "חוק העונשין")(להלן: "התיק העיקרי").
2. על פי החלק הכללי של כתב האישום המתוקן בתיק העיקרי, במהלך חודשים מרץ 2021 ועד פברואר 2022 הפעילה משטרת ישראל סוכן משטרתי סמוי (להלן: "הסוכן"). בין הסוכן המשטרתי לנאשמים 1 ו-2 ישנה היכרות מוקדמת לאירוע נשוא כתב האישום המתוקן.
אישום מס' 1
2
בתמצית ייאמר כי על פי עובדות כתב האישום המתוקן, ביום 25.5.21 שוחח הסוכן באמצעות יישומון הוואטסאפ עם הנאשם 1 וביקש לרכוש ממנו סם מסוכן מסוג קוקאין. לאחר התכתבות ממושכת המתוארת בכתב האישום המתוקן, בין הנאשם 1 לסוכן ביחס למחיר ולכמות ומשא ומתן ביניהם ובהמשך לה, הנחה הנאשם 1 את הסוכן לנסוע לקריית מלאכי תוך ששלח לו טלפון של איש קשר. הנאשם 1 ביקש מהסוכן 200-300 שקל עבורו "להרגיש שהרוויח משהו". הסוכן הסכים להשאיר עבורו 200 ₪. בהמשך לאמור יצר הסוכן קשר עם הנאשם 2 והם סיכמו לדבר באמצעות הווטאסאפ. בהמשך, שוחח הנאשם 2 עם הסוכן באמצעות הוואטסאפ והסוכן ציין כי הוא בדרך אליו, כאשר בידיו 8,000 ₪ וכן 200 ₪ עבור הנאשם 1 והשניים סיכמו להיפגש בקרית מלאכי. בהמשך, הגיע הסוכן לכתובת האמורה בקרית מלאכי ופגש בנאשם 2, אשר מסר לו באותו מעמד שקית כחולה שקופה ובה סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל כולל של 19.37 גרם נטו והסוכן העביר לו בתמורה 8,200 ₪ מתוכם סכום של 200 ₪ עבור הנאשם 1.
אישום מס' 2
בתמצית ייאמר כי על פי עובדות כתב האישום המתוקן, בתאריך 5.6.21, שוחח הסוכן עם נאשם 1 באמצעות הוואטסאפ על מנת לרכוש לרכוש 20 גרם קוקאין. למחרת, השניים המשיכו להתכתב ביחס לעסקה ותיאמו מקום מפגש. למחרת, ביום 7.6.21, שלח נאשם 2 לסוכן הודעת וואטסאפ ובדק האם בכוונתו של הסוכן להגיע היום לקחת את הסחורה והסוכן אישר, אך לאחר מכן השיב הנאשם 2 כי הסחורה טרם מוכנה. עוד ביקש הנאשם 1 לדאוג למשהו בשבילו והסוכן אישר כי ידאג לו. במשך היום שוחחו נאשם 1 והסוכן מספר פעמים אודות עיכוב ביצוע העסקה. בשעה 19:14 או בסמוך, הגיע הנאשם 2 כשהוא נוהג יחד עם אדם נוסף ברכב מזדה לביג בקסטינה, עצר את רכבו בסמוך לסוכן, הסוכן ניגש לרכב, עלה למושב האחורי והנאשם 2 החל בנסיעה בתוך החניה במקום ונעצר. באותו מעמד מסר האחר לסוכן המשטרתי שקית לבנה שקופה ובה סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל כולל של 19.75 גרם וזאת בתמורה לסך של 8,300 ₪.
3. הנאשם 2 צירף ת"פ (ק"ג) 1076-08-21 והודה בכתב אישום המייחס לו עבירה של החזקת סמים מסוכנים לצריכה עצמית, לפי סעיפים 7 (א) + (ג) סיפא לפקודה (להלן: "התיק המצורף"). על פי עובדות כתב האישום המצורף בת"פ 1076-08-21 בו הודה הנאשם, ביום 4.11.20 בשעה 17:00 או בסמוך לכך, בקרית מלאכי, החזיק הנאשם בסם מסוכן מסוג קוקאין במשקל נטו של 0.1739 גרם, לצריכה עצמית, ללא היתר כדין או רישיון מאת המנהל.
הסדר טיעון
4. ביום 7.11.22 הציגו הצדדים הסדר טיעון לפיו הנאשם 1 והנאשם 2 יודו בכתב אישום מתוקן, יורשעו ויושתו עליהם העונשים הבאים: מאסר בפועל למשך 22 חודשים וכן מאסר מותנה, קנס, התחייבות, פסילת רישיון נהיגה בפועל ופסילת רישיון נהיגה על תנאי לשיקול דעת בית המשפט.
טיעוני ב"כ הצדדים
3
5. ב"כ המאשימה, המתמחה מר אלעד אפק, ציין כי הנאשם 2 יליד 1977 ולחובתו עבר פלילי ועבר תעבורתי, הכולל בין היתר עבירות דומות. עוד ציין כי הנאשם צירף שני תיקים והודה בכתבי האישום ובכך חסך זמן שיפוטי יקר. באשר לרכיב פסילת רישיון הנהיגה בפועל, ביקש ב"כ המאשימה כי הפסילה תהא משמעותית, זאת לאור עברו התעבורתי של הנאשם הכולל בין היתר, הרשעה בגין נהיגה תחת השפעת סמים או אלכוהול ובשים לב לכך שחלק מהעבירות נשוא כתב האישום המקורי בוצעו תוך שימוש ברכב. באשר לרכיב הקנס, ביקש ב"כ המאשימה כי יוטל על הנאשם קנס משמעותי, לצורך הרתעת הרבים תוך שהפנה לס' 32 לפקודת הסמים.
6. ב"כ הנאשם, עו"ד חן בן חיים, ביקשה מבית המשפט לכבד את הסדר הטיעון. באשר לרכיב פסילת רישיון הנהיגה, ציינה ב"כ הנאשם כי מדובר בנאשם שרישומו הפלילי התיישן ומשכך מדובר למעשה בהרשעה ראשונה בעבירת סמים ולכן אין חובת פסילה. עוד הוסיפה וציינה כי הנאשם בעל אחוזי נכות גבוהים מאוד, אשר מתקיים מקצבת ביטוח לאומי ומשכך, ביקשה שלא להטיל על הנאשם פסילת רישיון נהיגה, משום שרישיון הנהיגה משמש עבורו כידיים ורגליים. באשר לרכיב הקנס, הפנתה ב"כ הנאשם לסעיף 40 לחוק העונשין לפיו בקביעת גובה הקנס יתחשב בית המשפט במצבו הכלכלי של הנאשם והוסיפה וציינה כי מצבו הכלכלי של הנאשם בכי רע, הנאשם נמצא בצו כינוס, טרם הגיע להפטר והוא משלם לנושיו 1,000 ₪ בכל חודש, וכאמור מתקיים מקצבת ביטוח לאומי. משכך נטען כי על בית המשפט להתחשב במצבו הכלכלי וביכולת ההחזר הנמוכה שלו ולהשית עליו קנס בסך 1,000 ₪.
בטיעוניה הפנתה ב"כ הנאשם לפסיקה.
7. הנאשם במעמד הטיעונים לעונש אמר כי מצטער על מעשיו והוסיף כי הוא משלם מחיר על מעשיו כ-9 חודשים.
8. בהתחשב בהודאת הנאשם שיש בה קבלת אחריות וחיסכון בזמן שיפוטי; בשים לב לכך שהנאשם הודה וצירף תיק נוסף ובכך נמנעה הבאת עדים בשני התיקים; בהתחשב בעובדה שלנאשם עבר פלילי שהתיישן ואשר אינו מכביד; לאור נימוקי ההסדר אשר בנסיבות העניין מאזן בין האינטרס הציבורי לאינטרס האישי של הנאשם; בהתחשב בהוראות תיקון 113 לחוק העונשין ובהתחשב בכך, שההסכמה העונשית בבסיס ההסדר נמצאת בגדר מתחם הענישה ההולם לאמור בכתב האישום המתוקן - אני סבורה כי ההסדר סביר ועל כן, אכבדו.
9. באשר לשאלת הקנס שיוטל על הנאשם, סעיף 32 לפקודת הסמים קובע כדלקמן:
4
"בית המשפט רשאי להטיל על מי שהורשע בעבירה לפי פקודה זו, למעט בעבירה שנעברה לצריכתו העצמית של הנאשם, קנס פי חמישה משווי הסם שבו נעברה העבירה או משווי טובת ההנאה שהושגה בעבירה, או את הקנס שנקבע במפורש לעבירה, הכל לפי הסכום הגדול יותר".
ס' 40ח לחוק העונשין קובע כדלקמן:
"קבע בית המשפט כי מתחם העונש ההולם כולל עונש קנס, יתחשב, נוסף על האמור בסעיף 40ג(א), במצבו הכלכלי של הנאשם, לצורך קביעת מתחם עונש הקנס ההולם".
בעניינו, שווי הסמים אותם מכרו הנאשמים 1 ו-2 הוא כ-16,000 ₪. יש לציין כי מתחם הענישה ביחס לקנסות נע מסך של 1500 ₪ ועד 10,000 ₪. בבואי לקבוע את סכום הקנס שיוטל על הנאשם, נתתי דעתי למצבו הכלכלי והרפואי של הנאשם, כפי שתואר על ידי באת כוחו, העובדה כי הוא מתקיים מקצבת ביטוח לאומי ונמצא בהליך של פשיטת רגל. עוד נתתי דעתי להודאתו בתיק זה ובתיק נוסף בהזדמנות הראשונה וחסך זמן שיפוטי יקר וכן לחלקו היחסי בכתב האישום העיקרי. מנגד, נתתי דעתי לשיקול ההרתעה ולרווח המשמעותי שהיה צפוי לו מביצוע העבירות. באיזון בין השיקולים השונים ובעיקר לנוכח מצבו הכלכלי הרעוע של הנאשם, אני סבורה כי יש להטיל על הנאשם קנס ברף התחתון.
10. באשר לרכיב פסילת הרישיון, בעבירות הנוגעות לסמים, ככלל יש מקום להטיל פסילה בפועל. בשים לב לעבירות החמורות נשוא כתב האישום, הכולל בתוכו שני אישומים, לתיק הנוסף שצורף שאף הוא עניינו בהחזקת סמים. בהתחשב בעברו התעבורתי והפלילי של הנאשם ובעובדה כי חלק מהעבירות בוצעו ע"י שימוש ברכב, שוכנעתי כי אין להקל בעניין זה עם הנאשם ויש להטיל על הנאשם פסילת רישיון נהיגה ויש בהטלת סנקציה זו כדי להוות ענישה מוחשית ומרתיעה עבור הנאשם.
11. לאור כל האמור, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 22 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו על פי רישומי שב"ס.
ב. 6 חודשי מאסר, וזאת על תנאי, שלא יעברו משך שלוש שנים מיום שחרורו ממאסר, כל עבירת סמים מסוג פשע.
5
ג. 3 חודשי מאסר, וזאת על תנאי, שלא יעבור משך שלוש שנים מיום שחרורו ממאסר, כל עבירת סמים מסוג עוון.
ד. הנאשם יצהיר בהתאם לתקנות העונשין (התחייבות להימנע מעבירה), התש"ף - 2019 על התחייבות כספית שלא לעבור כל עבירה בה הורשע. ההתחייבות תהא לתקופה של שנתיים מהיום ובסך של 5,000 ₪.
ה. קנס בסך 1,500 ₪ או 15 ימי מאסר תמורתו.
הקנס ישולם עד ליום 1.3.23. מובהרות לנאשם הוראות החוק ביחס לאפשרות החיוב בתוספת פיגורים כמו גם אפשרות הפעלת המאסר חלף הקנס.
על הנאשם לדאוג לביצוע התשלום באתר בית המשפט/בבנק הדואר אחרת יעבור החוב לגבייה של המרכז לגביית קנסות.
ו. 3 חודשי פסילה בפועל מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה שיימנו החל מיום שחרורו ממאסר.
הנאשם יפקיד את רישיונו במזכירות בית המשפט לאחר שחרורו.
הנאשם מוזהר כי אם לא יופקד הרישיון - ייחשב הנאשם פסול מלנהוג אך פסילתו לא תימנה. מובהר לנאשם כי במקרה בו לא יפקיד רישיונו כאמור, לא תתקבלנה בקשות לחישוב הפסילה בדיעבד.
ז. חודשיים פסילה מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה וזאת, על תנאי. והתנאי הוא שבמשך שנתיים מיום שחרורו ממאסר לא יעבור כל עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] תשל"ג - 1973.
על הנאשם לדאוג לביצוע התשלום באתר בית המשפט/בבנק הדואר אחרת יעבור החוב לגבייה של המרכז לגביית קנסות.
ניתן בזאת צו כללי למוצגים - להשמיד, לחלט, להשיב לבעלים לפי שיקול דעת היחידה החוקרת וזאת, בכפוף לחלוף תקופת הערעור.
באשר לשלושה טלפונים יושבו לנאשם ע"י הגב' ליאת זוהר, ת.ז.039055264 בכפוף למחיקת כל התוכן.
6
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בתוך 45 יום מהיום .
ניתן היום, כ"ז חשוון תשפ"ג, 21 נובמבר 2022, בנוכחות הצדדים.
