ת"פ 7089/03/21 – מדינת ישראל נגד עדנאן הדרא,עלי מחיסן
ת"פ 7089-03-21 מדינת ישראל נ' הדרא===(אחר/נוסף) ואח'
|
|
|
|
לפני כבוד השופטת תמר בר-אשר
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל |
נגד
|
|
הנאשמים |
1. עדנאן הדרא 2. עלי מחיסן |
באת-כוח המאשימה: עו"ד עופרי מלצר (פרקליטות מחוז ירושלים (פלילי))
בא-כוח הנאשם 1: עו"ד זאב וולף (משרד עו"ד יהודה שושן)
גזר דין - בעניין הנאשם 2
|
1. הכרעת הדין: בהתאם להכרעת הדין מיום 18.11.2021, הנאשם 2 (להלן גם - הנאשם), יליד שנת 2001 הורשע על-פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בעבירת סיוע לרכישת נשק, לפי סעיף 144(א) רישה וסיפה בצירוף סעיף 31 בחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן - החוק) ובעבירת סיוע לנשיאת נשק, לפי סעיף 144(ב) רישה וסיפה בצירוף סעיפים 144(ג)(1) ו-31 בחוק.
2. הסדר הטיעון: בהתאם להסדר הטיעון הוסכם כי שני הצדדים יעתרו להשית על הנאשם עשרה חודשי מאסר בפועל, מאסר מותנה כפי שיקבע בית משפט וקנס בסך 7,000 ₪.
3. עובדות כתב האישום המתוקן שבהן הודה הנאשם: במועד האירוע שיתואר להלן, הנאשם 1 היה מאורס לאחות של הנאשם 2 (על-פי תסקיר שירות המבחן, מאז השניים כבר נישאו) ושניהם מכרים של חליל רבאיעה (להלן - חליל). חליל אמר לנאשם 1 כי ברשותו סך 30,000 ₪ שבאמצעותו ניתן לרכוש נשק. הנאשם 1 התקשר לאדם שזהותו אינה ידועה ושאל אותו על רכישת נשק בלגי תמורת לכל היותר סך 30,000 ₪ וכן התעניין ברכישת כדורי 9 מ"מ.
ביום 16.2.2021 בשעות הצהריים הנאשם 1 וחליל נפגשו ונסעו לרמאללה כדי לרכוש את הנשק. בדרכם פגשו את הנאשם 2, שהצטרף אליהם. בהתאם לתיאום המוקדם שתיאם הנאשם 1, פגשו הנאשמים וחליל את המוכר, ששהותו אינה ידועה, בשעות אחר הצהריים. המוכר נכנס אל הרכב שבו הגיעו הנאשמים וחליל, התיישב במושב האחורי והציג לנאשמים אקדח תוצרת בלגיה מסוג FN, תואם קליעי 9 מ"מ, שבכוחו להמית אדם ומחסנית תואמת. הנאשם 1 אחז באקדח ובדק אותו ולאחר מכן, אחזו בו גם הנאשם 2 וחליל וכל השלושה הסכימו כי הנשק "טוב ונקי". חליל הוציא את שטרות הכסף בסך 30,000 ₪ ומסר אותם לנאשם 1 שהעבירם אל המוכר. לאחר מכן נסעו הנאשמים וחליל מרמאללה חזרה לכיוון ירושלים בעוד האקדח והמחסנית ברשותם. סמוך לשעה 19:00 עצרה אותם המשטרה סמוך לכיכר א-טור.
4. ההליכים בעניין המעורבים: עניינו של חליל נדון בנפרד (לפני כבוד השופטת ח' מאק-קלמנוביץ). על-פי גזר הדין בעניינו (ת"פ (מחוזי ירושלים) 7053-03-21 מדינת ישראל נ' חליל רבאיעה (24.1.2022)), הוא הורשע על-פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בעבירות רכישת נשק ונשיאת נשק. חליל יליד שנת 1995, לחובתו הרשעה קודמת בעבירת רכוש. לא הוגש בעניינו תסקיר לעונש. בגזר דינו נקבע מתחם עונש בין 18 ל-30 חודשי מאסר בפועל. הושתו עליו 20 חודשי מאסר בפועל, 6 חודשי מאסר מותנה למשך שלוש שנים וקנס בסך 5,000 ₪.
הנאשם 1, עדנאן הדרא, הורשע ביום 18.11.2021 על-פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בעבירות סיוע לרכישת נשק ונשיאת נשק. בהתאם להסכמה בעניין העונש, ביום 9.1.2023 ניתן גזר הדין בעניינו שלפיו הושתו עליו 15 חודשי מאסר בפועל, 6 חודשי מאסר מותנה וקנס בסך 4,000 ₪.
5. הראיות לעונש מטעם המאשימה: מידע פלילי בעניין הנאשם (ת/1), שלפיו הורשע בשנת 2020 בעבירות התפרעות, תקיפת שוטר כדי להכשילו בתפקידו, תקיפת שוטר כשהתוקף מזוין בנשק קר וניסיון תיקפת שוטר בידי שלושה שבעטין נדון לארבעה חודשי מאסר בפועל ושני עונשי מאסר מותנה.
6. תסקיר שירות המבחן: הנאשם 2 כבן 20, רווק, גר בבית הוריו בירושלים ועובד עם אביו במסעדה. הוא השני מבין שישה אחים. אביו כבן 49 עובד זה כעשרים שנה כטבח במסעדה ואמו כבת 40, בעבר הייתה גננת והיום עקרת בית. אחותו הבכורה נשואה לנאשם 1. הנאשם סיים 12 שנות לימוד עם תעודת בגרות מלאה. היה תלמיד טוב, ללא קשיי התנהגות ואף לא השתייך לחברה שולית. רוב חבריו הם מחוג אומנות לחימה, שבו השתתף כתשע שנים. קודם למעצרו החל ללמוד סיעוד באוניברסיטה הפתוחה.
הנאשם הורשע בשנת 2021 בעבירות התפרעות וניסיון תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות שעבר בשנת 2020 ובשל כך נדון לארבעה חודשי מאסר בפועל והשתחרר מהמאסר יום קודם למעצרו בהליך הנדון.
התרשמות שירות המבחן בשלב הליך המעצר ובמסגרת ההליך הקודם הייתה כי מדובר בנאשם שאישיותו אינה בוגרת דיה לשם שילוב במסגרת טיפולית. במסגרת אותו הליך ובמסגרת צו פיקוח המעצרים שניתן, הוא שולב בקבוצה לעצורי בית והגיע אל רוב המפגשים. בתחילה התקשה להכיר באחריותו לכישלונו, אך בהמשך ניכר כי הכיר באופן ראשוני בבעייתיות הכרוכה ביכולתו לזהות מוקדי סיכון. הנאשם טען כי היכרותו את חליל הייתה שטחית וכן תיאר חווית ריגוש ותחושת כוח מקרבה לנשק. לצד זה, שיתף בתחושות אפליה שחווה על רקע השתייכותו לאוכלוסייה מוחלשת ובתחושותיו לנוכח השפעת אחרים עליו, נטייתו לאימפולסיביות ילדותית ולחשיפתו לאלימות באזור מגוריו. עם זאת, את מעצרו בהליך הנדון, מעצר הבית וההליך המשפטי הוא חווה כגורם מאיץ לשינוי בכל הנוגע למעורבותו בפלילים, ביטא צער ואכזבה עצמית ממעורבות זו ורצון להתקדם בתהליך הטיפולי ולשוב לניהול אורח חיים תקין.
שירות המבחן העריך כי הנאשם הוא צעיר, על סף קטינות, בעל מאפיינים ילדותיים, שאינו בשל. למרות זאת, מתפקודו לאורך השנים עולה כי הצליח בלימודיו וביחסיו המשפחתיים. נראה כי במקום מגוריו הוא חשוף להתנהלות שולית, לתוקפנות ולעבירה על החוק אשר ככל הנראה השפיעה עליו ועל דימויו וכי התקשה להציג לעצמו גבולות. כגורמי מפחיתי סיכון שקל שירות המבחן את גילו הצעיר של הנאשם ואת תפקודו החיובי בלימודים ובמסגרת המשפחתית, את יחסו הראשוני לדפוסי התנהלותו הבעייתיים ונכונותו להמשך המסגרת הטיפולית. כגורמי מגבירי סיכון נשקלו הרשעתו הקודמת בעבירות אלימות בעוד שהענישה לא הרתיעה אותו. לנוכח כלל השיקולים, הערכת שירות המבחן היא כי הסיכון למעורבות הנאשם בעבירת אלימות נוספת נמוכה וכי אף אם תתרחש, תהיה ברמה נמוכה.
שירות המבחן הדגיש כי הוא ער לחומרת העבירות ולקשיים בהתנהלות הנאשם, כמפורט בתסקיר. עם זאת, לנוכח כלל השיקולים, לרבות שאיפת הנאשם לניהול אורח חיים תקין, התרשמותם כי ההליך המשפטי, המעצר ומעצר הבית שימשו עבור הנאשם גורם מרתיע משמעותי ורצונו להמשיך במסגרת טיפולית, הומלץ להשית עליו ענישה מוחשית אך שיקומית אשר תצמצם נזקים עתידיים, תוך הימנעות מהשתת מאסר בפועל. בהתאם לכך הומלץ על השתת מאסר בעבודות שירות, מאסר מותנה, חתימה על התחייבות להימנע מעבירות דומות. כן הומלץ על מתן צו מבחן אשר במסגרתו ישולב הנאשם בתהליך טיפולי.
7. טענות הצדדים בעניין העונש: באת-כוח המאשימה טענה כי הנימוק להסדר הטיעון הוא שיקולי אחידות הענישה, לנוכח עונשיהם של שני המעורבים, הודאת הנאשם והכרתו באחריותו למעשיי העבירות והרשעתו הקודמת, גם אם אינה מכבידה. בהתאם לכך ביקשה כי בית המשפט יכבד את הסדר הטיעון.
בא-כוח הנאשם הצטרף לבקשה לכבד את הסדר הטיעון והוסיף, כי חלקו של הנאשם במעשים יחסית מינורי ואגבי וכי הענישה המוסכמת אף מתיישבת עם מדיניות הענישה הנהוגה בעניין עבירות נשק קודם כניסת תיקון 140 של חוק העונשין, הקובע עונש מזערי לעבירות נשק.
עוד ביקש כי הנאשם יחל לשאת בעונש ביום 5.2.2023 וכי שב"ס יזרז את מיונו וככל הניתן, ישלב אותו בכלא מעשיהו.
8. דברי הנאשם: הנאשם אמר שהוא מצטער ומתחרט על מעשיו וכי הוא מבקש לחזור לחיות את חייו ובכלל זה לעבוד וללמוד.
9. גזר הדין ונימוקיו: בעת שקילת העונש נשקלה חומרת העבירות, תוך מתן משקל לחלקו של הנאשם במעשים והרשעתו הקודמת של הנאשם. מנגד נשקלו הודאתו והכרתו באחריות לעבירות, תסקיר שירות המבחן בעניינו, אורח חייו הנורמטיבי קודם לעבירות, תקופת מעצרו ותקופת מעצר הבית. כן ניתן משקל לעונשיהם של המעורבים הנוספים.
לנוכח שיקולים אלו מצאתי כי העונש שעליו הוסכם במסגרת הסדר הטיעון הולם את העבירות שבהן הורשע הנאשם ועל כן החלטתי לכבדו.
10. על הנאשם יושתו אפוא, העונשים הבאים:
א. מאסר בפועל למשך עשרה חודשי מאסר בפועל, בניכוי מעצרו מיום 16.2.2021 עד יום 1.6.2021 (במקרה של סתירה לרישומי שב"ס, יש לפעול על-פי רישומיו).
ב. מאסר מותנה למשך ארבעה חודשים. הנאשם יישא עונש זה אם יעבור תוך שלוש שנים מיום שחרורו מן המאסר עבירת נשק, או ניסיון לעבור עבירה כאמור.
ג. קנס בסך 7,000 ₪. הפיקדון שהפקיד הנאשם יועבר על חשבון הקנס והיתרה תשולם בשמונה תשלומים שווים, עוקבים ורצפוים החל מיום 1.3.2023.
הנאשם יתייצב למאסרו בבית המעצר ניצן, ביום 5.2.2023 עד השעה 10:00, או במקום אחר על פי החלטת שירות בתי הסוהר, כשברשותו תעודת זהות, או דרכון ועותק מגזר-הדין.
תשומת לב שב"ס מופנית לבקשת הנאשם לזרז את מיונו ולבקשתו כי ככל הניתן, ישולב בכלא מעשיהו.
על הנאשם לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שירות בתי הסוהר, טלפונים: 08-9787377 או 08-9787336; פקס' 08-9193314; דוא"ל: MaasarN@ips.gov.il.
כמו כן, עליו להתעדכן באתר האינטרנט של שב"ס, ברשימת הציוד הראשוני שניתן להביא בעת ההתייצבות.
זכות ערעור לבית המשפט העליון תוך ארבעים וחמישה יום.
ניתן היום, ז' בשבט תשפ"ג, 29 בינואר 2023, במעמד הנאשם ובאי-כוח הצדדים.
תמר בר-אשר, שופטת |
