ת"פ 56912/02/19 – מדינת ישראל – מע"מ פתח-תקוה נגד תומר קורן
בית משפט השלום בכפר סבא |
|
ת"פ 56912-02-19 מע"מ - פתח תקווה נ' קורן
|
|
1
לפני |
כבוד השופט אביב שרון
|
בעניין: מדינת ישראל - מע"מ פתח-תקוה המאשימה
ע"י ב"כ עוה"ד גל אוסטריאק ואביבה גטה
נ ג ד
תומר קורן הנאשם
ע"י ב"כ עוה"ד עמית בר טוב ושלום ברמן
גזר דין
הנאשם, אשר בתקופה הרלוונטית נרשם כ"עוסק מורשה" לענין חוק מס ערך מוסף, ואשר תחום עיסוקו היה ניהול גן ילדים ומכירת ציוד לגן ילדים, הורשע על פי הודאתו ב-11 עבירות של אי הגשת דו"חות תקופתיים במועד, בניגוד לסעיף 117(א)(6) לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975.
על פי עובדות כתב האישום המתוקן הנאשם לא הגיש 3 דו"חות תקופתיים לחודשים 6/18, 7/18 ו-9/18, כשסכום המס לגביהם אינו ידוע; וכן הגיש באיחור ומבלי ששילם את מלוא המס 8 דו"חות תקופתיים במהלך שנת המס 2018, כשיתרת המס הנותר לתשלום עמד על כ-100,000 ₪.
ב"כ המאשימה, בטיעוניה לעונש, עדכנה כי הדו"חות הנוגעים לחודשים 6/18 (המס לתשלום 33,202 ₪), 7/18 (המס לתשלום 15,525 ₪) ו-9/18 (דו"ח אפס) הוגשו על ידי הנאשם.
2
התובעת הפנתה לערכים החברתיים המוגנים בביצוע העבירות, לעובדה שאי הגשת דו"חות במועד פוגע באפקטיביות שבגביית המס, מפלה לרעה אזרחים שומרי חוק המגישים את הדו"חות במועד ומשלמים את המס הנובע, משבשת את עבודת רשויות הגבייה ופוגע בקופה הציבורית. לדבריה, מידת אשמו של הנאשם גבוהה שכן הוא פעל בשיטתיות ולאורך תקופה ארוכה. היא טענה שבעבירות מס יש להטיל קנסות גבוהים על מנת שמבצעי העבירות ידעו שביצוע העבירות אינו משתלם מן הבחינה הכלכלית. על סמך טבלת פסיקה שהגישה טענה התובעת כי מתחם העונש ההולם נע בין מאסר על תנאי ל-7 חודשי מאסר בפועל, לצד קנס הנע בין 5% ל-10% מגובה המחדל והתחייבות להימנע מעבירה. לענין מיקומו של העונש בתוך המתחם טענה ב"כ המאשימה שחרף דחיות רבות שניתנו לנאשם, הרי שהמחדל לא הוסר. עוד טענה שלמרות שהנאשם הגיע בחודש מרץ 2021 להסדר תשלומים עם הנהלת רשות המיסים, הנאשם לא עמד בהסדר ויש לראות בכך נסיבה לחומרה. כמו כן, טענה שאין בנסיבותיו האישיות של הנאשם, כמו גם במצבו הכלכלי הדחוק, כדי להביא להקלה בעונשו. מאידך, ציינה שמדובר בנאשם כבן 32, נעדר עבר פלילי, אשר הודה בעובדות כתב אישום מתוקן. לפיכך, ביקשה לגזור על הנאשם 5-4 חודשי מאסר, לצד מאסר על תנאי, קנס כספי והתחייבות.
ב"כ הנאשם טען שיש לראות ב-11 העבירות שביצע הנאשם כאירוע אחד. הסניגור הצטרף לעתירת המאשימה בקביעת המתחם והסכים שזה נע בין מאסר על תנאי ל-7 חודשי מאסר. לדבריו, במהלך שנת 2017 חלה ירידה בהיקף ההזמנות אצל הנאשם נוכח התנהלות ניהולית לא נבונה מצידו. על כן, ביצע את העבירות והעסק קרס. העבירות, איפוא, בוצעו על רקע חסרון כיס ומצב כלכלי קשה ולא מתוך בצע כסף. נטען שמדובר בעבירות מנהליות וגם בכך יש להתחשב. ב"כ הנאשם הגיש פסיקה (של בתי משפט השלום) לפיה גם במקרים של נאשמים שלא הסירו מחדלים בגובה של כ-100,000 ₪ נגזרה תקופת מאסר בת חודשיים ימים לריצוי בעבודות שרות, לצד קנסות מתונים. באשר לנסיבותיו האישיות של הנאשם נטען שהוא כבן 32, רווק, נעדר עבר פלילי, הוריו הוכרזו כפושטי רגל והוא מתגורר אצל סבתו. הנאשם אכן הגיע להסדר תשלומים עם רשות המיסים, אך ביקש פריסת תשלומים רחבה יותר ולא עמד בתשלומים. כמו כן, ביקש להמתין למכירת דירה של סבתו על מנת שבתמורה שתתקבל יסיר את המחדל, אך הדירה עדיין לא נמכרה. לנאשם חובות כספיים של כחצי מיליון ₪, הוא נמצא תחת צו כינוס נכסים וחדלות פרעון, הוא משתכר שכר מינימום ומתוך השכר 500 ₪ מופנים בכל חודש לקופת הפירוק (תלושי שכר, צו כינוס נכסים, תעודת שחרור משרות חובה, דו"ח תיקים לחייב - נע/1). לאור האמור, ביקש הסניגור לגזור על הנאשם חודשיים מאסר בעבודות שרות, לצד קנס מתון.
דיון והכרעה
כמפורט לעיל, אין חולק בדבר הערכים החברתיים המוגנים בעבירות אותן ביצע הנאשם שעניינם שוויון בנטל הנשיאה במס; שמירה על הקופה הציבורית; מניעת אפליה בין אזרחים שומרי חוק המשלמים את המס במועד לבין עברייני המס הנמנעים מלעשות כן; אינטרס ציבורי באכיפה של דיני המס במועד ומניעת הפרעה לפעילותן התקינה של רשויות המס; והבטחת תשלום מס אמת במועד.
נוכח ריבוי דו"חות המע"מ שלא הוגשו - או שהוגשו באיחור, 11 במספר, וכן נוכח סכום המס הנובע מאותם דו"חות - כ-147,000 ₪ - כמו גם חלקו הבלעדי והשיטתי של הנאשם בביצוע העבירות, נראה שאין גם חולק שמידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים אינה קלה במקרה זה.
מרבית הנאשמים בעבירות של אי הגשת דו"חות מע"מ במועד הם אנשים נורמטיביים אשר אינם מבצעים את העבירות ממניע מרמתי או בכוונה מיוחדת להתחמק מתשלום המס, אלא כאלה שנקלעו למצב כלכלי קשה ובחרו בדרך "הקלה" על מנת להיטיב, במעט, את מצבם הכלכלי, מתוך תקוה לשלם את המס במועד מאוחר יותר, כשמצבם הכלכלי ישתפר. נראה שזהו המצב אליו נקלע הנאשם שלפניי.
3
ואולם, הפסיקה ומדיניות הענישה כפי שהותוותה באה למנוע מצבים שכאלה ולחנך את ציבור העוסקים המורשים להתנהל מבחינה כלכלית באופן מחושב וזהיר, כאשר עוסקים מורשים אשר אינם מגישים דו"חות תקופתיים, או שמגישים דו"חות באיחור, ולא משלמים את המס הנובע או מסירים את המחדלים, כאשר סכום המס הוא בגובה של עשרות אלפי שקלים, נדונים לתקופות מאסר בפועל לריצוי בעבודות שרות.
מתחם העונש ההולם, איפוא, נע בין מאסר על תנאי ל-7 חודשי מאסר בפועל שיכול וירוצו בעבודות שרות, לצד רכיבי ענישה נלווים.
לענין נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירות, לקחתי בחשבון את היותו של הנאשם צעיר, נעדר עבר פלילי, נתון בחובות כספיים כבדים, תחת צו כינוס נכסים ומשתכר שכר מינימום. עוד לקחתי בחשבון את העובדה שהנאשם הודה בכתב אישום מתוקן ונטל אחריות מלאה על מעשיו. מנגד, לקחתי בחשבון שהנאשם לא הסיר את המחדל העומד על סך של כ-147,000 ₪, סכום גבוה ומשמעותי לכל הדעות.
נוכח אלה, מצאתי למקם עונשו של הנאשם בסביבות אמצע מתחם העונש ההולם. כמו כן, נוכח מצבו הכלכלי הקשה של הנאשם התחשבתי גם בגובה הקנס.
לאור האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 3 חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שרות, בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות השרות מיום 20.1.22 ובהסכמת הנאשם. הנאשם יבצע את עבודות השרות בצ'יימס כפר-סבא, רח' המוביל 7, איזור התעשיה כפר-סבא, 5 ימים בשבוע על פי טווח השעות המתאפשר בחוק העונשין.
על הנאשם להתייצב לריצוי העונש ביום 1.6.22 שעה 08:00 ביחידת ברקאי, עבודות שרות, שלוחת מרכז, רמלה.
הנאשם מוזהר כי במידה ולא יישמע להוראותיו של הממונה על עבודות שרות או יפר נהליו, יהיה מוסמך הממונה על עבודות שרות להורות על הפקעת עבודות השרות והנאשם ירצה את יתרת עונשו במאסר ממש.
ב. 4 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מהיום והתנאי הוא שלא יעבור את העבירה בה הורשע.
ג. קנס כספי בסך 5,000 ₪ או 30 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-10 תשלומים חודשיים, רצופים ושווים החל ביום 15.6.22. לא ישולם תשלום במועד תעמוד כל היתרה לפירעון מיידי.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז בתוך 45 יום.
ניתן היום, כ"ה ניסן תשפ"ב, 26 אפריל 2022, במעמד הצדדים.
