ת"פ 49244/01/22 – מדינת ישראל יחידת תביעות מחוז ירושלים נגד דור אליעזר פטאל
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 49244-01-22 מדינת ישראל נ' פטאל
|
|
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י יחידת תביעות מחוז ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
דור אליעזר פטאל ע"י ב"כ עוה"ד אמיר נבון |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו ובמסגרת הסדר טעון, בכתב אישום מתוקן, ב-3 עבירות של סחר בסם מסוכן, לפי סעיף 13 בצירוף סעיף 19 א לפקודת הסמים, ובעבירה של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 7(א) +7(ג) רישא לפקודת הסמים המסוכנים.
2. על פי הנטען באישום הראשון, ביום 8.1.2022 בשעה 21:30 לאחר תיאום מוקדם באמצעות יישומן "טלגרם" הגיע הנאשם לרחוב הארזים 8 בירושלים ומכר לדוד טוהר סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 9 גרם תמורת 600 ₪.
3. על פי הנטען באישום השני, ביום 8.1.2022 בשעה 17:30 לערך לאחר תיאום מוקדם באמצעות יישומן "טלגרם" הגיע הנאשם לרחוב רוזנבלט 9 בת"א ומכר לנועה סיילר סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 5 גרם תמורת 400 ₪.
4. על פי הנטען באישום הרביעי, ביום 6.1.2022 בשעה 23:09 לאחר תיאום מוקדם באמצעות יישומן "טלגרם" הגיע הנאשם לרחוב צ"ג בנות בראשון לציון ומכר לאברהם יפרמוב סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 5 גרם תמורת 450 ₪.
5. בתאריך 10.1.2022 בשעה 19:28 או בסמוך, החזיק הנאשם ברכב ל.ז מספר: 7956039 בתוך תיק גב שהיה מונח במושב האחורי ברכב, סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 67.39 גרם נטו, מחולקים לשקיות.
תמצית טיעוני הצדדים:
6. בטיעוניה לעונש ציינה המאשימה, כי הנאשם יליד 1999 הורשע ב-3 עבירות של סחר בסם מסוכן, והחזקת סם שלא לצריכה עצמית. המאשימה הפנתה לערכים המוגנים בהם פגע הנאשם, וביקשה לקבוע מתחם שבין 6 חודשים ל-12 חודשים לכל אישום. צוין, כי הנאשם החל בהליך שיקומי ואולם טרם סיים אותו, ובנסיבות אלו ביקשה לדחות את המלצת שרות המבחן, ולהטיל על הנאשם 20 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית.
7. הסנגור הפנה לנסיבותיו האישיות של הנאשם, ולכך שמעד עקב מצב משפחתי מורכב. הסנגור ביקש לקבוע מתחם עונש אחד לכלל האישומים, בהתאם להלכת ג'בר. על פיו, המתחם התחתון הינו כפי שציינה המאשימה, החל מעבודת שירות, ואולם יש לאמץ את עמדת שרות המבחן המנמק היטב מדוע נכון במקרה זה להסתפק בענישה שיקומית בדמות צו של"צ בהיקף שעות נרחב, שוות ערך לעונש שהיה מוטל עליו בעבודת שרות.
8. הנאשם ציין בסיום, כי עשה טעות קשה אשר פגעה בו ובמשפחתו. על אף זאת, הוא נרתם להליך טיפולי במסגרת היחידה להתמכרויות ושרות המבחן, והוא עודנו מצוי בטיפול.
דיון:
9. במקרה דנן, יש לקבוע מתחם ענישה אחד, ולתת ביטוי לצבר העבירות בתוך המתחם שייקבע, שכן המדובר בעבירות הנובעות מאותה מסכת עובדתית, שנעברו באותו המועד, כולן בוצעו באמצעות אפליקציית טלגרם, לצרכני סמים שונים. העבירה הנוספת של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, הינה עבירה שנלוותה לעבירות הסחר.
10. המדובר בשלוש עבירות של סחר בסם מסוג קנביס, בכמויות שאינן גדולות תמורת סכומי כסף של כמה מאות שקלים. בכל אחד מהאישומים נוצר הקשר עם הרוכשים באמצעות האפליקציה, ובהמשך פגש בהם הנאשם במקומות מכירה שונים לצורך השלמת העסקאות. המעשים בכללותם מצביעים על תכנון מוקדם, תיאום והגעה למקום עליו סוכם מראש, לצורך השלמת העסקה. יתרה מזאת, במסגרת האישום האחרון, נתפסו ברכב סמים בכמות של 67.39 גרם נטו מחולקים לשקיות.
11. עבירות הסחר והשימוש בסמים חומרתן רבה, והן פוגעות בערכים מוגנים של הגנה על שלום הציבור וביטחונו מפני הנזקים החמורים הנגרמים כתוצאה משימוש והפצה של סמים.
12. במסגרת ע"פ 6029/03 מדינת ישראל נ' גולן שמאי [פורסם בנבו] (9.2.04) קבע בית המשפט העליון כי: "נגע הסמים אוכל באוכלוסייה שלנו בכל פה והחברה הכריזה עליו מלחמת חורמה ומצפה שהעונשים שיגזרו על ידי בתי המשפט בשל עבירות סמים ישתלבו במאבק הכולל להדברת הנגע. עונש הולם למחזיקי סמים שלא לשימוש-עצמי, קרי: למשולבים במערך ההפצה -מכוון לקבוע בהכרת הכל את החומרה היתירה שאנו מייחסים להפצת הסמים, ולהרתיע עבריינים בכוח מלשלוח ידם בפעילות ההפצה. שתי תכליות מרכזיות אלו ניתן להשיג רק על ידי הטלת עונשים חמורים".
13. לרוב נהוג לגזור בגין עבירות סחר בסמים עונשי מאסר בפועל. בנוסף נקבע, כי נוכח הצורך החשוב שבמאבק בעבירות אלו, על בית המשפט לתת משקל ממשי לשיקולי הרתעתה אל מול שיקולים אישיים. ע"פ 9482/09 ביטון נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (24.7.11).
14. בע"פ 2596/18 זנזורי נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (12.8.18) עמד בית המשפט על חומרתה של עבירת הסחר דווקא בזמנים אלו, כאשר אמצעים טכנולוגיים כגון אפליקציית טלגראס מהווים פלטפורמה נוחה ומזמינה יותר לביצוע עבירות סחר בסמים. לאור האמור עמד בית המשפט על הצורך להחמיר בענישה בעבירות הסחר בסמים, כדי להגביר את ההרתעה משימוש באמצעים אלו. וראו גם: ת"פ 42189-08-19 מדינת ישראל נ' נני מזוז [פורסם בנבו] (06.04.20).
15. המדובר בסם מסוג קנאביס, המוגדר כסם קל יחסית בפסיקה, ואשר הענישה בעניינו פחותה יותר ביחס לסמים אחרים. עם זאת, אין להתעלם מהנזק ומהסיכון הרב הטמון בעבירות הסחר והחזקת הסמים, וכפי שציינתי לעיל, הפסיקה מייחסת לעבירות אלו חומרה יתרה. כך נקבע בע"פ 170/07 מטיס נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (2007), ביחס לסם הקנאביס, כי גם סמים קלים מהווים לעיתים קרובות את יריית הפתיחה להתמכרות לסמים קשים יותר וכי גם בשימוש בהם עצמם טמונה סכנה.
16. באשר למתחם הענישה שנקבע בפסיקה בגין עבירות סחר דומות אפנה לפסקי דין אלו:
17. רע"פ 1720/11 מיכאל גליק נגד מדינת ישראל [פורסם בנבו] (07.03.11), אושר גזר דינו של בית משפט השלום בו הוטלו על נאשם ב-3 עבירות סחר בסם מסוג חשיש (בסה"כ 110 גרם) ובעבירה של תיווך בחשיש (בכמות של כ- 95 גרם) 8 חודשי מאסר לריצוי בפועל בתוספת ענישה נלווית.
18. רע"פ 5712/16 יצחק אייזנבאך נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (17.08.16) אושר גזר דינו של בית משפט השלום אשר קבע, כי מתחם הענישה ההולם בעניינו של נאשם ב-4 עבירות סחר בקנאביס בכמויות קטנות הינו בין 8-24 חודשי מאסר, ותוך התחשבות בגילו הצעיר של הנאשם, היעדר עבר פלילי קודם, נסיבות חייו ושיקומו הוטלו על הנאשם 8 חודשי מאסר בפועל בתוספת ענישה נלווית.
19. עפ"ג 31347-08-14 מדינת ישראל נגד אברהים בשיטי [פורסם בנבו] (10.12.14) נגזרו על נאשם שהורשע ב-2 עבירות סחר בקנאביס (במשקל 97 גרם ו-47 גרם) ובמכירת 5 טבליות MDMA, נעדר עבר פלילי, 6 חודשי עבודות שרות, מאסר על תנאי וקנס.
20. ע"פ 7319-08-12 אבישי סבח נגד מדינת ישראל [פורסם בנבו] (25.10.12), נדחה ערעורו של נאשם שהורשע ב-2 עבירות סחר בחשיש בכמויות קטנות (5.3 גרם ו-2.9 גרם) ובעבירה אחת לתיווך לרכישת סם והוטל עליו עונש מאסר של 18 חודשי מאסר לריצוי בפועל.
21. ת"פ 726-01-14 מדינת ישראל נ' עבד אל חלים זיתון [פורסם בנבו] (21.07.14) נקבע ביחס לאישום של 3 עבירות סחר בחשיש בכמויות קטנות (בגזה"ד נדונו 2 עבירות סחר נוספות) כי מתחם הענישה ההולם הינו בין 3 ל-10 חודשי מאסר בפועל ונגזרו על הנאשם 4 חודשי מאסר בגין כל אחת מהעבירות, ובסה"כ, עם ריצוין בחופף, נגזרו על הנאשם בגין רכיב זה 6 חודשי מאסר בפועל.
22. ת"פ 56059-07-17 מדינת ישראל נגד מתן רווח [פורסם בנבו] (12.03.18), נגזרו על נאשם שהורשע ב-3 עבירות סחר בקנאביס באמצעות טלגראס (9.8 גרם, 12.7 גרם ו-2.9 גרם) 5 חודשי מאסר בפועל בתוספת ענישה נלווית.
23. בהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין (סעיף 40 יג'), סבורני כי מתחם העונש ההולם ביחס לעבירות הסחר וכן עבירת ההחזקה הינו החל מ-6 חודשים ועד ל- 18 חודשים לצד ענישה נלווית.
סטייה ממתחם העונש ההולם בשל שיקולי שיקום:
24. במקרה דנן, סבורני כי יש לסטות ממתחם העונש ההולם משום שיקולים של שיקום. במסגרת התסקיר שהוגש לבית המשפט ביום 16.6.2022 התייחס שרות המבחן לרקע בו צמח הנאשם, ואירועים משפחתיים קשים אותם חווה. שרות המבחן המליץ להטיל על הנאשם צו פיקוח מעצרים למשך 6 חודשים כדי להעמיק את הבדיקה בכל הנוגע להתמכרותו של הנאשם לסמים, עליה דיווח ביוזמתו בפגישה עמם, וכן כדי לשלבו בהליך טיפולי מתאים. מאז שולב הנאשם במסגרת טיפולית, כאשר בתסקיר המסכם מיום 23.4.2023 מסר שרות המבחן, כי במסגרת צו הפיקוח עמד הנאשם בקשר ישיר עמם. בחודש דצמבר 2022 שולב ביחידה להתמכרויות ברחובות, ובהתאם להסכמתו, הוארך צו הפיקוח ב-3 חודשים נוספים. הנאשם עודנו ממשיך בטיפול, ומהדיווח שהתקבל מגורמי הטיפול עולה, כי הנאשם משתף פעולה באופן מלא עם התוכנית, מוסר בדיקות שתן נקיות בבדיקות לגילוי שרידי סם, ומגלה מוטיבציה גבוה לשמור על ניקיון מסמים.
25. להתרשמותם הנאשם הינו בחור צעיר אשר בגיל צעיר נחשף לאירוע טראומטי במשפחתו אשר השפיע על חייו וחיי משפחתו בשנים הבאות. על אף זאת, הנאשם השלים 12 שנות לימוד שירות צבאי מלא, אלא שלאחר שחרורו חלה נסיגה במצבו אשר התבטאה בשימוש אינטנסיבי בסמים וניהול אורח חיים התמכרותי. מעצרו בגין תיק זה, כך לדבריהם, הציב גבול ברור להתנהלותו השולית והוא הפסיק את השימוש בסמים וניתק את קשריו השוליים.
26. שרות המבחן עומד בתסקירו על גורמי הסיכון בהם: חומרת העבירות, קושי להתמודד עם גורמי דחק, העדר גורמי תמיכה מכילים, התמכרות לסמים ומתן לגיטימציה לשימוש בסם והסלמה בהתנהלותו. מנגד, ובבחינת גורמי סיכוי צוין, כי הנאשם הינו בחור צעיר כבן 24, נעדר רישום פלילי, נעדר דפוסים שוליים ועבריינים, אשר נטל אחריות על מעשיו ושיתף פעולה עמם במסגרת הליך טיפולי. בסיומו של התסקיר מעריך שרות המבחן, כי ישנה חשיבות בעידוד חלקיו החיוביים של הנאשם, תפקודיו היצרניים באופן שיאפשר לו לקדם עצמו בתחום הלימודי והתעסוקתי. בנוסף צוין, כי הנאשם מצוי במסגרת טיפולית משך כ-5 חודשים לרבות קשר עם שרות המבחן, ובכך יש כדי לצמצם את הסיכון להישנות עבירות בטווח הארוך.
27. נוכח טעמים אלו ממליץ שרות המבחן להטיל על הנאשם צו מבחן למשך שנה, ולהימנע מהטלת עונש מאסר בדרך של עבודות שירות שכן הוא עלול להוביל לנסיגה במצבו והחרפת מצבו הכלכלי שלו ושל משפחתו. לדעתם, יש לאפשר לנאשם להשקיע את משאביו וכוחותיו הנפשיים בהמשך טיפול, וסיוע למשפחתו בפרנסה, וזאת יוכל לשלב ככל ותוטל עליו ענישה שיקומית בדמות שירות לתועלת הציבור בהיקף נרחב של 350 שעות.
28. טעמיו של שרות המבחן מקובלים עליי, ובהתאם ראיתי לאמץ את עמדתו, ולהעדיף הטלת עונש התואם את מצבו של הנאשם כפי שפורט בתסקיר המבחן, שכן הטלת עונש מאסר ולו בדרך של עבודות שירות, תוביל לפגיעה בנאשם, אשר תחבל בהליך אותו הוא עובר במסגרת שרות המבחן והיחידה להתמכרויות, ובסיכוי לשקמו.
29. נוכח טעמים אלו, סברתי כי ישנו מקום לגזור במקרה זה עונש אשר סוטה לקולא ממתחם העונש ההולם, באופן שלא יפגע בסיכויי השיקום של הנאשם ויאפשר לו להציב את חייו חזרה על מסלול נורמטיבי ותקין.
30. אשר על כן אני מטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
א. צו שירות לתועלת הציבור בהיקף 350 שעות בהתאם לתוכנית שתוגש על ידי שרות המבחן לאישור בית המשפט בתוך 60 יום.
ב. אני דן את הנאשם למאסר למשך 5 חודשים וזאת על תנאי למשך שלוש שנים שלא יעבור עבירת פשע מפקודת הסמים המסוכנים.
ג. אני דן את הנאשם למאסר למשך 2 חודשים וזאת על תנאי למשך שלוש שנים שלא יעבור עבירה מסוג עוון מפקודת הסמים המסוכנים.
ד. התחייבות בסך 3,500 ₪ שלא לעבור את עבירה בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים וזאת למשך שנתיים מהיום, שלא יעבור עבירה מפקודת הסמים המסוכנים. רשמתי את התחייבות הנאשם בע"פ.
ה. צו מבחן למשך שנה.
ו. הסמים יושמדו.
ז. טלפון נייד ומוצגים שנתפסו יחולטו.
ח. נוכח סיום ההליך המשפטי, צו עיכוב יציאה מהארץ יבוטל.
המזכירות תשלח העתק ההחלטה לשרות המבחן.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, ג' תשרי תשפ"ד, 18 ספטמבר 2023, במעמד הנוכחים.
