ת"פ 41160/02/18 – פרקליטות מחוז מרכז נגד יוסף טורזמן
1
בית משפט השלום ברחובות
ת"פ 41160-02-18 פרקליטות
מחוז מרכז - פלילי נ' טורזמן
ת"פ 52795-08-18 פרקליטות מחוז מרכז
- פלילי נ' טורזמן
ת"פ 32133-07-19 פרקליטות מחוז מרכז
- פלילי נ' טורזמן
בפני |
כבוד השופטת זהר דיבון סגל
|
|
בעניין: |
|
|
המאשימה |
פרקליטות מחוז מרכז באמצעות עו"ד יאנה מנצור |
|
|
נגד
|
|
הנאשם |
יוסף טורזמן |
|
|
באמצעות עוה"ד פורר |
|
גזר דין |
1. הנאשם הודה בהתאם להסדר טיעון דיוני בעובדות כתב האישום המתוקן בת.פ 41160-02-18 והורשע בריבוי עבירות סחר בסם מסוכן, לפי סעיף 13 לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973 (להלן: הפקודה), בצירוף סעיף 29 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין), ובהחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית - עבירה לפי סעיף 7(א)+7(ג) רישא לפקודה בצירוף סעיף 29 לחוק העונשין (להלן: התיק העיקרי). בנוסף, הודה הנאשם בעובדות כתב האישום המתוקן בת"פ 52795-08-18 (להלן: תיק הצירוף הראשון) והורשע בהחזקת סם שלא לצריכה עצמית - עבירה לפי סעיף 7(א)+7(ג) רישא לפקודה, וכן הודה בעובדות כתב האישום המתוקן בת"פ 32133-07-19 (להלן: תיק הצירוף השני), והורשע בהחזקת סם שלא לצריכה עצמית - עבירה לפי סעיף 7(א)+ 7(ג) לפקודה (להלן יכונו ביחד: תיקי הצירוף).
התיק העיקרי:
2
2. בהתאם לעובדות כתב האישום המתוקן: עובר לתאריך 16.12.2017 קשר הנאשם עם דוד כהן (להלן: דוד), אשר עבד בין היתר כנהג מונית לסחור בסם מסוכן. במסגרת הקשר ולשם קידומו במהלך מספר שבועות העביר הנאשם לדוד ב-7 הזדמנויות שונות סם מסוכן מסוג קוקאין בכמות שאינה ידועה אך שאינה לצריכה עצמית, מחלוקת למנות. עוד במסגרת הקשר במספר הזדמנויות סחר הנאשם בסם מסוכן מסוג קוקאין בכך ששלח את דוד ללקוחות שונים וסיפק להם באמצעותו את הסם תמורת תשלום. באותן הזדמנויות הנחה הנאשם את דוד לאן להגיע, ודוד חילק את הסם לפי הוראת הנאשם. כמו כן, בתאריך 1.2.2018 החזיקו הנאשם ודוד במונית בצוותא חדא סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל כולל של 20.77 גרם, שלא לצריכה עצמית.
תיק הצירוף הראשון:
3. בהתאם לעובדות כתב האישום המתוקן בתאריך 24.5.2017 החזיק הנאשם בדירתו סם מסוכן מסוג MDMA במשקל של 0.9668 גרם נטו, וסם מסוכן מסוג קוקאין במשקל של 10.87 גרם נטו, וכן משקל אלקטרוני, 58,100 ₪, 220 דולר ו- 24,700 ₪ במזומן.
תיק הצירוף השני:
4. בהתאם לעובדות כתב האישום המתוקן בתאריך 2.3.2017 החזיק הנאשם בדירתו סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל כולל של 30.84 גרם נטו.
החלטות קודמות של בית המשפט, תסקירי שירות מבחן
5. למען הסדר הטוב, אומר כי המשפט התנהל תחילה בפני השופטת אפרת פינק ועם מינויה לבית המשפט המחוזי הועבר הליך שמיעת הטיעון לעונש וגזירת הדין בפניי. בכדי שבפני הקורא תונח התמונה במלואה אסקור ההליך בקצרה.
6. ביום 27.1.2019 בהתאם להסדר טיעון דיוני שלא כלל הסכמה לעניין העונש, הודה הנאשם בכתב האישום המתוקן בתיק העיקרי. בהתאם להסכמות הצדדים התבקש שירות המבחן להכין תסקיר שייבחן את נסיבותיו האישיות של הנאשם כמו גם את נסיבות ביצוע העבירות בהן הורשע. בין לבין הודה הנאשם בתיקי הצירוף (9.2.2020; 23.5.2021), וכן הונחו בפני בית המשפט לא פחות מ-8 תסקירים. הטיעונים לעונש נדחו מעת לעת.
7. טרם אסקור התסקירים גופם אומר כי אלו ארוכים ומפורטים, כוללים התייחסות לרקע האישי והמשפחתי של הנאשם, היסטוריה עבריינית והתייחסות לעבירות בהן הורשע, הערכת הסיכון לעבריינות והסיכוי לשיקום, תהליכי השיקום בהם השתלב הנאשם. התסקירים נפרשים על פני תקופה ארוכה בין26.5.2019 ועד 30.9.2021. על אף שבית המשפט עשה חסד עם הנאשם ונתן לו הזדמנויות רבות להשתלב בתהליך טיפולי, חרף התנגדותה של המאשימה ועתירתה העונשית. למרבה הצער, לא השכיל הנאשם לנצל הזדמנויות אלו. בסיכומו של דבר, שירות המבחן לא בא בהמלצה שיקומית והמליץ על ענישה מוחשית ומרתיעה.
3
תסקירי שירות המבחן
תסקיר ראשון מיום 26.5.2019:
8. הנאשם בן 32, רווק, התגורר עם בת זוגתו בבית הוריו, שהה באותה העת במעצר בית חלקי ועבד בחברת הובלות. אביו עבד כנהג משאית אך חלה במחלה קשה והפסיק לעבוד, ואמו של הנאשם עקרת בית ועובדת בעבודות ניקיון. הנאשם סיפר כי הוריו מהווים עבורו גורמי תמיכה ומסייעים לו, כך גם בת זוגו. הנאשם בעל השכלה של 12 שנות לימוד ללא תעודת בגרות. מגיל צעיר החל לשחק כדורגל באופן מקצועי והתמקד בפיתוח קריירה בתחום זה. הנאשם התגייס לצה"ל וכאשר בקשתו להכרה כספורטאי לא נענתה, ביצע נפקדות ונדון למאסר ולבסוף נפלט משירות סדיר. הנאשם המשיך לפתח קריירה כשחקן כדורגל ושיחק בליגה הבכירה, אך בגיל 27 נפצע בתאונת אימונים וזו קטעה את התפתחותו המקצועית. לדבריו הפציעה היוותה את תחילת ההידרדרות ולוותה במשבר נפשי עמוק. הנאשם תיאר בפני שירות המבחן כי חווה משבר נפשי לאחר פציעתו והחל לצרוך סמים ולהתרועע עם גורמים שוליים. עוד תיאר כי בחלוף הזמן החל לצרוך סמים באופן אינטנסיבי, פיתח התמכרות, ואף תיאר נסיגה במצבו הכלכלי מה שהוביל לבסוף, לדבריו, לביצוע העבירות.
שירות המבחן התרשם מהנאשם בהליך המעצר, כצעיר בעל כישורים קודמים תקינים, בעל יכולת התמדה ופיתוח קריירה, ובעל מערכות תמיכה יציבות שסייעו לו להציב לעצמו גבולות ולהתנהל באופן מסתגל. עם זאת, הנאשם ביטא התמכרות לסמים ופיתח דפוסים שוליים, התנהלותו מניפולטיבית וגילה מודעות נמוכה כלפי קשייו. במהלך תקופת פיקוח המעצר הנאשם השתלב בקבוצה טיפולית, הגיע למפגשים באופן סדיר, אך גילה קושי בהעמקה ובחינת נסיבות הידרדרותו. תקופת הטיפול סייעה לנאשם בהבנה ראשונית בלבד באשר לקשייו.
להערכת שירות המבחן, הנאשם סובל מהתמכרות לסמים. בחלק מבדיקות שתן נמצאו ממצאים חיוביים של סמים מסוג קוקאין, ואולם החל מחודש מאי 2019 מסר הנאשם בדיקות נקיות משרידי סמים. הנאשם הופנה, חרף גישתו הבעייתית, לבדיקת התאמה ביחידה לנפגעי סמים ביבנה, שם נמצא כי הנאשם נטה לצמצם בדפוסיו הבעייתיים וזקוק לטיפול אינטנסיבי באשר להתמכרותו לסמים. הנאשם התקשה להיענות ולהגיע למפגשים אך ביקש הזדמנות נוספת, וזו ניתנה לו.
4
שירות המבחן פירט את גורמים מגבירי הסיכון ובהם התמכרותו של הנאשם לסמים, הנאשם בעל קווי אישיות שוליים, מתקשה להתמודד במצבי לחץ ודחק, בעל סף תסכול נמוך, מתקשה בוויסות העצמי ונוטה לאימפולסיביות. באשר לגורמים מפחיתי סיכון מנה שירות המבחן את גורמי התמיכה המשפחתי והזוגי, העובדה כי גילה בעבר יכולת התמדה ומחויבות ואף הגיע להישגים משמעותיים כספורטאי, וכן שילובו לאחרונה בטיפול המתאים לצרכיו. שירות המבחן העריך כי הנאשם זקוק לסיוע ייעודי ואינטנסיבי והדגיש כי הנאשם מגלה אמביוולנטיות כלפי קשייו ומצבו, אך מבטא נכונות לשתף פעולה.
לפיכך ביקש שירות המבחן לבחון התקדמות הנאשם במסגרת הטיפול במרכז היום לנפגעי התמכרויות ונכונותו לערוך שינוי בדפוסיו הבעייתיים ועל כן, התבקשה דחיית הדיון בשלושה חודשים לשם גיבוש המלצה.
תסקיר שני מיום 11.8.2019:
9. שירות המבחן דיווח כי הנאשם התקשה בשיתוף פעולה עם הגורמים הטיפוליים וניכר כי אינו מבין את עומק התמכרותו לסמים ואינו מגלה תובנה למצבו, נוטה להתנהל במניפולטיביות מול גורמי הטיפול ואף ביטא מסרים מאיימים ותוקפניים באופן לא מותאם. בדיקת שתן העידה על צריכת סמים מסוג קוקאין. שירות המבחן התרשם כי הושרשו אצל הנאשם דפוסים עברייניים והתחזק הצורך במענה טיפולי אינטנסיבי, כוללני ועוטף של קהילה טיפולית שתסייע בהפחתת הסיכון, אך הנאשם ביטא חוסר רצון להשתלב בטיפול מסוג זה ושירות המבחן התרשם כי הנאשם אינו בשל להליך טיפולי מעמיק ולשינוי אורחות חייו. שירות המבחן לא בא בהמלצה טיפולית.
תסקיר שלישי מיום 26.1.2020:
10. שירות המבחן עדכן כי הנאשם זומן מספר פעמים לפגישה, אך לא הגיע ולא יצר קשר טלפוני. לאחר בירור ומסירת מספר הטלפון העדכני של הנאשם לשירות המבחן וניסיונות נוספים לקידום פגישה, מסר הנאשם כי לא הגיע מסיבות אישיות הקשורות לבריאותו של אביו ושלו. שירות התרשם כי הנאשם אינו פנוי להליך הטיפולי ועל כן שוב לא בא בהמלצה בעניינו.
תסקיר רביעי מיום 28.6.2020:
5
11. שירות המבחן עדכן כי ביום 19.5.2019 השתלב הנאשם במרכז יום לטיפול בהתמכרויות בעיר רחובות אך ביוני 2019 הופסקה השתתפותו בשל קשיים בשמירה על יציבות במסגרת הטיפול ושימוש בסמים. כן במהלך תקופת הדחייה זומן הנאשם למספר פגישות, לאחת לא הגיע, בפגישה השנייה סיפר כי עובד כנהג מזה כחצי שנה. באשר לעבירות בהן הורשע, מסר כי אלו בוצעו על רקע שימושו בסמים לאחר פציעתו וקטיעת הקריירה כשחקן כדוגל. תיאורו בנוגע להחזקת הסמים נעשה באופן מצומצם כאשר התקשה להסביר את סכומי הכסף שנתפסו בחזקתו והתקשה להתבונן בחומרת התנהלותו. על אף שמסר כי אינו משתמש בסמים, נמצא חיובי לקוקאין בבדיקת שתן שמסר ולשתי בדיקות נוספות לא הגיע, בבדיקה נוספת לא נמצאו שרידי סמים. הנאשם שלל בעיה בתחום הסמים ושלל צורך בהתערבות טיפולית.
שירות המבחן התרשם כי הנאשם סובל מהתמכרות לסמים, דפוסים שוליים וקושי בגילוי מודעות לדפוסים אלו, נעדר מוטיבציה לשינוי, מתקשה בלקחת אחריות, נוטה להתנהל באופן אימפולסיבי ודרשני עם שירות המבחן מתוך ציפייה, שאינה מותאמת, להמלצה שיקומית ללא השתלבותו בהליך טיפולי. שירות המבחן העריך כי גורמי הסיכוי לשיקום הם יכולותיו לגלות התמדה ומחויבות כפי שנהג בעבר כאשר היה ספורטאי, דיווחיו על עבודה רצופה מזה חצי שנה ומממצאי בדיקת השתן האחרונה בה לא נמצאו שרידי סמים. שירות המבחן שב והעריך כי הנאשם זקוק למענה טיפולי שיסייע לו להיגמל מסמים, אך הנאשם אינו בשל להליך טיפולי מעמיק לשינוי ומכאן, לא בא בהמלצה טיפולית והומלץ על ענישה מוחשית ומרתיעה שתשקף את חומרת מעשיו.
תסקיר חמישי מיום 12.11.020:
12. פורט כי הנאשם מתגורר ביבנה, עובד כמאמן כדורגל לילדים ובמקביל עוסק בתחום ההובלות. בתקופת הדחייה שירות המבחן עמד בקשר רציף עם הנאשם ונפגש עמו. אביו של הנאשם נפטר והנאשם שיתף בכאבו את אובדן אביו ובהתמודדות המשפחה עם האבל, לדבריו בעקבות כך מבקש לעבור הליך שיקום ולקדם את מצבו ואף פנה באופן עצמאי למרכז לטיפול בהתמכרויות בתל אביב, מסר פעמיים בשבוע בדיקות שתן, השתתף בקבוצה טיפולי והוסיף כי מתחיל טיפול פרטני על ידי עובדת סוציאלית.
6
שירות המבחן התרשמו מהיכולת ומהרצון שביטא הנאשם להתבוננות מעמיקה על קשייו ועל דפוסיו השוליים, ומסרו כי מבטא הכרה ראשונית לקשיים בתפקודו ומגלה מעורבות ואחריות רבה יותר לקשר עם שירות המבחן. כגורמי סיכון העריכו שירות המבחן כי הנאשם סובל מהתמכרות לסמים, בעל קווי אישיות שוליים, קשים בוויסות עצמי ובעל נטייה לאימפולסיביות. כגורמי סיכוי העריכו שירות המבחן את גילוי המוכנות הראשונית של הנאשם לשיקום ולטיפול, את העובדה כי הנאשם מכיר בבעיות התמכרותו ולדפוסיו השוליים ופנה באופן עצמאי לטיפול, וכן את העובדה כי הנאשם בעל מערכות תמיכה יציבות. לאור זאת שירות המבחן המליץ על דחיית הדיון בארבעה חודשים לצורך מעקב אחר התקדמות הנאשם וגיבוש המלצה בעניינו.
תסקיר שישי מיום 31.1.2021:
13. במהלך תקופת הדחייה שמר הנאשם על קשר רציף עם שירות המבחן וכן היה בקשר עם היחידה להתמכרויות. ולהתרשמות שירות המבחן חל שינוי בהתנהלותו של הנאשם אשר הביע שביעות רצון מהתהליך הטיפולי, ביטא רצון להמשיך להשתתף בו ומסר בדיקות שתן נקיות מסמים. לפיכך ולאור התרשמות שירות המבחן מנזקקות טיפולית, הומלץ להעמיד הנאשם בצו מבחן לצד ענישה מוחשית בדמות עבודות שירות ומאסר מותנה.
תסקיר שביעי מיום 11.5.2021:
14. שירות המבחן עדכן כי הנאשם עבר להתגורר בתל אביב בדירה שכורה עם בת זוגו ומצפים לילד ראשון יחד. הנאשם המשיך ושמר על קשר רציף עם שירות המבחן והביע נכונות לתהליך טיפולי ביחידה לטיפול בהתמכרויות בתל אביב. בסיכומה של וועדת תאום תכנון טיפול הוחלט על המשך טיפול ביחידה, השתתפות במפגשים קבוצתיים ובשיחות פרטניות בנוסף למסירת בדיקות שתן והצטרפות לקבוצת N.A. שירות המבחן התרשם כי הנאשם נמצא בהליך שינוי במהלכו בוחן דפוסים ונמנע משימוש בסמים לאורך זמן וכי בכך יש באלו בכדי להוות גורמים מצמצמי סיכון ומגבירים סיכוי לשיקום. לפיכך ומבלי להתעלם מחומרת העבירות, שב שירות המבחן על המלצתו מהתסקיר הקודם.
תסקיר שמיני ואחרון מיום 30.9.2021:
7
15. במהלך תקופת הדחיה שהה הנאשם במעצר במשך שלושה שבועות לאחריהם שוחרר ללא מעורבות שירות המבחן, ובתנאים מגבילים. גורמי הטיפול ביחידה להתמכרויות עדכנו אודות נסיגה במצבו של הנאשם אשר מתקשה להעמיק בטיפול, מבטא מוטיבציה חיצונית בלבד חרף הזדמנויות שניתנו לו. כן להערכתם, לנאשם דפוסי עבריינות מושרשים, נוטה להסתיר חלקים רבים, חסר הבנה למצבו ולהתנהלותו הבעייתיים במישורים שונים בחייו, ועל כן הוחלט על הפסקת הטיפול הפרטני. ביום 23.8.2021 התקיימה וועדה נוספת בעניינו של הנאשם ביחידה לטיפול בהתמכרויות, שם שיתף הנאשם בקשיים שחווה בחודשים האחרונים. חרף ניסיון גורמי הטיפול ביחידה לשקף לנאשם את התנהלותו, האחרון התקשה בהתבוננות מעמיקה אודות התנהלותו ולקיחת אחריות על מצבו ואף השליך על הסביבה ועל הצוות הטיפולי את המצב בו הוא מצוי. הומלץ לשלב הנאשם במסגרת מרכז יום אך הנאשם ביטא אמביוולנטיות לכך, ביקש זמן נוסף לחשוב על אופציה זו וטען כי הדבר יקשה עליו לעבוד. שירות המבחן מסר כי הנאשם לאורך התקופה שמר על קשר יציב עמם ודאג לעדכן אודות מצבו, אולם להערכתם קשר עקבי זה נבע מלחצים סביב מצבו המשפטי. להתרשמות שירות המבחן, לנאשם קושי לקחת אחריות על מצבו והתנהגותו, נוטה הוא להשליך בחירות שלקח על גורמים חיצוניים תוך ניתוק רגשי וקושי בהתבוננות ביקורתית.
בסיכומו של דבר ולנוכח הקושי של הנאשם בהעמקה בטיפול וגילוי מודעות למצבו ולדפוסיו המכשילים, דפוסי עבריינות מושרשים, נטייתו לריצוי וקושי בהצבת גבול ביחסים בינאישיים וכן תיק נוסף שנפתח כנגדו בעת שהיה מצוי בהליך טיפולי, לא בא שירות המבחן בהמלצה טיפולית אלא המליץ על ענישה מוחשית, מרתיעה ומציבה גבולות.
16. ביום 3.10.2021 ביקש בא כוח הנאשם כי אורה לשירות המבחן להגיש תסקיר משלים ותיבחן השתלבותו במרכז יום. בקשה זו נדחתה על ידי. טיעוני הצדדים לעונש נשמעו באותו המעמד.
טיעוני הצדדים לעונש
17. המאשימה בטיעוניה עמדה על הערכים החברתיים המוגנים שנפגעו כתוצאה מביצוע העבירות בהן הורשע הנאשם ובהם הגנה על בטחון ובריאות הציבור נוכח החדרת הסמים לציבור והיותו של נגע הסמים כמחולל פשיעה. ובייחוד כאשר המדובר בסמים מסוג קוקאין ומסוג MDMA. חומרה יתרה ביקשה המאשימה לראות במעשיו של הנאשם, אשר שב ומבצע עבירות בתחום הסמים במשך תקופה ארוכה, ולא מדובר במעידה חד פעמית. נטען כי הנאשם במעשיו הוכיח כי לא נרתע מגורמי אכיפת החוק, ניכר כי מעורה בעולם הפשע, בעל גישה ויכולת להשיג סם קוקאין הנחשב כסם קשה, בכמות גדולה פעמים רבות. המאשימה הוסיפה ועמדה על פוטנציאל הנזק הצפוי, מהחזקת הסמים כאשר המניע הוא בצע כסף ואין אלא לראות זאת לחומרה. המאשימה עתרה לקביעת מתחמי ענישה כדלקמן: בתיק העיקרי - בין 28 ועד 48 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית; בתיק הצירוף - בין 8 ועד 18 חודשי מאסר בפועלוענישה נלווית; בתיק הצירוף השני - בין 18 ועד 36 חודשי מאסרוענישה נלווית. עמדתה תמכה בפסיקה.
8
באשר לנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה הפנתה המאשימה לכך שמדובר במקרה ייחודי בו ניתנו לנאשם ניסיונות רבים על מנת לייצר אצלו מוטיבציה ולגייס אותו להליך טיפולי, אך הנאשם לא השכיל לנצל הזדמנויות אלו. בהקשר לכך סקרה המאשימה את התסקירים בעניינו של הנאשם, בהם ניכר היעדר מוטיבציה כנה לנאשם לשיקום וטיפול, אי שיתוף פעולה מצדו, וגם כאשר עולה נכונות ומוטיבציה ראשונית הוא אינו מצליח להעמיק בטיפול, אינו לוקח אחריות על מעשיו ומשליך בחירותיו על גורמים חיצונים, גם בנוגע להצעה לשלבו במרכז יום הוא מביע אמביוולנטיות. המאשימה אינה מתעלמת מנסיבותיו האישיות של הנאשם או מהקשר עם שירות המבחן, ואולם לטעמה משך שנתיים לא ניכר שינוי ממשי אצל הנאשם.
לנוכח כל אלו, ובשים לב לעברו הפלילי של הנאשם הכולל הרשעה אחת ישנה שאינה מתחום הסמים (ת/1), ביקשה המאשימה להכריז על הנאשם כסוחר סמים, ולגזור עליו עונש מאסר שלא יפחת מ-4.5 שנות מאסר (תחתית מתחם העונש לו עתרה) לצד רכיבי ענישה נוספים.
18. מנגד סבר בא כוח הנאשם כי עתירתה העונשית של המאשימה מחמירה יתר על המידה ואינה הולמת את נסיבות ביצוע העבירה ונסיבותיו האישיות של הנאשם. באשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירות בתיק העיקרי, הפנה בא כוח הנאשם לכך שבכתב האישום המתוקן חסר פירוט בנוגע לכמויות בהן סחר הנאשם והתמורה אותה קיבל, ועל כן ביקש להניח לטובתו של הנאשם כי הכמות בה סחר הייתה קטנה תמורת סכום כספי פעוט. כן ביקש להשוות בין גזר הדין בעניינו של דוד כהן אשר סייע לנאשם בסחר ונידון ל-9 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות (נ/1).
9
עוד בטיעוניו עמד ב"כ הנאשם בהרחבה על הסיבות אשר הובילו את הנאשם לביצוע העבירות, הפציעה הקשה שהובילה באחת להפסקת הקריירה המקצועית שלו כספורטאי, והמעבר מחייו הנורמטיביים בהם עובד ומתפרנס להידרדרות המצב הנפשי והפיזי לאחר הפציעה ואיבוד מקצועו ומקור פרנסתו, ובייחוד כאשר מקור פרנסתו היה כל חלומו וחייו של הנאשם השתנו מאד. בא כוח הנאשם טען לשבחו של הנאשם את מאמציו לחזור למוטב, בתוך כך את הבנתו כי עליו לעבור מקום מגורים על מנת להתרחק מאזור אותו הכיר כבעייתי עבורו, עבר לתל אביב החל לעבוד כמאמן קבוצת ילדים, מנהל קשר זוגי יציב, צפוי להיות אבא בקרוב, נתמך גם באמו, אביו של הנאשם חלה במחלה קשה במשך כשנה וחצי והנאשם ליווה אותו לכל טיפוליו הרפואיים עד שלמרבה הצער נפטר (נ/2). נטען כי המשבר שחווה הנאשם וסערת הרגשות שבה היה מצוי לאחר פטירת האב, הקשו עליו להתקדם בהליך הטיפולי, והדבר בא לידי ביטוי בטיפול ובתסקירים בהתאם. ב"כ הנאשם הפנה לעדותו של משה גוטליב מיום 26.7.2020 ולכך שהחל מאותה נקודת זמן חל שיפור במצבו של הנאשם אשר שיתף פעולה עם שירות המבחן, הגיע לשיחות, שינה את מקום מגוריו, מסר בדיקות שתן נקיות, השתלב בטיפול ביחידה להתמכרויות. בהתאם טען כי אי אפשר להתעלם מאופיים החיובי של חלק מתסקירי שירות המבחן, ובפרט התסקיר השביעי שם הומלץ על העמדתו בצו מבחן. עוד הוסיף כי הגם שהתסקיר האחרון מצביע על רגרסיה בעניינו של הנאשם, האחרון עדיין מקפיד למסור בדיקות שתן נקיות, ושומר על קשר רציף עם גורמי הטיפול, כן הפנה לכך שצפויה להתכנס בעניינו של הנאשם וועדה בחודש אוקטובר.
ב"כ הנאשם הוסיף וביקש כי יינתן משקל לחלוף הזמן מביצוע העבירות, 2018-2017, כאשר עברו מאז כ-4 שנים. כן ביקש ב"כ הנאשם לראות הנאשם כמי שנעדר עבר פלילי שכן לחובתו הרשעה אחת בעבירת רכוש משנת 2005 שהתיישנה, והנאשם מעולם לא ריצה מאסר. כמו כן התייחס ב"כ הנאשם לצירוף שלושה התיקים, ההודיה, נטילת אחריות והבעת צער וחרטה מצד הנאשם. לנוכח כל אלו ביקש בא כוח הנאשם לגזור על הנאשם עונש מתון הנמצא בתחתית מתחם העונש ההולם, אשר לטעמו נע בין 10 ועד 24 חודשים.
19. כאן חשוב לומר כי לאורך המשפט פנה הנאשם מספר פעמיים לבית המשפט, סיפר על הקשיים עימם מתמודד וביקש הזדמנות להשתלב בתהליך טיפולי (26.7.2020; 7.2.2021). בדברו אחרון: "אני הייתי שחקן כדורגל, ובגלל המוות של אבא שלי עברתי את כל מה שהגעתי אליו. נמצאת פה בת הזוג שלי שהיא בהריון ואנחנו מתחתנים" ובהמשך: "אני מביע צער על מה שקרה איתי, אני מבטיח לביהמ"ש שאני יותר לא אחזור ואדרך במקום הזה, לא יהיה לי שום עניין לדברים שאינם כשרים, אני מתנצל מעומק ליבי ואשמח ואני מודה לבחורה שנמצאת כאן, אמא שלי גם לא מרגישה טוב, אני לבד, אני לא רוצה לחזור לרחוב. אני מבקשת צ'אנס אחד לא יותר מזה, אני מבטיח שאהיה במרכז יום כמו שצריך. יש לי בחיים רק את החברה שלי. אני מבקש צ'אנס אחד לא יותר מזה, אני רוצה להיכנס למרכז היום ולהוכיח שאני בסדר, אני אתן בדיקות שתן והכל, וגם עד עכשיו הכל עשיתי".
דיון והכרעה
קביעת מתחם העונש
10
20. טרם אדרש לקביעת מתחם העונש ההולם, יש לקבוע האם מעשיו של הנאשם מהווים אירוע עברייני אחד ובגינו יש לקבוע מתחם עונש אחד או מספר אירועים שוניםהמצדיקים קביעת מתחם ענישה נפרד וזאת בהתאם ל"מבחן הקשר ההדוק" (ע"פ 4910/13 ג'אבר נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (29.10.2014), ע"פ 1261/15 דלאל נ' מדינת ישראל (13.9.2015). במחלוקת שבין הצדדים, מצאתי להעדיף את עמדת המאשימה ולקבוע מתחם עונש נפרד עבור כל אחד מכתבי אישום וזאת על אף הזיקה בין המעשים לנוכח המועדים השונים בהם בוצעו העבירות והמרחק ביניהן. לצד זאת אומר כי יש מקום לחפוף בין המתחמים ועל כך עוד אעמוד בהמשך.
21. מתחם העונש ייקבע בהתאם לעקרון ההלימה תוך מתן משקל לערכים החברתיים שנפגעו מביצוע העבירות, למידת הפגיעה בהם ולמדיניות הענישה הנהוגה, והכל בנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
22. הנאשם במעשיו פגע בערכים עליהם ביקש המחוקק להגן ובכלל אלה, שמירה על שלום ובריאות הציבור וההגנה מפני הנזקים החברתיים, הן הישירים והן העקיפים אשר נגרמים כתוצאה מעבריינות הנלווית לשימוש בסמים לרבות ההגנה על הביטחון האישי ורכוש הציבור (ע"פ 6029/03 מדינת ישראל נ' שמאי, פ"ד נח (2) 734 (9.2.2004); ע"פ 6021/95, 4998/95, 5267/95, 5313/95 מדינת ישראל נ' גומז(31.7.1997); ע"פ 575/88 עודה נ' מדינת ישראל, פ"ד מב (4) 242 (11.12.1988)).
23. אשר לסכנה הנשקפת מסם הקוקאין ראה ע"פ 972/11 מדינתישראל נ' יונה (4.7.2012):
"יתכן ועבירות הסמים הקשים הם כה נפוצות עד שהתרגלנו אליהן ואולי אף אבדה לנו הרגישות למחיר שלא רק החברה משלמת אלא המשתמש עצמו. הקוקאין נחשב ולא בכדי, לסם קשה. זאת הן בשל ההשפעות על גוף האדם והן בשל פוטנציאל ההתמכרות הגבוה שטמון בו. על פי רוב, לאחר נטילת הסם חווה המשתמש תחושה חזקה של אופוריה. לאחר האופוריה מגיעה התרסקות שמתאפיינת בתשישות, שינה, דיכאון ממושך - וצורך עז להשיג מנת סם נוספת. נמצא גם שהמוח מסתגל במהירות לאפקט האופוריה, וכתוצאה מכך המשתמש צורך כמויות הולכות וגדלות מהסם. הגדלת מנת הסם מעצימה את הפגיעה שנגרמת למשתמש ובכלל זאת פרנויה, פאניקה ושיבוש בפעילות החשמלית של הלב עד כדי פוטנציאל להתקף או לדום לב... הפגיעה ביחיד חוזרת חלילה לפגיעה בחברה. השימוש בסם מסוג קוקאין יוצר צורך להמשיך ולהשתמש. כתוצאה מכך עליו לחפש מקורות כספיים למימון הסם, לאו דווקא בדרכים חוקיות, תוך שהוא חווה הידרדרות מתמדת בתפקוד הפיזי והקוגניטיבי".
11
24. על מדיניות הענישה בעבירות של סחר בסם מסוכן מסוג קוקאין אפשר ללמוד מפסקי הדין הבאים, כאשר יש לתת את דגש על מספר מקרי הסחר, זהות הקונה, כמות הסם שנמכרה והתמורה שהתקבלה לצידה וכיוצב'. בחלק מהמקרים שיובאו להלן לצד עבירות הסחר בסמים אפשר למצוא גם התייחסות לעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית. ברי, כי העונשים שהוטלו בסופו של דבר תלויים במגוון של שיקולים, גיל, עבר פלילי, נסיבות אישיות בריאותיות ובפרט הליך שיקומי.
רע"פ 5353/17 טפרה נ' מדינת ישראל (18.9.2017) - הנאשם הודה והורשע בעבירות של תיווך בסם מסוכן וסחר בסם מסוכן. מעובדות כתב האישום עולה, כי המבקש תיווך סם מסוג קוקאין במשקל 1.1592 גרם נטו, תמורת סכום של 1,500 ₪. בהזדמנות אחרת מכר סם מסוג קוקאין במשקל 2.0174 גרם נטו, תמורת סכום של 2,500 ₪. בהמשך תיווך המבקש בין שוטר סמוי לאחר לצורך רכישת סם מסוג קוקאין, במשקל 4.5440 גרם נטו, תמורת סכום של 4,000 ₪. נקבע מתחם הענישה בעבירות התיווך נע בין ארבעה חודשי מאסר בפועל ועד שנת מאסר בפועל, ואשר לסחר בסם מתחם העונש נע בין 18-6 חודשי מאסר בפועל. לנוכח הליך שיקומי גזר בית המשפט על הנאשם 6 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות ורכיבי ענישה נוספים. בית המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה, החמיר בעונשו של הנאשם והעמידו על 7 חודשי מאסר בפועל, יתר חלקי גזר הדין נותרו בעינם. רשות ערעור לבית המשפט העליון נדחה.
רע"פ 8408/15 שמעון חביב נ' מדינת ישראל (9.12.2015) - הנאשם בעל עבר פלילי הודה והורשע בעבירות של סחר בסם מסוכן והחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית. הנאשם ביחד עם אחר נהג לסחור בסם מסוכן מסוג קוקאין תוך תכנון ותאום טלפוני מקדים לעסקאות הסמים עם צרכני הסם. במקרה אחד, סחרו השניים בסם מסוג קוקאין במשקל 1.1 גרם נטו תמורת 600 ₪. במקרה השני סחרו השניים בסם מסוכן מסוג קוקאין במשקל 5 גרם מחולק ל 10 אריזות תמורת סכום כסף. כמו כן החזיקו השניים בדופן הגלגל הימני של רכבם אריזות המכילות סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל של למעלה מ-15 גרם, שלא לצריכה אישית. בית המשפט השלום קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין 18-8 חודשי מאסר בפועל, לכל אחד משלושת האישומים. בית המשפט השלום גזר על הנאשם שעבר הליך שיקומי, עונש של 17 חודשי מאסר בפועל, לצד רכיבי ענישה נוספים. ערעור לבית המשפט המחוזי נדחה כך גם בקשת רשות לערער.
12
רע"פ 126/15 טל חביף נ' מדינת ישראל (13.1.2015) - הנאשם בעל עבר פלילי הורשע על יסוד הודאתו, בעבירות של סחר בסם מסוכן מסוג קוקאין בשלוש הזדמנויות: סם במשקל 0.3901 גרם נטו תמורת 460 ש"ח; סם במשקל של 0.8179 גרם נטו תמורת סכום של 800 ש"ח; סם במשקל 2.5056 גרם תמורת 2,000 ₪ בתיווכו של חברו אשר הואשם יחד אתו. בית המשפט מצא כי יש לקבוע מתחם עונש לכל אחד מהמעשים בנפרד הנע בין שמונה ל-18 חודשי מאסר בפועל, ולכל מעשה החזקת סם נע בין 6 ל-12 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט גזר על הנאשם 20 חודשי מאסר הכוללים הפעלת מאסר מותנה בן 4 חודשים ורכיבי ענישה נוספים. הערעורים לבית המשפט המחוזי והעליון נדחו.
רע"פ 65/15 מסארווה נ' מדינת ישראל (13.1.2015) - הנאשם בעל עבר פלילי הודה והורשע בעבירות של סחר והספקה של סמים מסוכנים, בכך שמכר לשוטר סמוי בשתי הזדמנויות סם מסוכן מסוג קוקאין בתמורה ל-200 ש"ח. בית המשפט השלום קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין 18-6 חודשי מאסר וגזר על הנאשם אשר עבר הליך גמילה מסמים בקהילה טיפולית, עונש של 6 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות, צו מבחן ורכיבי ענישה נוספים. הערעורים שהוגשו לבית המשפט המחוזי והעליון נדחו.
עפ"ג (מרכז) 29484-12-19 מדינת ישראל נ' פינקלשטיין (25.2.2020) - הנאשם בעל עבר פלילי הורשע בהתאם להודאתו בביצוע של שתי עבירות סחר בסם מסוכן מסוג קוקאין, שכללו תיאום טלפוני מוקדם עם הקונה. במקרה אחד מסר הנאשם סם במשקל 4.8860 גרם, ובמקרה השני סם במשקל של 1 גרם נטו. בית משפט השלום קבע מתחם העונש ההולם נע בין 8 ל-18 חודשי מאסר בפועל וסטה ממתחם הענישה משיקולי שיקום וחייב הנאשם בביצוע צו של"צ לצד העמדתו במבחן ורכיבי ענישה נוספים. ערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי נדחה.
עפ"ג (ירושלים) 24890-11-19 מדינת ישראל נ' וקנין (17.11.2019) - הנאשמים בעלי עבר פלילי הורשעו על פי הודאותיהם בעבירות של סחר בסם מסוכן והחזקת סם. במקרה הראשון: הנאשם 1 מכר לסוכן משטרתי סם מסוג קוקאין במשקל 9.18 גרם, תמורת 6,500 ₪ נקבע מתחם עונש הולם כנע בין 20-8 חודשים וענישה נלווית. במקרה השני מכרו הנאשם לסוכן משטרתי סם מסוג קוקאין במשקל 19.67 גרם תמורת 11,800 ₪ נקבע מתחם עונש הולם כנע בין 22-10 חודשים וענישה נלווית. במקרה השלישי מכרו הנאשמים לסוכן משטרתי סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל של 15.0190 גרם, תמורת 8,550 ₪ נקבע מתחם עונש הולם כנע בין 20-10 חודשים וענישה נלווית. כמו כן החזיקו הנאשמים סם מסוג קוקאין ברכב במשקל 49.69 גרם שלא לצריכה עצמית - נקבע מתחם העונש ההולם אישום זה נע בין 10 ל-20 חודשי מאסר לריצוי בפועל ועונשים נלווים. בית המשפט קמא סטה ממתחם הענישה מטעמי שיקום וגזר על הנאשמים מאסר מותנה, צו של"צ ומבחן ורכיבי ענישה נוספים. ערעור לבית המשפט המחוזי נדחה.
13
ת"פ (תל-אביב) 39400-05-15 פרקליטות מחוז תל אביב פלילי נ' נועם לב (5.11.2017). הנאשם הורשע בביצוע בסחר בסם מסוכן כאשר מכר לסוכן משטרתי בשתי הזדמנויות סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל של 1.7171 גרם נטו, מחולק ל-4 שקיות בתמורה לסך של 1,500 ₪ וסם מסוכן מסוג קוקאין במשקל של 9.7752 גרם נטו תמורה ל-5,000 ₪. בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם בגין האירוע הראשון נע בין 8 ועד 18 חודשי מאסר לריצוי בפועל ומתחם העונש ההולם בגין האירוע השני נע בין 12 ועד 24 חודשי מאסר לריצוי בפועל. בית המשפט סטה ממתחם הענישה משיקולי שיקום וגזר על הנאשם עונש של 6 חודשים שירוצו בעבודות שירות ורכיבי ענישה נוספים.
ת"פ (ירושלים) 16143-03-18 מדינת ישראל נ' ג'אבר (20.11.2019) - הנאשם נעדר עבר פלילי, הודה והורשע ב-5 הזדמנויות סחר בסם מסוכן מסוג קוקאין במהלך חודש אחד. בארבע עסקאות מכר הנאשם כמות ממוצעת של כ-0.36 גרם קוקאין תמורת 600 ₪, ובחמישית, מכר כמות כפולה של כ-0.736 גרם קוקאין תמורת 1,200 ₪. בית המשפט קבע כי מדובר באירוע אחד וכי מתחם הענישה נע בין 6 ל-20 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט גזר משיקולי שיקום עונש של 6 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות, לצד רכיבי ענישה נוספים.
ת"פ (רמלה) 46328-02-18 מדינת ישראל נ' טברי (15.5.2019) - הנאשם בעל עבר פלילי הורשע בעקבות הודאתו בריבוי עבירות של סחר בסם מסוכן והחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית. על פי עובדות האישום הראשון, מכר הנאשם סם מסוג קוקאין במשקל 0.42 גרם נטו והרואין במשקל 1.74 גרם נטו תמורת 200 ₪. על פי עובדות האישום השלישי, מכר הנאשם הרואין במשקל 0.88 גרם נטו תמורת 100 ₪. על פי עובדות האישום הרביעי, במהלך תקופה בת חודשיים, במספר הזדמנויות שונות מכר הנאשם קוקאין תמורת 100 ₪ למנת סם. על פי עובדות האישום החמישי, במהלך תקופה של כחודשיים, בשלוש הזדמנויות שונות, מכר הנאשם הרואין בכמות שאינה ידועה בסכומים שבין 100 - 200 ₪ בכל פעם. על פי עובדות האישום השישי, הנאשם החזיק בביתו קוקאין במשקל 9 גרם שלא לצריכה עצמית. בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם ביחס לכל מכירה ומכירה של הרואין/קוקאין במשקלים נע בין מספר חודשי מאסר בפועל ועד 18 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט גזר על הנאשם 30 חודשי מאסר בפועל ורכיבי ענישה נוספים. ערעור על גזר הדין התקבל ועונשו של הנאשם הופחת ל-22 חודשי מאסר.
14
ת"פ (תל-אביב) 9860-10-15 מדינת ישראל נ' רבאעה (25.11.2018) - הנאשם בעל עבר פלילי הורשע לאחר שמיעת ראיות בעבירה של סחר בסם מסוכן, בכך שמכר שתי שקיות ובהן סם מסוג קוקאין במשקל של 0.5118 גרם נטו בתמורה לסכום כסף שגובהו אינו ידוע. בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם בגין האירוע נע בין 6 חודשי מאסר ועד 18 חודשי מאסר. בית המשפט גזר על הנאשם עונש של 10 חודשי מאסר לריצוי בפועל, לצד רכיבי ענישה נוספים. ערעור על גזר הדין נדחה.
ת"פ (תל-אביב) 60075-11-18 מדינת ישראל נ' אבו חסירה (16.9.2019) - הנאשם בעל עבר פלילי הורשע על פי הודאתו בעבירות של סחר בסמים בכך שמכר לשוטרת סמויה סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל כולל של 1.67 גרם בתמורה ל-1,200 ₪. כמו כן החזיק באותן נסיבות, החזיק שלא לצריכה עצמית 9 מנות של סם קוקאין במשקל כולל של 7.5 גרם. בית המשפט קבע מתחם עונש אחד כנע בין 8 ל-18 חודשים לצד ענישה נלווית וגזר על הנאשם, שעבר הליך שיקומי, עונש של 9 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, לצד רכיבי ענישה נוספים.
ת"פ (תל-אביב) 40479-08-18 מדינת ישראל נ' עבד אל האדי (27.7.2020) - הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות של החזקת סם שלא לצריכה עצמית וב-8 עבירות של סחר בסמים. הנאשם החזיק שלא לצריכה עצמית סמים מסוכנים מסוגים שונים, קוקאין במשקל כולל של 4.18 גרם, MDMA במשקל כולל של 5.2 גרם, קאנביס במשקל כולל של 2.94 גרם המחולק לשקיות. כמו כן, סחר הנאשם במהלך חודשיים ימים, בסם מסוג קוקאין לקונים שונים, בין היתר מכר לאחר תיאום טלפוני, שתי שקיות של סם הקוקאין שהכילו 1.86 גרם בתמורה לסך 1,000 ₪, כעבור כשעתיים, מכר סם מסוג MDMA במשקל 0.97 גרם בתמורה לסך 350 ₪ ובסמוך לכך, באותו היום, מכר סם מסוג קוקאין במשקל 0.59 גרם בתמורה לסך 450 ₪. הנאשם סחר בסמים עוד מחודש מאי 2018 ומכר סמים מסוג קוקאין בכמויות שאינן ידועות ובתמורה ל 500-450 ₪ לעסקה. בהתאם לאישום השישי והאחרון, סחר הנאשם בתקופה שבין סוף חודש מאי 2018 ליולי 2018 ובשלוש הזדמנויות שונות סם מסוג קנאביס במשקל של 5 עד 10 גרם בכל פעם בתמורה לסכומים שנעו בין 1,500 עד 3,000 ₪ וזאת במקומות שונים בארץ. בית המשפט קבע מתחם עונש הולם להחזקת הסם שלא לצריכה כנע בין מאסר שיכול וירוצה בעבודות שירות ועד ל-12 חודשי מאסר בפועל לצד ענישה נלוות. באשר לאירועי הסחר בסמים קבע בית המשפט מתחם עונשי מאוחד שנע בין 8 ל-18 חודשי מאסר לצד ענישה נלוות. באשר לסחר בקאנביס קבע בית המשפט מתחם עונשי הנע בין מאסר של מס' חודשים שיכול וירוצה בעבודות שירות ועד ל-12 חודשי מאסר. בית המשפט גזר על הנאשם 12 חודשי מאסר בפועל לצד רכיבי ענישה נוספים.
15
ת"פ (תל-אביב) 21181-04-14 מדינת ישראל נ' מכאוי (23.10.2019) - הנאשם בעל עבר פלילי הורשע על פי הודאתו בשלוש עבירות של סחר בסם מסוכן בצוותא, לשוטר סמוי סם מסוג קוקאין בשלוש הזדמנויות על פני חודש פברואר 2014. באישום הראשון מסר לסוכן קוקאין במשקל 0.155 גרם בתמורה ל-₪200. באישום השני אשר התרחש ביום המחרת, הוציא הנאשם שתי מנות סם מסוג קוקאין במשקל 0.34 גרם ומסר לסוכן בתמורה ל-₪400. באישום האחרון, מסר הנאשם באמצעות אחרת סם מסוג קוקאין במשקל 0.135 גרם בתמורה ל-₪200. בית המשפט קבע מתחם עונש הולם שנע בין 8 ל-18 חודשים אשר לכל אירוע, המתבטא בעניינו בעסקת סם. בית המשפט גזר על הנאשם 16 חודשי מאסר הכוללים הפעלת מאסר מותנה (בחופף ובמצטבר) ורכיבי ענישה נוספים.
25. על מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות של החזקת סם מסוכן מסוג קוקאין אפשר ללמוד מפסקי הדין הבאים:
רע"פ 1122/17 גולדשטיין נגד מדינת ישראל (5.7.2017) - הנאשם הורשע על פי הודאתו בשני אישום של עבירה של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית ונהיגה תחת השפעת סמים. באישום הראשון - הנאשם נהג בקטנועו כשבגופו תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן מסוג קוקאין וכן החזיק בסם מסוכן מסוג קוקאין במשקל כולל של 5.28 גרם נטו, שלא לצריכתו העצמית, וכן במשקל אלקטרוני. באישום השני- הנאשם החזיק ב- 9 מנות של סם מסוכן מסוג MDMA במשקל כולל של 5.5 גרם וכן בקופסה ובה 27 מנות של סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל כולל של 13.3731 גרם, והכל שלא לצריכתו העצמית. בית המשפט השלום משיקולי שיקום גזר על הנאשם 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות ורכיבי ענישה נוספים. ערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי התקבל, נקבע מתחם עונש הולם כנע בין 24-10 חודשי מאסר לצד ענישה נילוות והעמיד את עונשו של הנאשם על 10 חודשי מאסר בפועל, יתר רכיבי הענישה נותרו על כנם. רשות ערעור לבית המשפט העליון נדחה.
רע"פ 483/18 ברוכיאן נ' מדינת ישראל (14.2.2018) - בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו, בעבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, בכך שהחזיק סם מסוג הרואין במשקל של 29.967 גרם. בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין 20-10 חודשי מאסר וענישה נלווית. בית המשפט החליט לסטות מהמתחם משיקולי שיקום והטיל על הנאשם 10 חודשי מאסר הכוללים הפעלת מאסר מותנה בחופף. ערעור לבית המשפט המחוזי נדחה, כך גם בקשת רשות לערער;
רע"פ 894/16 פרץ נ' מדינת ישראל (2016) - המבקש נעדר עבר פלילי הורשע על יסוד הודאתו במסגרת הסדר טיעון בהחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית. המבקש החזיק בדירתו 31.05 גרם נטו של סם מסוג קוקאין. מתחם הענישה נקבע כנע בין 36-15 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית. בית המשפט גזר על הנאשם אשר עבר הליך שיקומי 15 חודשי מאסר בפועל לצד רכיבי ענישה נוספים. ערעור לבית המשפט המחוזי נדחה, כך גם בקשת רשות לערער (הוצג על ידי המאשימה).
16
רע"פ 1425/15 פרוספר טבול נ' מדינת ישראל (5.3.2015) - הנאשם נעדר עבר פלילי הורשע על פי הודאתו, בעבירה של החזקת סם מסוג קוקאין במשקל 38.375 גרם נטו מחולק לאריזות, שלא לצריכה עצמית. בית המשפט השלום קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין מספר חודשי עבודות שירות ועד עשרות חודשי מאסר בפועל. בית המשפט השלום גזר על הנאשם תוך התחשבות בתסקיר החיובי משירות המבחן, 6 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות לצד רכיבי ענישה נוספים. ערעור על קולת העונש התקבל, נקבע כי שגה בית המשפט השלום בקביעת הרף התחתון של מתחם הענישה לנוכח חומרת העבירה ומאסר לריצוי בעבודות שירות לא יסכון. לפיכך, נגזר על הנאשם עונש של 12 חודשי מאסר בפועל חלף עונש המאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות. בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון נדחתה.
ע"פ 9910/17 גריפולינה נ' מדינת ישראל (3.5.2018) - המערערים הורשעו בעבירות של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית בכך שהמערערת החזיקה בדירה הרואין במשקל של כ- 40 גרם וחשיש במשקל של כ- 55 גרם. בחזקת המערער נתפסה חבילת סמים שהכילה 21.75 גרם קוקאין ו- 3.26 גרם חשיש. בעניינה של המערערת, בית המשפט המחוזי קבע מתחם ענישה הנע בין 48-24 חודשי מאסר; ובעניינו של המערער נקבע מתחם ענישה הנע בין 36-15 חודשי מאסר, והשית על כל אחד מהמערערים 24 חודשי מאסר. ערעור שהוגש על חומרת העונש נדחה (פסק הדין הוצג על ידי המאשימה).
עפ"ג (מרכז) 65932-01-20 מדינת ישראל נ' לולו (16.6.2020) - הנאשם בעל עבר פלילי הורשע בתיק העיקרי ובתיק הצירוף ב-2 עבירות של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית. בתיק העיקרי - החזיק הנאשם בביתו סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל של 15.8341 גרם נטו ומשקל דיגיטלי - נקבע מתחם עונש הולם כנע בין 18-9 חודשי מאסר לצד רכיבי ענישה נוספים. בתיק הצירוף - החזיק הנאשם בסם מסוג קוקאין במשקל של 33.91 גרם, בסם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של 4.78 גרם ובמשקל דיגיטלי - נקבע מתחם עונש הולם כנע בין 30-12 חודשי מאסר לצד ענישה נלווית. בית המשפט קמא גזר על הנאשם עונש מאסר בן 26 חודשים במצטבר לעונש מאסר אותו ריצה ורכיבי ענישה נוספים. בית המשפט המחוזי קבע בערעור שהוגש כי העונש שהושת חורג משמעותית לקולא בפרט לאור כמות הסם ומשכך החמיר והעמיד את העונש על 32 חודשים, יתר רכיבי גזר הדין נותרו בעינם.
17
עפ"ג (ירושלים) 7474-09-17 מדינת ישראל נ' שגב (26.2.2017) - הנאשם הודה והורשע בעבירות החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית בכך שהחזיק בסם מסוג קוקאין במשקל כולל של 31.37 גרם. נקבע מתחם עונש הולם בין עונש מאסר בן 8 חודשים ועד מאסר לריצוי בפועל למשך 18 חודשים וענישה נילוות. בית המשפט קמא גזר על הנאשם שעבר הליך טיפולי, עונש של 4 חודשי מאסר שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות, צו מבחן למשך שנה, מאסר מותנה וקנס. בית המשפט המחוזי בערעור מצא להעמיד את תקופת ריצוי עבודות השירות על 6 חודשים, יתר רכיבי הענישה נותרו על כנם.
עפ"ג (מרכז) 41795-11-18 חזן נ' מדינת ישראל (15.7.2019) - הנאשם בעל עבר פלילי הורשע לאחר שמיעת ראיות בהחזקת סם מסוג קוקאין במשקל כולל של 37.8942 גרם שלא לצריכה עצמית, ומשקל אלקטרוני. בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין 40-20 חודשי מאסר ועונשים נלווים, וגזר על הנאשם 32 חודשי מאסר הכוללים הפעלת מאסר מותנה בחופף ברובו לצד רכיבי ענישה נוספים. ערעור לבית המשפט המחוזי נדחה (הוצג על ידי המאשימה).
עפ"ג 62489-07-17 אבו דקה נ' מדינת ישראל (13.12.2017) - המערער הורשע על פי הודאתו בכתב אישום מתוקן בהחזקת קוקאין שלא לצריכה עצמית במשקל של 29.95 גרם. בית המשפט השלום קבע מתחם עונש הולם כנע בין 36-15 חודשי מאסר לצד רכיבי ענישה נוספים וגזר על הנאשם נעדר אופק שיקומי, עונש של 15 חודשי מאסר בפועל לצד רכיבי ענישה נוספים. ערעור לבית המשפט המחוזי נדחה.
ת"פ (תל-אביב) 50520-12-17 מדינת ישראל נ' סעדה (3.5.2020) - הנאשם בעל עבר פלילי, הודה והורשע בעבירה של החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית. הנאשם החזיק בדירתו, בשקית בארון הבגדים, 172 מנות סמים מסוכנים מסוג קוקאין, במשקל כולל של 25.0824 גרם נטו. בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם, במקרה זה, נע בין 9 חודשי מאסר בפועל לבין 24 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית. בית המשפט גזר על הנאשם, עונש של 9 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות ורכיבי ענישה נוספים.
26. בקליפת האגוז אתייחס לפסיקה אשר הציגה המאשימה, ושלא מצאתי להכלילה במתחם בשל שונות הנסיבות וחומרתן הרבה בהשוואה למקרה כאן. לדוגמה ע"פ 8820/14 שחר נ' מדינת ישראל (2015) מדובר בהחזקת סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל 108.6316 גרם שלא לצריכה עצמית ובהחזקת סמים מסוג חשיש לצריכה עצמית במשקל של 3.74 גרם, סם מסוג קוקאין במשקל של 0.52 גרם. בית המשפט גזר על הנאשם 36 חודשי מאסר לצד רכיבי ענישה נוספים. מעבר לעובדה כי כמות הסמים שהוחזקה עולה בהרבה על הכמות כאן, שהרי העונש שנגזר מצוי בטווח הענישה שהוסכם בין הצדדים.
27. ועתה לבחינת נסיבות המקרה כאן.
18
מידת הפגיעה בערכים המוגנים היא בינונית - גבוהה. בתיק העיקרי - הנאשם שימש חוליה חשובה ועיקרית בלעדיה אין בשרשרת הפצת הסם, סחר בסם מסוג קוקאין הידוע כסם ממכר והרסני, וזאת לשם הפקת רווח כספי קל ומהיר. לא מדובר בעבירה פרי מעידה רגעית, אלא שביצוען של העבירות מצריך מחשבה, תכנון מוקדם, קשר עם גורמים עבריינים ומעיד על מוכנות להשתתף בפעילות פורצת חוק. חלקו של הנאשם עיקרי, הוא היוזם והאחראי על ניהול הקשר עם הלקוחות, הוא אשר עמד בקשר ישיר וקבוע עם דוד ומסר לו את פרטי הלקוחות, הוא אשר הנחה את דוד לאן לנסוע ובאמצעותו העביר ללקוחותיו את הסמים. עם זאת כמות הסמים אינה ידועה, כך גם לא סכומי הכסף שהתקבלו בתמורה, מכאן שאי אפשר לפסול האפשרות שהכמות לא הייתה גדולה. בנוסף, החזיק הנאשם ביחד עם דוד בסם מסוכן מסוג קוקאין במשקל של 20.77 גרם נטו שלא לצריכה עצמית, כמות הסם גדולה ובעלת השפעה ישירה על קביעת מתחם העונש ההולם. אמנם הנזק הקונקרטי במקרה כאן נמנע מאחר שהסמים נתפסו בטרם הופצו למשתמשי הקצה, אך הנזק הפוטנציאלי שעלול היה להיגרם מהפצת הסם הוא רב בשל סוג הסם הכמות הגדולה שעלולה היתה לשמש להכנת מנות סם רבות. כן, אקח בחשבון כעניין של אחידות ענישה את מתחם העונש שנקבע בעניינו של דוד (בין 9 חודשים שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד ל-24 חודשי מאסר בפועל לצד ענישה נלווית), אך אזכיר כי דוד הורשע בעבירת סיוע שכידוע עונשה מחצית העונש שנקבע למבצע העבירה העיקרי.
באשר לתיקי הצירוף, מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית וזאת לנוכח סוגי הסמים - קוקאין במשקל של 30.84 גרם נטו, 10.87 גרם נטו, סם מסוכן מסוגMDMA במשקל 0.9668 גרם נטו שהיא כמות קטנה באופן יחסי. המשקל שנתפס ברשות הנאשם "מחזק את החזקה", הברורה מאליה, כי מדובר בסם המיועד להפצה, כך גם סכום הכסף שנתפס במזומן: 58,100 ₪, 220 דולר, ו-24,700 ₪. עם זאת, הנזק הקונקרטי נמנע מאחר והסמים נתפסו בטרם הופצו למשתמשי הקצה, אך הנזק הפוטנציאלי שעלול היה להיגרם גם כאן מהפצת הסם רב לנוכח הכמות שעלולה הייתה לשמש להכנת מנות סם רבות ובהתאמה הרווח שהיה צפוי להתקבל בגינן.
28. לאור כל האמור ובהתחשב בנסיבות ביצוע העבירות, מידת הפגיעה בערכים המוגנים ומדיניות הענישה הנהוגה מצאתי לקבוע מתחמי עונש כדלקמן: בתיק העיקרי כנע בין 40-20 חודשי מאסר לצד ענישה נלווית, בתיק הצירוף הראשון כנע בין 18-8 חודשי מאסר לצד ענישה נלווית ובתיק הצירוף השני נע בין 14- 30 חודשי מאסר לצד ענישה נלווית.
קביעת עונשו של הנאשם במתחם העונש
19
29. טרם אדרש לקביעת עונשו של הנאשם במתחם העונש ההולם, אזכיר כי הצדדים חלוקים ביניהם בנוגע למתחם העונש ההולם, אך מסכימים כי יש לקבוע את עונשו של הנאשם בתחתית מתחם הענישה וזאת לנוכח נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40יא לחוק העונשין) כדלקמן:
30. הנאשם יליד 1986 מנהל קשר זוגי יציב. עבד לסירוגין בחברת הובלות וכמאמן כדורגל לילדים. במהלך ניהול התיק אביו של הנאשם נפטר ממחלה קשה (הוצגו מסמכים - נ/2). מובן כי שליחתו של הנאשם לריצוי עונש מאסר בעלת השפעה על בני משפחתו, בפרט שהוא צפוי להקים משפחה ולהפוך לאב.
31. הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה בשלושה כתבי אישום, לקח אחריות על מעשיו וחסך זמן שיפוטי יקר. העבירות בהן הודה הנאשם בוצעו בשנת 2017, וחלף זמן ניכר, כ-4 שנים בקירוב. מעבר לחיסכון בזמן ציבורי יש בכך להעיד על הפנמת הפסול במעשיו.
32. לחובת הנאשם עבר פלילי הכולל הרשעה אחת ישנה אחת שאינה מתחום הסמים (התיישנה אך לא נמחקה), כך שההשפעה של העבר הפלילי על העונש בתוך המתחם מתונה ביותר. כן לקחתי בחשבון כי הנאשם שהה במעצר בתיק העיקרי בין 4.2.2018 - 13.3.2018, נעצר בפיקוח אלקטרוני בין 22.8.2018 - 13.3.2018 ולאחר מכן שהה בתנאים מגבילים תקופה נוספת שאינה מבוטלת. העובדה כי הנאשם עומד בפני ריצוי מאסרו הראשון מצדיקה בהתאם לפסיקה הנוהגת, הטלת עונש מתון שאינו בבחינת מיצוי הדין.
33. גם נסיבותיו האישיות המורכבות של הנאשם, כפי שבאו לידי ביטוי בתסקירי שירות המבחן ובטיעוני בא כוח הנאשם, עומדות לזכותו. אפרט מקצתן, הנאשם שיחק כדורגל מגיל צעיר ולאורך השנים תיפקד כשחקן כדורגל מקצועי, חלק מהשנים בליגת העל. בשלב מסוים נפצע בתאונת אימונים שקטעה את התפתחותו המקצועית. הפציעה לוותה במשבר נפשי עמוק, והוא נאלץ לעזוב את תחום הכדורגל שהיווה את מרכז חייו. מכאן החלה הדרדרות במצבו ובתפקודו ובהמשך התמכר לסמים קשים. להתמכרות זו השפעה בלתי מבוטלת על ביצוע העבירות כאן. עם זאת, משברים אישיים או התמכרות לסמים אינם יכולים להצדיק בשום פנים או אופן ביצוען של עבירות ממין זה, או בכלל.
20
34. למרבה הצער, אי אפשר להצביע בעניינו של הנאשם על אופק שיקומי או בעל סיכויי הצלחה טובים. אזכיר בתמצית כי שירות המבחן התרשם מהנאשם כבעל דפוסי עבריינות מושרשים המתקשה לוותר על הרווח מעולם העברייני, מכור לסמים, חסר הבנה ותובנה למצבו והתנהלותו הבעייתית במישורים רבים בחייו, מתקשה לקחת אחריות על מצבו ומשליך האמור על גורמים חיצוניים, תוך ניתוק רגשי וקושי בהתבוננות ביקורתית המאפיינת אותו לאורך שנים ומתנהל בצורה אימפולסיבית ומניפולטיבית. לנוכח רמת הסיכון להישנות עבירות ועומק ההתמכרות, סבר שירות המבחן כי הנאשם זקוק לטיפול אינטנסיבי ועוטף במסגרת סגורה אך הוא אינו פנוי ובשל להשתלב בטיפול עמוק ומשמעותי.
35. הנאשם אמנם החל בהליך טיפולי אך חרף הזדמנויות רבות שניתנו, הוא לא הצליח להתמיד בטיפול ולהעמיק בו. צודקת באת כוח המאשימה כי מדובר במקרה ייחודי בו חרף התנגדותה, גורמים רבים ובהם, שירות המבחן, אנשי הצוות ביחידת ההתמכרויות, מר משה גוטליב ובית המשפט, שילבו ידיים וניסו לרתום את הנאשם להליך טיפולי במשך תקופה ממושכת, ללא הצלחה.
36. בסיכומו של דבר, ישנו פער בולט בין רצונו של הנאשם בשיקום לבין התנהגותו והתנהלותו בפועל. לא בכדי נוצר הרושם כי המוטיבציה אותה ביטא הנאשם נובעת מההליך המשפטי המתנהל כנגדו ולא מתוך הבנה ותובנה לחומרת מצבו. בצדק רב, לא בא שירות המבחן בהמלצה שיקומית טיפולית בעניינו של הנאשם. בקשת הנאשם להשתלב בעת הזו בטיפול במרכז יום להתמכרויות היא בבחינת "מעט מידי ומאוחר מידי", אין זהו המקום המתאים לטיפול בבעיות התמכרותו ולא יהיה בכך לצמצם את רמת הסיכון להישנות עבירות.
37. הנאשם לא השכיל לנצל את ההזדמנויות הרבות ואולי רבות מידי שניתנו לו, ואין לו אלא להלין על עצמו. עם זאת, אי אפשר לומר כי מדובר במקרה בו אפסה התקווה לשינוי ולשיקום, ובאם רצונו של הנאשם להיגמל מסמים כן ואמיתי, יש לקוות כי ישכיל להשתלב בהליכי שיקום בין כותלי הכלא.
38. כל השיקולים שפורטו לעיל יבואו לידי ביטוי בחפיפה בין מתחמי העונש שנקבעו על ידי והן באימוץ הרף התחתון שלהם, כך שבסופו של דבר יוטל על הנאשם עונש כולל שיהלום את חומרת מעשיו.
סוף דבר
39. אני מכריזה על הנאשם כסוחר סמים ואני גוזרת עליו את העונשים הבאים:
21
א. 34 חודשי מאסר בניכוי ימי מעצרו מיום: 4.2.18 עד ליום 15.3.18 וכן מיום 3.3.17 עד ליום 6.3.17, וכן 12.11.19 עד ליום 14.11.19. הנאשם יתייצב לריצוי מאסרו בבית סוהר ניצן ביום 1.1.22 עד השעה 10:00, או על פי החלטת שב"ס, כשברשותו תעודת זהות וגזר הדין. על הנאשם לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס, טלפונים: 08-9787377, 08-9787336.
ב.6 חודשי מאסר אולם הנאשם לא יישא עונש זה אלא אם יעבור תוך 3 שנים מיום שחרורו עבירה על פי פקודת הסמים מסוג פשע.
ג. 3 חודשי מאסר אולם הנאשם לא יישא עונש זה אלא אם יעבור תוך 3 שנים מיום שחרורו עבירה על פי פקודת הסמים המסוכנים מסוג עוון.
ד.קנס בסכום של 7,000 ₪ או 30 ימי מאסר תמורתו. את הקנס ישלם הנאשם ב-10 תשלומים שווים ורצופים, הראשון ביום 1.1.22 והיתרה ב-1 לכל חודש קלנדרי שלאחר מכן.
צו כללי למוצגים
זכות ערעור כחוק תוך 45 ימים.
ניתן היום, כ"ד כסלו תשפ"ב, 28 נובמבר 2021, במעמד הצדדים.
