ת"פ 35813/01/22 – מדינת ישראל ע"י נגד איתי אנגל (עציר) ע"י,גל עופר
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ תביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשמים |
1. איתי אנגל (עציר) ע"י ב"כ עוה"ד אלכס גפני 2. גל עופר (אחר/נוסף) |
|
|
|
גזר דין - נאשם 1 |
כתב האישום:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו, בעובדות כתב האישום המייחסות לו שלוש עבירות של סחר בסם מסוכן עפ"י הוראות סעיף 13 + 19א לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) תשל"ג - 1973 (להלן: "פקודת הסמים") ושתי עבירות של עסקה אחרת בסם, לפי סעיף 13 + 19א לפקודת הסמים.
2. בחלקו הכללי של כתב האישום צוין, כי במועדים הרלוונטיים לכתב האישום הפעילה משפטרת ישראל סוכן סמוי שכונה נ.פ 21-25 (להלן: "הסוכן") לצורך מיגור עבירות הסחר בסמים. מטרת פעילותו של הסוכן הייתה לבצע עסקאות מבוקרות של סחר בסמים מסוכנים וזאת כאמור לצורך מיגור תופעת הסחר בסמים המתבצע במחוזותינו.
3. בתקופה הרלוונטית לכתב האישום החזיק הסוכן בטלפון נייד שמספרו 050-7365706 (להלן: "הטלפון של הסוכן" או "טלפון הסוכן"). ונאשם 1 החזיק בטלפון נייד שמספרו 050-9125595 (להלן: "הטלפון של הנאשם 1" או "טלפון הנאשם 1"). שיחות הטלפון המתוארות בכתה האישום בוצעו באמצעות טלפון הנאשם 1 וטלפון הסוכן. במסגרת פעילותו של הסוכן רכש הסוכן מן הנאשמים סמים בכמויות וסוגים שונים בתמורות שונות והכל כמפורט בכתב האישום.
4. על פי המתואר באישום הראשון, במהלך חודש אפריל 2021, התקשר הנאשם לסוכן עת היה הסוכן בירושלים והציע לו לרכוש ממנו סמים מסוכנים מסוגים שונים. בתאריך 4.5. 21 שלח הנאשם לסוכן מסרון ובו שוב הציע לסוכן לרכוש סם מסוכן בהתאם למחירים אותם פירט במסרון.
5. בתאריך 13.6.21 התקשר הסוכן שהיה אותה העת בירושלים לנאשם וביקש לקנות ממנו תערובת של סם מסוכן מסוג MDMA ו- KETAMINE במשקל 10 גרם, אותו כינה הסוכן בשיחה "חומר ורוד". מספר דקות אחר כך, שלח הנאשם לסוכן מסרון ורשם כי הסם האמור יעלה לו כ-5,000 ש"ח. הסוכן השיב בחיוב והנאשם הנחה אותו להגיע לרחוב הצפצפות 23 בהרצליה (להלן: "מקום המפגש").
6. בהמשך למתואר, בתאריך 13.6.21 בשעה 18:04 לערך במקום המפגש, נפגשו הסוכן והנאשם, כאשר הנאשם ביקש מהסוכן כי ימתין עד להגעת נאשם 2 אשר הביא עמו את הסם האמור. כעבור 20 דקות לערך, הגיע למקום המפגש נאשם 2 כשהוא רכוב על אופנוע מסוג ימהה ל.ז. 262-95-002, בו נהג אדם אחר שזהותו אינה ידועה במדויק למאשימה. מיד ובסמוך, ניגשו הנאשמים לסוכן שהמתין ברכבו. לאחר מכן מסר הנאשם 1 לסוכן שקית ובתוכה תערובת של סם מסוכן מסוג MDMA ו- KETAMINEולבקשת הנאשם 2 שקל הסוכן את השקית. לאחר מכן, אמר הסוכן לנאשמים כי משקל הסם נמוך מהמשקל עליו סוכם. בהמשך לכך, הוציא הנאשם 2 שקית ובה תערובת סם מסוכן מסוג MDMA ו- KETAMINE ומסר אותה לידי הסוכן תוך שמורה לסוכן להוסיף את תכולתה לשקית אותה קיבל מידי הנאשם 1 וכך יקבל את כמות הסם עליה סוכם ואף מעבר והסוכן עשה כן.
7. משקל הסם הכולל אותו קיבל הסוכן מידי הנאשמים הינה 19.2563 גרם ובתמורה העביר הסוכן לידי הנאשם 1 סך של 5,000 ש"ח. עוד באותן הנסיבות, הציע הנאשם 1 לסוכן לרכוש ממנו סם מסוכן מסוג MDMA והנאשם 2 הציע לסוכן כי בפעם הבאה ירכוש ממנו סם מסוכן ישירות.
8. על פי המתואר באישום השני, בתאריך 22.6.21 בשעה 14:05 שלח הסוכן שהיה אותה העת בירושלים הודעה קולית לטלפון של הנאשם וביקש לקנות סם מסוכן. בהמשך לכך בשעה 15:05 השיב הנאשם לסוכן "בודק" ובשעה 15:53 שלח הנאשם מסרון נוסף בו פירוט המחיר וביקש כי הסוכן יעדכנו מתי והיכן ירצה להיפגש לצורך רכישת הסם. בהמשך לכך, השיב הסוכן במסרון כי יגיע אליו למחרת בשעה 17:00.
9. בתאריך 23.6.21 התקשר הנאשם לטלפון הסוכן ואמר לסוכן כי יזדרז ויגיע למקום בו נפגשו בפעם הקודמת ברחוב הצפצפות היינו "מקום המפגש" כמתואר באישום הראשון. בהמשך למתואר, בשעה 17:31 במקום המפגש, נפגשו הנאשם והסוכן ברכבו של הסוכן. באותן הנסיבות מסר הנאשם לסוכן תערובת של סם מסוכן מסוג MDMA ו- KETAMINE במשקל 25.92 גרם בתמורה לסך של 11,250 ש"ח.
10. על פי המתואר באישום מס' השלישי, בתאריך 4.7.21 בשעה 18:33 לערך בחניון ברחוב הצפצפות 23 בהרצליה, נפגש הסוכן עם הנאשם לאחר ששוחחו בניהם טלפונית וסיכמו להיפגש לצורך ביצוע עסקת סם. באותן הנסיבות, נכנס הנאשם לתוך רכבו של הסוכן מסוג "סיאט" עמו הגיע הסוכן למקום. מיד ובסמוך, מסר הנאשם לסוכן סם מסוכן מסוג KETAMINE במשקל 49.94 גרם בתמורה לסך של 16,000 ש"ח.
תסקיר שירות המבחן:
11. הנאשם כבן 42, גרוש ואב לשלוש בנות (9-14) המתגוררות עם אמן. כיום מרצה הנאשם עונש מאסר בגין עבירות אלימות כלפי בת זוג, וטרם מעצרו התגורר עם בת זוגו בדירתה בהרצליה ולא עבד.
12. מהתסקיר עולה, כי הנאשם גדל במסגרת משפחתית בלתי יציבה, וחווה כילד הזנחה ואלימות כלפיו ולאורך השנים נעדר קשרים משפחתיים וחברתיים משמעותיים ומטיבים. מגיל צעיר נחשף לאורך חיים שולי והתמכרותי. הנאשם התגייס לשירות צבאי בחטיבת גולני, ולאחר כשנה אובחן כחולה בלוקמיה, שוחרר משירותו הצבאי והתמקד בטיפולים רפואיים ובניתוחים. בגין מחלתו נקבעו לו 50% נכות ואי כושר עבודה ע"י המוסד לביטוח לאומי.
13. הנאשם מסר, כי התייצבות מצבו הבריאותי, למד קורס טבחות ועבד במסגרות תעסוקה מזדמנות ובמסעדות. בנוסף מסר, שלסירוגין עבד כנהג מונית, וכן פתח מזנון בבית ספר, בעקבותיו צבר חובות לעיריית ירושלים. הנאשם נישא בשנת 2005 ולאחר כשמונה שנים בני הזוג התגרשו. בהמשך הנאשם ניהל קשר זוגי עם המתלוננת בתיק נשוא המאסר אותו הוא מרצה כיום.
14. בהתייחס לעבירות מסר הנאשם כי אף שקיבל סכומי כסף גבוהים בתמורה לביצוע העבירות, ביצע אותן באופן שיאפשר לו המשך שימוש אישי כאשר לא התכוון להפיק רווחים מעבר לכך. הנאשם הביע צער על מעשיו ורצון לקדם שינוי בחייו ומסר כי הוא מעוניין להשתלב בטיפול מותאם לדפוסיו, אך לאור העובדה כי הועבר מספר פעמים בין בתי כלא, לא הצליח לקדם זאת במסגרת שב"ס.
15. בהתאם לתסקיר, הנאשם החל את שימושו בחומרים ממכרים החל מגיל 14 ועד היום, אופן הצריכה תלוי היה בנסיבות חייו והאירועים שחווה. עוד נמסר, כי בשנת 2014 השתלב בקהילה טיפולית להתמכרויות אשר התמיד בה למשך חודש בלבד ולאחריו עזב עקב קושי לקבל את תנאי המסגרת.
16. בתסקיר עומד שרות המבחן על גורמי הסיכוי בהם: הימנעותו משימוש בסם לתקופות, ותפקודו כאב משך תקופה מסוימת טרם הידרדרותו האחרונה, בנוסף תפקוד יציב במסגרת שב"ס וכן מוטיבציה ראשונית לעכירת שינוי. מאידך, עומד שרות המבחן על גורמי הסיכון: מעורבותו עם החוק בשנים האחרונות והתנהגותו האימפולסיבית סביב שימוש בחומרים משני תודעה והתנהגות פוגענית ביחסיו הזוגיים, מצביעים על גורמי סיכון להישנות העבירה.
17. לדעת שרות המבחן, הנאשם זקוק לטיפול אינטנסיבי, אך אינו מתאים או בשל לטיפול בקהילה, ועל כן ממליץ להפנות את תשומת לב שב"ס לחשיבות שילובו של הנאשם בטיפול מכורים במסגרת שב"ס ובהמשך בליווי הרשות לשיקום האסיר.
תמצית טיעוני הצדדים:
18. המאשימה הפנתה בטיעוניה לכתב האישום, העבירות בהן הורשע הנאשם, וכן הערכים המוגנים בהם פגע הנאשם במעשיו. המאשימה הפנתה לסוגי הסם אותם מכר הנאשם ולסוכן וכן סכומי הכסף הגבוהים שהתקבלו בתמורה לאותן עסקאות. צוין, כי הנאשם הודה וחסך זמן שיפוטי, ונתון זה עומד לזכותו. מאידך, לחובתו רישום פלילי, ובנוסף תסקיר שלילי שאינו בא בהמלצה לטיפול במסגרת שאינן אלא בין כותלי שב"ס.
19. המאשימה התייחסה בטיעוניה לפסיקה נוהגת בנסיבות דומות, בהן הוטלו על נאשמים עונשי מאסר, וביקשה לקבוע מתחם, עבור כל אישום, החל מ-8 חודשים ועד 18 חודשים. את עונשו של הנאשם ביקשה לקבוע בחלקו האמצעי של כל מתחם כך שסך הכול יוטלו עליו 30 חודשי מאסר אשר יצטבר לעונש המאסר אותו הוא מרצה כעת, לצד ענישה נלווית, והכרזתו כסוחר סמים.
20. הסניגור ציין כי במקרה דנן, נכון יהי לקבוע מתחם עונש אחד, בנסיבות בהן כלל האירועים מתבצעים כלפי אותו סוכן, במועדים סמוכים. הסנגור ביקש לקבוע מתחם עונש החל ממאסר על דרך עבודות השירות ועד שמונה חודשים, ולקבוע את עונשו של הנאשם בתחתית המתחם. הוסף, כי יש לקחת בחשבון את מצבו הרפואי של הנאשם, וכן את העובדה כי הוא לא יהיה זכאי לניכוי תקופת שליש או מנהלי מתקופת מאסרו, נוכח המאסר אותו הוא מרצה כעת.
21. הנאשם ציין כי חלה בסרקומה בעבר, והוא מביע צער על מעורבותו באירועים אלו. הנאשם הוסיף, כי נקלע לביצוע העבירות מתוך מצב משברי אליו נקלע, ושטרם מעצרו עבד כשף, וכנהג מונית, וביצוע עבירות של סחר הינו זר לעולמו..
מתחם העונש ההולם:
22. בענייננו, יש לקבוע מתחם ענישה אחד, ולתת ביטוי לכלל העבירות במסגרת אותו מתחם שייקבע, שכן המדובר בשלוש עסקאות הנובעות מאותה מסכת עובדתית, שנעברו במועדים סמוכים מאוד, (בין התאריכים 13.6.2021 -4.7.2021) כלפי אותו סוכן לו נמכרו סמים מאותם הסוגים, MDMAו-KETAMINE תמורת סכומי כסף דומים, ולפיכך ניתן לראות בהן "אירוע" אחד בהתאם למבחן הקשר ההדוק, כפי שנקבע בהלכת ג'אבר (ע"פ 4910/13 ג'אבר נ' מדינת ישראל (29.10.2014)).
23. עבירות של סחר ושימוש בסם מסוכן חומרתן רבה, והן פוגעות בערכים המוגנים של הגנה על שלום הציבור וביטחונו מפני הנזקים החמורים הנגרמים כתוצאה משימוש והפצה של סמים. בפסיקה נקבע, כי נגע הסמים אוכל באוכלוסייה שלנו בכל פה והחברה הכריזה עליו מלחמת חורמה ומצפה שהעונשים שיגזרו על ידי בתי המשפט בשל עבירות סמים ישתלבו במאבק הכולל להדברת הנגע. עונש הולם למחזיקי סמים שלא לשימוש-עצמי, קרי: למשולבים במערך ההפצה -מכוון לקבוע בהכרת הכול את החומרה היתירה שאנו מייחסים להפצת הסמים, ולהרתיע עבריינים בכוח מלשלוח ידם בפעילות ההפצה. שתי תכליות מרכזיות אלו ניתן להשיג רק על ידי הטלת עונשים חמורים".(ע"פ 6029/03 מדינת ישראל נ' גולן שמאי (9.2.04)). לעניין הפגיעה בערך המוגן, יש משמעות גם לסוג הסם, ובענייננו, סמים שאינם קלים: MDMA ו- KATAMINEשנמכרו לסוכן המשטרתי, לרבות בתערובות.
24. עובדות כתב- האישום יכולות ללמד על פעולה עבריינית ברף חומרה גבוה: זמינות של סמים מסוגים שונים, עסקאות שמסוכמות בירושלים ויוצאות לפועל באזור המרכז. הנעשות, בהתאם לאישום הראשון, על ידי מספר גורמים עברייניים, כאשר חלקו של הנאשם בקידום הפעולות העברייניות הינו מרכזי, בכל אחד מאישומים אלו.
25. הנאשם הוא שיוזם קשר עם הסוכן עוד במהלך חודש אפריל 2021 והוא שמציע לסוכן לרכוש ממנו סמים מסוגים שונים. ואכן, ביום 13.6.2021 יוצר עמו קשר הסוכן ומבקש לרכוש סמים מסוג MDMA ו- KATAMINE במשקל 10 גרם. תוך מספר דקות שולח הנאשם לסוכן מסרון בו פירט הנאשם את סכום העסקה (5000 ₪). הנאשם גם מנחה את הסוכן להגיע לעיר הרצליה לצורך השלמת העסקה, שיוצאת לפועל באותו היום בשעה 18:00 לערך. בשעה היעודה נפגש נאשם 1 עם הסוכן, כאשר כעבור 20 דקות לאחר מכן מגיע גם נאשם 2 עם אדם נוסף שהביא את הסם. במעמד זה מקבל הסוכן משני הנאשמים סמים מסוגים שונים במשקל של כ-10 גרם תמורת הסכום שנקבע, כאשר בסיומה של העסקה מציע הנאשם 1 לסוכן לרכוש ממנו סם מסוג MDMA.
26. כך גם במועדים הנוספים (אישומים 2 ו-3). יצירת הקשר נעשית אל מול הנאשם, כאשר באישום השני ובמענה לפניית הסוכן, הנאשם משיב לו: "בודק" ותוך פחות משעה, הוא כבר מבקש לדעת מהסוכן, מתי והיכן ירצה להיפגש לצורך רכישת הסם. ואכן, יום למחרת יוצאת העסקה לפועל, כאשר במעמד זה מעביר הנאשם לסוכן תערובת של סם מסוג MDMAו-KATAMINE במשקל של כמעט 26 גרם תמורת 11,250 ₪.
27. באישום השלישי, שוב במרכז הארץ, מוסר הנאשם כמות של כמעט 50 גרם מסוג KATAMINE תמורת 16,000 ₪.
28. המדובר אם כן, בשלוש עסקאות בכמויות סם גדולות אותן מכר הנאשם לסוכן, סוגים שונים של סמים קשים, תמורת סכומי כסף גבוהים, כאשר משך ביצוע העבירות, הינו יחסית קצר ונמשך על פני כ- 3 שבועות.
29. בבחינת מדיניות הענישה הנוהגת, ראיתי להפנות לפסקי הדין הבאים:
30. ת"פ 23598-02-20 מדינת ישראל נגד גל גבאי והפסיקה המובאת בו (16.2.2022), ת"פ 26963-10-18 מדינת ישראל נגד מוסא חמודה (16.9.2019), ת"פ 55035-10-18 מדינת ישראל נגד שהאב (11.3.2020), ע"פ 1965/20 כרים בדואי נ' מדינת ישראל (11.6.2020), רע"פ 2275/15 אלכסנדר אברמוב נ' מדינת ישראל (5.5.2015)).
31. בהתחשב במכלול הנסיבות, והפסיקה הנוהגת, יש לקבוע מתחם עונש הולם ביחס לחומרים כ-MDMA ו- KATAMINEנמוך יותר מבעבירות של קוקאין והרואין, ולפיכך ייקבע המתחם החל מ-20 חודשי מאסר ועד 42 חודשים, לצד ענישה נלווית.
העונש המתאים לנאשם:
32. הנאשם כבן 42, גרוש, אב לשלוש בנות (9-14). הנאשם הודה בבית משפט בעבירות שיוחסו לו בשלב מוקדם של ההליך. בנוסף, לקחתי בחשבון את נסיבותיו האישיות ומצבו הרפואי כמפורט בתסקיר המבחן, את החרטה שהביע בפניי וגם בשרות המבחן, ורצונו להשתלב בהליך טיפולי במסגרת שב"ס. בהקשר זה ממליץ שרות המבחן להפנות את תשומת לב שב"ס לחשיבות שילובו של הנאשם בטיפול מכורים במסגרתם, ובהמשך בליווי הרשות לשיקום האסיר.
33. לנאשם רישום הכולל 2 הרשעות בעבירות של אלימות כלפי בת זוג, לפי סעיף 382(ג) לחוק העונשין, וכן בעבירה של הסגת גבול משנת 2020 בגינה ריצה 15 ימי מאסר לצד ענישה נלווית.
34. בגין העבירה האחרונה בה הורשע, (מחודש יולי 2022), הוטלו על הנאשם 16 חודשי מאסר, והוא כאמור עודנו נתון במעצר מהתיק שבפניי. שני ההליכים נוהלו במקביל, ובשלב מסוים אף נשקלה האפשרות לצרף את אחד מההליכים בפני המותב האחר. בנסיבות אלו סברתי שאף מטעם זה אין מקום להטיל על הנאשם ענישה מחמירה מדי, שאם לא כן, היה מקום לגזור את עונשו בחלקו הבינוני- תחתון של המתחם, חלף חלקו התחתון, כפי שסברתי שראוי לגזור עליו במסגרת תיק זה.
35. אשר על כן אני מטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 22 חודשי מאסר בניכוי ימי המעצר בתיק זה. המאסר יצטבר לכל עונש אחר אותו מרצה הנאשם.
ב. מאסר למשך 8 חודשים, וזאת על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו מהמאסר, שלא יעבור על כל עבירת פשע המנויה בפקודת הסמים המסוכנים.
ג. מאסר למשך 4 חודשים, וזאת על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו מהמאסר, שלא יעבור על כל עבירת עוון המנויה בפקודת הסמים המסוכנים.
ד. קנס בסך 10,000 ₪. הקנס ישולם עד יום 1.10.2023.
ה. מכריז על הנאשם כ"סוחר סמים". רכוש שנתפס לרבות מכשירי פלאפון יחולטו.
ו. 6 חודשי פסילה מלקבל או מלהחזיק ברישיון נהיגה. הנאשם יפקיד את הרישיון בתוך 14 יום מעת שחרורו מהמאסר. מובהר לנאשם כי הפסילה תימנה מיום הפקדת הרישיון בפועל.
ז. 6 חודשי פסילה מלהחזיק ברישיון נהיגה או מלהוציא, אשר לא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם על כל עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים, זאת בתוך שלוש שנים מיום שחרורו ממאסרו.
36. תשומת לב שב"ס לעמדת שרות המבחן בדבר חשיבות שילובו של הנאשם בטיפול למכורים במסגרתם ובהמשך בליווי הרשות לשיקום האסיר.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, ט"ו שבט תשפ"ג, 06 פברואר 2023, במעמד הנוכחים (הנאשם בוויעוד חזותי).
