ת"פ 16651/07/21 – מדינת ישראל,מתביעות ירושלים נגד חמזה אעסילה
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד שירה מלול דבש מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
חמזה אעסילה ע"י ב"כ עוה"ד שאול נעים |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוע שתי עבירות של גניבת רכב בצוותא, לפי סעיפים 413ב' ו-29(א) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, וכן בשתי עבירות של הסעת שוהה בלתי חוקי, לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952.
2. מעובדות כתב האישום עולה, כי הנאשם גנב ביחד עם אחרים שני כלי רכב שחנו בירושלים, והעבירם לשטחי האזור, וזאת ביום 29.11.2020 וביום 30.11.2020. תפקידו של הנאשם היה להוביל שני תושבי האזור שהיו ללא אישור אל כלי הרכב שיועדו לגניבה, השניים ביצעו את חלקם, התפרצו לכלי הרכב ונסעו בהם, כאשר הנאשם "פתח ציר" עבורם ונסע לפניהם אל מחוץ לשטחי ישראל ולתוך האזור. הנאשם קיבל תמורת שני מעשי הגניבה סך של 1,800 ₪.
מהלך הדיון והטיעונים לעונש
3. הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית, והנאשם הודה בכתב האישום המקורי, כשהייתה הסכמה לשלוח אותו לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות. לאחר קבלת התסקיר וחוות דעת הממונה, הסכימו הצדדים כי המאשימה תגביל את עצמה לעונש של 9 חודשי עבודות שירות, כחריגה ממתחם העונש העומד על 12 ועד 24 חודשי מאסר. הוסכם כי הסניגור יהיה חופשי בטיעוניו. הסניגור ביקש להסתפק בתקופה קצרה מ-9 חודשי עבודות שירות בשל הנסיבות האישיות הקשות של הנאשם.
תסקיר שירות המבחן
4. מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה כי הוא כבן 22 רווק והוא מגיע מרקע משפחתי מורכב מאוד. הוא הבכור מבית חמישה אחים ואחיות, הוריו התגרשו כשהיה כבן עשרה, והדבר השפיע מאוד על נערותו והתגברותו. הוא לא סיים לימודי תיכון לאחר ששהה במסגרות חוץ ביתיות. לאחר הגירושין משפחתו התפרקה הלכה למעשה, כשלעתים התגורר עם אמו ולעתים עם אביו. שניים מאחיו הוצאו מהבית למשפחות אומנה ועד היום נמצאים במסגרת זו. אמו של הנאשם תושבת האזור, ואין לה עורף משפחתי, דבר המגביר את המצוקה המשפחתית. מגיל צעיר הנאשם קיבל על עצמו תפקיד הורי כבן הבכור, והוא שואף בבוא היום לאחד את משפחתו, כשהוא המפרנס העיקרי לאמו ולאחיו. הנאשם עובד זה מספר שנים כסדרן ברשת סופרמרקטים גדולה. הנאשם קיבל אחריות מלאה למעשים ותלה אותם במצוקה הכלכלית הקשה אליה נקלע, בניסיון לעמוד בהוצאות המשפחתיות. שירות המבחן התרשם מצעיר נורמטיבי שאין לו דפוסים עברייניים, שהביע נכונות להשתלב בקבוצה טיפולית שתתאים לצרכיו. שירות המבחן סבר כי שליחת הנאשם למאסר ולו בעבודות שירות, תגדע את מקור פרנסתו ותביא לדרדור ממשי של הנאשם לעבר חיי הפשע, ולכן המליץ על של"ץ נרחב, עונש צופה פני עתיד וצו מבחן.
חוות הדעת של הממונה על עבודות השירות
5. הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הנאשם נמצא כשיר לבצע עבודות שירות בביה"ח הדסה הר הצופים בירושלים החל מיום 20.3.2023.
קביעת מתחם הענישה
6. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
7. אשר לערך המוגן, העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של קניין הפרט והציבור, ביטחון הציבור, ביטחון המדינה וריבונותה. מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית.
8. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: מדובר בעבירות חוזרות שבוצעו בחבורה, תוך חלוקת עבודה, מתוך תכנון מוקדם, ולמען בצע כסף. הנאשם אחראי בלעדית למעשים מהם היה צריך להימנע, ואין במצוקתו הכלכלית כדי להצדיק את ביצוע העבירות. בפועל נגרם נזק למתלוננים ואלמלא סוכלה החוליה, הייתה ממשיכה להוציא לפועל את מזימתה.
9. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, סקירת הפסיקה מלמדת על כלל של הטלת מאסר בפועל בנסיבות דומות, מה גם שבית המשפט רואה בחומרה עבירות של גניבת רכב שהפכו ל"מכת מדינה". ראו בהקשר זה: רע"פ 1123/18 דבארי נ' מ"י (מיום 15.3.2018) בפסקה 17 (עניין דבארי).
א. רע"פ 5771/16 עיאס נ' מ"י (מיום 26.7.2016) - במקרה זה נדון ריבוי מקרים של גניבת כלי רכב, ואושר מתחם שבין חודשים ספורים לרבות עבודות שירות ועד 10 חודשים לכל מקרה, ועונש של 12 חודשי מאסר.
ב. רע"פ 1052/17 ג'ברין נ' מ"י (מיום 12.3.2017) - הנאשם ניצל הזדמנות, גנב מפתחות רכב וגנב את הרכב, אך נתפס במחסום, תוך כדי נהיגה ללא רישיון וביטוח. אושר מתחם שבין מספר חודשים לרבות עבודות שירות ועד למעלה משנת מאסר. כן אושר עונש של 8 חודשי מאסר בפועל. בפסקה 7 להחלטה צוין ,כי ניתן גם לשקול עונש של עבודות שירות.
ג. בעניין דבארי נדון עניינו של מי שגנב רכב מחברו, תוך כדי ביצוע עבירת איומים. אושר מתחם שבין 12 ל-24 חודשי מאסר ועונש של 14 חודשי מאסר.
ד. עפ"ג (חיפה) 10294-07-22 מצארוה נ' מ"י (מיום 20.10.2022) - במקרה זה דובר ב-4 גניבות רכב בנסיבות מחמירות. אושר מתחם שבין 15 ל-24 חודשים ועונש של 15 חודשי מאסר.
10. מתחם הענישה - יש לקבוע בענייננו מתחם עונש אחד שכן המעשים בוצעו בפרק זמן קצר, באותה שיטה ועל-ידי אותם מעורבים, ולכן מתקיימים ביניהם קשר הדוק. המתחם שיש לקבוע צריך לנוע בין 12 ל-24 חודשי מאסר. לפיכך, ניתן לומר כי עמדת המאשימה הגונה ותואמת את רמת הפסיקה הנוהגת, ואף הסכמתה לחרוג מהמתחם הגונה ותואמת את הנסיבות האישיות החריגות של הנאשם.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה, המיקום במתחם והחריגה ממנו מטעמי שיקום
11. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: הנאשם צעיר מאוד, ללא כל עבר פלילי, וזאת למרות נסיבות חיים קשות למדי, שהותירו את הנאשם כבר בגיל 14, אחראי לבני משפחתו שנפוצו לכל עבר. חוויות ילדותו ונערותו הקשות הותירו בו חותם, והנאשם עדיין חווה עצמו כמי שאחראי לגורל משפחתו בהיותו הבן הבכור. הנאשם קיבל אחריות למעשים ונכון לטיפול, ולא פתח תיקים חדשים מאז האירוע. יש טעם של ממש בהמלצתו של שירות המבחן, שכן אין ספק שבנסיבות השבריריות של המקרה, עונש של מאסר בפועל יהיה הרסני, וגם מאסר בעבודות שירות יערום קשיים נוספים על חייו הקשים ממילא של הנאשם.
12. עם זאת לא ניתן לקבל את המלצתו העונשית של שירות המבחן, משום שעונש של של"ץ במקרה כזה, של גניבת שני כלי רכב מתוך תכנון ובצוותא, אינו עומד בקנה אחד עם עקרון ההלימה, או עם מצוות בית המשפט העליון להחמיר בענישה בגין עבירות מסוג זה.
13. יחד עם זאת, במכלול הנסיבות ניתן להטיל, מטעמי שיקום, עונש החורג לקולא ממתחם העונש ההולם, בדמות מאסר בעבודות שירות, שיהיה בו צמצום הפגיעה בנאשם ובעתיד מחד גיסא, ועמידה בעקרון ההלימה מאידך גיסא. מצאתי לחרוג לקולא ממתחם הענישה מטעמי שיקום, שכן המעשים שלגביהם קיבל הנאשם אחריות מלאה אינם מאפיינים אותו, גם להתרשמות שירות המבחן, וגם להתרשמותי. זאת מאחר שהנאשם נעדר עבר פלילי, למרות נתוני ההתחלה הקשים של חייו, דבר המעיד על אופיו החיובי והמתיישב עם מחויבותו הרבה למשפחתו.
גזירת הדין
14. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר, אשר ירוצו בעבודות שירות בבית החולים הדסה הר הצופים, וזאת על פי חוות דעת הממונה על עבודות השירות. על הנאשם להתייצב ביום 1.5.2023 עד לשעה 08:00 במשרד הממונה על עבודות שירות בבאר שבע לתחילת ריצוי עונשו. מובהר בזה כי הפרת הוראות הממונה ואי עמידה בכללים הנוגעים לריצוי עבודות השירות עלולים להביא להפקעת העבודות ולהמרת העונש בעונש מאסר של ממש. מתקופה זו יש לנכות את ימי מעצרו ע"פ חישוב שב"ס שיכריע;
ב. 6 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירת רכוש מסוג פשע ועבירת רכוש כלפי כלי רכב;
ג. חודשיים מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירת רכוש מסוג עוון, וכן כל עבירה על חוק הכניסה לישראל;
ד. קנס בסך 2,000 ₪, או 8 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-10 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.5.2023 ובכל 1 בחודש. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי;
ה. פיצוי בסך 1,000 ₪ לכל אחד מהמתלוננים עדי תביעה 1 ו-2 (סה"כ 2,000 ₪). הפיצויים ישולמו עד ליום 1.6.2023 בתשלום אחד;
ו. צו מבחן לתקופה של 12 חודשים מהיום;
ז. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת רכוש מסוג פשע או כל עבירה לפי חוק הכניסה לישראל במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
לא מצאתי מקום להטיל פסילה על-תנאי.
הנאשם הוזהר כי אי ביצוע צו המבחן עלול להוביל להפקעתו ולהטלת כל עונש חלופי לרבות מאסר.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"א שבט תשפ"ג, 12 פברואר 2023, במעמד הצדדים.
