ת"פ (ירושלים) 34585-03-22 – מדינת ישראל נ' פלוני
ת"פ (ירושלים) 34585-03-22 - מדינת ישראל נ' פלונישלום ירושלים ת"פ (ירושלים) 34585-03-22 ת"פ (ירושלים) 3135-09-21 מדינת ישראל נ ג ד פלוני ע"י ב"כ עו"ד נור א-דין אבו גוש בית משפט השלום בירושלים [03.07.2024] כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
כתבי האישום בהם הודה הנאשם 1. הנאשם שלפניי הודה בשני כתבי אישום כפי שיפורט להלן: א. ת"פ 34585-03-22 (התיק הראשון) - הנאשם הודה בכתב אישום מקורי בביצוע עבירת איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, בכך שביום 24.1.2022 הגיע לבית בו התגורר עם המתלוננת, דפק בדלת וביקש מהמתלוננת לראות את בתם הקטינה. המתלוננת סירבה וביקשה ממנו שיגיש בקשה דרך שירותי הרווחה כמוסכם. בתגובה אמר לה הנאשם שאם לא תאפשר לו לפגוש את הבת, ידקור את אחיה בסכין, ולכן מוטב למתלוננת שתאפשר לו לראות את הבת. ב. ת"פ 3135-09-21 (התיק השני) - הנאשם הודה בכתב אישום מתוקן בעבירה של הפרת הוראה חוקית, לפי סעיף 287(א) לחוק ובהיזק לרכוש, לפי סעיף 452 לחוק. מכתב האישום עולה, כי ביום 1.7.2021 התגלע ויכוח בין הנאשם למתלוננת. במהלך הויכוח זרק הנאשם את הטלפון הסלולרי שלו לעבר הטלוויזיה וגרם לשבירתה. בעקבות אירוע זה, ביום 11.8.2021, ניתן נגד הנאשם צו הגנה בבית הדין השרעי, שאסר עליו לפגוע במתלוננת או בילדים ואסר עליו להתקרב אליהם למרחק הקטן מ-50 מטר. למרות הצו, הנאשם הגיע בשעת אחר צהריים ביום 23.8.2021 לבית המתלוננת כשהוא תחת השפעת אלכוהול כשהוא אוחז בידו מוט ברזל. הנאשם רגז על המתלוננת כי הוציאה נגדו צו הרחקה, ניסה להיכנס לבית, ולאחר שלא הצליח, שבר את חלון הסלון באמצעות מוט הברזל. כמו כן ניתץ את שמשות רכבה של המתלוננת וגרם לנזק בשווי כ-1,700 ₪.
מהלך הדיון |
|
2. בתיק זה התקיים גישור מקיף שבסיומו תוקן כתב האישום בתיק השני, הנאשם הודה והורשע בשני התיקים, והמאשימה הצהירה כי לא תבקש יותר מענישה בדמות 9 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות, מאסר על-תנאי, קנס, פיצוי והתחייבות. כמו-כן הצהירה המאשימה, כי תבקש להשית על הנאשם פיצוי בגובה 1,700 ₪ והסניגור חופשי בטיעוניו. הנאשם נשלח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות. יצוין כי בקשת הסניגור לאפשר לנאשם לחזור בו מהודאתו בתיק השני נדחתה על-ידי בהחלטה מנומקת. לאחר מכן, שלחתי את הנאשם לתסקיר משלים והצדדים שבו וטענו לעונש.
תסקירי שירות המבחן 3. בעניינו של הנאשם הוגשו 2 תסקירים.
4. מהתסקיר שהוגש בחודש מרץ 2023 עולה, כי הנאשם כבן 48, גרוש מהמתלוננת ואב לארבעה ילדים ממנה. כיום הוא נשוי ואב לשני ילדים נוספים ממערכת יחסים שאת חלקה ניהל בעוד שהיה נשוי למתלוננת. הנאשם בוגר לימודי תיכון עם תעודת בגרות ולאורך השנים עבד בעסק המשפחתי. הנאשם היה נשוי למתלוננת כ-21 שנה והתגרש ממנה לפני כשנתיים. מדובר בקרובי משפחה. שני בני הזוג לשעבר תיארו בתחילה מערכת יחסים תקינה שהתדרדרה עקב נסיבות כלכליות. הנאשם תלה זאת במעורבות המשפחות המורחבות במערכת היחסים, על-רקע כלכלי. מאז הגירושין הנאשם אינו שומר על קשר עם ילדיו מן המתלוננת. הנאשם התמודד בעבר עם מחלת הסרטן ממנה החלים, וכיום מתמודד עם סוכרת והוא מטופל באופן יומיומי. הנאשם קיבל אחריות חלקית מאוד למעשיו ושלל חלק מהם. שירות המבחן שוחח עם המתלוננת שמסרה כי השניים נפרדו על רקע חילוקי דעות גוברים והולכים על-רקע המצב הכלכלי ומערכת יחסי הנאשם עם בת זוגו הנוכחית. לדברי המתלוננת, לקראת סוף תקופת הנישואין נהג בה הנאשם באלימות, והיא חששה ממנו ולכן הוציאה נגדו צו הגנה. עוד ציינה כי אף כיום חוששת ממנו במידה מסוימת, וכי ילדתם הקטנה מפוחדת ומטופלת. שירות המבחן עמד על עברו הפלילי של הנאשם ועל העובדה כי לא סיים לבצע של"ץ שהוטל עליו בתיק קודם מבלי שהביע על כך חרטה. השירות סבר כי ללא טיפול רמת הסיכון הנשקפת מן הנאשם גבוהה ולכן לא בא בהמלצה טיפולית.
5. לאחר שמיעת הטיעונים לעונש נשלח הנאשם לתסקיר משלים שהוגש לקראת הדיון היום.
6. מהתסקיר הנוסף עולה כי הנאשם נמצא בטיפול פרטני במרכז לאלימות משפחה מאז נובמבר 2023. לדבריו הטיפול מסייע לו לבחינה פנימית של מעשיו ואישיותו והוא מבין שקיימות דרכים חלופיות להתנהגות בונה. גורמי הטיפול העידו על המוטיבציה של הנאשם לשתף פעולה ולהסדיר את חייו, ואלו מעריכים כי חל שינוי משמעותי בעמדותיו של הנאשם ובגישתו. עוד עולה כי הנאשם אינו מצוי בקשר עם גרושתו וילדיו מנישואים לה. הדברים עלו גם משיחת שירות המבחן עם המתלוננת והיא אינה חשה מאוימת. שירות המבחן המליץ על הטלת עבודות שירות וכן צו מבחן.
חוות הדעת של הממונה על עבודות השירות |
|
7. הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הנאשם נמצא כשיר לעבודות שירות בבית החולים הדסה הר הצופים החל מיום 20.5.2024.
טיעונים לעונש 8. הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית. מחד גיסא, באי כוח המאשימה בשני מועדי הטיעונים לעונש עתרו למאסר בעבודות שירות למשך 5 חודשים וענישה נלווית. הסניגור מצדו, ביקש להטיל על הנאשם עונש שייקח בחשבון את תהליך השיקום שעבר והשינוי שהוא מנסה לחולל בחייו.
קביעת מתחם הענישה 9. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
10. אשר לערך המוגן, העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של כבוד האדם וזכותו לשלום גופו ונפשו ושלוות חייו. כמו כן פגע הנאשם בערכים המוגנים של שלמות הקניין ושלטון החוק. מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית-נמוכה.
11. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: שני התיקים מלמדים על אדם שראה באלימות פתרון לגיטימי למחלוקות ולא היסס לנקוט אלימות מילולית ופיזית כאחד, תוך התעלמות מהוראות בית המשפט. יש בכך ממד של חומרה, במיוחד שעה שהאלימות מופנית כלפי בת זוגו, תוך פגיעה בתחושת הביטחון האישי שלה. בפועל נגרם נזק לרכוש ובהלה למתלוננת ולילדתם (כפי שעלה מהתסקיר). פוטנציאל הנזק במקרים שכאלה מסוכן עד מאוד, על סמך ניסיון החיים. הנאשם אחראי בלעדית למעשים.
12. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, סקירת הפסיקה בנסיבות דומות מלמדת על רמת ענישה ממוצעת של עבודות שירות או מאסר בפועל עד שנת מאסר. א. רע"פ 7561/23 אלעוקבי נ' מ"י (מיום 19.10.2023) - נאשם שאיים ברצח על זוגתו ואיים עליה בחפץ שהצמיד לראשה וגרם לעלפונה. נקבע מתחם שבין עבודות שירות ל-12 חודשי מאסר ואושר עונש של 6 חודשי מאסר בעבודות שירות. ב. רע"פ 5608/23 דדון נ' מ"י (מיום 27.7.2023) - נאשם שהודה בשני כתבי אישום במסגרתם איים על גרושתו ברצח, קלל אותה וכן איים על צדדי ג'. אושרו מתחמים בין מספר חודשים ועד 12 ו-15 חודשים ואושר עונש של 9 חודשי מאסר בעבודות שירות. |
|
ג. רע"פ 8253/18 ינאי נ' מ"י (מיום 25.11.2018) - נאשם איים על שופט, על בת זוגו ועל עורך דינה אגב הליכים משפטיים ביניהם. אושר מתחם שבין מספר חודשים לשנת מאסר ועונש של 6 חודשי עבודות שירות. ד. עפ"ג (חיפה) 26397-07-21 מ"י נ' עואד (מיום 14.12.2021) - נאשם שהורשע בתקיפה סתם של בת זוג (דחיפתה), איומים על חייה והפרת צו הגנה. אושר מתחם המתחיל מ-6 חודשים ועונש של 5 חודשי עבודות שירות, שהוחמר מהסתפקות במאסר מותנה בלבד. בית המשפט המחוזי עמד על החומרה שבהפרת צווי הגנה שיפוטיים.
13. מתחמי הענישה- אשר לתיק הראשון, קובע מתחם שבין מאסר מותנה ועד 6 חודשי מאסר, ובתיק השני קובע מתחם שבין מאסר קצר או של"ץ נרחב ועד ל-12 חודשי מאסר.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה והמיקום במתחם 14. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: הנאשם קיבל אחריות למעשים בסופו של דבר, למרות דרך עקלקלה לאורך ההליך. בעקבות ההליך הוא השתלב בטיפול למניעת אלימות ונראה כי טיפול זה אכן סייע בהפחתת רמת הסיכון. הנאשם פתח בפרק חדש בחייו, נישא בשנית, נולדו לו ילדים והוא עובד לפרנסתו, לצד הטיפול שעבר ומתכוון להמשיך לעבור. אני סבור בתמונה הכוללת, גם בהינתן עברו הפלילי של הנאשם שאינו ממין העניין באופן ישיר, כי יש למקם את הנאשם בחלק הראשון של המתחמים ויש מקום להטיל עליו של"ץ באופן שיאפשר לו להמשיך לעבוד ולהתפרנס לצד המשך הטיפול. בנוסף אציין, כי נתתי משקל משמעותי להפחתה ברמת הסיכון ולעמדת המתלוננת שמסרה לאחרונה כי איננה חוששת מן הנאשם וכי זה אינו מצוי עמה בקשר.
גזירת הדין 15. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים: א. 6 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מהיום כל עבירת אלימות מסוג פשע; ב. 3 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מהיום כל עבירת אלימות מסוג עוון לרבות איומים וכן עבירה של הפרת הוראה חוקית וגרימת נזק; ג. 300 שעות שירות לתועלת הציבור (של"ץ). שירות המבחן יגיש תוכנית עד ליום 1.10.2024; ד. צו מבחן לתקופה של 12 חודשים מהיום; ה. פיצוי למתלוננת ע"ת 1 בתיק העיקרי בסך 1,000 ש"ח. הפיצוי ישולם עד ליום 1.12.2024.
הנאשם הוזהר כי אי ביצוע צו המבחן וצו השל"ץ עלול להוביל להפקעתם ולהטלת כל עונש חלופי לרבות מאסר. |
|
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות: · בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il · בטלפון: 35592* או 073-2055000 · במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד לא יונפקו שוברי תשלום. ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד. ככל שבוצעו חילוטים לא ניתן לקזז.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות. זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ז סיוון תשפ"ד, 03 יולי 2024, במעמד הצדדים.
|
