ת"פ (באר שבע) 22329-02-24 – מדינת ישראל נ' אחמד פריגאת
ת"פ (באר-שבע) 22329-02-24 - מדינת ישראל נ' אחמד פריגאת שלום באר-שבע ת"פ (באר-שבע) 22329-02-24 מדינת ישראל נ ג ד אחמד פריגאת (עציר) בעצמו ע"י ב"כ עו"ד מסלם אריאתה בית משפט השלום בבאר-שבע [14.07.2024] כבוד השופט, סגן הנשיא אבישי כהן
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב אישום מתוקן בעבירות כדלקמן: א. שתי עבירות של כניסה לישראל שלא כחוק, לפי סעיף 12 (1) לחוק הכניסה לישראל תשי"ב - 1952. ב. הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, עבירה לפי סעיף 275 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (להלן: "חוק העונשין"). ג. נהיגה פוחזת ברכב, עבירהלפי סעיף 338 (א) (1) לחוק העונשין. ד. נהיגה ללא ביטוח, עבירה לפי סעיף 2א לפקודת ביטוח רכב מנועי (נ"ח) תש"ל 1970. ה. נהיגה ללא רישיון נהיגה עבירה לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה (נוסח חדש), תשכ"א-1961 (להלן: "פקודת התעבורה). 2. על פי עובדות האישום הראשון, בתאריך 28.01.24 בשעה 01:20 ביישוב תל שבע נהג הנאשם שהינו תושב הרשות בתחומי מדינת ישראל מבלי שהחזיק בידו אישור כניסה או שהייה כדין וללא רישיון נהיגה. במעמד זה במהלך סיור שגרתי נסעו מאחורי הנאשם שוטרים בניידת גלויה לאחר שהתברר לשוטרים שרישיון הרכב פקע כרזו השוטרים לנאשם לעצור אז החל הנאשם בנסיעה פרועה ומהירה תוך שהוא מזגזג ועולה על מדרכות עד שפגע במעקה בטיחות וכתוצאה מכך נעצר הרכב. במעמד זה יצא הנאשם מהרכב והחל במנוסה רגלית תוך השוטרים דולקים אחריו וצועקים לעברו "עצור משטרה" בהמשך ומשלא עצר הנאשם ולאחר שאחד השוטרים צעק שאם לא יעצור ירה לעברו באקדח טייזר, ירה השוטר באקדח טייזר לעבר הנאשם, בהמשך לכך בזמן השוטרים מנסים לאזוק הנאשם, הוא ניסה להשתחרר מאחיזתם והדף אחד השוטרים. על פי עובדות האישום השני בתאריך 27.03.22 בשעה 08:18 בצומת "דרך חברון" בבאר שבע נמצא הנאשם שוהה בישראל מבלי שברשותו היתר כניסה או שהייה כדין. 3. בתאריך 09.06.24 הציגו הצדדים הסדר טיעון לפיו כתב האישום תוקן, הנאשם הודה והורשע בכתב האישום המתוקן, ההסדר לא כלל הסכמה עונשית.
|
|
ראיות וטיעוני הצדדים לעונש 4. ב"כ המאשימה הגישה טיעונים לעונש בכתב (ת/1) וגיליון הרישום הפלילי של הנאשם (ת/2). בטיעוניה עמדה על נסיבות כתב האישום, פירטה אודות הערכים המוגנים שנפגעו זכותה של המדינה לקבוע את זהות הבאים בשעריה. הודגש המצב הביטחוני הנתון כאשר אנו מצויים עדיין בתוך מלחמת "חרבות ברזל" שהחלה ביום 7.10.23 והפוטנציאל הטמון בעבירת הכניסה והשהייה בישראל באופן בלתי חוקי . בנוסף עמדה על הערכים המוגנים שנפגעו ביחס לעבירות הנהיגה הפוחזת והפרעה לשוטר , שלומם ורכושם של ציבור המשתמשים בדרך וכן פגיעה בתחושת ביטחון הציבור ושמירה על שלטון החוק וכיבוד החוק. בהתייחס לנסיבות ביצוע העבירות, ציינה שהנאשם תושב הרשות שהה בישראל שלא כדין בתקופת המלחמה והוסיף חטא על פשע כאשר התבקש על ידי השוטרים לעצור הרכב, החל בנהיגה פרועה ומהירה ונבלם רק לאחר שהרכבו פגע במעקה בטיחות. פוטנציאל הנזק כתוצאה ממעשיו של הנאשם הינו רב. כמו כן לאחר שנתפס על ידי השוטרים ניסה הנאשם להשתחרר מאחיזתם בעודו הודף אחד השוטרים. נוכח האמור טענה המאשימה שהפגיעה בערכים המוגנים הינה משמעותית.
5. המאשימה הפנתה לפסיקה מהעת האחרונה בה נקבע מתחם העונש בעניינם של נכנסים לישראל שלא כדין החל מחודשיים ועד 7 חודשי מאסר. וכן ציינה פסיקה העוסקת בעבירות כניסה לישראל המשולבות בה עבירות הפרעה לשוטר ונהיגה פוחזת במסגרתה נקבע מתחם ענישה הנע בין 18 ל40 חודשי מאסר בפועל. נוכח האמור עתרה לקביעת שני מתחמי ענישה נפרדים. בגין האישום הראשון מתחם ענישה הנע בין 16 ל 30 חודשי מאסר בפועל ובגין האישום השני מתחם ענישה הנע בין חודש מאסר ל 6 חודשי מאסר בפועל. המאשימה ציינה שלחובת הנאשם הרשעה קודמת מאוגוסט 2022 בעבירה לפי חוק הכניסה לישראל בגינה ריצה 12 ימי מאסר וכן הוטל מאסר מותנה והתחייבות אשר לא הרתיעו מלשוב ולבצע עבירות דומות ואף להקצין התנהלותו. המאשימה ביקשה במקרה זה לבכר שיקולי הגמול וההרתעה על פני האינטרס האישי של הנאשם, נוכח כל האמור עתרה המאשימה למיקום עונשו של הנאשם בשליש התחתון של כל אחד מהמתחמים לו עתרה ולהטיל מאסרים בגין כל אישום במצטבר וכן להטיל מאסר מותנה, פסילת רישיון נהיגה בפועל ועל תנאי וכן רכיבים כספיים בדמות קנס והתחייבות.
6. בפתח הטיעונים לעונש טען ב"כ הנאשם שהיה מקום לצרף האישום השני לגזר הדין שניתן באוגוסט 2022, וכיום מבקשת המאשימה להטיל על הנאשם מאסר בנוגע למקרה שניתן היה לצרפו לתיק הקודם של הנאשם ואין לכך מקום. בהתייחס לאישום הראשון לעבירה של כניסה לישראל ציין שהמתחם הינו בין חודשיים ל 7 חודשים. בהתייחס לעבירה של נהיגה פוחזת, ציין שבמקרה זה הנהיגה הפוחזת התבטאה בכתב האישום בכך שהנאשם החל בנסיעה פרועה ומהירה תוך שהוא מזגזג ועלה על מדרכות עד שהוא פגע במעקה בטיחות והרכב נעצר. בעניין זה הדגיש ב"כ הנאשם שמדובר באירוע שקרה בשעת לילה, כאשר אין תנועה ערה של רכבים, מדובר באירוע קצר טווח וקצר מועד, לא צוין שהיה רכב אחר שסטה או שמעשיו של הנאשם גרמו לסיכון כלשהו לאחר. לאור האמור טען שיש למקם הנהיגה הפוחזת מעט מעל עבירת תעבורה, וניתן להגדיר מעשיו כנהיגה בקלות ראש יותר מאשר כנהיגה פוחזת. ב"כ הנאשם הפנה לפסיקה וטען שבנסיבות תיק זה מתחם הענישה נע בין 6 ל 18 חודשי מאסר בפועל בגין כל העבירות המיוחסות לנאשם. כאשר לגישתו מדובר באירוע אחד מתמשך. עוד ציין שהנאשם צעיר אשר הודה במיוחס לו בהזדמנות הראשונה, וזוהי הרשעתו השנייה בלבד, ולכן עתר שלא למצות עימו את הדין. הוא ציין שהנאשם מביע חרטה על מעשיו. |
|
הנאשם בדבריו לפני מתן גזר הדין, הביע צער על מעשיו, ציין שנכנס לישראל לצורכי פרנסה ומימון לימודיו. מסר שברח משום שחשש ופחד.
דיון
מתחם העונש ההולם 7. כתב האישום עוסק בשני אירועים, הגם שמורכב מעבירות שונות עסקינן באותה מסכת עבריינית ולכן ייקבע מתחם עונש הולם אחד לכל האירועים. מבלי להקל ראש בכלל העבירות המיוחסות לנאשם, העבירה העיקרית העולה מעובדות כתב האישום המתוקן היא עבירת הנהיגה הפוחזת ולכך מצטרפות עבירת ההפרעה לשוטר בכל הקשור להתנהלותו ומנוסתו מהשוטרים ועבירת השהייה בישראל שלא כדין.
8. הערכים המוגנים שנפגעו בעבירות שביצע הנאשם הם הגנה על שלומם וביטחונם של ציבור המשתמשים בדרך, כיבוד שלטון וגורמי אכיפת החוק. התופעה של נהיגה מסוכנת במהלך מרדף משטרתי, יוצרת סיכון רב לכלל המשתמשים בדרך, ופוגעת בסדר הציבורי. במקרים של מנוסה מרשויות החוק, הערכים החברתיים כוללים גם את יכולתן של הרשויות לאכוף את החוק ולהביא עבריינים לדין. בשל כך ראוי ככלל, להטיל ענישה מחמירה בגין עבירות אלה (ראה ע"פ 4763/17 ותד נ' מדינת ישראל (29.01.18) , ע"פ 2519/14 אבו קיעאן נ' מדינת ישראל (29.12.14)). לכך יש להוסיף את הפגיעה בערך החברתי בגין עבירת השב"ח, פגיעה בסמכות המדינה לקבוע את זהות הבאים בשעריה במיוחד בתקופה זו בה מצויה מדינת ישראל במצב מלחמה מתמשך ועצם שהייתו של אדם שאינו מורשה בתחומי המדינה מהווה סיכון ביטחוני ממשי.
9. בחינת מידת הפגיעה בערכים המוגנים, הינה ברף הבינוני גבוה, וזאת בהתייחס לנסיבות ביצוע העבירות, בשים לב לכך שהנאשם ביצע את העבירות בעודו שוהה בישראל ללא אישור, וכן בדגש על מידת הסיכון שיצר הנאשם למשתמשים בדרך באופן הימלטותו מהשוטרים, כך גם התנהלות הנאשם כלפי השוטרים אשר סימנו לו לעצור, נסיעתו המהירה והפרועה למרות שנקרא לעצור, המשיך בהימלטות תוך נסיעה מהירה, בעוד השוטרים דולקים אחריו. חלקו של הנאשם בביצוע העבירות הינו משמעותי שהרי בנקל יכול האירוע להסתיים בפגיעה בנפש ולהתבטא בקיפוח חיי אדם. בנוסף לסיכון הבטיחותי, קיים גם קושי במימוש פיצויים לנפגעי תאונת דרכים אם חלילה הייתה מתרחשת תאונה והנזק עלול ליפול על קופת הציבור (ראו רע"פ 665/11 אבו עמאר נ' מדינת ישראל (24.1.11)).
|
|
על הענישה הראויה שיש לראות בבריחה משוטרים עמד כב' השופט א' טננבוים בת"ת (י-ם) 14872/08 לשכת תביעות ירושלים תעבורה נ' ד. ירון (12.11.09), שם הורשע נהג בעבירות של אי ציות לשוטר לעצור, אי מתן זכות קדימה, אי ציות לתמרור, ונהיגה ללא רישיון רכב תקף: "השאלה שלפנינו פשוטה היא. מה דינו של נהג שנמלט משוטרים ועקב כך התנהל אחריו מרדף משטרתי עד לעצירתו? והתשובה היא כי אין מנוס ממאסר בפועל. מן ההכרח שייצא מבתי המשפט מסר ברור, תקיף, צלול וחד משמעי לכל נהג ונהגת. נהג שנמלט משוטרים, אחת דינו לכלא. הסיבה המרכזית לתגובה קשה זו היא הצורך בהגנה על הציבור. מרדף משטרתי הוא מסוכן לא רק לנהג הנמלט מהשוטרים אלא גם לעוברי אורח תמימים שלא חטאו ודבר אין להם עם המרדף, ועל בתי המשפט להגן עליהם." העולה מכך הוא שיש להחמיר במקרים בהם נמלטו נהגים משוטרים וגרמו למרדף משטרתי אחריהם. 10. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת בנוגע לעבירות של נהיגה פוחזת הפרעה לשוטר מעלה כיבמקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשים במנעד רחב, כפי שפורט בפסיקה שהציגו הצדדים, כל אחד לשיטתו וכל מקרה וחומרת נסיבותיו.
11. מדיניות הענישה בנוגע לעבירה של שהייה בישראל ללא ביצוע עבירות נלוות התוותה ברע"פ 3677/13 אלהרוש נ' מדינת ישראל (9.12.14), כאשר נקבע מתחם עונש המתחיל במאסר על תנאי ועד ל- 5 חודשי מאסר בפועל. כיום בעקבות פרוץ המלחמה רלוונטית פסיקתו העדכנית של בית המשפט העליון ברע"פ 7908/23 אלנג'אר ואח' נ' מ"י (מיום 27.11.23) במסגרתה אושרו מתחמי ענישה שבין חודשיים ל-7 חודשים בעבירות שב"ח ללא עבירות נלוות.
12. לאחר שבחנתי נסיבות תיק זה, לא מצאתי מקום לקביעת שני מתחמי עונש שונים בשים לב לאישום השני המייחס לנאשם עבירה על חוק הכניסה לישראל בלבד, עבירה שבוצעה עוד בתקופה שקדמה למלחמת "חרבות ברזל". אני קובע שמתחם העונש ההולם לעבירות בתיק זה נע בין 13 חודשי מאסר בפועל ועד 23 חודשי מאסר, כמו כן מתחם שנע בין 5 חודשים עד 36 חודשי פסילה וענישה נלווית.
13. במקרה דנן, לא קיימים שיקולים אשר מצדיקים סטייה מהמתחם, לחומרה או לקולא.
שיקולים לגזירת עונשו של הנאשם בתוך מתחם העונש ההולם: 14. בבואי לגזור את עונשו של הנאשם בתוך מתחם העונש ההולם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת זו מן הראוי לתת את הדעת לכך שהנאשם יליד 2000, הטלת עונש מאסר מאחורי סורג ובריח תפגע בו ללא ספק, הנאשם הודה במיוחס לו ונטל אחריות למעשיו וחסך את זמנו של בית המשפט. הנאשם בעל עבר פלילי בעבירה לפי חוק הכניסה לישראל. לאור כל הנתונים דלעיל, מצאתי כי יש למקם עונשו של הנאשם בשליש התחתון של מתחם העונש אולם לא בתחתיתו.
עונשו של הנאשם:
15. סיכומו של דבר, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 14 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו בהתאם לרישומי שב"ס. ב. מאסר מותנה של 7 חודשים וזאת על תנאי לבל יעבור הנאשם במשך 3 שנים מיום שחרורו עבירה של נהיגה פוחזת. |
|
ג. 3 חודשים מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו שלא יעבור כל עבירה על חוק הכניסה לישראל, עבירה של הפרעה לשוטר ועבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה. ד. מורה על פסילת רישיון נהיגה למשך 8 חודשים מיום שחרורו. מורה כי עונש הפסילה ייכנס לפועל מיד עם שחרורו ללא צורך בהפקדת רישיון הנהיגה בשים לב לכך שרישיון הנהיגה של הנאשם בהתאם להצהרתו מוחזק בשטחי הרשות. ה. 6 חודשי פסילה על תנאי מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה למשך 3 שנים מיום שחרורו, לבל יעבור במהלך התקופה האמורה עבירה של נהיגה פוחזת, נהיגה ללא רישיון נהיגה או נהיגה בפסילה. ו. קנס בסך 4,000 ₪ או 40 ימי מאסר חלף קנס. הקנס ישולם ב-10 תשלומים חודשיים שווים ורצופים. תשלום ראשון החל מיום 1.3.25 ובכל 1 לחודש שלאחריו. את הקנס ניתן לשלם באחת מהדרכים הבאות: · בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il. · מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון ***-*******. · במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בהצגת בשוברי תשלום).
ז. הנאשם יצהיר בהתאם לתקנות העונשין (התחייבות להימנע מעבירה), התש"ף-2019, על התחייבות כספית שלא לעבור עבירה של נהיגה פוחזת ונהיגה ללא רישיון. ההתחייבות תהא לתקופה של שנתיים מתום ריצוי מאסרו ובסך של 3,000 ₪. הנאשם יצהיר על התחייבות כספית על סך 2,000 ₪ שלא יעבור במשך שנתיים מתום ריצוי מאסרו כל עבירה על חוק הכניסה לישראל. [ההתחייבויות תוצהרנה לפרוטוקול].
המזכירות תסגור את התיק.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ח' תמוז תשפ"ד, 14 יולי 2024, בהעדר הצדדים.
|
