רע"פ 5128/16 – מדינת ישראל נגד פייגין לריסה
1
בבית המשפט העליון |
לפני: |
כבוד השופט ס' ג'ובראן |
|
כבוד השופט נ' הנדל |
|
כבוד השופט א' שהם |
המבקשת: |
מדינת ישראל
|
|
נ ג ד |
המשיבה: |
פייגין לריסה |
בקשת רשות ערר על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים מיום 30.5.2016 בע"ח 24734-05-16 |
בשם המבקשת: |
עו"ד איתמר גלבפיש |
בשם המשיבה: |
עו"ד יחיאל לאמש |
בפנינו בקשת רשות ערר, לפי סעיף
1. במוקד ההליך,
מחלוקת ביחס לקוף המכונה "יאשה", אשר היה בחזקת המשיבה, נתפס על ידי
רשות הטבע והגנים בשלהי שנת 2015 - והועבר למקלט לקופים. זאת, בין היתר בטענה כי
הקוף מוחזק ללא היתר, כנדרש בסעיף
2
לאחר תפיסת הקוף נוהלו מספר הליכים משפטיים בעניינו בבית המשפט השלום ובבית המשפט
המחוזי. בקצירת האומר, המשיבה הגישה בקשה להחזרת תפוס - הוא הקוף - לפי סעיף
בית המשפט המחוזי קיבל את ערר המשיבה על החלטה זו, והחליט להחזיר את הקוף לידיה,
בין היתר בכפוף לכך שיוענק לו טיפול וטרינרי צמוד. בנמקו את החלטתו, קבע בית המשפט
כי לא נדרש היתר להחזקת הקוף במקרה דנן, לאור תחולתו של סעיף
להשלמת התמונה, יצוין כי בית המשפט המחוזי החליט לדחות את בקשת המבקשת לעיכוב ביצוע של החלטתו, ובית משפט זה (השופט י' דנציגר) דחה ערעור על החלטה זו. משכך, הקוף הוחזר למשיבה בחודש יוני 2016.
2. הבקשה
שלפנינו מעוררת שתי שאלות מרכזיות, שלשיטת המבקשת מצדיקות מתן רשות ערר בגלגול
שלישי. השאלה הראשונה, היא פרשנות סעיף
3
לשיטת המדינה, לשאלה הראשונה חשיבות החורגת מהמקרה הקונקרטי, ויש בה כדי להשפיע הן על יכולתה לפקח על החזקת חיות בר ככלל, והן על יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה על פי האמנה בדבר סחר בין לאומי במינים של חיית בר וצמחיית בר הנתונים בסכנה. יחד עם זאת, ביחס למקרה הפרטני שלפנינו, הסכימה המדינה בדיון להעניק למשיבה היתר להוסיף ולהחזיק בקוף, בכפוף לפיקוח כמפורט בהחלטת בית המשפט המחוזי. המשיבה מצידה הודיעה כי היא פועלת בהתאם וכי אין לה התנגדות לתוספת זו.
3. תחילתו של
מקרה זה בגורלו הפרטני של הקוף "יאשה". ואולם, לאחר עיון, נחה דעתי כי
סופו בשאלה משפטית, החורגת מגדרי המקרה דנן - היא שאלת פרשנות סעיף
4
לנוכח האמור, אציע לחבריי לדון בבקשה כאילו ניתנה רשות ערר וערר הוגש על פיה, אך
זאת רק לגבי הסוגיה המשפטית בדבר הפרשנות הראויה לסעיף 8(ב) לחוק להגנת חיות הבר.
לשם הדיוק הדיוני, יובהר כי על פי סעיף
4. אפנה
לדברים לגופם. סעיף
(א)(3) לא יחזיק אדם חיית בר שאינה מזיק ואינה חיית בר מטופחת אלא בהיתר החזקה כללי או מיוחד, או אם באה לידיו מבעל היתר סחר כללי או מיוחד או היתר העברה כללי או מיוחד, או אם הנו מחזיק כדין כאמור בסעיף קטן (ב).
סעיף 8(ב) לחוק קובע מיהו אותו "מחזיק כדין" הפטור מהיתר, ולמעשה קובע הוראת מעבר:
(ב) מי שהחזיק כדין בחיית בר לפני יום תחילתו של חוק זה והמשיך להחזיקה, או מי שקיבלה ממנו שלא בתמורה - יהא מחזיק כדין, ומי שקיבל חיית בר שלא בתמורה ממחזיק כדין על פי סעיף קטן זה - יהא מחזיק כדין.
עמדתי היא, כי את הפטור מהיתר, הקבוע בהוראת המעבר שבסעיף 8(ב) לחוק, יש לפרש כך שהוא חל על מי שהחזיק כדין חיית בר בישראל - ולא במדינה זרה - טרם יום תחילת החוק. זאת בניגוד לעמדת בית המשפט קמא, וממספר טעמים שיפורטו להלן.
5
ראשית, במובן הלשוני והפשוט, יושם אל לב כי המחוקק לא ניסח את הוראת המעבר כך שתחול על מי שהחזיק חיית בר לפני יום תחילת החוק - אלא אך על מי שהחזיק בחיית בר "כדין" לפני יום תחילת החוק. את המונח "כדין", בהקשר זה, יש לפרש כמתייחס לדין הישראלי. זאת באשר ניתן להניח כי המחוקק לא התכוון לאמץ בהוראת המעבר את הדינים הנוגעים להחזקת חיות בר בכל מדינה שהיא טרם 2.8.1990, על פי חוקיה וכלליה של אותה מדינה - אף אם אלה אינם הולמים את העקרונות בישראל בסוגיה. יתר על כן, נראה כי צמצום פרשנות הסעיף כמתייחס לדין בישראל, עולה בקנה אחד עם השימוש במונח "כדין" ביתר החוק - ואף בסעיף 8(ב) עצמו. כך, בהמשך הסעיף נכתב "יהא מחזיק כדין", וברי כי הכוונה היא לדין הישראלי. אין להניח שהמחוקק עשה שימוש באותו מונח, במשמעויות שונות, באותו הסעיף.
שנית, פרשנות זו נלמדת אף מדברי ההסבר לסעיף זה בהצעת החוק (
סעיףקטן (ב) מעניקפטורמחובתהיתר-החזקהלמחזיק בחייתברשהוחזקהכדיןלפניכניסתושלהחוקהמתקן לתוקף, וזאתכיווןשאיסורההחזקה, וחובתהיתרההחזקה, אינםמצוייםבחוקהקיים.
על פי דברים אלה, נראה כי הוראת המעבר חוקקה על מנת שלא לפגוע במי שכבר נהנו מההסדר שקדם לחוק והסתמכו עליו. ברי כי טעם זה אינו מתקיים בתרחיש שבו פלוני גידל חיה מחוץ לישראל, והגיע עמה ארצה לאחר כניסת התיקון לחוק לתוקף. פלוני לא נהנה באופן ממשי מההסדר הקודם שהיה קבוע בחוק - וודאי שלא הסתמך עליו. הדברים נכונים ביתר שאת בענייננו, שעה שהמשיבה הגיעה עם הקוף ארצה רק בשנת 2000, כעשור לאחר כניסת התיקון לתוקף.
יש להעיר, כי פרשנות אחרת של החוק עלולה ליצור מצב שבו מי שהחזיק וגידל חיית בר משך שנים - לפני 2.8.1990 - כדין במדינה זרה, והביא את החיה לארץ אפילו כיום, כעבור 26 שנים מתיקון החוק - לא יידרש להיתרים שונים להחזקתה. פרשנות כזו מגבילה יתר על המידה את אפשרות המדינה לפקח על חיות הבר המצויות בשטחה. תוצאה כזו, איננה תואמת את תכלית החוק והיא כי תהיה מעורבות של המדינה בפיקוח ובהגנה על חיות בר. יש לזכור כי האינטרסים בעניין זה אינם מוגבלים רק לקשר בין המדינה לבין בעל החיה, אלא אף לציבור, שרשאי לדרוש כי נושא כזה, שאין לפגוע בו ולסכנו, יהיה תחת פיקוח החוק והמדינה.
הנה כי כן, לשון החוק, ההיסטוריה החקיקתית ותכלית החוק תומכים במסקנה לפיה הוראת
המעבר הקבועה בסעיף
6
באשר לשאלה השניה - היא טובתם של קופים שגדלו בסביבת בני אדם. יושם אל לב כי לשאלה זו לא נתתי רשות ערר לנוכח ההסכמה בדבר הותרת יאשה אצל המשיבה. אך בשל חשיבות הסוגיה אומר את הדברים הבאים במישור הכללי. ראשית יש להעיר כי עצם העיסוק בפתרון שייטיב עם קוף, וודאי בערכאת גלגול שלישי, מעיד על ההכרה המשפטית המתפתחת בסוגית זכויות בעלי החיים וטובתם במשפט הישראלי, הכללי והעברי (בהקשר זה, אסתפק בהפניה למאמר Adam Kolber, Standing Upright The Moral and Legal Standing of Human and Other Apes, 54 Stan. L. Rev. 163 (2001); לספרם של זאב לוי ונדב לוי אתיקה, רגשות ובעלי-חיים - על מעמדם המוסרי של בעלי-חיים (2002); וכן לחיבורו של הרב קוק חזון הצמחונות והשלום (הרב ד' כהן עורך, התשמ"ג)). המדינה דורשת כי תינתן תשובה גורפת - היכן ייטב לקוף שגדל משך שנים בקרב בני אדם. ואולם, כאמור, איני מוצא להכריע בשאלה זו במסגרת זו. על פני הדברים, נראה, מבלי לטעת מסמרות, כי כאשר עסקינן בטובתו של יצור חי, לא ניתן לקבוע תשובה מוחלטת וחד משמעית. גם אם מלכתחילה, ניתן לומר כי טובתו של בעל חיים היא להיות בסביבתו הטבעית ובחברת בני מינו, הרי שככל שעסקינן בהכרעה בדיעבד, כאשר נתון הוא שבעל החיים גדל בסביבת בני אדם, ולבטח משך שנים ארוכות - על הערכאה היושבת בדין להכריע בכל מקרה לגופו, בהתאם לנסיבותיו ולחוות דעת המומחים.
5. סוף דבר, הייתי מציע לחבריי לדון בבקשה כאילו ניתנה רשות ערר, הוגש ערר על פי הרשות שניתנה, ולקבל את הערר כך שהמסקנה אליה הגיע בית המשפט המחוזי בדבר פרשנות סעיף 8(ב) לחוק תבוטל, ותחת זאת יש לפרשו כמתייחס לדין הישראלי. יחד עם זאת, בהתאם להסכמת המדינה האמורה, יינתן היתר למשיבה להמשיך ולהחזיק בקוף - בכפוף להתחייבותה להעניק לו טיפול וטרינרי צמוד, ובכפוף לכך שנציגי המבקשת יוכלו לעקוב אחר הטיפול בו, בתיאום עם המשיבה, כמפורט בפסקה 41 להחלטת בית המשפט קמא.
ש ו פ ט
7
השופט ס' ג'ובראן:
אני מסכים.
ש ו פ ט
השופט א' שהם:
אני מסכים.
ש ו פ ט
אשר על כן, הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט נ' הנדל.
ניתן היום, ט"ו בכסלו התשע"ז (15.12.2016).
ש ו פ ט ש ו פ ט ש ו פ ט
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 16051280_Z03.doc מא
