ע"פ 53543/07/15 – פזגז ירושלים והנגב בע"מ,מאזן אבו דיאב נגד עיריית ירושלים,יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבניה ירושלים
בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים |
ע"פ 53543-07-15 פזגז ירושלים והנגב בע"מ נ' מדינת ישראל
תיק חיצוני: 8102/2014 |
1
בפני |
כבוד השופט משה יועד הכהן
|
|
בעניין: |
פזגז ירושלים והנגב בע"מ ע"י בא כוחה עו"ד יזיד קעואר
|
|
ובעניין: |
מאזן אבו דיאב ע"י בא כוחה עו"ד ניסים גרה
|
|
נגד
|
||
המשיבים |
1. עיריית ירושלים 2. יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבניה ירושלים ע"י באי-כוחם עוה"ד שי לב ואביבה ראייר
|
|
החלטה |
1.
מונחות לפניי שתי בקשות. האחת, בקשה
מטעמה של פזגז ירושלים והנגב בע"מ (להלן: פזגז) אשר הגישה ערעור לפי
סעיף
2
2. ההליך שביסוד ההחלטה הינו צו הריסה מינהלי שהוצא על ידי הוועדה המקומית לתכנון ולבניה במרחב ירושלים (להלן: הצו) על רקע עבירה של בניה ללא היתר שבוצעה במבנה בבעלותו של אברהים אבו דיאב (להלן: המבקש). ביום 23.10.14 הגיש המבקש לבית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים בקשה לביטול הצו ובימים 25.12.14 ו-5.1.15 התקיימו דיוני ההוכחות. לאחר שמיעת הראיות וטענות הצדדים החליט בית המשפט לעניינים מקומיים (כב' השופט פ' שטארק) לדחות את בקשת המבקש לביטול הצו. נקבע כי המבנה מושא הצו הוקם ללא היתר בניה וניכר על המבקש שאינו עושה ככל יכולתו להשיג היתר כזה. עוד קבע בית המשפט לעניינים מקומיים, כי הוכח שהמבנה מהווה "שלד", קרי שהוא מצוי בראשית הבניה ומכאן יש להסיק שאיננו מאוכלס. לבסוף דחה בית המשפט לעניינים מקומיים את טענת המבקש, לפיה ההחלטה להרוס את המבנה היא תולדה של אפליה פסולה שננקטה כנגדו על ידי הרשות המקומית ונקבע כי מדובר בטענה בעלמא שנטענה ללא כל ראיה או אסמכתא.
3. המבקש הגיש ערעור על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בירושלים בתיק ע"פ 17903-06-15. תחילה נקבע הדיון בערעור ליום 24.6.15, אך בבוקרו של יום הדיון הוגשה בקשה בנימוק שהמבקש עבר תאונת דרכים זמן קצר לפני כן. בית המשפט (כב' השופט הבכיר צ' סגל) נעתר לבקשה ודחה את הדיון בערעור ליום 6.7.15. בפתח הדיון הנדחה, ביום 6.7.15, הוגשה לבית המשפט בקשה לדחיית מועד הדיון עקב קיומו של דיון מקביל, שבו מייצג ב"כ המבקש בבית משפט השלום בעכו. בית המשפט דחה את בקשת הדחיה ועקב כך החליט למחוק את ערעורו של המבקש ולהותיר על כנה את ההחלטה. ביום 7.7.15 הגיש ב"כ המבקש בקשה לביטול ההחלטה בדבר מחיקת הערעור, שנומקה בכך שהוא התכוון להגיש לבית המשפט המחוזי את בקשת הדחייה במועד מוקדם יותר, אך הדבר נמנע ממנו עקב מצבו הבריאותי של בנו שאושפז. בית המשפט דחה את הבקשה, מאחר שהוברר לו, כי הסיבה לאי התייצבותו של ב"כ המבקש היתה התייצבות לדיון מקביל שהתקיים בבית משפט השלום בעכו ביום 6.7.15 - המועד שנקבע לדיון בערעור - ולא מצבו הרפואי של בנו ששוחרר מאשפוז כבר ביום 3.7.15. עוד צוין, כי עצם הגשתה של בקשת דחייה אינה עילה להיעדרות מהדיון, בטרם התקבלה החלטה המתירה זאת.
3
4. המבקש הגיש בקשת רשות ערעור פלילי על מחיקת ערעורו ברע"פ 4975/15. ביום 19.7.15 דחה בית המשפט העליון (כב' השופט א' שהם) את הבקשה.
5. יצוין, כי לאחר החלטת בית המשפט העליון, הגיש המבקש לבית משפט
לעניינים מקומיים שתי בקשות דחופות לעיכוב ביצוע צו ההריסה בהתאם לסעיף
6. בערעור שהגישה פזגז לפי סעיף
7. במצורף לערעור הגישה פזגז בקשה לעיכוב ביצוע ההריסה עד להכרעה בערעור ולחלופין לעיכוב ביצועו לתקופה של ששה חודשים, כדי לאפשר לה לכלכל את צעדיה ולמזער את הפגיעה הצפויה בה. פזגז טוענת כי ככל שהצו לא יינתן ייגרם נזק בלתי הפיך לה ולציבור כולו, באשר ביצוע ההריסה במקום עלול לפגוע במיכלי הגז והציוד במקום. מנגד מתן הצו במעמד צד אחד לא יגרום למשיבים נזק כלשהו ומתן הצו משמעו רק דחיית ביצוע ההריסה, אם בכלל, בתקופה הקרובה.
4
8. המשיבים בתגובתם, שלה צורף תצהיר מטעמו של מר ירון אליאס, מנהל
הריסת מבנים במחלקת הפיקוח בעירית ירושלים, טענו כי מדובר בבקשת סרק. לטענת המשיבים,
הבקשה לא נתמכת בתצהיר או בחוות דעת של מומחה רלבנטי שיש בה כדי לתמוך בטענות
פזגז. המשיבים מבהירים, כי צו ההריסה הנדון, כמו כל צו הריסה אחר, יבוצע בליווי
צמוד של מהנדס מקצועי, תוך הריסת החלקים הבלתי חוקיים הכלולים בו ובוודאי תוך
שמירת בטיחות האזור וקירות המבנה הצמוד. ככל שהוא נבנה על פי
9. בבקשה שהגיש מאזן ביום 3.8.15 נטען, כי הוא הבעלים ובעל הזכויות במקרקעין עליהם נבנתה תוספת הבניה נשוא צו ההריסה. לטענתו, המבנה כנגדו הוצא צו ההריסה אינו משקף את תוספת הבניה האמיתית שהיא קטנה יותר וכי חלק מהבניה הכלולה בצו ההריסה היא בניה ישנה שקיימת מזה שנים, היתה בשימושו של מאזן והושכרה על ידו בעבר למספר גורמים ובהם פזגז. עוד נטען, כי המבנה הישן קיים במקרקעין מזה שנים וניתן לראות זאת בתצלום אויר שצורף לבקשה. עוד נטען כי בית המשפט לעניינים מקומיים לא בחן את הטענה בדבר הבניה הישנה, כך שלא התקיים מעשה בית דין או השתק המונע מבית המשפט לבחון את הטענה. בנוסף נטען, כי מאזן משכיר נכס נוסף לארגון הצלב האדום הבינלאומי הגובל וצמוד למבנה נשוא צו ההריסה וביצוע הצו יפגע קשות באותו מושכר. בנוסף נטען, כי מתחת למבנה הכלול בצו ומתחת לנכס של פזגז קיים המרחב המוגן של כל המתחם המשמש את כל המשתמשים בנכס, והכניסה למתחם המוגן היא בחיבור שבין הנכס של פזגז לבין חלקו הישן של המבנה הכלול בצו ההריסה, כך שהריסת המבנה תביא בוודאות לפגיעה במרחב המוגן.
5
10. בדיון לפניי
הוסיף בא כוחו של מאזן, כי הבסיס המשפטי לבקשה הוא הינו הבסיס שלפיו הוגש הערעור
לפי סעיף
11. בא כוח המשיבים טען בתגובה כי מאזן, להודאתו שלו, ידע על ההליכים בזמן אמיתי ולא מצא לנכון לפעול. עוד ציין כי אין כל הליך המאפשר להצטרף לערעור כצד שלישי. עוד הצהיר כי "אנו לא נפגע בשום רכוש ששייך לו וגם לא ברכוש ששייך לצלב האדום" (עמ' 5 לפרוטוקול, שורות 12-11). באשר לקיר המשותף שנטען כי הוא שייך לשני המבנים (הנכס נשוא צו ההריסה והנכס שבאחזקת פזגז) נאמר "למען הסר ספק קיר משותף לא נהרס וגם לא ייהרס. הוגשה לבית המשפט תמונה... הקיר שמסומן מהחץ הוא לא ייהרס. אנו אפילו נתרחק כחצי מטר מהקיר המשותף כך שלא יחשוש חברי. באשר לחשמל שיש מסביב ולתשתיות הרי שהם נמצאים מתחת למבנה וכמובן שנדאג שלא לפגוע בתשתיות" (שם, בשורות 8-5).
12. בנוסף לדחיית הבקשות ביקש לחייב את פזגז ואת מאזן בהוצאות בשל הנזקים הניכרים שנגרמו לעירייה וכן לאפשר את ביצוע הצו ללא שיהוי נוסף.
דיון והכרעה
6
13. צו הריסה מינהלי אינו צו המכוון כלפי אנשים, אלא כנגד המבנה
שהוקם ללא היתר, ועל כן הנו בבחינת צו "IN REM"
כלפי הנכס (ר' רע"פ 5341/06 צלאח נ. יו"ר הועדה המקומית לתכנון
ולבנייה, לא פורסם). הוראות סעיפים
14. סעיף
7
15. בכל הנוגע לבקשתה של פזגז, נקודת המוצא בבקשה לעיכוב ביצוע הינה כי הגשת ערעור לא תעכב את ביצוע ההחלטה עליה מערערים, אך יתכן שלאחר בדיקה ראשונית של הסיכויים לזכות בערעור, ובעיקר כאשר מאזן הנוחות מצדיק זאת, יהא זה ראוי לסטות מן הכלל. כאשר מדובר בעיכוב ביצוע מסוג זה המתבקש כאן - עיכוב ביצוע של צו הריסה, ולאור המשמעות של הביצוע וההשלכות של ביצוע הצו, הנטייה של בתי המשפט, גם אם מדובר בסיכוי קטן מאוד, לאפשר למערער להשמיע את טענותיו במסגרת הערעור כדי להימנע מיצירת מצב בלתי הפיך. לפיכך, הנטייה היא להורות על עיכוב ביצוע. אולם, כל מקרה ונסיבותיו (ראו ע"פ (נצ') 2216-06-15 ח'טיב נ' מדינת ישראל (12.6.2015)).
16. במקרה שלפנינו אין המדובר בתקיפה ישירה של צו ההריסה, על ידי מי שהקים את המבנה ותוקף את עצם הריסתו תקיפה שכבר נעשתה ונכשלה. המדובר בתקיפה על ידי צד שלישי הטוען לפגיעה בנכס מצרני לנכס הנועד להריסה, המצוי בחזקתו, בשל הקרבה בין הנכסים וכן לפגיעה אפשרית בתשתיות העוברות ברצפת הנכס האמור להיהרס והמתחברות לנכס שבחזקתו. לטעמי, טענותיו של אדם שהוא שוכר של נכס מצרני כאמור אינן יכולות להתייחס לעצם חוקיות ההריסה, שכן הוא איננו בעל הזכויות בנכס עצמו, אלא רק לטענות לפגיעה פיזית ישירה או עקיפה כתוצאה מהריסת הנכס. (ראו והשוו ע"פ 0402275/07 אבו חלף נ' יו"ר הועדה המקומית לתכנון ולבנייה (24.5.07), בפסקה 14 לפסק הדין.
17. במקרה דנן שוכנעתי, כי לאור הצהרות ב"כ המשיבים המפורטות בפסקה 11 לעיל, אין מקום לחשש האמור והדעת נותנת שהערעור הוגש בעיקר כתמיכה עקיפה להליך התקיפה הישירה על ידי המבקש שלא צלח ונדחה.
18. בנסיבות אלה
מאזן הנוחות נוטה לטובת האינטרס הציבורי, לפיו יש לבצע לאלתר צווי הריסה שאושרו על
ידי הרשויות השיפוטיות המוסמכות. קבלת הבקשה כפי שטוענים, בצדק, ב"כ המשיבים,
תהווה פגיעה קשה בשלטון ה
8
19. לאור האמור, בקשותיהם של מאזן ושל פזגז נדחות.
מאזן ופזגז יישאו כל אחד בהוצאות המשיבים בסך 5,000 ₪.
20. המשיבים יוכלו לבצע את צו ההריסה ללא שיהוי נוסף, כאמור, בכפוף להתחייבויות שניתנו במהלך הדיון ופורטו לעיל.
21. המזכירות תעביר העתק ההחלטה לצדדים.
ניתנה היום, כ' אב תשע"ה, 05 אוגוסט 2015, בהעדר הצדדים.
