ע"פ 4300/09 – רונית בן רובי נגד מדינת ישראל
1
בבית המשפט העליון |
בש"פ 2068/08 |
לפני: |
כבוד הרשמת ליאור משאלי שלומאי |
המערערת: |
רונית בן רובי |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
בקשת עיון בתיקי בית המשפט מיום 16.6.2022; תשובת המדינה מיום 31.7.2022; תשובת המערערת מיום 11.9.2022 |
1. בבקשת העיון שלפניי עותר מבקש העיון, מר יוסי לריאה, לעיין בפרוטוקולים של הדיונים שנערכו בהליכים שבכותרת. המבקש הוא אלמנהּ של המנוחה פולי-פאולינה לריאה (להלן: המנוחה), שהלכה לעולמה לאחר שנפגעה בתאונת דרכים על-ידי רכבה של המערערת בע"פ 4300/09 (היא המשיבה בבש"פ 2068/08; להלן: המערערת). במסגרת ע"פ 4300/09 נדון ערעורה של המערערת על גזר הדין שנגזר עליה בשל גרימת מותה של המנוחה, ובמסגרת בש"פ 2068/08 נדון ערר המדינה נגד החלטת בית המשפט המחוזי שלא להאריך את פסילת רישיון הנהיגה של המערערת עד לתום ההליכים נגדה.
2
2. בהשלמת טיעון מיום 2.11.2022 טען המבקש כי המערערת התייחסה לתאונה ולהליך המשפטי בעניינה בפני קהלים שונים, ובתוך כך אף טענה כי מותה של המנוחה נגרם עקב מצבה הרפואי שקדם לתאונה וכי התאונה הייתה "אירוע נורמטיבי". המבקש טוען כי בדיונים שנערכו בהליכים דנן הביעו שופטי בית משפט זה את החומרה שהם מייחסים לפרשה, והמבקש מעוניין כי פרוטוקולים אלה יהיו בידי משפחת המנוחה, וזאת אף לנוכח מעמדם כנפגעי עבירה.
3. המערערת מתנגדת לבקשה. בתשובתה נטען כי במקביל לתאונה ולהליכים המשפטים בעקבותיה, עברה המערערת קשיים בחייה האישיים, וכי לאחר שחרורה ממאסר היא שיקמה את חייה, כתבה ספר העוסק בסיפור חייה והוזמנה לתת הרצאות ברחבי הארץ בפני קהלים שונים. בהמשך לכך, כך נטען, בשיתוף פעולה שנערך בין צוות תכנית טלוויזיה של חיים אתגר ובין בנותיה של המנוחה, המערערת הוזמנה למתן הרצאה, שם צולמה במצלמות נסתרות ועומתה עם בנותיה של המנוחה. לטענת המערערת, לאחר שידור התכנית בעניינה נהרסו חייה, והיא הייתה מושא לאלימות ברשת ומחוצה לה. המערערת מוסיפה כי לאחר ששמעה את דברי בנות המנוחה, היא חדלה ממכירת הספר וקיום ההרצאות, ומבקשת כעת שיניחו לה לנפשה. לטענת המערערת אין לאפשר למבקש העיון לקבל את הפרוטוקולים האמורים לידיו לשם "עריכת משפט שדה נוסף" למערערת. מכל מקום, המערערת מבקשת כי ככל שיועברו למבקש הפרוטוקולים המבוקשים, יושחרו כל פרט מזהה שלה ושל ובני משפחתה וכל פרט אחר שיש בו כדי לפגוע בפרטיותם. המערערת מבקשת עוד לנצל הזדמנות זו ולהדגיש כי היא מתנצלת שוב בפני בני משפחתה של המנוחה התנצלות אמיתית וכנה.
המדינה אינה מתנגדת לבקשה.
4. לאחר העיון בבקשה ובתשובות לה הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל בכפוף להשחרת פרטיהם האישיים ופרטים הנוגעים לצנעת הפרט של המערערת ובני משפחתה בפרוטוקולים הנדונים.
3
5. תקנה 4 לתקנות בתי המשפט ובתי הדין לעבודה (עיון בתיקים), התשס"ג-2003, קובעת כי "כל אדם רשאי לבקש מבית משפט לעיין בתיק בית משפט (להלן - בקשת עיון), ובלבד שהעיון בו אינו אסור על פי דין". הנה כי כן, נקודת המוצא להכרעה בבקשה לעיון בתיק בית משפט היא כי בהיעדר איסור שבדין, יש להתיר את העיון המבוקש, וזאת כנגזרת של עקרון פומביות הדיון המעוגן בסעיף 3 לחוק-יסוד: השפיטה ובסעיף 68(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984. בהתאם לכך, נפסק כי נטל ההנמקה המוטל על מבקש העיון להצדקת בקשתו הוא, ככלל, קל יחסית, וכי מתנגד העיון נדרש לשכנע בקיומו של טעם ממשי וכבד משקל המצדיק את שלילת העיון, ואף לספק הסבר קונקרטי ומפורט בנוגע לפגיעה העלולה להיגרם כתוצאה מחשיפתם של מסמכים ספציפיים (ראו: ע"א 9131/18 שקל נ' פקיד שומה יחידה ארצית לשומה (26.4.2022)).
6. כללים אלה, כך נקבע, חלים ביתר שאת מקום בו מבקש העיון במסמכים המצויים בתיק בית המשפט הוא נפגע עבירה. בהקשר זה נפסק כי "יש יסוד לגישה לפיה זכות העיון של נפגע עבירה, ביחס להליך פלילי אשר מתנהל בעניינו של מי שהואשם (או הורשע) בביצוע העבירה - חזקה ונרחבת יותר מזכות העיון של אדם מן השורה. גישה זו עשויה להשליך גם על הזכות לעיין במסמכים בעלי אופי רגיש" (ע"פ 4538/12 חפץ נ' מדינת ישראל(12.11.2014); וראו גם: ע"פ 6697/20 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 6 (5.8.2021)).
7. יישום אמות המידה האמורות על ענייננו מוליך למסקנה כי יש להיעתר לבקשת המבקש, שהוא נפגע עבירה, לעיון בפרוטוקולים של הדיונים שנערכו בעניין התאונה שבה נפגעה המנוחה. ואולם, מאחר שמכתבי הטענות שהגישו הצדדים עולה כי הפרשה פורסמה בפומבי הן על-ידי המערערת (בספר פרי עטה ובהרצאות בפני קהל) והן בשיתוף פעולה של משפחת המנוחה (במסגרת תכנית טלוויזיה), נראה כי יש לסייג את הזכות האמורה בכל הנוגע לפרטי מידע שיש בהם כדי לפגוע בפרטיות המנוחה ובני משפחתה אם יפורסמו בפומבי. לכך יש להוסיף, כי מהשלמת הטיעון שהגיש המבקש עולה כי עיקר עניינו בפרוטוקולים המבוקשים נוגע להתבטאויות השופטים במסגרת הדיונים האמורים, ומשכך נראה כי אף אינטרס העיון של המבקש לא צפוי להיפגע כתוצאה מהסתרת פרטים אישיים הנוגעים למערערת ולבני משפחתה.
8. על רקע האמור אני מורה כלהלן:
המערערת, באמצעות בא-כוחה, תגיש את הפרוטוקולים בדיונים שנערכו בהליכים דנן, כאשר פרטיה האישיים של המערערת ובני משפחתה וכן פרטים החוסים תחת חוק הגנת הפרטיות - מושחרים, וזאת עד ליום 15.11.2022.
לאחר שאעיין בפרוטוקולים שתגיש המערערת, תינתן החלטה נוספת באשר להעברתם לעיון המבקש.
ניתנה היום, י"ב בחשון התשפ"ג (6.11.2022).
|
|
ליאור משאלי שלומאי |
4
|
|
ר ש מ ת |
_________________________
09043000_K12.docx כש
