ע"פ 33166/09/15 – מדינת ישראל נגד ערגה מן,אלי מן
בית הדין הארצי לעבודה
לפני: השופטת רונית רוזנפלד, השופט אילן איטח, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה |
|
|
ע"פ 33166-09-15 |
1
ניתן ביום 01 פברואר 2017
מדינת ישראל |
המערערת |
|
- |
||
1. ערגה מן 2. אלי מן |
המשיבים
|
|
בשם המערערת - עו"ד עדי צימרמן, עו"ד ענת שמעוני, עו"ד ענבר סהראי בשם המשיבים - עו"ד נטלי צרף |
||
פסק דין |
1.
לפנינו
ערעור על גזר דינו של בית הדין האזורי בתל אביב - יפו (השופטת שרון אלקיים;
הע"ז 1996-07-12), שבו הוטל על כל אחד מן המשיבים קנס בסכום של 6,000 ₪ וכן
התחייבות בסכום של 58,400 ₪ להימנע במשך 3 שנים מביצוע עבירה לפי
רקע
2.
ביום
21.9.2011, במהלך ביקורת שנערכה על ידי מפקחים מטעם המערערת בביתם של המשיבים בכפר
שמריהו, נמצא כי המשיבים, בני זוג, מעסיקים בביתם מזה כחודשיים, עובדת זרה בעבודת
משק בית, ללא היתר וללא ביטוח רפואי, וזאת בניגוד לסעיפים
3. בקשת המשיבים לביטול כתב האישום מטעמים של הגנה מן צדק נדחתה. בהמשך, ולאור הסדר טיעון שאליו הגיעו הצדדים, הורשעו המשיבים - על פי הודאתם - בביצוע העבירות המיוחסות להם בכתב האישום - העסקת עובד זר ללא היתר וללא ביטוח רפואי (הכרעת דין מיום 20.7.2015).
2
גזר הדין
4.
לאחר
בחינת טענות הצדדים פנה בית הדין האזורי לגזור את דינם של המשיבים בהתאם לכללי
הבניית הענישה שנקבעו בתיקון 113 ל
5.
בית
הדין האזורי פירט את השיקולים השונים לקביעת מתחם הענישה. בין היתר, ציין כי תיקון
15 ל
לאור השיקולים השונים שסקר קבע בית הדין האזורי כי מתחם הענישה הראוי בעבירות שבהן הורשעו המשיבים "נע בין 10,000 ₪ לבין 20,000 ₪ בגין העסקה שלא כדין במשק בית וכן בין 6,000 ₪ לבין 10,000 ₪ בגין העסקה בלא ביטוח רפואי".
6. בהמשך, פנה בית הדין האזורי לשלב השלישי בהבניית הענישה - גזירת עונשם של המשיבים. בית הדין פירט נסיבות אשר אינן קשורות בביצוע העבירה ואשר משליכות על גזירת העונש הראוי והן: אין למשיבים עבר פלילי, לרבות קנסות מנהליים; מדובר בעבירה ראשונה שנעברה בשנת 2011; העובדת הזרה סיימה את העסקתה כעובדת סיעוד לפי היתר ביום 31.7.2011 והייתה צפויה לחזור לארצה ביום 1.10.2011; המשיבים הם בני זוג פנסיונרים; העבירות שבהן הורשעו המשיבים כרוכות זו בזו, שכן לעיתים העסקת עובד זר ללא היתר כרוכה בהעסקתו ללא ביטוח רפואי.
בית הדין האזורי דחה את טענת המערערת (להלן - המדינה) שלפיה יש "להטיל קנס על כל אחד מן הנאשמים בנפרד" וקבע כך:
3
"משעסקינן בבני זוג נשואים, המהווים תא משפחתי אחד ויחידה כלכלית אחת, אשר ביצעו ביחד ולחוד את אותן עבירות שטיבן כלכלי ואשר הניבו רווח מצרפי לתא המשפחתי כמכלול, באתי לכלל החלטה כי יש לגזור את מלוא הקנס באותו אופן, על היחידה הכלכלית ככזו, דהיינו על שני בני הזוג ביחד."
7. לאור אלה סיכם בית הדין האזורי וקבע כך:
"בנסיבות
העניין, בהתחשב במכלול השיקולים לעיל לרבות מועד ביצוע העבירות ובפרט בכך שבאותה
העת טרם נכנס תיקון 15 ל
המזכירות תנפיק שוברי תשלום לכל אחד מהנאשמים על מחצית מהקנס (6,000 ₪)." (הדגשה הוספה - א.א.)
8. בנוסף חויבו המשיבים לחתום על התחייבות כמפורט בסעיף 1 לעיל.
הטענות בערעור
9. המדינה טוענת כי בית הדין האזורי שגה בכך שקבע מתחם ענישה אחד לשני המשיבים, ובסופו של דבר גזר עונש אחד אשר חולק בין שניהם. לטענת המדינה, על אף שמדובר בשני בני זוג, היה מקום לקבוע לגבי כל אחד מהם מתחם ענישה נפרד ובהתאמה לגזור את עונשו בתוך המתחם.
לטענת המדינה, אין מניעה כי בעת קביעת מתחם
הענישה יתחשב בית הדין בעובדה כי מדובר בבני זוג המהווים יחידה כלכלית אחת, וזאת
בגדרי סעיף
מוסיפה המדינה וטוענת כי כפועל יוצא מגזר הדין במתכונתו זו, לא ניתן ביטוי לחומרת העבירה של העסקת עובדת זרה במשק בית לתקופה ממושכת של כחודשיים, עם לינה וללא ביטוח רפואי, ולכן בפועל חורג הקנס לקולא גם ממתחם הענישה שנקבע.
4
10. המשיבים טוענים, בין היתר, כי העסיקו את העובדת הזרה לא מתוך רצון להעסיק עובדת ניקיון, אלא כטובה אישית כלפיה, מאחר שלעובדת הזרה שתבעה את מעסיקתה הקודמת ואחזה בכרטיס טיסה חזרה לארצה לא היה מקום ללון בו, ולכן היא הועסקה אצלם מראש לתקופה מוגבלת. דהיינו, אין מדובר במקרה שבו עובד זר האוחז באשרת סיעוד מועסק בעבודת משק בית ולא בעבודת סיעוד. עוד הפנו המשיבים לנסיבות שפירט בית הדין האזורי ואשר מצדיקות הקלה בענישה ולכך שעצם העמדתם לדין פלילי והרשעתם בדין, תחת השתת קנס מנהלי, מהווה ענישה חמורה דיה.
כן טוענים המשיבים כי לא היה מקום להחיל
עליהם הלכה למעשה את תיקון 15 ל
טענה נוספת שהועלתה על ידי המשיבים היא כי המשמעות של טענת המדינה היא החמרת הענישה והחלה רטרואקטיבית של מדיניות ההחמרה.
המשיבים מציינים, בין היתר, כי הגם שבמרכז הערעור עומדת טענת המדינה על כך שנקבע לבני הזוג עונש אחד, הרי שבפועל הורה בית הדין האזורי על הטלת קנס נפרד לכל אחד מבני הזוג - 6,000 ₪.
הכרעה
11. לאחר ששקלנו את כלל טענות הצדדים ועיינו בכלל החומר המצוי בתיק, הגענו למסקנה כי דין הערעור להתקבל בחלקו. להלן נפרט את מסקנתנו ואת טעמינו.
גזירת דינם של נאשמים המעורבים בביצוע אותה עבירה - הכלל
12. תיקון 113 ל
13. כאשר עסקינן במספר נאשמים שלבי גזירת העונש צריכים להיעשות לגבי כל נאשם בנפרד וגם אין הכרח שתהא זהות בענישה (בין בשל שונות במתחם ובין בגזירה שונה של הדין). שכן, הענישה היא לעולם אינדיבידואלית[2] והיא צריכה להלום את נסיבות ביצוע העבירה על ידי הנאשם המסוים וכן את הנסיבות שאינן נוגעות לביצוע העבירה, אלא אלה הנוגעות לנאשם עצמו.
5
למשל, בעת קביעת מתחם הענישה בהליך שבו
הורשעו מספר נאשמים בביצוע אותה העבירה, לא מן הנמנע כי תהא שונות בין המורשעים
ביחס לנסיבות ביצוע העבירה, כגון, חלקו היחסי של כל נאשם בביצוע העבירה ומידת
ההשפעה של אחר על הנאשם בביצוע העבירה (ראו סעיף
עקרונות ענישה אלה אינם משתנים עת מדובר בנאשמים שהם בני זוג.
14. בצד אלה, מקובלת עלינו קביעת בית הדין האזורי כי בעת גזירת העונש שיושת על נאשמים שהם בני זוג ניתן, בשים לב לנסיבות העניין, להתחשב בכך שעסקינן ב"יחידה כלכלית" אחת[3].
15. ההתחשבות במצבו הכלכלי של נאשם ובהשלכות העונש שיושת עליו על התא המשפחתי שלו אינה זרה להבניית הענישה[4]. למעשה גם המדינה אינה טוענת שאין להתחשב בהשלכות הכלכליות של הטלת הקנס. ההתחשבות בהשלכות הכלכליות של הקנס יכולה להיעשות במספר דרכים:
שלב קביעת המתחם - סעיף
"קבע בית המשפט כי מתחם העונש ההולם כולל עונש קנס, יתחשב, נוסף על האמור בסעיף 40ג(א), במצבו הכלכלי של הנאשם, לצורך קביעת מתחם עונש הקנס ההולם." (הדגשות הוספו - א.א.)
דהיינו, בשלב השני של קביעת המתחם, ההתחשבות
במצבו הכלכלי של הנאשם עשויה להשפיע על מתחם הקנס, זאת בנוסף לשיקולים המפורטים
בסעיף
שלב גזירת הדין - גם בשלב השלישי
ניתן להתחשב בהשלכות הכלכליות של הקנס. למשל, בגדרו של סעיף
6
16. ויודגש, אין באמור לעיל כדי להוביל למסקנה כי עת מבוצעת עבירה על ידי בני זוג המהווים "יחידה כלכלית" אחת יש לקבוע עונש אחד שמחולק בין בני הזוג, בין אם באופן שווה בין אם באופן אחר. בדיוק כפי שמקום שבו בני זוג מבצעים בצוותא עבירה שדינה מאסר, אין לחלק ביניהם את עונש המאסר, אלא יש להטיל על כל אחד מהם את העונש הראוי לו, כך יש לנהוג עת העונש המוטל הוא קנס. בני זוג שביצעו עבירה בצוותא אינם חבים בשל כך, יחד ולחוד, בתשלום קנס אחד. אמנם בני זוג עשויים להוות (ככלל) יחידה כלכלית אחת, אך כל אחד מהם עומד בפני עצמו כאישיות משפטית נפרדת שיש לגזור עליה את העונש ההולם על העבירה שביצעה. בהתאם, על כל אחד מבני הזוג כאמור יש להטיל קנס נפרד ההולם את נסיבותיו המיוחדות.
17. הפועל היוצא
מן האמור הוא שצדקה המדינה שהדרך שבה פעל בית הדין האזורי - הטלת קנס אחד
ל"יחידה המשפחתית" של המשיבים וחלוקתו בין המשיבים, אינה עולה בקנה אחד
עם הכללים לגזירת הדין - ודאי לא לאור תיקון 113 ל
החמרה במדיניות הענישה?
18. לטענת המשיבים, הדרך לה טוענת המדינה - מתחם ענישה לכל אחד מן הנאשמים שהם בני זוג וגזירת הדין לכל אחד מן הנאשמים הנ"ל - היא פתאומית ושרירותית ופועלת למפרע ללא פרסום הנחיות. לטענת המשיבים, המדינה טענה בעבר למתחם ענישה אחד מקום שבו הנאשמים היו בני זוג. במסגרת השלמת טיעון הגישו המשיבים מספר אסמכתאות המלמדות על דרך הטיעון של המדינה בעבר.
19. המדינה טוענת כי אינה פועלת להחמרת הענישה וכי בעבר גם כאשר טענה למתחם אחד היא "שקללה" לתוכו את העובדה כי מדובר בשני נאשמים וביקשה קנס שהוא גבוה מהקנס שהתבקש מקום שבו הנאשם היה יחיד.
20. לאחר ששקלנו את טענות הצדדים הגענו למסקנה כי יש לדחות את טענת המשיבים נגד טענת המדינה בנוגע לאופן הטיעון לעונש. ואלה טעמינו בתמצית:
א. מבלי להידרש להפניות הצדדים במפורט, הרי שעיון בהם מעלה כי המדינה אכן נהגה לטעון למתחם ולעונש משותף, אם כי בתיקים מסוימים - ולא בכולם - עולה כי המתחם והעונש שהתבקשו התחשבו בכך שעסקינן בשני נאשמים.
7
ב. גם אם יונח כי יש שינוי בדרך הטיעון של המדינה - הרי שדרך טיעון זו מתחייבת מהוראות תיקון 113, ולא ניתן "לחייב" את המדינה לטעון באופן הנוגד את תיקון 113.
ג. אין לבלבל בין אופן הטיעון של המדינה לדרך גזירת הדין ובין טענה על החמרת הענישה. ראשית, דרך גזירתו של הדין אינה מובילה בהכרח להחמרת הענישה. שהרי השיקולים שהובילו ל"תוצאה הסופית" עשויים להוביל לאותה תוצאה בדרך של הבניית הענישה; שנית, מי שגוזר את הדין הוא בית הדין ולא התביעה. התביעה יכולה לבקש את הענישה ההולמת לטעמה, אך בית הדין הוא שגוזר את הדין. כך שבית הדין בעת שהוא גוזר את הדין לא מחויב ל"החמרת הענישה" רק כתוצאה מבקשת המדינה.
ד. גם אם דרך הטיעון של המדינה תיראה כמעין החמרה מטעמה - ואיננו קובעים שכך הוא, הרי שלא הובאו אסמכתאות לטענה כי שינוי מדיניות זה טעון פרסום הנחיות יועץ משפטי או פרסום אחר. על פני הדברים מדובר בשיקול דעת של התביעה שצריך להיות מופעל בכל מקרה ומקרה, ושבכל מקרה ההכרעה בו כפופה לשיקול דעתו של בית הדין אשר גוזר את הדין.
ה. עוד נזכיר כי יש קושי בטיעון שלפיו טענת המדינה לפנינו היא בבחינת החמרה של הענישה, מעצם הצורך להיזהר מהשוואה מכניסטית בין מקרים שונים ועל כך כבר עמדנו בעניין חן[5] ובעניין בננו[6]; מבלי לגרוע מכך, השוואת גזר הדין שהושת במקרה של המשיבים אל המקרים אליהם הפנו הן המשיבים והן המדינה מלמדת, עם כל הזהירות המתבקשת מעריכת השוואה זו, כי הענישה שהושתה על המשיבים חורגת לקולא גם בהשוואה למקרה של בני הזוג הלל[7] שאליו הפנו המשיבים.
תיקון 15 ל
8
21. לא היה חולק
כי תיקון 15 ל
22. אכן, צודקים המשיבים כי עניין זיו אלון אינו חל ישירות על ענייננו. יחד עם זאת אין משמעות הדבר כי יש מקום להתערב בקביעת בית הדין האזורי בנוגע לרף התחתון שקבע.
תחילה יש להזכיר את שנפסק בעניין שמש חי[10] ביחס ל"כפל" הקנס מקום שהוגש כתב אישום בעקבות בקשה להישפט:
"עוד
צוין בפסיקה (עניין זיו אלון) כי ככלל יש להטיל במקרים מעין אלו קנס שלא יפחת מכפל
הקנס המנהלי (הנחיה שמצאה כיום ביטוי גם בחקיקה - סעיף
9
לענייננו - מעצם כך שהלכת זיו אלון או
אף הוראת סעיף
עבירה של העסקת עובד זר ללא היתר היא עבירה
מינהלית שקנס מינהלי בצידה. יחד עם זאת,
גזר דינם של המשיבים - יישום
23. כאמור בית הדין האזורי קבע מתחם ענישה לכל אחת מן העבירות - העסקה שלא כדין והעסקה ללא ביטוח רפואי. אלא, שבעת גזירת הדין דחה בית הדין האזורי את טענת המדינה כי יש להטיל קנס על כל אחד מהמשיבים בנפרד, ותחת זאת קבע כי משעסקינן ביחידה כלכלית אחת ומשהעבירות "הניבו רווח מצרפי לתא המשפחתי כמכלול", הרי ש"יש לגזור את מלוא הקנס באותו אופן, על היחידה הכלכלית ככזו, דהיינו על שני בני הזוג ביחד". בכך נפלה שגגה בגזירת הדין. היה על בית הדין להטיל על כל אחד מהמשיבים בנפרד קנס הולם ולא לקבוע קנס הולם שיחולק בין בני הזוג.
10
24. ככלל, ערכאת הערעור אינה מתערבת בעונש שהושת על ידי הערכאה הדיונית "אלא אם העונש סוטה במידה קיצונית מרמת הענישה הראויה, או כאשר נפלה טעות מהותית בגזר הדין, או בנסיבות מיוחדות אחרות אשר יצדיקו חריגה מהכלל"[12]. במקרה זה וכפי שפרטנו לעיל נפלה טעות בדרך גזירת הדין. לכאורה, לפי השיקולים שהנחו את בית הדין האזורי - לפסיקת עונש מתחת למתחם - היה מקום להטיל על כל אחד מן המשיבים קנס בשיעור של 12,000 ₪. תחת זאת חולק הקנס האמור בין שני המשיבים. התוצאה היא שמדובר בעונש שחורג לקולא ממתחם הענישה שקבע בית הדין האזורי - "... בין 10,000 ₪ לבין 20,000 ₪ בגין העסקה שלא כדין במשק בית וכן בין 6,000 ₪ לבין 10,000 ₪ בגין העסקה בלא ביטוח רפואי".
25. יחד עם זאת, בשים לב לשיקולים שהנחו את בית הדין האזורי לגזור את הדין לקולא, נוכח התמשכות ההליכים בעניינם של המשיבים - דבר שהוא לכשעצמו שיקול בהקלת הענישה, ומשעיקר מטרתה של המדינה בהליך זה הוא העמדת דברים על מכונם, החלטנו שלא למצות את הדין עם המשיבים ולהסתפק בתוספת מינורית לקנס שהוטל עליהם - תוספת של 3,000 ₪ לכל משיב. כך שהקנס לכל אחד מהמשיבים בנפרד יעמוד על סכום של 9,000 ₪.
26. סוף דבר - הקנס שהוטל על המשיבים בגין ביצוע העבירות שבהן הורשעו יעמוד על סכום של 9,000 ₪ לכל אחד. הסכום הנוסף שהוטל על כל אחד מהמשיבים במסגרת הערעור דנן - 3,000 ₪, ישולם על ידו בשישה תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מיום 15.3.17.
על פסק הדין ניתן לערער לבית המשפט העליון לאחר קבלת רשותו לכך. בקשת רשות ערעור יש להגיש לבית המשפט העליון תוך 45 ימים ממועד קבלת פסק הדין.
לבקשת הצדדים, פסק הדין יישלח אליהם בדואר.
ניתן היום, ה' שבט תשע"ז (01 פברואר 2017) בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
|
|
|||
רונית רוזנפלד, שופטת [אב"ד] |
|
אילן איטח, שופט |
|
סיגל דוידוב-מוטולה, שופטת |
[1] ע"פ 8641/12 סעד נ' מדינת ישראל, (5.8.2013).
[2] לכך שאין לגזור עונש "יחד ולחוד" (אם כי באותו מקרה לא דובר בבני זוג) ראו: ע"פ (ארצי) 61082-01-15 מדינת ישראל נ' הוד תדלוק ומסחר בע"מ, (10.3.2016) והאסמכתאות שם.
[3] לשימוש בביטוי זה בהקשר של בני זוג ראו גם: רע"פ 7214/14 שמאי נ' עיריית תל אביב, (5.11.2014).
[4] ע"פ 5668/13 ערן מזרחי נ' מדינת ישראל, (17.3.2016) (להלן – עניין מזרחי).
[5] ע"פ (ארצי) 30290-05-14 מדינת ישראל נ' דנה חן, (25.12.14).
[6] ע"פ (ארצי) 42141-05-14 מדינת ישראל נ' רוזה בננו, (31.12.14).
[7] ת"פ (ת"א) 29216-09-13 מדינת ישראל נ' הלל, (18.3.14).
[8]
ליחס בין "עונש מינימום", דוגמת זה שנקבע בתיקון 15 ל
[9] ע"פ (ארצי) 74/09 מדינת ישראל נ' זיו אלון טכנולוגיות בע"מ, (10.5.2010).
[10] ע"פ (ארצי) 32385-05-14 שמש חי אחזקות בע"מ נ' מדינת ישראל, (13.8.2015).
[11] להנחיות אלה ראו: עפ"א (ארצי) 50688-01-15 מדינת ישראל נ' רינה מגנצי, (25.7.2016).
[12] עניין מזרחי.
