עת"א 56973/05/16 – אושרי הוטה, נגד שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר – זימונים,מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בחיפה |
|
|
21 יוני 2016 |
עת"א 56973-05-16 הוטה(אסיר) נ' שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים ואח'
|
1
בפני ר.שפירא סגן הנשיא
העותר |
אושרי הוטה, (אסיר) ע"י ב"כ עו"ד יגאל טרובמן (סניגוריה ציבורית)
|
נגד
|
|
המשיבים |
.1 שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים .2 מדינת ישראל
|
פסק דין |
העותר מרצה מאסר שני בגין עבירות מרמה ועבירות תעבורה. מדובר במאסר לתקופה מצטברת של 27 חודשים. הוא אמור להשתחרר ממאסרו ביום 11.7.16. עתירה זו מופנית כנגד החלטת שב"ס שלא לאשר את יציאתו לחתונת אחותו. החתונה עתידה להתקיים ביום 27.6.16 ברוב עם בגן אירועים בבאר שבע.
יוער כי העתירה הוגשה גם בנושאים נוספים ואולם בשים לב למועד השחרור הקרוב הודיע העותר כי הוא חוזר בו מיתר הסעדים שביקש וממקד את עתירתו בהשתתפות באירוע החתונה בלבד.
אין מחלוקת כי חתונת אח כלולה באותם אירועים המצדיקים לשקול הוצאת אסיר לחופשה מיוחדת. התנגדות שב"ס ליציאת העותר לחתונה מבוססת על מידעים בדבר כוונות פגיעה בעותר. לטענת ב"כ שב"ס קיים סיכון ממשי לפגיעה בעותר אם יצא לחופשה. מאחר והחתונה אמורה להתקיים בגן אירועים יש בהוצאתו לחופשה כדי לסכן את שלום ציבור המוזמנים והחוגגים.
העותר טוען כי לא נשקפת לו כל מסוכנות וגם נקב בשם של אסיר שלטענתו הוא זה שמייצר מידעים ואף שלח פקס' שעניינו כוונת פגיעה בעותר. לטענתו, התנהגותו בלא תקינה, הוא עומד ערב שחרור ואין כל עילה מוצדקת למנוע ממנו להשתתף בחתונת אחותן.
להשלמת התמונה יצוין כי בעבר לא יצא העותר לחתונת אחיו של בסיס התנגדות שב"ס מטעמים דומים.
2
בטרם אתייחס לגוף העניין יוער כי מטיעוני הסניגור ניתן היה להבין כי ב"כ העותר חולק על עצם סמכות וחובת שב"ס למנוע ממנו יציאה לחתונה עקב סיכון הנשקף אליו, להבדיל מסיכון שהוא מסכן אחרים. הטענה העיקרית בעניין זה הייתה כי אם הסכנה הנשקפת היא לעותר כי אז יש להודיע על כך למשטרה כדי שתיצור את ההגנה הראויה ואולם אין לפגוע, מטעם זה, בעותר ובמשפחתו.
לא אוכל לקבל טענה זו. סמכותו וחובתו של שב"ס להגן על שלומו של אסיר ולהגן על שלומו של הציבור מפני כי סיכון שנשקף מאפשרות של מפגש עם אסיר. בהתאם, כאשר מידע מצביע על סיכון אפשרי של פגיעה באסיר או בסובבים אותו כי אז מחויב שב"ס להביא את הדבר בחשבון ולפעול באופן שימנע, או לכל הפחות ימזער, את הסיכון הצפוי. בהתאם, כאשר שב"ס מחליט שלא להוציא אסיר לחופשה עקב סכנה לשלומו של האסיר או שלומם של בני משפחתו עקב סכנת פגיעה באסיר, לא רק ששב"ס פועל במסגרת סמכותו אלא שהוא פועל על פי חובתו. זאת גם כשמביאים בחשבון שהסכנה אנה נשקפת מהאסיר עצמו אלא מאחרים שאולי ינסו לפגוע בו.
מכאן לעתירה ולנתונים שבפני.
עיינתי בכל המידע המודיעיני שהוגש לעיוני. מטבע הדברים לא אוכל לפרט את תוכנו של המידע. אומר רק כי מדובר במידע רב ממקורות שונים. מצאתי לנכון להדגיש את האמור מאחר והעותר מיחס את המידע לאסיר מסוים. בהחלט יתכן שאותו אסיר הוא אחד מהמקורות החסויים ואולם המידע אינו ממקור בודד אלא ממגוון מקורות.
המידע שהוצג לעיוני עוסק, בעיקרם של דברים, בשני נושאים. קיים מידע עדכני ממספר מקורות שעניינו בהתנהלות עבריינית של העותר בתוך הכלא. מידע זה עדכני, ממגוון מקורות, ומתייחס לתקופה האחרונה. עם זאת לא על בסיס מידע זה התקבלה החלטת שב"ס. כפי שצוין, עמדת שב"ס המתנגדת להוצאת העותר לחופשה מבוססת על מידעים בדבר סיכון פגיעה בו. אשר על כן לא ראיתי לנכון לתת משקל, לצורך עתירה זו, למידע שעניינו בנושאים אחרים.
בכל הנוגע לכוונות פגיעה בעותר - כל המידעים שהוצגו לעיוני, שהם, כאמור, ממספר מקורות, הם מידעים ישנים מהשנים 2014 - סוף 2015. לא ראיתי מידעים חדשים ועדכניים בהקשר זה. מעיון במידעים לא ברור עד כמה הם עדכניים להיום, בין היתר בשים לב לדמויות מוכרות המוזכרות בחלק מהמידעים, דמויות שחלקן לפחות אינו זמין כעת, באופן מלא, להתפנות ולעסוק עניינו של העותר. לא ראיתי כי נערכה בדיקה מתאימה לעדכניות המידעים קודם לקבלת החלטה בעניין בקשתו של העותר לצאת לחתונה.
3
עם זאת, ובמיוחד כאשר מדובר בחתונה באולם שמחות, חובה על שב"ס לנקוט בכל אמצעי הזהירות כדי למנוע כל אפשרות לפגיעה בעותר או בסובבים אותו.
אשר על כן אני מורה כי ענינו של העותר יוחזר לבחינה אצל שב"ס כאשר יש לבחון את עדכניות המידעים ורמת הסיכון לעותר וכן לבחון את האפשרות להוציא את העותר לחופשה קצרה של מספר שעות כאשר הוצאתו לחופשה וחזרתו יהיו ממתקן כליאה באזור באר שבע, באופן שיקצר את משך שהותו מחוץ לכלא במקומות ציבוריים ו/או בלתי מוגנים.
ככל שלא יהיו מידעים עדכניים בעניין פגיעה אפשרית בעותר ו/אי במשפחתו כי אז יש לשקול בכובד ראש את האפשרות להוציא את העותר לחופשה קצרה שתאפשר את השתתפותו בחתונת אחותו, בכל תנאי פיקוח כפי שימצא שב"ס לנכון.
מאחר והחתונה קבועה לשבוע הבא ראוי כי שב"ס יבצע את כל הבדיקות לאלתר, ייתן את החלטתו ויודיע עליה לעותר ולבא כוחו עד לא יאוחר מיום שישי הקרוב. אבהיר כי מעבר להנחיה לבחון שוב את עניינו של העותר, כמפורט לעיל, איני מביע כל עמדה.
המזכירות תשלח עותק פסק דין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, ט"ו סיוון תשע"ו, 21 יוני 2016, בהעדר הצדדים. |
ר' שפירא, ס. נשיא |
