עת"א 26429/10/20 – מיכאל בן שושן נגד שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר – זימונים,מדינת ישראל
|
18 אוקטובר 2020 |
עת"א 26429-10-20 בן שושן(אסיר) נ' שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים ואח'
|
1
בפני |
כב' השופטת רננה גלפז מוקדי |
|
עותרים |
מיכאל בן שושן (אסיר)
|
|
נגד
|
||
משיבים |
1.שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים 2.מדינת ישראל
|
|
החלטה |
האסיר אשר בפניי עותר כי תינתן לו הרשות לצאת לחופשה קצרה לרגל נישואי אחותו הצעירה, היום בשעה 17:00.
עתירתו הוגשה ביום חמישי 15.10.20 ולנוכח סד הזמנים, ביקשתי לקיים דיון בו ביום, אלא שמבירור של המזכירות עם ב"כ העותר עלה כי לא יוכל להגיע לדיון ביום חמישי ועל כן נקבע הדיון להיום.
בעתירתו טען העותר כי אחותו עתידה להינשא בחתונה מצומצמת אשר צפויים להשתתף בה לכל היותר 20 אורחים, בהם העותר ומלווה. לטענת העותר, בינו לבין אחותו יחסים מיוחדים הנובעים מכך שהם קרובים בגיל והם "גדלו בצמוד" ועל כן חשוב לו במיוחד להשתתף באירוע.
המשיב מתנגד לבקשה.
לטענתו, העותר מרצה עונש מאסר בן 5 שנים. בקשת העותר לחופשה מיוחדת נדחתה על ידי הגורם המוסמך בשל מצב התחלואה הקשה והסגר שבו שרויה המדינה ובהעדר נסיבות חריגות הומניטריות המצדיקות חריגה בעניינו של העותר מעניינם של אסירים אחרים. לכך מתווספת התנגדותם של גורמי הטיפול בכלא ופיקוד היחידה בשל התנהגותו של העותר ומסוכנותו.
המשיב הפנה לאיחור שבהגשת העתירה ולהעדר תצהיר התומך בה.
המשיב הציע בתגובתו חלופה לבקשה - קיום שיחת וידאו בין העותר לאחותו ועל הצעה זו חזר גם בדיון, אולם העותר דחה הצעה זו ועמד על בקשתו להתיק לו להשתתף באירוע.
2
שמעתי את טענות הצדדים ועיינתי בטענות הכתובות על נספחיהן.
אחר זאת, הגעתי למסקנה כי אין מקום להתערבות בשיקול דעתו של המשיב וכי דין העתירה להידחות.
בקצרה אומר, על בית המשפט במסגרת עתירת אסיר לבחון האם הגורם המוסמך שקל את כל השיקולים הרלוונטיים ואיזן ביניהם נכונה.
אין לעותר זכות קנויה לצאת לחופשה, המדובר בהטבה והיא נתונה לשיקול דעתם של הגורמים המוסמכים בשירות בתי הסוהר. חופשה תאושר לאחר שנבחנו סוג העבירה טיבה ונסיבותיה, העותר ריצה תקופה מינימלית, תפקודו בכלא חיובי וכן תישקל מידת הסכנה הנשקפת לציבור מן האסיר במהלך החופשה. בשל המצב במדינה, נקבעו הנחיות עדכניות אשר לפיהן תותר יציאה לחופשה רק לאחד האירועים המנויים בפקודות ובתנאי שהאסיר הצביע על נסיבות הומניטריות חריגות.
בעתירתו הכתובה טען העותר, כאמור מעלה, כי הוא ואחותו "גדלו בצמוד" בהיותם קרובים בגיל, אך בדיון הועלו טענות שונות. נטען מפי ב"כ העותר כי במשפחת העותר שישה ילדים כאשר העותר הוא הרביעי בסדר הלידה והוא בוגר מאחותו, בת 20 היום, ב- 7 שנים. לדברי ב"כ העותר, אימו של העותר אישה חולה במחלה נפשית המלווה אותה שנים רבות כפי שעולה ממסמכים שהוצגו בדיון והיא מטופלת על ידי אביו של העותר. בנסיבות הללו, גדלו ילדי המשפחה כאשר מתקיים ביניהם קשר מיוחד וקרוב, כך הקשר בין העותר לאחותו הנישאת היום. נסיבות אלו, לטענת ב"כ העותר, עולות כדי נסיבות הומניטריות חריגות המצדיקות שחרורו לחופשה לרגל נישואי אחותו.
כאשר בוחנים את הטעמים שעמדו ביסוד החלטת המשיב לדחיית בקשת העותר, לא נמצא כי נפל בה פגם, או כי לא נשקלו מכלול השיקולים הרלוונטיים או כי באיזון ביניהם נפל דופי, באופן שמצדיק התערבות בית משפט זה.
ראשית, בתקופה זו, בה רמת התחלואה במדינה בכלל ובתוככי בתי הכליאה בפרט, היא גבוהה, כאשר רק היום הוכרז על הקלות מסוימות בסגר אשר הוטל על המדינה לפני שבועות ספורים, מן הראוי כי בקשות מסוג זה תישקלנה בכובד ראש ובזהירות, אך כמובן בשים לב לנסיבותיו של כל עותר. הגם שעל פי הצהרת העותר מדובר באירוע שבו יהיו 20 אנשים בלבד, לא ניתן לוודא מהי רמת בריאותם של כל המוזמנים כדי למנוע חשש מהידבקות. במצב דברים זה, ההחלטה שלא לאשר יציאה כדי למנוע את הסיכון שבמגע עם אדם חולה קורונה, היא החלטה סבירה, בפרט כאשר חובתו של שב"ס היא לשמור על שלומם של כל האסירים.
3
לאמור יש להוסיף כי ברקע הדברים, התנהגותו של העותר אשר רק לאחרונה נשפט בדין משמעתי פעמיים בשל הפרות משמעת ועוד, כך עולה מהתייחסותה של עו"ס בכירה בכלא, סירב העותר לטיפול בתחום האלימות וההתמכרויות, הגם שנמצא כי הוא נזקק לכך ומכאן ההערכה בדבר מסוכנותו אם ייצא לחופשה.
כעת בנסיבות אלו, האם יש לראות בנסיבותיו המשפחתיות של העותר אותן נסיבות הומניטריות חריגות? הגורם המוסמך סבר שאין בכך כדי להצדיק קבלת הבקשה.
עמדה זו, בשים לב למכלול השיקולים, היא סבירה ואין בה דופי המצדיק התערבות או שינוי.
כאמור, הוצע לעותר לקיים שיחת וידאו עם אחותו ויכול שניתן היה גם לבקש לקחת חלק באירוע באמצעות קשר ב- ZOOM אולם ב"כ העותר דחה זאת. אכן, אין הדבר שקול להשתתפות ממש, אולם בנסיבות, המדובר בפתרון שהוא סביר ומאפשר לעותר להשתתף, גם אם מרחוק, באירוע נישואי אחותו.
סיכומו של דבר, לא מצאתי מקום להתערב בהחלטת המשיב ואני מורה, לכן, על דחיית העתירה.
ניתנה היום, ל' תשרי תשפ"א, 18 אוקטובר 2020, בהעדר הצדדים.
