עת"א 23845/03/17 – מסעוד חטיב, נגד שרות בתי הסוהר,מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בחיפה |
|
|
28 מרץ 2017 |
עת"א 23845-03-17 ח'טיב(אסיר) נ' שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים ואח'
|
1
בפני כב' סגן הנשיא, השופט רון שפירא
העותר |
מסעוד חטיב, ע"י ב"כ עו"ד יזיד אבו אחמד
|
נגד
|
|
המשיבים |
.1 שרות בתי הסוהר .2 מדינת ישראל
|
פסק דין |
הרקע לעתירה וטענות הצדדים:
בפני עתירת אסיר במסגרתה מבוקש ליתן צו המורה למשיב לשלב את העותר בסבב חופשות.
העותר, כבן 29, נשוי ואב לשני ילדים, מרצה מאסר שני למשך 7 שנים בגין עבירות בנשק, עבירות כלפי משפט, תקיפה וירי כלפי אנשים, זאת החל מיום 12.6.14. ועדת האלמ"ב מתנגדת ליציאתו לחופשה, זאת על רקע מידע לפיו העותר מסוכסך עם אחיו. במסגרת דיון שהתקיים בעתירה קודמת שהוגשה על ידי העותר (עת"א 5769-10-16) המליץ ביהמ"ש לעותר לפנות למשיב לשם שינוי הסיווג לפיו סווג ולאור זאת העותר חזר בו מעתירתו וביקש למחוק אותה.
2
העותר טוען כי פנה אל המשיב בבקשה לשנות את הסיווג ובדיון שהתקיים ביום 20.2.17 בפני הוועדה לאלימות במשפחה שבה הוועדה והמליצה על אי יציאת העותר לחופשה ומכאן העתירה. נטען כי אין כל סכסוך בין העותר ומי מבני משפחתו וכל משפחתו של העותר תומכת בו ועומדת לצדו לאורך כל מאסרו. הוגשו לעניין זה תצהירי האחים של העותר ואחיו של העותר הגיע לדיון ונטען כי הוא נמצא ביחסים טובים עם העותר. כן הוגשו תעודות חתומות על ידי קציני כלא קישון, תעודה של מכון אדלר ותעודה של גורמי החינוך בכלא בעניין התנהלותו הטובה של העותר. נטען כי העותר עומד בכל הקריטריונים לצורך יציאה לחופשה, תפקודו בכלא תקין, הוא תומך באסירים, ללא דו"חות משמעת, משתתף בטיפולים וכיוצ"ב. נטען כי כל הגורמים האחראים על העותר בכלא מרוצים מתפקודו.
המשיב טוען כי למרות שבעתירה הקודמת שהגיש הופנה העותר למיצוי ההליך המנהלי לשינוי סיווגו, מעיון במערכת שב"ס לא עולה כי העותר פנה בבקשה מנהלית ומטעם זה יש למחוק את העתירה. נטען כי מדובר באסיר המשמש בתפקיד תומך מזה תקופה ממושכת, תפקודו היה חיובי לאורך תקופה, מסור לעבודה כתומך, משתתף באופן עקבי בקבוצת תומכים שמונחית ע"י עו"ס פרויקט תומכים וקרימינולוגית קלינית. כמו כן, סיים קבוצת אלימות כללית שארכה 10 מפגשים. עניינו הופנה לוועדת אלימות במשפחה כפרופיל אלמ"ב בעקבות מידע שהתקבל בעניין אלימות כלפי בן משפחה. העניין נדון במסגרת ועדת אלימות ב- 20.2.17, אשר התרשמה כי הרקע האישי של האסיר, התנהלותו ועמדותיו מעידים על דפוסי התנהגות אלימים ועברייניים מושרשים. לכן, על אף התנהלותו החיובית כתומך, ההערכה היא כי הוא זקוק לטיפול ייעודי ואינטנסיבי בתחום אלימות ועבריינות בטרם ניתן יהיה לצפות הפחתה במסוכנותו. לכן לא הומלץ על יציאותיו לחופשה בשלב זה. התאמתו למסגרת פרויקט שינוי לטיפול בדפוסיו האלימים נבחנה אך הוא לא נמצא מתאים (ב- 17.1.17) בשל חמ"ן שלילי עדכני ויתרת מאסר ארוכה. כיום הוא מביע נכונות להשתלב בטיפול ייעודי בתחום. בקרוב תבחן התאמתו לפרויקט אלימות כללי בביס"ר שיטה. בשלב זה נטען כי לא מומלץ להוציאו לחופשה. נטען כי מדובר בהחלטה סבירה על סיווגו של העותר ויש לדחות את העתירה.
דיון ומסקנות:
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ואת החומר שהוגש לעיוני הגעתי למסקנה כי יש לקבל את העתירה באופן חלקי ולהורות למשיב לבחון שוב את בקשתו של העותר לשינוי הסיווג ולהוצאתו לסבב חופשות ולבסס החלטתו על מידע עדכני ומבוסס.
3
עיינתי בחומר החסוי שהוצג לעיוני. המידע המודיעיני אליו מתייחס המשיב הינו מידע משנת 2015. בדיון שנערך בוועדה לטיפול באלימות במשפחה ביום 20.2.17 צוין כי הוחלט להגדיר את העותר כאסיר אלמ"ב בשל הרושם כי קיים סכסוך מתמשך בין האסיר לאחיו, אך צוין כי גם במאסרו הקודם של העותר בשנת 2012 היה דיון בקשר לסיווגו של העותר בעקבות מידע מודיעיני שהתקבל לחשש לסכסוך בין העותר ואחיו, אך בבדיקה שערכו גורמי הטיפול עם אחיו של העותר עלה כי קיים קשר תומך והדוק עם אחיו והוחלט לא להגדירו כאסיר בעל פרופיל אלמ"ב. עוד מצוין שם כי בעת הדיון דנו בהבטים ורכיבים נוספים (אשר לא יפורטו כאן) של התנהלותו של האסיר עם בני משפחתו ועל חשש לסכסוכים ומתיחויות בתוך המשפחה. עם זאת, הוועדה איננה מצביעה על מידע אובייקטיבי ומדובר בעיקר בהתרשמות של הגורמים המטפלים. על כן, קשה לבחון את הדברים ולקבוע כי מדובר במידע מבוסס המבסס עילה לפגיעה בעותר וצמצום אפשרותו ליהנות מפריבילגיות כגון: חופשות.
יודגש כי לאסיר אין זכות ליציאה לחופשה. החופשה ניתנת לאסיר אם עמד בתנאים נדרשים, התנהגותו תקינה ואין בהוצאתו לחופשה כדי שלסכן את שלום הציבור או האסיר עצמו. בנסיבות אלו, כאשר ככל הנראה התנהגותו של האסיר תקינה, יש מקום לבסס בדרך של בדיקה ראויה החלטה שעניינה חסימת דרכו של אסיר ממימוש האפשרות לצאת לחופשה.
מאחר ובשלב זה, על פי החומר שהונח בפני, לא ניתן לקבוע כי ההחלטה שלא לשנות את סיווגו של העותר ושלא להוציאו לחופשות מבוססת על תשתית ראיות מנהליות מספיקה, מדובר בהחלטה מעוררת קושי, שכאמור לא ניתן לבחון אותה ולבדוק האם מדובר במידע מהימן או בהתרשמות בלבד, שייתכן שהינה מוטעית. זאת במיוחד לאור העובדה שאחיו של העותר הופיע בפני והצהיר כי אין לו כל סכסוך עם העותר ולאור התצהירים שהוגשו.
אשר על כן, לאור המפורט לעיל, העתירה מתקבלת באופן חלקי. הנני מורה למשיב לבחון מחדש את ההחלטה ולבסס החלטתו על תשתית ראייתית מנהלית מספיקה ומפורטת, שתאפשר במידת הצורך בחינת המידע על ידי ביהמ"ש. על המשיב לבחון ביחד עם ועדת האלמ"ב את סיווגו של האסיר וזאת בהתבסס על מידע עדכני. הבחינה תושלם בתוך 45 ימים מהיום.
כמו כן, בהתאם להצהרת ב"כ המשיב, וללא
כל קשר לבחינת סיווגו של העותר ע"י ועדת האלמ
ב וגורמי שב"ס, תבחן התאמתו שך האסיר לשילוב בפרויקט אלימות כללי בביס"ר
שיטה, דבר שייתכן שיקדם את שינוי הסיווג. על המשיב לבחון את עניינו של העותר וליתן
החלטה חדשה בעניינו בתוך 45 יום מהיום ועד לא יאוחר ביום 14.5.17.
יובהר כי אין אני נוקט עמדה לגופה של ההחלטה שתינתן על ידי המשיב, אלא רק מורה למשיב לבחון מחדש את עניינו של העותר ולבסס החלטתו על תשתית ראייתית מנהלית מספיקה ומפורטת וכן לבחון התאמת העותר לפרויקט אלימות כללי בביס"ר שיטה, כפי שהוצהר.
המזכירות תעביר עותק ההחלטה לב"כ הצדדים וכן לעותר באמצעות שב"ס.
ניתן היום, א' ניסן תשע"ז, 28 מרץ 2017, בהעדר הצדדים.
4
|
ר' שפירא, ס. נשיא |
