עת"א 21599/02/22 – עייד בשארה (אסיר), נגד שירות בתי הסוהר,מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בחיפה |
|
|
22 מרץ 2022 |
עת"א 21599-02-22 בשארה(אסיר) נ' שירות בתי הסוהר ואח'
|
1
|
בפני כב' הנשיא רון שפירא
|
|
|
העותר |
עייד בשארה (אסיר), ע"י ב"כ עו"ד רומן קלוגרמן
|
||
נגד
|
|||
המשיבים |
.1 שירות בתי הסוהר .2 מדינת ישראל
|
||
פסק דין |
הרקע לעתירה וטענות הצדדים בתמצית:
בפני עתירת אסיר שהגיש העותר נגד ההגבלות שהוטלו על שיחות הטלפון שהוא רשאי לבצע, במסגרתה הוא מבקש להורות על הגדלת זמני שיחות הטלפון אשר הותרו לו לאמו, הרחבת האישור לבני משפחה נוספים וכן הסרת מגבלת הזמן והתדירות לשיחת טלפון למרכז המידע הארצי של בתי המשפט.
העותר מרצה מאסר של שנתיים ושישה חודשים בגין עבירות מרמה, זיוף, תעבורה ועוד, החל מיום 27.12.2020. העותר מוחזק באגף למניעת פשיעה באמצעות הטלפון ושיחות הטלפון שהוא רשאי לבצע הינן מוגבלות. עתירה קודמת שהגיש בעניין החזקתו באגף פשיעה באמצעות הטלפון והגבלת הקשר הטלפוני נדחתה על ידי בימ"ש זה (עת"א 47928-11-21). כיום העותר מורשה לשוחח עם אמו 3 פעמים בשבוע למשך 10 דקות ולחייג למרכז המידע של בימ"ש למשך 30 דקות פעם בשבוע. בקשתו לפתיחת שיחות לאביו, אחיו ואחותו בטיפול ובחינת הגורמים הרלוונטיים. בתאריך 13.03.22 החליט הגורם המוסמך להיעתר לבקשת העותר לקיום שיחות טלפון עם בת זוגו למשך 10 דקות פעם בשבוע.
2
לטענת העותר, בטרם העברתו לבית המעצר קישון מבית סוהר דמון וחרף היותו מוגדר כאסיר באגף פשיעה באמצעות הטלפון, זכה העותר לקיים שיחות טלפון לאמו, אביו ובת זוגו בתדירות של 3 פעמים בשבוע למשך 30 דקות כל שיחה. נטען כי המידע המדויק על הפעלת אגף מנועי טל"צ והכללים הנהוגים בו אינם מן המפורסמות ומשכך אין בידי ב"כ העותר להתייחס באופן מפורש ומלא לכללים אלו. נטען כי בעניינו של העותר הגבלת שיחות הטלפון למשך 10 דקות 3 פעמים בשבוע ובסה"כ 30 דקות שיחה שבועיות אינה מתקרבת כלל ועיקר למשך הזמן המקסימאלי היומי אותו הגדיר המשיב עצמו בנהלים. נטען גם כי ההחלטה להגביל את שיחת הטלפון למרכז המידע הארצי למשך 30 דקות בלבד היא בלתי מידתית ובלתי סבירה, בפרט כאשר זמני ההמתנה למענה נציג מטעם מרכז המידע יכולה לקחת דקות ארוכות או כלל לא לעמוד במענה תוך 30 דקות והדבר מונע מאוכלוסיית האסירים את זכותם הבסיסית לקבל מידע רלוונטי וחיוני בדבר מצבם המשפטי ומגביל את זכותם להליך הוגן וזכות הגישה לערכאות. נטען כי בידי המשיב אמצעים טכנולוגיים למניעת החשש לביצוע עבירות או שימוש לרעה במערכת הטלפוניה של שב"ס ולכן הפגיעה בזכויות העותר עולה על המידה הראויה הנדרשת לצורך שמירה על ביטחון הציבור או מניעת ביצוע עבירות מרמה מבין כתלי בית הסוהר.
המשיב טוען כי בתאריך 05.01.22 החליט הגורם המוסמך על המשך החזקת העותר באגף למניעת פשיעה ועל הגבלת הקשר הטלפוני באותו מתווה, זאת בהתאם לעמדת גורמי המודיעין אצל המשיב. החלטת סגן מפקד המחוז הינה לתקופה של שישה חודשים במהלכה שב ונבחן עניינו של האסיר, כך שקיימים פיקוח ובקרה הדוקים בהטלת מגבלות אלה. בתאריך 13.03.22 הוחלט להיעתר לבקשת העותר לקיום שיחות טלפון עם בת זוגו למשך 10 דקות פעם בשבוע. נטען כי מעמדת גורמי המודיעין עולה כי בעניינו של העותר הצטבר חמ"ן רב ורציף בדבר ביצוע עבירות מרמה ומעורבות שלילית ופלילית ועוד. נטען כי המגבלות בקשר הטלפוני הושתו על העותר בשל מסוכנותו. מדובר באסיר שקיבל הזדמנות להשתלב כאסיר רגיל והוסרו ההגבלות הטלפוניות בעניינו, אך הוא לא השכיל לנצל את ההזדמנות שניתנה לו ושב לבצע עבירות באמצעות הטל"צ. באשר להגבלת משך זמן השיחה למרכז המידע הארצי של בתי המשפט נטען כי ההחלטה להגביל את שיחות הטלפון נעוצה במסוכנותו של העותר הבאה לידי ביטוי בשימוש שלילי בטלפון הציבורי. כן נטען כי כעולה מחווה"ד של חטיבת המודיעין בשב"ס אירעו בשב"ס מספר אירועים שלימדו על חשש לשימוש לרעה של עצורים או אסירים שהתאפשר להם לקיים קשר טלפוני למרכזיות. אירועים אלה הביאו את המשיב לקבוע שיש להגביל את משך שיחות הטלפון למרכז המידע ובכפוף לבקשה מנומקת מטעם האסיר ניתן יהיה לבחון הקלות שייעשו במשורה ובאופן מוגבל. לטעמו של המשיב מדובר באיזון ראוי בין חובתו להבטיח את שלום הציבור לבין זכותו של העותר להליך הוגן ולגישה לערכאות.
דיון והכרעה:
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ועיינתי במסמכים שהוגשו לעיוני הגעתי למסקנה כי אין מקום להתערב בהחלטת המשיב לעניין המגבלות שהוטלו על שיחות הטלפון של העותר, שכן לא נפל בה פגם המצדיק התערבות.
3
על פי המידע שהוצג על ידי המשיב, כנגד העותר חמ"ן שלילי חמור, המבסס את ההחלטה להגביל את הקשר הטלפוני, כפי שנקבע אף בעתירה הקודמת שהוגשה מטעמו של העותר. העובדה שאין מידעים חדשים בעניינו של העותר רק מחזקת את המסקנה שההגבלות שהוטלו על שיחות הטלפון שלו מסייעות במניעת ביצוע עבירות נוספות. על כן, לאור המידע שהוצג בעניינו של העותר, סבורני כי מדובר בהחלטה סבירה שניתנה בהתאם לסמכותו של המשיב. יצוין לעניין זה כי הקשר הטלפוני לאסיר מהווה טובת הנאה וניתן לשלול אותו אם תפקודו שלילי או שהוא מפר הוראות הפקודות או הכללים. ניתן למנוע לחלוטין קשר טלפוני מאסיר לאור מידע ביטחוני ומודיעיני. כמו כן, שב"ס מוסמך להטיל מגבלות כלליות הנוגעות לאופן קיום שיחות טלפוניות על ידי אסירים ועצורים, בהתאם לסדרי המנהל בבית הסוהר [רע"ב 6976/18 שירות בתי הסוהר נ' אברהם פרש (16.06.2021)].
כאמור, כנגד העותר קיים חמ"ן שלילי חמור. על כן, סבורני כי לא ניתן לקבוע כי נפל פגם בהחלטת המשיב או כי יש מקום להתערב בהחלטתו. ההחלטה ניתנה במסגרת תפקידו של המשיב ואחריותו להגנה על שלום הציבור מפני אסירים ושמירה על האינטרס הציבורי והסדר, במטרה לאזן בין הצרכים ההומאניים של העותר ובין שלום הציבור ושמירה על ביטחונו. על כן, כאמור, לא ניתן לקבוע כי נפל פגם בהחלטת המשיב. כמו כן, ניכר כי המשיב בוחן את החלטתו מעת לעת וניתנו לעותר הקלות במגבלות שהוטלו עליו והמשיב אף הצהיר כי הוא ממשיך לבחון את הצורך במתן הקלות נוספות.
בכל הנוגע לטענות העותר בעניין הגבלת השיחה למרכז המידע של בתי המשפט יש לקבל את טענות המשיב. בהתאם למידע שהוצג על ידי המשיב, עצורים ואסירים מנצלים את האפשרות להתקשר למרכזיות תקשורת דומות לביצוע עבירות באמצעות מרכזיה. ההמתנה למענה במרכז המידע אינה אורכת 30 דקות, אלא דקות אחדות ובנסיבות העניין, כאשר לעותר אין הליכים נוספים שהינו מנהל, ולאור מסוכנותו כעולה מהמידעים כמפורט לעיל, בקשתו מעלה תהייה לגבי השימוש שלו בשיחות למרכז המידע. לכן גם בעניין זה לא ניתן לקבוע כי החלטתו של המשיב אינה סבירה או מצדיקה התערבות.
באשר לטענות ב"כ העותר בנוגע לאי פרסום נהלים וכללים הנוגעים להחזקת אסירים באגף למניעת פשיעה באמצעות הטלפון אכן, כפי שציין בימ"ש זה בעבר, יש מקום לקבוע כללים ונהלים ברורים שיפורסמו, אך בנסיבות עניינו של העותר אין מקום לקבוע כי המשיב הפעיל סמכותו באופן שאינו ראוי המחייב התערבות וההחלטות בעניינו של העותר הינן סבירות ואין מקום להתערב בהן.
אשר על כן, לא מצאתי מקום להתערב בהחלטת המשיב בשלב זה. יצוין אף כי כפי שהובהר המשיב בוחן מעת לעת את החלטתו ואף העניק לעותר הקלות מסוימות בהגבלות שהוטלו. על כן, בנסיבות העניין, בשלב זה, אין מקום להתערב בהחלטה והעתירה נדחית.
ביחד עם דחית העתירה מופנה תשומת לב המחלקה המשפטית של שב"ס בנוגע לטענה כי נהלים וכללים אינם ידועים ואינם מופרסמים. על גורמי שב"ס לפעול לתיקון הליקוי בהקדם האפשרי ולעדכן את בית המשפט בנוגע לקידום והסדרת נושא פרסום הנהלים בהקדם ולא יאוחר מיום 1.6.22.
המזכירות תעביר עותק לב"כ הצדדים ולעותר באמצעות שב"ס.
4
ניתן היום, י"ט אדר ב' תשפ"ב, 22 מרץ 2022, בהעדר הצדדים. |
רון שפירא, נשיא |
