עת"א 1811/04/17 – שאדי שעאבן נגד שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר – זימונים,מדינת ישראל,פרקליטות מחוז צפון- פלילי
|
בית המשפט המחוזי בנצרת בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים |
|
|
|
|
|
עת"א 1811-04-17 שעבאן(אסיר) נ' שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים ואח'
תיק חיצוני: מספר תיק חיצוני |
|
1
|
בפני |
כבוד השופט יוסף בן-חמו
|
|
|
עותרים |
שאדי שעאבן (אסיר)
|
|
|
נגד
|
||
|
משיבים |
1. שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים 2. מדינת ישראל 3. פרקליטות מחוז צפון- פלילי
|
|
|
|
||
|
החלטה
|
בפני עתירת אסיר שעניינה תנאי החופשה שנקבעו לו.
נימוקי הבקשה
העותר משולב בסבב חופשות זה כ-8 שנים, ללא כל בעיות או הפרות. מזה יותר משנה הוא משולב בשיקום קבוצתי.
העותר פנה בבקשה להסיר את התנאי של "ערב צמוד" על מנת שיוכל להשתלב בשיקום פרטני, אך בקשתו נדחתה.
רקע כללי
העותר הינו אסיר פלילי המרצה עונש מאסר לאחר שהורשע בעבירת רצח ועבירות סמים. עונשו נקצב ל-30 שנה. מועד סיום מלא של תקופת מאסרו - 17.3.2028. מסווג לקטגוריה ב/1 (משטרה).
2
כתב התשובה
העותר משולב בסבב חופשות כ-6 שנים.
בהתחשב בסיווגו ב/1, יש לקבל את עמדת משטרת ישראל ומודיעין שב"ס לפני כל חופשה. החופשה כפופה לתנאים שנקבעים ע"י וועדת הקטגוריות ומשטרת ישראל.
האפשרות להשתלב בשיקום פרטני נתונה לקבוצת האסירים המסווגים ב/2. אסירים המסווגים לקטגוריה ב/1 ניתן לשלבם בתנאים מסוימים בשיקום קבוצתי.
תנאי החופשה שנקבעו לעותר הינן על פי המלצת משטרת ישראל.
הגורם המנהלי - ועדת הקטגוריות דנה ביום 12.12.16 בבקשתו של העותר להסרת התנאים של "ערב צמוד" כשהיה באזור מגוריו. הבקשה לשינוי תנאים נדחתה, נוכח חומרת העבירות בהן הורשע ויתרת המאסר הארוכה.
בהתייחסות משטרת ישראל צוין:
"לעניין הסרת הערב, לצורך שילובו בשיקום, המדובר באסיר המרצה עונש מאסר בעבירת אלימות מהרף הגבוה - רצח. משטרת ישראל מתנגדת להסרת הערב הצמוד בשל מסוכנותו הרבה, יתרת מאסר לריצוי נוסף על כך.
יצוין כי העותר יוצא לחופשות בתנאים מינימליים ביותר. הפרת תנאי אחד מתנאיו תעקר מתוכן את תכלית וסיבת החלת התנאים על אסירים היוצאים לחופ9שה והצורך במעקב פיקוח ובקרה."
משטרת ישראל מתייחסת פרטני לכל אחד מהתנאים שביטולם מבוקש ומנמקת את עמדתה.
מטרת התנאים, שהם חלק בלתי נפרד מאישור החופשה הינה לאזן ולאיין או לצמצם את המסוכנות שעלולה להיות מהוצאתו של אסיר לחופשה.
רצונו של העותר להשתלב בשיקום פרטי, איננה מצדיקה כשלעצמה הסרת תנאים.
המבחן לתנאים הוא עניין המסוכנות ויכולת השליטה והבקרה של שב"ס ושל משטרת ישראל ביציאתו לחופשה.
3
דברים אלה נקבעו ע"י הגורם המוסמך במקרה זה וועדת הקטגוריות ואין ביהמ"ש מחליף את שיקול דעתם בשיקול דעתו שלו.
משטרת ישראל היא זו האמונה על הבטחת שלום הציבור והיא אחראית לפקח על אסיר בתקופת חופשתו. המשטרה מציינת כי לא תוכל למלא את תפקיד הפיקוח על האסיר שרמת הפיקוח לגביו הינה מוגברת בהתחשב בעבירה וביתרת המאסר, ככל שיוסר הערב, לא מצאתי עילה להתערב בהחלטה המנהלית, אני מורה על דחיית העתירה.
ככלל ניתן לומר כי התערבות בימ"ש בהחלטה לגבי חופשה הינה רק לגבי מקרים חריגים וכאשר מדובר רק בתנאי חופשה, ההתערבות תהיה במקרים חריגים שבחריגים וזאת לאור הפגיעה הנמוכה יחסית באדם שאושרה לו חופשה בתנאים לעומת מי שלא אושרה לו חופשה.
ניתנה היום, כ"ט אייר תשע"ז, 25 מאי 2017, בהעדר הצדדים.




